Cytuj:
Człowieku zapytałeś o udowodnienie że Zeus nie rzuca piorunami. Grecy uważali że jest tam Bóg który rzuca piorunami prostu z pieca Hefajstosa.
I zostało to udowodnione, że nie mieli racji, bo pioruny nie powstają w piecu tylko w chmurach.
Teraz odnosisz się do symboliki, ale gracy nie wierzyli w symbolikę tylko w czysto materialną postać rzucającą pioruny. I właśnie udowodniliśmy im, że się mylą. (no może nie właśnie teraz ale wiesz o co chodzi Język )
Ale jeżeli odnosisz się do symboliki to nie odnosisz się do żadnej znanej mi wiary.
Bo tak zostało napisane w ich natchnionej przez Bogów świętej księdze ?
Mi się wydaje, że grecy opowiadali sobie o Bogach różne rzeczy często sprzeczne ze sobą i tak naprawdę żadna z tych opowieści nie pretendowała do miana "jedynie prawdziwej". Z tą "czystą materialnością" też mogło być różnie zależnie od greka choć niewątpliwie Bogowie mieli materialne ciała. Zaś co do piorunów to fakt, że rozumiemy czym są i jak powstają nie musi znaczyć, że Zeus nimi nie ciska czy nawet, że nie zostały wykute przez gigantów tak samo jak chleb i wino mogą być ludzkim ciałem wciąż pozostając chlebem i winem.