Autor |
Wiadomość |
joten
|
dobry_dziekan napisał(a): Walczący z kościołem to chyba Antyklerykałowie a nie ateiści. Mylisz pojęcia. Nieprawda. Antyklerykałowie przeciwstawiają sie klerykalizacji państwa, życia społecznego, szerokiemu uprzwilejowaniu czy też ustawowemu wspieraniu danej religii, wyrokom sądowym za obrazę uczuć religijnych, niskiej tolerancji wobec odmiennych poglądów. Natomiast nie walczą z wiarą, religiami czy też z instytucjami kościelnymi, choć oczywiście często je krytykują ( nie tylko oni zresztą).
Nie ma nic złego w antyklerykalizmie, wręcz przeciwnie, chyba, że ktoś opowiada się za państwem wyznaniowym, to może mieć inne zdanie.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
So wrz 01, 2007 8:40 |
|
|
|
 |
tommy
|
Teresse napisał(a):  to ci faktycznie panteon... 
Stalabys sie meczennikiem za poglad, ze nie ma UFO?
|
So wrz 01, 2007 9:01 |
|
 |
unbeliever
|
Teresse napisał(a): Męczeństwo ma wartość, bo ukazuje ludziom prawdę
Pewnie dlatego do meczenstwa wzywa Bin Laden. Ateistom, fanatyzm, masochizm i meczenstwo sa obce.
A podane wyzej w watku przyklady to nie byly przyklady "meczenstwa ateistow", tylko przyklady zbrodniczosci i sadyzmu chrzescijan.
|
So wrz 01, 2007 12:48 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Joten i Nekromancer. Pewnie macie rację, dlatego zaznaczyłem to "chyba" ;d
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So wrz 01, 2007 15:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="Katarzyna M. Orłoś]Einstein byl wierzacy, szczegolnie pod kmoniec swej ziemskiej wedrowki[/quote]
Wiesz, nie byłem przy jego śmierci, to nie wiem. Wiem tyle, że zakpił z religii mówiąc "jestem głęboko wierzącym ateistą". Tyle wiem.
Wiecie. Kościół lubi robić ludzi troszku w baloni. Np zmarła niedawno, Krystyna Feldman. No i w "Gościu Niedzielnym" pojawia się artykuł jaka to wielka wierząca i katoliczka. Że zagrała w "kiepskich" wspomniane tylko słowem. A tymczasem w serialu "Świat wg Kiepskich" robiła sobie z kościoła i duchownych takie jaja, jak chyba nikt na tym forum. (nie chcę niczego propagować, ale jeżeli ktoś nie wierzy, to podam konkretne odcinki serialu).
Podobnie uważam było z Piłsudzkim, Einstainem i innymi. O mnie też powiedzą, że się przed śmiercią nawróciłem. I nikt tego nie udowodni, bo niby kto ?...
Teresse. Chesz przykładu, gdzie ktoś oddał, życie za ateizm ? To bez sensu. Dlaczego ktoś miał by oddawać życie za szerzenie ateizmu. Ateizm jest bezinteresownym poglądem. Ja ani moje dzieci nie będą czerpały zysku z tego, że przekonam kogoś do moich poglądów ateistycznych. Dlaczego więc miałbym oddawać za to życie ? Po drugie, człowiek jest wolny i może wyznawać sobie to co jego rozum jest w stanie zrozumieć. Więc nie wolno po pierwsze nikogo namawiać do ateizmu, po drugie nie wolno go zmuszać, a po trzecie było by najgłupszym oddać za to życie.
Natomiast nazwiska, które wymieniłem, to nie żadni męczennicy, lecz po prostu ludzie, którzy albo tępili głupotę, i zabobon, albo ludzie nauki, bardziej autorytety, niż męczennicy.
|
N wrz 02, 2007 21:20 |
|
|
|
 |
neutron NWO
|
 Re: Męczennicy za ateizm...
Teresse napisał(a): Czy ktoś moze podać konkretne dane ilu ateizm ma męczenników lub nawet pojedyncze, udokumentowane przypadki, że ktoś oddał życie za ateizm?? Bo chyba nikt nie przeczy, ze chrześcijaństwo ciągle jest prześladowane- np. w krajach islamskich, w Indiach czy w świeckich reżimach- np. Korea Północna?? Dlaczego nikt nie prześladuje ateistów??(chodzi o pozbawianie życia, nie o ciocię, która krzywo spojrzała 
Ateiści nie są prześladowani, im się po prostu utrudnia bycie ATEISTĄ. Przykład? Podaj rodzicom do podpisania akt apostazji. Gwarantowane niezapomniane wrażenia 
_________________ W końcu dotrze do ciebie, że to ty jesteś problemem.
|
Pn wrz 03, 2007 0:34 |
|
 |
Ciasteczkowy Potwór
|
Takich chyba nie było, no ale za jedzenie ciasteczek też raczej nikt nie dał się męczeńsko zabić, co nie zmienia faktu że ciasteczka są pyszne 
Pn wrz 03, 2007 0:40 |
|
|
|