Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 8:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Skoro Szatan wie, że poniesie karę, to dlaczego... 
Autor Wiadomość

http://www.kosciol.pl/article.php/20040423213301888

Śr sie 15, 2007 18:20

- faktycznie ciekawe. Dla mnie to się całkiem trzyma kupy(przepraszam za kolokwializm). Jednak, modlitwa za Szatana, wydaje mi się osobiście, ze względów emocionalnych ryzykowna. Ograniczę się (przynajmniej na razie) do jeszcze głębszego: "bądź wola Twoja, jako w niebie..."

( allende: ja nawet zrozumiałam, co Ty chciałaś powiedzieć-tyle, że ten kawał mnie bardzo śmieszy a Ty mi dałaś taki ładny pretekst :zawstydzony: )

Śr sie 15, 2007 19:32

Uzupełnienie (dla tych, którzy mogą przeoczyć):

Zbawienie szatana
http://www.kosciol.pl/content/article/2 ... 753470.htm

Śr sie 15, 2007 21:27

KKK mówi jasno - zacytowane na początku niniejszego artykułu, linkowanego przez mojego przedmówcę:

Cytuj:
"Nieodwołalny charakter wyboru dokonanego przez aniołów, a nie brak nieskończonego miłosierdzia Bożego sprawia, że ich grzech nie może być przebaczony" - czytamy w KKK 393.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sie 18, 2007 11:38
Zobacz profil WWW

Szatan wystepujacy przeciw Bogu czerpie "satysfakcję" z każdego grzechu poczynionego przez człowieka za jego przyczyną Im większy grzech tym większa satysfakcja zlego poniewaz wiąże się to z odejściem człowieka od Boga. Szatan powieksza sobie "kolekcję" uleglych mu w mniejszym badz wiekszym stopniu wymyslajac coraz to nowe metody i czyniac to tak przebiegle ze czlowiek czesto nawet sie nie domysla ze to jego sprawka.. A juz brak wiary w jego istnienie to swoisty majstersztyk dajacy mu szerokie pole do popisu

N sie 19, 2007 21:17

Musicie się długo znać z Szatanem, skoro z taką pewnością wypowiadasz się o jego myślach :roll:

N sie 19, 2007 22:12

Mozna to i tak ujac...znam sie z szatanem od urodzenia...i nie tylko ja.. kazdy czlowiek narazony jest nieustannie na jego pokusy ktorych efektem jest czynienie zla Skoro zlo jest tak powszechne w dzisiejszym swiecie to znaczy ze zly ma hmmm coraz wieksza" sile przebicia" Poza tym nie wypowiadam sie na temat jego mysli tylko nazywam jego dzialanie uzywajac metafor ;]

N sie 19, 2007 22:27

Nie starczyło mi miejsca... Skoro Szatan wie, że poniesie karę, to dlaczego się nie nawróci?
W Biblii przecież wyraźnie pisze o tym, że Szatan zostanie pokonany. Skoro my to wiemy, to on jako istota o wiele bardziej intelignetna powinien to jeszcze bardziej rozumieć.
Patrząc logicznie. Ludzie mogą nie wierzyć w istnienie Boga i w to, że poniosą karę, ale Szatan wie o istnieniu Boga. Bezsensem byłoby czynić zło, wiedząc, że się poniesie za to konsekwencję.
To mnie bardzo nurtuje. To, że nasza wiare przedstawia wszystko w barwach: czarne, białe, a nie: kolorowe
Co o tym sądzicie?
Arek szatan nie chce sam być w piekle on też chciałby mieć przyjaciół.

Pn sie 20, 2007 0:40
Nie bo nieprawda że w życiu szatana może się coś zmienić. Diabeł wie że już niżej nie upadnie dlatego robi co chce. Z Piekła już nigdy nie wyjdzie.
Nie ma nic do stracenia.
Dlatego kusi ludzi by módz sobie powiedzieć "a jednak nie jestem taki głupi bo i inni do piekła trafiają" im więcej ludzi tam wchodzi tym większą ma satysfakcję i może bluźnić Bogu że ludzie go słuchają a do nieba nie idą. Zachowuje się jak dzieciak. Nie umie ponieść klęski i pociesza się że inni też swe życie przegrali. Dlatego to robi.

Pn sie 20, 2007 13:37

Bóg może szatanowi przebaczyc ,Jego miłosierdzie nie ma granic,wystarczy ,że szatan sie nawróci ,sztan to przeciez anioł.

Pn sie 20, 2007 19:39

Jak to się ma do tego, co zacytowałem w swojej poprzedniej wypowiedzi - z Katechizmu :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 21, 2007 5:39
Zobacz profil WWW

Post Re: Skoro Szatan wie, że poniesie karę, to dlaczego...
a.R.E.k. napisał(a):
Nie starczyło mi miejsca... Skoro Szatan wie, że poniesie karę, to dlaczego się nie nawróci?

A kto powiedział, że Szatan wie, że poniesie karę ? Jeśli Szatan wie cokolwiek to właśnie to, że nie poniesie kary i dlatego robi wszystko wbrew Bogu. A czemu ludzie myślą, ze jest Bóg ? Bo Szatan jest Zły i postanowił zrobić piekło już tutaj ludziom, wmawiając im, że jest Bóg (pod którego sam się podszywa dając objawienia) przez co ludzie chcą żyć zgodnie z wolą Boga, ale tylko ktoś chory albo Zły mógł wymyślić coś takiego jak męczarnie ludzi posiadających popędy, których im nie wolno używać.

Prawdopodobnie Ci, którzy wybrali piekło, czyli odbieranie sobie przyjemności i cierpienie tak skończą po śmierci, a Ci którzy nie dali się zrobić w papa lolo dostaną nagrodę od Szatana w postaci życia w wiecznym zaspokajaniu swoich rządz.

Tylko to jest logiczną interpretacja Biblii. Cała reszta posiada oczywiste paradoksy, które usilnie masa naiwniaków stara się jakoś sobie wyjaśnić.

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Wt sie 21, 2007 18:39

Pismo święte mówi że głupimi ludzmi są ci co uważają że nie ma Boga a Bóg jest źródłem mądrości.

Czyli szatan nie mówi jest Bóg i nawracajcie się ale mówi że nie ma Boga.

Bóg nigdy nie przebaczy szatanowi bo jest sprawiedliwy.

Obrażając nieskończenie dobrą istotę zasługuje się na nieskończoną karę bo tego wymaga sprawiedliwość.
Dlatego z piekła nie ma wyjścia.
Gdy egzorcysta spytał diabła jaka jest najgorsza kara w piekle to powiedział : Zawsze, Zawsze, nigdy nigdy!

I nawet diabeł tak mówi.

Po co kusi więc ludzi?
By się mścić i pocieszać że nie są sami ale i inni tam są. I by bluźnić Bogu że ludzie chcą do nich!

Nie mają nic do stracenia. Nie zmieni się ich los.
Dlatego mogą kuśić.

Śr sie 22, 2007 17:08

Pismo święte mówi że głupimi ludzmi są ci co uważają że nie ma Boga a Bóg jest źródłem mądrości.

No wiem, już to wyjaśniłem wyżej. Szatan tak pisze, żebyś w to wierzył i domawiał sobie szczęścia i przyjemności oraz tracił czas na gadanie o cudach, a przez to robił sobie piekło za życia. No co ma napisać, skoro ma na celu zachęcić Cię, żebyś w to wierzył ? He he...

Cytuj:
Czyli szatan nie mówi jest Bóg i nawracajcie się ale mówi że nie ma Boga.

Gdzie tak Szatan mówi ? Przecież to on podyktował cała Biblię :D Nie czytasz ze zrozumieniem.

Cytuj:
Bóg nigdy nie przebaczy szatanowi bo jest sprawiedliwy.

ZOOONK ! Skoro ludzie umieją wybaczyć, to znaczy, że Bóg jest od nich mniej doskonały, a to powoduje, że nie istnieje.

Cytuj:
Obrażając nieskończenie dobrą istotę zasługuje się na nieskończoną karę bo tego wymaga sprawiedliwość.

Tak, sprawiedliwość Starego Testamentu tak mówi - Oko za oko... sprawiedliwość. Ale Jezus twierdzi inaczej. A po nim Kościół mieli i jedno i drugie co już jest paradoskem.

Pozdr ;)

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Śr sie 22, 2007 17:28
Pan jezus mówi że Grech przeciw Duchowi Świętemu nie będzie odpuszczony ani w tym ani w przyszłym wieku!

A zuchwałe dopuszczanie się grzechu to właśnie ten grzech. Dlatego kara piekła kjest wieczna!

Śr sie 22, 2007 17:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona