Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 16:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Johnny napisał(a):
W tamtych czasach nie znano praktyki czytania "po cichu". Czytano zawsze na głos.

Można sobie wyobrazić, że w przypadku tekstu bez samogłosek cztn n głs pmgł tkż zrntwć s w tkśc (czytanie na głos pomagało także zorientować się w tekście). Podobniebyłozlistamiapostolskimidopierwszychchrześcijańskichwspólnot (podobnie było z listami apostolskimi do pierwszych chrześcijańskich wspólnot).
Jeszcze Augustyn w Wyznaniach pisze o Ambrożym czytającym po cichu, bez poruszania ustami jakby to było coś niezwykłego, niespotykanego:
strona 103

Pt lut 13, 2015 8:54

Post Re: bóg jest wymysłem człowieka
Charlie245 napisał(a):
Zadałem proste pytanie:dlaczego wierzycie w te wszystkie dziwne rzeczy skoro nie tylko nie ma na nie żadnych dowodów (null,zero) ale na dodatek istnieje cała masa dowodów obalających religijne pretensje do prawdy.

na co nie ma dowodów i jakie to dziwne rzeczy?

So lut 14, 2015 12:51

Post Re: bóg jest wymysłem człowieka
formek1 napisał(a):
Charlie245 napisał(a):
Zadałem proste pytanie:dlaczego wierzycie w te wszystkie dziwne rzeczy skoro nie tylko nie ma na nie żadnych dowodów (null,zero) ale na dodatek istnieje cała masa dowodów obalających religijne pretensje do prawdy.

na co nie ma dowodów i jakie to dziwne rzeczy?

Zrewidowałem swoje poglądy i wycofałem się z nich a moja paplanina o "dowodach" obalających religijne pretensje do prawdy to zwykły blef z mojej strony.Przepraszam za mój napastliwy ton.

Wt lut 17, 2015 22:11
Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
@Krzysztof2405, przeniesione -> viewtopic.php?p=849990#p849990

Śr lut 18, 2015 10:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20