Po co Wy (ateiści) jesteście na tym forum....?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
ad seweryn:
księga powtórzonego prawa:
"tylko ja życie daję i tylko ja zabieram"
i nadal twierdzisz że Boga ograniczają przykazania??
na religię, mój słodki!
|
N sie 19, 2007 22:59 |
|
|
|
 |
allende
|
Cytuj: Czy osobie wierzacej w nieskonczenie dobrego boga nie wydaje sie to dziwne, ze ten milosierny bog skazuje swoje stworzenia na wieczne meki? Jak mozna karac swoje produkty za wlasna nieudolnosc konstrukcyjna, zwlaszcza tak drakonsko?
Mi, jako osobie wierzącej nie wydaje sie to dziwne. Wydaje mi się nawet, że istnienie szatana w pewnym stopniu było konieczne...
Człowiek jest Osobą, a więc ma wolną wolę. Gdyby nie było szatana ludzie nie mieliby wyboru - musieliby być dobrzy czy by to chcieli czy nie. A nieskończenie miłosierny Bóg nie chciał abyśmy byli jakkolwiek zniewoleni... Bóg nas po prostu traktuje poważnie - do niczego nie zmusza!! On nie chce żebyśmy byli jego marionetkami, tylko pragnie świadomego i dobrowolnego wyboru! Bez wolności nie ma prawdziwej miłości. A przecież Bóg jest Miłością...
|
N sie 19, 2007 22:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1.Temu nie zaprzeczę .Bogu również ,Natomiast ty zaprzeczasz Bogu
2. To czemu sie nie nawracasz? jeśli wiesz że zbładziłeś
3. Świat pochodzi od Boga ,czy według ciebie świat jest nielogiczny . I nie obrażaj Boga że nie obowiązuje go logika . Czy według ciebie" nie zabijaj" jest nie logiczne .Pewnie skazany za zabójstwo też tak sądził. Eh... Patrz punkt pierwszy: ja nie zaprzeczam Bogu, bo dla mnie o nie istnieje. Twój punkt pierwszy to stek bzdur. Ja w nim wcale nie zaprzeczyłem Bogu... 2. Patrz poprzedni akapit: nie zbłądziłem, bo aby stwierdzić, że zbłądziłem, musiałbym uwierzyć, że Bóg istnieje. Z Twojego punktu widzenia może i zbłądziłem, ale na szczęście obchodzi mnie on tyle, co zeszłoroczny śnieg 3. I tutaj to dałeś czadu. Cytuj: 3. Świat pochodzi od Boga ,czy według ciebie świat jest nielogiczny .
A gdzie ja to napisałem? Doucz się człowieku, bo masz kłopoty z rozumieniem słowa pisanego. Napisałem, że Bóg jest ponad logiką, ponieważ ją stworzył. Nie napisałem, że jest jej zaprzeczeniem. I nie jest w żaden sposó obrazą Boga stawianie go ponad logiką czy też ludzkim pojmowaniem, które jest ograniczone zgodnie z Jego zamierzeniami.
Crosis
|
N sie 19, 2007 23:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
do niektórych trzeba bardzo głośno pisać...
|
N sie 19, 2007 23:02 |
|
 |
Zencognito
|
Allende, nie może być tak, że istnienie wolnej woli wymaga istnienia szatana, bo to oznaczałoby że Bóg przed upadkiem szatana nie miał wolnej woli. Jeśli zaś Bóg przed powstaniem jakiegokolwiek zła miał wolną wolę, to znaczy że istnienie zła nie jest do wolnej woli konieczne.
|
N sie 19, 2007 23:03 |
|
|
|
 |
allende
|
Ale chyba nie zaprzeczysz, ze żeby mogła istnieć wolna wola, musi też istnieć jakiś wybór!
|
N sie 19, 2007 23:07 |
|
 |
Seweryn
|
Crosis napisał(a): 1.Patrz punkt pierwszy: ja nie zaprzeczam Bogu, bo dla mnie o nie istnieje. Twój punkt pierwszy to stek bzdur. Ja w nim wcale nie zaprzeczyłem Bogu... 2. Patrz poprzedni akapit: nie zbłądziłem, bo aby stwierdzić, że zbłądziłem, musiałbym uwierzyć, że Bóg istnieje. Z Twojego punktu widzenia może i zbłądziłem, ale na szczęście obchodzi mnie on tyle, co zeszłoroczny śnieg 3. I tutaj to dałeś czadu. Cytuj: 3. Świat pochodzi od Boga ,czy według ciebie świat jest nielogiczny . A gdzie ja to napisałem? Doucz się człowieku, bo masz kłopoty z rozumieniem słowa pisanego. Napisałem, że Bóg jest ponad logiką, ponieważ ją stworzył. Nie napisałem, że jest jej zaprzeczeniem. I nie jest w żaden sposó obrazą Boga stawianie go ponad logiką czy też ludzkim pojmowaniem, które jest ograniczone zgodnie z Jego zamierzeniami. Crosis
1. Jak to nie istnieje Bóg istnieje dla wszystkich , ty tylko chciałbyś aby go nie było. Przecież ciągle piszesz o Bogu a na koniec mówisz że go nie ma więc zaprzeczasz.
2.. Czy o krasnalach tez ciągle gadasz ,oczywiscie że nie bo wiesz że ich nie ma ,natomiast istnienie Boga podejżewasz ,dowód :ciągle o nim gadasz.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 19, 2007 23:09 |
|
 |
carbon_copy
|
allende napisał(a): Cytuj: Czy osobie wierzacej w nieskonczenie dobrego boga nie wydaje sie to dziwne, ze ten milosierny bog skazuje swoje stworzenia na wieczne meki? Jak mozna karac swoje produkty za wlasna nieudolnosc konstrukcyjna, zwlaszcza tak drakonsko? Mi, jako osobie wierzącej nie wydaje sie to dziwne. Wydaje mi się nawet, że istnienie szatana w pewnym stopniu było konieczne... Człowiek jest Osobą, a więc ma wolną wolę. Gdyby nie było szatana ludzie nie mieliby wyboru - musieliby być dobrzy czy by to chcieli czy nie. A nieskończenie miłosierny Bóg nie chciał abyśmy byli jakkolwiek zniewoleni... Bóg nas po prostu traktuje poważnie - do niczego nie zmusza!! On nie chce żebyśmy byli jego marionetkami, tylko pragnie świadomego i dobrowolnego wyboru! Bez wolności nie ma prawdziwej miłości. A przecież Bóg jest Miłością...
Wolna wola nie daje czlowiekowi zadnej korzysci.
Jesli przyjmiemy, ze bog i wzorce zachowania, ktore on promuje sa doskonale to kazde odstepstwo moze byc wylacznie zachowaniem mniej doskonalym lub zlym. W istocie bog ofiarowal ludziom jedynie zdolnosc do grzechu, nic wiecej, poniewaz z dogmatow wiary wynika, ze nic lepszego od boga nie moze istniec.
Czlowiek ze swoja wolna wola nie moze dokonac zadnych dobrych wyborow poza dokladnym wypelnianiem woli boga, a skoro tak to po co wogole jakies alternatywy - aby czesc ludzi zeszla na manowce? Idac dalej tym tokiem rozumowania trzeba wywnioskowac, ze bog, jesli istnieje w tej postaci, to nie jest bytem doskonale dobrym skoro bardzo latwo mozna sobie wyobrazic lepszy stan rzeczy a skoro nie jest doskonale dobry to nie jest tez doskonaly w sensie ogolnym.
Bog chrzescijanski przypomina rodzica, ktory dal dziecku naladowany pistolet i kazal nie strzelac sobie w glowe.
|
N sie 19, 2007 23:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a na koniec mówisz że go nie ma więc zaprzeczasz.
kolega raczył odkryć znaczenie funktora "nie"!
cóż za płodny poznawczo wieczór!!!
|
N sie 19, 2007 23:11 |
|
 |
Zencognito
|
allende napisał(a): Ale chyba nie zaprzeczysz, ze żeby mogła istnieć wolna wola, musi też istnieć jakiś wybór!
Nie zaprzeczę, ale nie musi to być wybór między dobrem a złem. Jeśli w sklepię się zacznę zastanawiać i kupię jogurt truskawkowy a nie pomarańczowy, to też będzie to akt mojej wolnej woli.
|
N sie 19, 2007 23:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nauki czytania ze zrozumieniem ciąg dalszy.
Cytuj: 1. Jak to nie istnieje Bóg istnieje dla wszystkich , ty tylko chciałbyś aby go nie było. Przecież ciągle piszesz o Bogu a na koniec mówisz że go nie ma więc zaprzeczasz.
2.. Czy o krasnalach tez ciągle gadasz ,oczywiscie że nie bo wiesz że ich nie ma ,natomiast istnienie Boga podejżewasz ,dowód :ciągle o nim gadasz.
Po pierwsze: w to, że Twój Bóg istnieje dla wszystkich, Ty tylko wierzysz. Do czasu aż nei zrozumiesz czym wiara różni się od faktu nie mamy o czym gadać.
W dalszej części tego bezsensownego punktu udowadniasz, że zaprzeczam Bogu. Nie, ja po prostu nie wierzę w Jego istnienie. Nie mogę zaprzeczać czemuś co dla mnie subiektywnie nie istnieje.
Ad 2. Wiesz, co? Z takimi argumentami idźże człowieku do przedszkola, bo tutaj czasem dyskutuje się poważnie, a nie pisze posty poniżej poziomu głopoty posła Wierzejskiego.
Crosis
|
N sie 19, 2007 23:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn do sejmu!
|
N sie 19, 2007 23:15 |
|
 |
allende
|
SZUKACZ
Szukasz prawdy ale nie tajemnic
liścia bez drzewa
wiedzy a nie zdziwienia
boisz się oprzeć na tym czego nie mozna dotknąć
zaczynasz od sukcesu wielki i zbędny
nie milczysz ale pyskujesz o Bogu
chcesz być kochany ale nie umiesz kochać
myślisz że sobie zarzucasz wyrzuty sumienia
nie wiesz że dowodem na istnienie jest to że tego dowodu nie ma
inteligentny i taki niemądry
J. Twardowski
tak mi się jakoś skojarzyło...
|
N sie 19, 2007 23:19 |
|
 |
Seweryn
|
Idiota napisał(a): Seweryn do sejmu!
Przestań kręcić tą korbą bo mnie denerwujesz.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 19, 2007 23:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): Idiota napisał(a): Seweryn do sejmu! Przestań kręcić tą korbą bo mnie denerwujesz.
robię co w mej mocy! 
|
N sie 19, 2007 23:22 |
|
|
|