Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie
Autor |
Wiadomość |
R6
|
Czemu Bóg miałby uzależniać coś od modlitwy a tym bardziej od ich ilości. Jakby Bóg nie wiedział czego nam trzeba i dlatego jak matołkowi mu wyjaśniamy to w modlitwie. Wydaje mi się że to dziecinada.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Cz lut 19, 2009 17:43 |
|
|
|
 |
No
|
I zupełnie bezsensowny jeśli przyjmiemy chrześcijańskie założenia na temat Boga bo jeśli jest wszechwiedzący to po prostu sam decyduje kiedy kto jest gotowy by przejść do nieba nie może przecież kogoś przepchnąć na siłę bo "na dole" miał większe lobby...
Cytuj: gdy tego potrzebują.
A ja się pytam czemu jej potrzebują akurat w tym wypadku.
|
Cz lut 19, 2009 17:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
worek
Napisałeś tak: Cytuj: no tak Kris_yul, ale naprzyklad gdy ktoś umar samotny i nit sie za niego nie modli to nie oznacza ze jego męki będą dłuższe... Pytajnik Spójrz szerzej: Bóg jest miłosierny, wszędzie o tym słychać, wszędzie jest to napisane więc dlaczego nie miałby taki osobom pomóc inaczej?? Może nikt się za nich nie modli ale w inny sposób Bóg daje im ulgę w czyśćcu jednocześniej zbliżając ich do siebie? Przecież Bóg to nie maszyna, widzi wszystko. R6Cytuj: Czemu Bóg miałby uzależniać coś od modlitwy a tym bardziej od ich ilości. Jakby Bóg nie wiedział czego nam trzeba i dlatego jak matołkowi mu wyjaśniamy to w modlitwie. Wydaje mi się że to dziecinada. Jasne, że wie, ale na tym polega ta niewidzialna i często niedostrzegalna więź z innymi ludźmi. Mimo, że są nam obcy, nie spotkaliśmy ich tworzą jedną wspólnotę, czyli ten szeroko rozumiany Kościół. I Bóg widocznie chce, aby jeden miał okazję czynić dobro dla drugiego dzięki modlitwie. Uprzedzając pytanie o to co z ludźmi, za których się nikt nie modli: pewnie dla takich Bóg wymyśli coś innego. NoCytuj: bo "na dole" miał większe lobby...
Właśnie napisałem w I czy II poście, że kto nie szanował za życia danej formy pobożności, jak Msza lub modlitwa, ta niewiele mu pomoże. Więc widzisz to nie jest automat, wszystko jest wyrównoważone i nie ma przelicytowywania się.
|
Pt lut 20, 2009 0:15 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: W czyśćcu, aby było sprawiedliwie chyba powinien być jakiś rodzaj matematyki. Bóg sam mówił, że po śmierci czeka nas sprawiedliwość. Z tych objawień wychodziłoby też na to, że nasze ciało tu na Ziemi ma bardzo dużą rangę i nie są mało ważne cierpienia, które nas dotykają. Zobacz 3 godziny = 20 lat.
aby było sprawiedliwie... czemu tylko w czyśćcu stosuje sie takie przeliczenia? Czemu podobna matematyka nie dotyczy piekła? Tam już nie musi być sprawiedliwie ważne, że na wieki wieków....
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pt lut 20, 2009 22:42 |
|
 |
teatime
|
Owieczka_in_black napisał(a): Cytuj: W czyśćcu, aby było sprawiedliwie chyba powinien być jakiś rodzaj matematyki. Bóg sam mówił, że po śmierci czeka nas sprawiedliwość. Z tych objawień wychodziłoby też na to, że nasze ciało tu na Ziemi ma bardzo dużą rangę i nie są mało ważne cierpienia, które nas dotykają. Zobacz 3 godziny = 20 lat. aby było sprawiedliwie... czemu tylko w czyśćcu stosuje sie takie przeliczenia? Czemu podobna matematyka nie dotyczy piekła? Tam już nie musi być sprawiedliwie ważne, że na wieki wieków....
No widzisz, szkoda żeby ktoś tylko za swoją niewiarę, wolny seks, antykoncepcja itp. był wrzucany przez Boga do jednego wora z Hitlerem, Stalinem i innymi złymi charakterami z historii.
_________________ Uczę o wielkich rzeczach i stromą idę drogą, rwąc religijne więzy i kłam zadając bogom.
Lukrecjusz
|
Pt lut 20, 2009 22:46 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Te objawienia mają taką samą (czyli nijaką) wartośc jak prywatne objawienia o warunkach w piekle. Według oficjalnej doktryny Krk piekł to stan zapewne bez zewnetrznych fizycznych ognistych mąk. Tymczasem prywatne objawienia ukazują piekło jako miejsce gdzie wszelkei zmysły sa dreczone przez realne, fizyczne czynniki. Zakładając że oficjalna wykładnia jest prawdziwe to te prywatne objawienia to conajwyżej fantazje umysłowo chorych. Oczywiście nalezy nadmienić, że co dziwniejsze można o piekle głosić jakie sie tylko chce wizje bo charakter mąk nie został ujety w dogmat. A więc doktryna swoje, a wierzyć można w swoje.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So lut 21, 2009 19:29 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Czyli więc piekłem może być niebyt. Jakby nie było, jest to stan odłaczenia od Boga na wieki.
/Jacek Kaczmarski/
|
So lut 21, 2009 22:59 |
|
 |
Albowiem
|
Owieczka_in_black napisał(a): Czyli więc piekłem może być niebyt.
Według KrK nie może, bo dusza ludzka jest nieśmiertelna.
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
So lut 21, 2009 23:32 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Dla Boga nie ma nic niemożliwego, niesmiertelni mogą być ci, którzy otrzymają nagrodę nieba i zycie wieczne, a tych potępionych moze Bóg jakoś tam usmiercić, w Biblii nawet jest mowa o drugiej śmierci, nazwana jeziorem ognia, może to oznacza po prostu wieczne zniszczenie, bo nawet Śmierć została tam wrzucona, wiec na pewno nie na wieczne męki, ale na zniszczenie. Ale to już moje prywatne domysły wg mojej logiki.
Cytuj: I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów. (13) I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów. (14) A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. (15) Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia, został wrzucony do jeziora ognia. Ap 20,12-15
/Jacek Kaczmarski/
|
So lut 21, 2009 23:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
teatime napisał(a): No widzisz, szkoda żeby ktoś tylko za swoją niewiarę, wolny seks, antykoncepcja itp. był wrzucany przez Boga do jednego wora z Hitlerem, Stalinem i innymi złymi charakterami z historii. O właśnie dobrze wyjaśnia to fragment z tych jej prywatnych objawień: Cytuj: Oburzenie wsi W 195 4 roku dowiadywał się pewien mężczyzna o los dwojga zmarłych. Był to jubileuszowy rokmaryjny. Otrzymałam bardzo szybko odpowiedź bo już po miesiącu, że pani S. jest wybawiona, pan H. zaś jeszcze przebywa w czyśćcu. Zainteresowany pokiwał głową i rzekł: "To być nie może, pani S. umarła po przerwaniu ciąży i ma być już w niebie? Natomiast pan H. był zawsze pierwszy w kościele i ostatni wychodził i on właśnie ma jeszcze pokutować w czyśćcu!" Odpowiedziałam zmieszana, że mamy rok maryjny, otrzymuję tyle odpowiedzi, może mylnie zapisałam i raz jeszcze zapytam. Na ponowną prośbę otrzymałam odpowiedź, że zapisałam tak jak jest. Zawiadomiłam pytającego, nie chciał wierzyć. Pochodził z tej samej wioski co pani S. i pan H. Większość ludzi we wsi oburzyła się, na co nic poradzić nie mogłam. Zdarzyło się, że przyszła do mnie kobieta, która dobrze znała i panią S. i pana H. Wyznała, że ją właśnie taka odpowiedź w sprawie tych dwóch osób, wzmocniła w wierze. Przyszła, aby podzielić się tym ze mną i powiedziała: "Znałam panią S. jak rodzoną siostrę. Prawda, że pod względem moralnym była słaba, lecz bardzo nad tym bolała; była dziedzicznie obciążona. Prawda również, że umarła po usunięciu ciąży. Ksiądz, który jej doglądał, oświadczył, że pragnąłby umrzeć z tak głębokim żalem za grzechy, jak ta kobieta. Pojednała się z Bogiem i została pochowana po katolicku. Pan H. wprawdzie przychodził pierwszy do kościoła i wychodził ostatni, ale zaledwie próg przestąpił wychodząc, wszystkich obmawiał. Co najbardziej oburzyło to jego zachowanie na pogrzebie pani S., gdzie ośmielił się twierdzić, że taka wszetecznica nie powinna być pochowana na cmentarzu." Wdzięczna byłam tej kobiecie za to, co mi opowiedziała. Pan Bóg nie chce, abyśmy sądzili innych. Pan H. potępił panią S., a przecież Pan Bóg obszedł się z nim łaskawie, że go zbawił. Jest bardzo niebezpieczną rzeczą potępiać drugiego i nie wolno nam tego robić. Dwadzieścia osób może popełnić ten sam grzech, a przecież u każdej z nich będzie on inny. Istnieje bowiem tyle okoliczności, które winę zmniejszają lub zwiększają, jak np. wychowanie, dziedziczność, wykształcenie, zdrowie, otoczenie i t.p. Nie wolno nam sądzić lekkomyślnie.
|
N lut 22, 2009 0:06 |
|
 |
arcana85
|
Owieczka_in_black napisał(a): Dla Boga nie ma nic niemożliwego, niesmiertelni mogą być ci, którzy otrzymają nagrodę nieba i zycie wieczne, a tych potępionych moze Bóg jakoś tam usmiercić, w Biblii nawet jest mowa o drugiej śmierci, nazwana jeziorem ognia, może to oznacza po prostu wieczne zniszczenie, bo nawet Śmierć została tam wrzucona, wiec na pewno nie na wieczne męki, ale na zniszczenie. Ale to już moje prywatne domysły wg mojej logiki. Cytuj: I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów. (13) I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów. (14) A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. (15) Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia, został wrzucony do jeziora ognia. Ap 20,12-15
Masz racje. To nie tylko według Twojej logiki
Szerzej dyskutuje własnie o tym z mcfunthomasem w watku o piekle:
viewtopic.php?t=10855&start=390
i uzyłem tam dokładnie takiego argumentu jaki ty podajesz. 
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
N lut 22, 2009 18:56 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
O, dzieki, nie omieszkam poczytać, miło słyszeć, że nie ponosi mnie fantazja  to daje jakąś nadzieje.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lut 22, 2009 19:12 |
|
 |
Bartolomeos
|
Sprawa pierwsza:
Cytuj: "Kiedy indziej widziała Simma różne grupy ludzi: księży, zakonników, zakonnice, katolików, protestantów i pogan. Dusze katolików muszą cierpieć więcej niż protestantów, poganie natomiast mają lżejszy czyściec, ale otrzymują mniej pomocy i ich pokuta trwa dłużej. Katolicy dostają więcej pomocy i zostają wcześniej wybawieni
zapomniałeś napisać (zacytować) ważnej rzeczy, jesli Bog w swoim niezgłębionym miłosierdziu uchroni od wiecznego potępienia jakiegoś heretyka czy poganina i taka dusza ma lżejszy czyściec to jest oczywistym, że nie osiągnie póżniej ona takiej szczęśliwości jak dusza katolika, który co prawda czyściec ma cięższy ale jego chwała w Niebie jest większa ponieważ to on trwał w jedynej prawdziwej religii założonej przez Boga, Pana naszego Jezusa Chrystusa, inne kościoły religie i sekty są założone przez grzesznych ludzi, pamiętajcie o zasadzie extra Ecclesiam salus non est. Sprawa druga Cytuj: Z tego opisu wynika, że „jaka wiara taka kara”, czyli najlepiej maja się w czyśćcu dusze ludzi niewierzących ...
Człowieku biada Ci i innym jeśli sie nie nawrócicie do Kościoła Katolickiego szczególniej jeśli dalej będziecie głosić swoje herezje i fałszywe nauki, powiadam wam że o zle przypuszczenia potknęły się wasze rozumy na waszą własną zgubę
Sprawa trzecia:
Pytał ktoś na czym polega szukanie prawdy...
