Po co Bóg stworzył ludzi?
Autor |
Wiadomość |
Radaromontis
|
Astronom. Ja to rozumiem, tylko bóg nie postąpi nigdy sprzecznie ze swoją naturą, więc jest to dla niektóre rzeczy są dla niego a-wykonalne.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Śr mar 26, 2008 16:41 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
To, że czegoś nie zrobi bo nie chce nie znaczy, że nie potrafi - niemożliwe żebyś tego nie rozumiał!
Po co na siłę tak twierdzisz?
Czasem ja mam rację czasem Ty.
Nie możesz na chama stać przy swoim.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Śr mar 26, 2008 17:09 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Ale w ogóle Ty masz jakiś chory tok myślenia - twierdzisz, że jak czegoś nie chce zrobić i tego nie zrobię jest równoznaczne z tym, że tego zrobić nie potrafię tak samo jak według ciebie jest równoważne znanie decyzji które sam podejmiesz z brakiem twojej wolnej woli.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Śr mar 26, 2008 17:14 |
|
|
|
 |
1KOR13
|
Masa napisał(a): Bóg stworzył ludzi dla Swojego upodobania, do społeczności z sobą, na swoje podobieństwo.
człowiek jest zbyt marną istotą żeby zadawać takie pytania
człowiek powinien wielbić i wychwalać swojego Stwórcę Zaraz, to jak to w końcu jest: człowiek jest stworzony na Boże podobieństwo, czy jest zbyt marną istotą aby zadawać takie pytania? Bo te dwie rzeczy się wykluczają, albo jedna albo druga jest prawdziwa. wieczny_student napisał(a): Bóg jest Miłością i chciał swoją miłością obdarowywać - dlatego powstało Stworzenie a w nim człowiek - istota zdolna do przyjmowania miłości Bożej. Bóg stworzył człowieka z miłości.
Żeby była jasność - Bóg nie potrzebował człowieka, ale go pragnął.
Moim zdaniem takie ujęcie tej sprawy jest słuszne.
|
Śr mar 26, 2008 17:26 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Ale w ogóle Ty masz jakiś chory tok myślenia - twierdzisz, że jak czegoś nie chce zrobić i tego nie zrobię jest równoznaczne z tym, że tego zrobić nie potrafię tak samo jak według ciebie jest równoważne znanie decyzji które sam podejmiesz z brakiem twojej wolnej woli.
Jeśli jesteś zdolny fizycznie do zabicia, a psychicznie nie, to znaczy, iż jesteś OGÓLNIE NIEZDOLNY.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Śr mar 26, 2008 17:32 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
Wiesz... te zdania się nie wykluczają.
Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo, ale człowiek niestety jest grzeszny i nie może równać się z Bowiem więc:
Człowiek jest na podobieństwo Boga ale nie może się z nim równać.
I tylko o to mi chodzi bo nie chcę wkraczać w sferę "jakie pytania wolno zadawać", bo według mnie chyba każde które ma na celu poznanie prawdy pytanie można zadać, nie ważne jak trudne by było i jak długo i ciężko by sie na nie odpowiadało.
Może jeszcze za wcześnie żeby odpowiedzieć na niektóre pytania co nie znaczy że nie wolno ich zadawać.
Tomasz Olbratowski.
|
Śr mar 26, 2008 17:36 |
|
 |
No
|
Cytuj: Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo, ale człowiek niestety jest grzeszny
Więc może Bóg również ?
|
Śr mar 26, 2008 18:27 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Nie chce głosić herezji ale powiem, że jakby chciał to tak.
Jezus był kuszony na pustyni i w każdej chwili mógł poddać się pokusie - jednak tego nie zrobił i to nie dlatego, że nie umiałem, ale dlatego, że nie chciał.
Tomasz Olbratowski.
|
Śr mar 26, 2008 18:36 |
|
 |
R6
|
Czy nie posługujecie się różnymi definicjami możności?
Czytałem w książce pt. Dogmatyka katolicka, że Bóg nie może stworzyć kwadratowego koła.
Czy Bóg może być i jednocześnie nie być? Chyba nie.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr mar 26, 2008 18:38 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Ja jestem podobny do moich rodziców a oni jednak nigdy jakoś nie lubili matematyki a ja ją uwielbiam... czy to znaczy, że nie jestem do nich podobny?
Ludzie są stworzeni na obraz i podobieństwo Boga - umieją tak jak on kochać i kierować się miłością, mają wolną wolę - nie muszą, ale mogą i potrafią.
Tomasz Olbratowski.
|
Śr mar 26, 2008 18:38 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Ciekawe jak mówisz o paradoksie omnipotencji bo ja natomiast czytałem, że jest w stanie stworzyć kwadratowe koło a wynika to ze słów Harrego Frankfurta:
"Jeśli byt wszechmogący może dokonać tego, co jest logicznie niemożliwe, to może nie tylko stworzyć sytuacje, z którymi sobie nie może poradzić, ale, co więcej, ponieważ nie jest związany ograniczeniami logiczności, to może poradzić sobie z sytuacjami, z którymi nie może sobie poradzić"
Proste choć na pierwszy rzut oka takim się nie wydaje.
Tomasz Olbratowski.
|
Śr mar 26, 2008 18:45 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Ludzie są stworzeni na obraz i podobieństwo Boga - umieją tak jak on kochać i kierować się miłością, mają wolną wolę - nie muszą, ale mogą i potrafią.
Rzeczywiście wielkie podobieństwo. Za to są materialni, ograniczeni nieskończenie bardziej jak bóg, grzeszni, zdolni do czynienia zła(nie jest to sprzeczne z ich naturą), ich wiedza jest również ograniczona, umysł nie jest w stanie wszystkiego pojąc...
Tacy podobni, że hej!
|
Śr mar 26, 2008 19:17 |
|
 |
R6
|
Już bardziej jestem podobny do własnego kota niż do Boga 
|
Śr mar 26, 2008 22:15 |
|
 |
R6
|
To niech uczyni tak żebyśmy byli wolni i zawsze wybierali dobro.
Mógłby to zrobić ale nie chce?
|
Śr mar 26, 2008 22:19 |
|
 |
hitman
|
R6 napisał(a): To niech uczyni tak żebyśmy byli wolni i zawsze wybierali dobro. Mógłby to zrobić ale nie chce?
Właśnie to robi. Cierpliwości. To nie takie proste.
|
Śr mar 26, 2008 22:51 |
|
|
|