Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Gnoza - Prawda 
Autor Wiadomość

Parsifal napisał(a):
Boga nawet nie trzeba utożsamiać jako świat tylko jako istotę która dała początek wszystkiemu innemu. Stąd głupota to też cząstka Boga, gdyby tak nie było istniała by możliwość istnienia czegoś odrębnego od Boga czyli od wszystkiego bo nie ma nic innego od Boga.
Chyba że istnieje jakiś świat/istota wyższa od Boga.. ale to już inna kwestia.
Jak to możliwe, że wiesz jaki Bóg naprawdę jest, skoro z Nim o tym nie rozmawiałeś... :x ..skoro w ogóle z Nim nie rozmawiasz.

N lis 11, 2007 21:45

Moja indywidualna interpretacji Boga czyli czegoś co nas stworzyło właśnie tak wygląda ..
Czy Ty myślisz iż Bóg to osobą z która w Raju chodzi się na piwo :?:
Hah a czy Ty może Raj interpretujesz dosłownie jako ogród :?:
Bóg raczej nie jest postacią który sobie wyczarował świat i ludzi..
:-D
Hah chyba to jest oczywiste iż to co nas stworzyło jest wszystkim bo to w końcu od tego pochodzimy tak jak wszystko wokół nas..

N lis 11, 2007 21:54

hahahahahahahahaha :-D :o
Moja indywidualna interpretacji Boga czyli czegoś co nas stworzyło właśnie tak wygląda ..
Każda interpretacja dużo mówi o "interpretatorze". :)

Parsifal napisał(a):
Czy Ty myślisz iż Bóg to osobą z która w Raju chodzi się na piwo :?:
Pytanie albo retoryczne ... albo zbyt nieprecyzyjne.

Parsifal napisał(a):
Hah a czy Ty może Raj interpretujesz dosłownie jako ogród :?:
A o którym Raju myślisz? Tam gdzie był Adam z Ewą?

Parsifal napisał(a):
Bóg raczej nie jest postacią który sobie wyczarował świat i ludzi..
:-D
Tak, racja, bo Bóg to nie czarodziej. :D

Parsifal napisał(a):
Hah chyba to jest oczywiste iż to co nas stworzyło jest wszystkim
filozofia i demagogia, to wszystko, sorki. Odsyłam, jeśli mogę, do pozycji książkowych na rynku, w tym temacie oczywiście. Aha, i jeszcze jedno. Uważam, że nie COŚ ale KTOŚ nas stworzył. :D

Parsifal napisał(a):
bo to w końcu od tego pochodzimy tak jak wszystko wokół nas..
Królestwo Szatana też jest wokół nas, ale Bóg go nie stworzył, ani od Niego nie pochodzi. :)

N lis 11, 2007 23:01

Nie chce mi się wywodzić na powyższe zdania lecz to mnie zaciekawiło
Cytuj:
Królestwo Szatana też jest wokół nas, ale Bóg go nie stworzył, ani od Niego nie pochodzi. Uśmiech...

Nie będę tutaj dużo mówił o upadłym aniele ale powiem iż w takim razie wole grzeszyć, czynić zło za życia i być w piekle z Szatanem w takim razie.
Nie dobra to jest głupie ale hmm czyż z tego nie wynika iż Szatan jest na równi z Bogiem :?:
heh a więc co ich stworzyło albo jak tam chcesz co :?: ...

N lis 11, 2007 23:25

Wiesz, Parsifal, w sumie nie dziwię się gnozie (i być może i Tobie), że dochodzi do takich a nie innych wniosków. W końcu jakie one mogą być, skoro są tworzone na słusznych+fałszywych założeniach...w takim przypadku zawsze wychodzi "groch z kapustą".

Pozdrawiam

N lis 11, 2007 23:26

Istnieje tutaj możliwość edycji postów :?:

N lis 11, 2007 23:27

Nie będę tutaj dużo mówił o upadłym aniele ale powiem iż w takim razie wole grzeszyć, czynić zło za życia i być w piekle z Szatanem w takim razie.
Twoja sprawa, Twój wybór. ;)

Parsifal napisał(a):
ale hmm czyż z tego nie wynika iż Szatan jest na równi z Bogiem :?:
heh a więc co ich stworzyło albo jak tam chcesz co :?: ...
Trzeba być nieźle naćpanym ;) by uważać, że jakiekolwiek stworzenie może być na równi ze stwórcą. :o Nie sądzisz?

N lis 11, 2007 23:30

Królestwo Szatana też jest wokół nas, ale Bóg go nie stworzył, ani od Niego nie pochodzi. Uśmiech...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem powyższy cytat ale czy przypadkiem nie powiedziałeś że Szatan jednak nie pochodzi od Boga..
Czyli jest z nim na równi i ma siłę by móc się mu przeciwstawić..

N lis 11, 2007 23:33

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem powyższy cytat ale czy przypadkiem nie powiedziałeś że Szatan jednak nie pochodzi od Boga..
Ach ten język... ;) chodziło mi że Bóg nie stworzył ani Królestwa Szatana ani Jego samego. Zdziwiony? ;)

Parsifal napisał(a):
Czyli jest z nim na równi i ma siłę by móc się mu przeciwstawić..
wolne żarty...jak doszedłeś do tego wniosku, bo nie pojmuję...

N lis 11, 2007 23:39

Ja w dalszym ciągu nie pojmuje Twojej wypowiedzi
Dla mnie Szatan jest symbolem wolności, może w sumie nie tyle co wolności a samopoznania..

N lis 11, 2007 23:43

jeśli się nie mylę, to z punktu widzenia chrześcijaństwa, zło nie istnieje jako obiekt w rzeczywistości, a jest jedynie pojęciem abstrakcyjnym oznaczającym brak dobra. Jako nie będące częścią Stworzenia, nie zostało stworzone przez Boga, i nie odnosi się do niego stwierdzenie, że "wszystko co Bóg stworzył jest dobre".

Myślę, że do głupoty też się to odnosi.

N lis 11, 2007 23:51

A kto powiedział że kieruje się punktem widzenia chrześcijaństwa :?:
Symbol dobra jest równie abstrakcyjny co symbol zła w tym znaczeniu lecz symbol jest szerszy w interpretowaniu co pojęcie.

N lis 11, 2007 23:56

Ja w dalszym ciągu nie pojmuje Twojej wypowiedzi
To napisz dokładnie czego nie pojmujesz, bo w sumie moja wypowiedź składała się z więcej niż jednego zdania. :)

Parsifal napisał(a):
Dla mnie Szatan jest symbolem wolności, może w sumie nie tyle co wolności a samopoznania..
Jeśli dla Ciebie Szatan jest symbolem a nie konkretną osobą, to tym bardziej nie pojmuję jak taki symbol może być równy Bogu...

Pn lis 12, 2007 0:08

błąd żyli byśmy w raju w którym niema grzechu tak samo jak pierwsi rodzice ewentualnie każdy mógłby jak oni podjąć decyzje o poznaniu zła.

No nie. Nadal byłby to Raj, ale taki, w którym już grzech został popełniony, acz przymknięto na to oko - czyli bezprawie jednym słowem. Bo byłoby obojętnie czy człowiek robi dobrze czy źle - Bóg nie interweniuje, jest mu wszystko jedno. Anarchia i do tego nihilizm.
Po co chcesz poznać zło?
Poza tym zacytowałem kilka postów wcześniej ST mówiący o grzechu pierworodnym - chodziło dokładnie możność samostanowienia co jest dobre a co złe. A nie poznanie zła czy dobra.
Rita napisał(a):
To zwykły strach, ewentualnie łudzenie się nagrodą.

'Bóg nie dozwoli z siebie szydzić' to taki komentarz z listów Św Pawła. A poza tym uważam, że nikt przy zdrowych zmysłach nie przyjmie sercem Boga ze strachu czy dla nagrody. Nie uważasz?

Rita napisał(a):
Czyli co, nie musisz się spowiadać? Które grzechy Jezus odkupił. I na litość boską, jakiż Bóg dla odkupienia grzechów potrzebuje krwawych ofiar?Jezusa w to nie mieszajmy, bo Jezus Boga stawia w bardzo niekorzystnym świetle.

Spowiedź to sakrament pokuty i pojednania. Nie mieszaj tego ze zbawieniem świata ;)
Jakiż Bóg? Taki, który sam siebie składa w ofierze...i tylko siebie. Jak Jezus właśnie (Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty - Jedność, pamiętaj) - dlatego wyjątkowo zasadne jest 'mieszanie' Go w tę sprawę.

Rita napisał(a):
Tak, to bardzo źle. To tak jakby moje dzieci musiały spłacać moje długi. To nie jest ani sprawiedliwe, ani dobre dla tych dzieci.

To mieć należy pretensje do rodziców, że zostawili dzieciom w spadku długi do spłacenia...

Pn lis 12, 2007 0:09

Witaj Parsifalu mój drogi przyjacielu!

Ja osobiście uważam, że Szatan jest symbolem ludzi, bo to właśnie my tak często sprzeciwiamy się Bogu. Szatan jest Upadłym Aniołem a więc kimś (lub czymś) co sprzeciwiło się Bogu. Niektórzy uważają że sprzeciwianie się Bogu to zło ale to każdy z nas niech rozstrzygnie...

Pozdrawiam

So gru 15, 2007 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona