Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Kamieniowanie - dlaczego nie coś lżejszego ? 
Autor Wiadomość

vanitas:
freudowi do piet nie dorastasz:)

Zapewne. Dlatego nie dyskutuje na temat psychoanalizy tylko wiary.

Wężymord napisał(a):
...hm, czy aby na pewno?
„Ojcze wybacz im, bo nie wiedzą, co czynią”(Łk 23, 34).
...jeśli wierzyć Pismu Świętemu, Jezus umiał wybaczyć swoim prześladowcą, i to bez okazania przez nich żalu..

Widocznie naprawdę nie wiedzieli. W końcu ich robotą było między innymi karać złoczyńców. Ani Chrystus, ani oni, ani Pismo Święte, ani nawet złoczyńcy nie widzii w tym nic złego. W tym przypadku trudno mówić o żalu za grzech, bo nie było grzechu (świadomości czynu).

Użyszkodnik napisał(a):
Czyli już nie jest wszechmocny?

Nadal jest. Tylko nie ma woli czynienia pewnego zakresu działań. Z tego, że USA nie ma woli zniszzczyć ludzkości na całym swiecie nie wynika, że nie mogą (w sensie mają mozliwości) tego zrobić.

Użyszkodnik napisał(a):
Jak już napisałem w innym temacie - skoro nie narusza wolnej woli człowieka, dlaczego Bóg zgładził prawie wszystkich mieszkańców Sodomy i Gomory (ocalał jedynie Lot i jego córki)? Przecież ci ludzie mieli wolną wolę, i mogli grzeszyć ile im się podoba, a karę ponieśliby w piekle...

Ale istnienie wolnej woli nie nadaje ci prawa do czynienia zła. Masz możliwość kraść, ale nie masz prawa kraść. A jeśli czynisz coś, do czego nie masz prawa - możesz zostać za to ukarany - i nikt nie powiedział, że dopiero w piekle.

vanitas napisał(a):
Widzisz Tommy, nie da się przebaczyć komuś, kto nie żałuje czynu.

A tutaj z kolei zaprzeczasz temu, że Bóg jest nieskończenie dobry... [/quote]
Nie widze tu sprzeczności. Nieskończenie dobry może nieskończenie wiele przebaczyć, ale pod warunkiem, że ktoś chce, aby mu przebaczono.

Śr cze 06, 2007 13:57

skoro nie jestem wierzacy i nie wyznaje zadnego boga=nie chce miec nic do czynienia jesli nawet gdzies tam jest to dlaczego ma mnie osadzac?? jesli mam inne prawdy etyczne to dlaczego mam byc oceniany wg innych?

1) Jeśli zakładasz możliwość, że gdzieś tam jest, to powinieneś starać się Go poznać. To tak, jakby przestrzegać 3 przykazań, choć coś mi świta, że ich było więccej :-)
2) Nieznajomość prawa, choć wiele tłumaczy, nie jest okolicznością łagodzącą nawet w prawie ludzkim. Nie wybierasz też jaki sąd zająłby się twoją sprawą itp.
3) Każdy z nas będzie w ten sposób osądzony.

killing-joke napisał(a):
co do tego ktory wchodzi do domu i kopie mi rodzine:), pewnie kupilbym pistolet o go zastrzelil lub zasztyletowal ale nie potepilbym go na wiecznosc:)

4) To, co zrobiłeś jest bardzo zbliżone do potępienia
5) A nie prościej nie wpuszczać go, względnie odizolowac się od niego kompletnie - a właśnie tym (przede wszystkim) jest potępienie

Śr cze 06, 2007 14:04

Ale istnienie wolnej woli nie nadaje ci prawa do czynienia zła. Masz możliwość kraść, ale nie masz prawa kraść. A jeśli czynisz coś, do czego nie masz prawa - możesz zostać za to ukarany - i nikt nie powiedział, że dopiero w piekle.

Patrzymy na sprawę przez pryzmat prawa świeckiego czy kanonicznego? Jeśli świeckiego, to za rozpusty i brak szacunku dla Boga kary nikt nie ponosi. Sprawa się zmienia, jeśli patrzymy z punktu widzenia prawa kanonicznego...