Prawdy należy szukać w pokorze, najlepiej z Różańcem w ręku pokornej na modlitwie i nigdy nie sprzeciwiać się nauce Kościoła Katolickiego, który jest jedynym Kościołem założonym przez Chrystsa i będzie trwał na zawsze a bramy piekielne go nie przemogą zgodnie z tym co jest w ew. wg. św. Mateusza napisane.
Z modlitwą za wszystkich,
Bartosz
|
Cz wrz 17, 2009 23:18 |
|
 |
Bartolomeos
|
Cytuj: To co nas spotyka po śmierci jest zależne (raczej) od tego w co wierzyliśmy za życia – jakie mieliśmy wyobrażenia Boga a w przypadku ateisty jego brak, wszystko to ma wpływ na to jaką rzeczywistość wykreujemy sobie w „tamtym” świecie, w końcu wchodzimy w świat naszych myśli, czyli inaczej - w to co wierzyliśmy to otrzymujemy, nic więcej nic mniej, bo kreacja zawsze podąża za naszymi myślami. Chrześcijanin może doświadczyć piekła, czyśćca albo nieba. Ateista może doświadczyć kompletnej pustki, no cóż, skoro nie wierzył w Boga to ma co chciał, czyli nic. Ale wszystko to są jedynie stany przejściowe (chwilowe). Dusza tkwi w tej wyimaginowanej przez siebie rzeczywistości dopóki nie zrozumie że istnie coś więcej niż to co sobie wyobraża, czyli musi zrozumieć, że istnieje rzeczywistość („niebo”) ponad wszelkimi podziałami (wyobrażeniami) religijnymi. Człowiek o otwartym umyśle trafia właśnie tam od razu, no… może po wcześniejszym rachunku sumienia.
Maria Simmy nie mogła otrzymać innej wizji pośmiertnej niż tą w jaką sama wierzyła
Większych kłamstw i bredni dawno nie czytałem, nawróć się człowieku żebyś nie został potępiony przez odszczepieństwo od Kościoła i głoszenie fałszywych nauk i kłamstw innym, od razu mówie, że nie czytałem wszystkich postów w tym temacie, biada wszystkiim heretykom oraz kłamcom sami sobie przygotowują potępienie, modlę się o wsze nawrócenie, żeby Bóg was nawrócił w swoim miłosierdziu.
Zachęcam zamawiania Mszy, do modlitwy (szczególnie Różańcowej oraz Koronki do Miłosierdzia Bożego), dobrych uczynków oraz jałmużny - wszystko w intencji dusz czyśćcowych
Wszystkich was zawierzam Królowej Świata, Nieśmiertelnego i Niewidzialnego Boga Rodzicielce, Dziewicy Niepokalanej z duszą i ciałem do Nieba wziętej Maryi
PS Sorki za literówki
mój nr gg siedemzerosiedemdziewiecsiedemdwajeden
|
Cz wrz 17, 2009 23:31 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
buscador napisał(a): Chrześcijanin może doświadczyć piekła, czyśćca albo nieba.
buscador na jaką wiedzę się powołałeś pisząc to zdanie? Skąd to wiesz?
Łukasz 16,25-31
Łecz Abraham powiedział: Dziecko, przypomnij sobie, żeś otrzymał dostatki już za życia, a Łazarz cierpiał wtedy niedostatek. A teraz on tutaj doznaje pociechy, a ty cierpisz męki. Nadto pomiędzy nami a wami istnieje wielka przepaść, aby ci, co by chcieli, nie mogli się przedostać stąd do was ani też stamtąd do was. Abraham zaś na to: Mają Mojżesza i Proroków, niech ich słuchają! On rzekł: O nie, ojcze Abrahamie, jeśliby jednak ktoś z umarłych do nich przyszedł, to się nawrócą. Powiedział mu: Jeżeli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to chociażby ktoś z martwych powstał, nie dadzą się przekonać.
Jeżeli mówimy tutaj o czyśccu to jak już, to jest nim nasze życie. Tylko żyjąc tutaj jesteśmy w stanie się zmienić i poprawić nasze życie w oczach Bożych ,potem już nie ma czasu na poprawy. Nikt nie zna czasu ani godziny Sądu Bożego, bo nikt nie zna daty swojej śmierci ( Utraty możliwości poprawy) tylko sam Bóg.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So wrz 19, 2009 17:10 |
|
|
|