Śr cze 06, 2007 15:07
istnienie boga zalozylem czysto teoretycznie ja akurat nie wierze i nie bede poznawal czegos czego nie ma ,

- jesli istnieje bardzo religijny i dobry np. muzułmanin to tez zostanie potepiony? przeciez wyznaje innego boga inne prawdy i inne przykazania typowe bałwochwalstwo za ktore bog smiercia karal.

-zabicie czlowieka ktory kopie mi rodzine jest dla niego lepsze niz odizolowanie, moge sie zemscic, jak to stary testament dopuszcza, a i winny ni ebedzie juz czynil wiecej zla:) wiec lepiej zeby zostal osadzony poki sobie nie nagrabil;)

Śr cze 06, 2007 18:51

Nadal jest. Tylko nie ma woli czynienia pewnego zakresu działań. Z tego, że USA nie ma woli zniszzczyć ludzkości na całym swiecie nie wynika, że nie mogą (w sensie mają mozliwości) tego zrobić.

Ale USA nie jest nieskończenie zła więc nie musi czynić zła.
Cytuj:
Nie widze tu sprzeczności. Nieskończenie dobry może nieskończenie wiele przebaczyć, ale pod warunkiem, że ktoś chce, aby mu przebaczono.

No to już nie jest nieskończenie bo już jest warunek.

Śr cze 06, 2007 20:09

- jesli istnieje bardzo religijny i dobry np. muzułmanin to tez zostanie potepiony? przeciez wyznaje innego boga inne prawdy i inne przykazania typowe bałwochwalstwo za ktore bog smiercia karal.

Wg chrześcijan muzułmanie wyznają innego Boga, jednak wg nich czczą tego samego co chrześcijanie i żydzi. Jeśli chodzi zaś o bałwochwalstwo to mylisz się i to bardzo :) Czy to nie chrześcijanie modlą się do obrazków, figurek i innych przedmiotów? Owszem, jakoś tam jest to uzasadniane, ale w islamie za bałwochwalstwo kara jest surowa ;)

Cz cze 07, 2007 18:23
racja. figurek i rodzajow maryi jest tyle ze ciezko wymienic:)

Cz cze 07, 2007 22:42

istnienie boga zalozylem czysto teoretycznie ja akurat nie wierze i nie bede poznawal czegos czego nie ma ,

To polecam solipsyzm (http://pl.wikipedia.org/wiki/Solipsyzm), który twierdzi, że nic nie istnieje :-)

killing-joke napisał(a):

A skąd ja mogę wiedzieć, czy ktoś bedzie potepiony? To wie tylko Pan Bóg... Natomiast, jeśli rzeczywiście czyni wyłącznie to co uważa za dobre, to ma spora szansę dostąpić zbawienia.

killing-joke napisał(a):
-zabicie czlowieka ktory kopie mi rodzine jest dla niego lepsze niz odizolowanie, moge sie zemscic, jak to stary testament dopuszcza, a i winny ni ebedzie juz czynil wiecej zla:) wiec lepiej zeby zostal osadzony poki sobie nie nagrabil;)

Stary Testament nakazał "oko za oko", a więc (patrząc tak na sprawę) możesz co najwyżej go skopać...

Użyszkodnik napisał(a):
Patrzymy na sprawę przez pryzmat prawa świeckiego czy kanonicznego? Jeśli świeckiego, to za rozpusty i brak szacunku dla Boga kary nikt nie ponosi. Sprawa się zmienia, jeśli patrzymy z punktu widzenia prawa kanonicznego...

Ani jednego, ani drugiego. Patrzymy z punktu widzenia etyki

Rin napisał(a):
Ale USA nie jest nieskończenie zła więc nie musi czynić zła. (...)
Cytuj:

No to już nie jest nieskończenie bo już jest warunek.

Dobro nie jest tożsame z przebaczaniem. Czyli ograniczenie w przebaczaniu nie implikuje ograniczenie dobra...

Wt cze 12, 2007 13:32
Niebezpiecznych przestępców należy aresztować ze względów bezpieczeństwa,a tym niegroźnym (złodzieje,piraci fonograficzni,oszuści,skorumpowani itp.) nakazać prace społeczne np.wywóz śmieci,budownictwo,koszenie trawników miejskich,czyli...DO ROBOTY !

Wt cze 12, 2007 13:57
W Lublinie to wprowadzono.Więźniowie pod opieką strażników wykonują prace budowlane.Niezła resocjalizacja. :brawo:

Wt cze 12, 2007 13:58

W Lublinie to wprowadzono.Więźniowie pod opieką strażników wykonują prace budowlane.Niezła resocjalizacja. Brawo!

Off topowo - a do sprzątania w Parku Saskim ich przypadkiem nie zagonili? ;)
vanitas napisał(a):
Stary Testament nakazał "oko za oko", a więc (patrząc tak na sprawę) możesz co najwyżej go skopać...

A z racji że to ten ktoś jest agresorem, skopanie może być dosyć dotkliwe?... Jeśli ktoś uderza Cię w jeden policzek, Ty roztrzaskaj mu drugi :)
vanitas napisał(a):
Ani jednego, ani drugiego. Patrzymy z punktu widzenia etyki

Z punktu widzenia etyki cudzołóstwo nie jest popierane, jednak nieetycznym byłoby za cudzołóstwo kogoś zamordować.
vanitas napisał(a):
Dobro nie jest tożsame z przebaczaniem. Czyli ograniczenie w przebaczaniu nie implikuje ograniczenie dobra...

Ale Bóg kazał wybaczać. "Wybaczajcie, a będzie Wam wybaczone."

Wt cze 12, 2007 14:32

A z racji że to ten ktoś jest agresorem, skopanie może być dosyć dotkliwe?... Jeśli ktoś uderza Cię w jeden policzek, Ty roztrzaskaj mu drugi :)

Napisałem - z tego punktu widzenia...

Użyszkodnik napisał(a):
Z punktu widzenia etyki cudzołóstwo nie jest popierane, jednak nieetycznym byłoby za cudzołóstwo kogoś zamordować.

Niezupełnie. Jesli czynność jest nieetyczna, co wiecej zagrażająca pewnym podstawowym wartością, to kara za nią powinna być odpowiednio ciężka, oraz odpowiednio odstraszająca

Użyszkodnik napisał(a):
Ale Bóg kazał wybaczać. "Wybaczajcie, a będzie Wam wybaczone."

Kazął tez się rozmnażać, nawracać, czy też wyznawac grzechy... Myślisz, że Sam to robi??

Wt cze 12, 2007 14:48

Jesli czynność jest nieetyczna, co wiecej zagrażająca pewnym podstawowym wartością, to kara za nią powinna być odpowiednio ciężka, oraz odpowiednio odstraszająca

Masz rację, ale czy wg Ciebie śmierć jest odpowiednią karą za zwykłe cudzołóstwo? Bo imho jest to gruba przesada.
vanitas napisał(a):
Kazął tez się rozmnażać, nawracać, czy też wyznawac grzechy... Myślisz, że Sam to robi??

Sądząc po 'prawie Mojżeszowym' czy Biblijnych opowieściach - nie zawsze wybacza. Ale to z kolei sugerowałoby, że nieskończenie doskonały Bóg, który każe wybaczać, jest najzwyczajniejszym hipokrytą ;)

Wt cze 12, 2007 15:09

do tej samej mysli doszedl pewnie F.Nietche piszac:

"Bóg chrześcijański jest tak absurdalnym Bogiem, że powinien zostać zniesiony nawet jeśli istnieje"

:)

Wt cze 12, 2007 16:52

jak to dobrze ze ten bog nawet innowiercow zechce przyjac...juz sie martwilem ze beda potepieni....:]

gdybym postepował zgodnie z prawem biblijnym to odsiadywalbym dozywocie....

oko za oko zab za zab...ale ja bym dodal jeszcze cos od siebie;)

Wt cze 12, 2007 16:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona