Lucyfer - prośba o wyjaśnienie
Autor |
Wiadomość |
PETRONIUSZ
|
WIST napisał(a): PETRONIUSZ jak zapewne wiesz właściwie niewiele wiemy o Szatanie i o tej rzeczywistości w której on funkcjonował, a także o jego buncie. Tak, widac że anioły miały wolną wolę, nie muszą być też wolne od pychy, choć wiemy że są od nas ludzi lepsze. Zabrakło pokory, miłości...
Czy coś nie gra? Zależy co z tej opowieści wyciągniesz. Jeśli potratkujesz ją jako dokładny opis niematerialnej rzeczywistości to zapenwe różne można wyciągnąć wnioski. Tylko czy o to chodzi?
Na tomiast co do reszty, no jeśli się uparcie trwa przy tym że Kościół czerpie tylko i wyłącznie z Biblii, to faktycznie można pisać różne rzeczy i widzieć różne niespójności.
W dziecinstwie kiedy szlismy na jablka do ogrodu sasiada mowiono ze diabel nas skusil , skusily tak naprawde nas jablka soczyste i czerwone...
Wmawiano nam wizerunek szatana z rogami ,ogonem , kopytami , szkarady obrosniete i brudne Wizerunek upadlego aniola .......... Wizja literacka przylgnela do tych postaci jak smola do kotlow w piekle .Dzis diabel przyjmuje juz inna postac - bardziej nowoczesna . Slyszy tez sie opinie ze to zadne duchowe postacie tylko sposob przedstawienia zla ktore tkwi w kazdym czlowieku a zamykane jest w klatce podczas chrztu . Aby zachowana byla dobra wola klucz do klatki chowa sie nam do kieszeni Pytam - po co byla ta cala mistyfikacja z diablami machajacymi ogonem skoro kosciol przegania je obecnie do lamusa zastepujac je Zlem doslownym ?
_________________ tylko pytania sa latwe.....niestety
|
N kwi 27, 2008 11:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aztec napisał(a): Powiedz z jakich ksiąg zaczerpnięte są głównie te nazwy aniołów i ich funkcję.
Nie mam ksiąg. Każdy ma tylu opiekunów duchowych na ile sobie zasłużył.
|
N kwi 27, 2008 16:58 |
|
 |
pio90
|
Witam wszystkich ! Szatan w bibli nazwany został nazwany jako ,,niosący światło'' w dawnym rzymie termin ten(Lucyfer) był stosowany do określania gwiazdy polarnej czyli Wenus słowo było najprawdopodobniej dosłownym tłumaczeniem greckich ,,eosphoros" czyli niosący światło stad wziela sie ta nazwa  !
|
N kwi 27, 2008 17:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co według Ciebie oznacza termin pt. "nieść światło" ?
|
N kwi 27, 2008 18:32 |
|
 |
pio90
|
,,Niosący światło" w oryginalnym tekście hebrajskim w biblii występuje ono jako heilel ben-shachar czyli świetlisty syn poranka. Moim zdaniem niosący światło znaczy to ze gdy Bóg go stworzył był on najwyższym aniołem najwyższym ze wszystkich najjaśniejszym i to dlatego został tak nazwany !
|
N kwi 27, 2008 18:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lucyfer to Anioł Nocy, niosący światło oznacza co innego. Zastanów się jeszcze nad tym.
|
N kwi 27, 2008 19:11 |
|
 |
pio90
|
Iz14,12 "Jakże to upadłeś z niebios jaśniejący synu jutrzenki ?Jakże runąłeś na ziemie ty, który podbijałeś narody ? Ten fragment opisujeupadek Lucyfera jest tu nazwany "jaśniejącym synem jutrzenki" czyli niosącym światło a aniołem nocy został nazwanu po swoim upadku 
|
N kwi 27, 2008 19:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak...  ale z noszeniem światła troszeczke inaczej to wygląda.
|
N kwi 27, 2008 19:33 |
|
 |
WIST
|
PETRONIUSZ nie do końca wiem o czym pisałeś. Szatan jest jak najbardziej realny, nie stał się żadnym symbolem, przynajmniej w nauce Kościoła. To jaki wygląd przybiera to inna rzecz. Nie pamiętam aby mi wmawiano jakikolwiek jego wizerunek, bo i nie to jest ważne. Szatan przbiera taką formę jaka jest skuteczna i tyle.
|
N kwi 27, 2008 23:24 |
|
 |
PETRONIUSZ
|
WIST napisał(a): PETRONIUSZ nie do końca wiem o czym pisałeś. Szatan jest jak najbardziej realny, nie stał się żadnym symbolem, przynajmniej w nauce Kościoła. To jaki wygląd przybiera to inna rzecz. Nie pamiętam aby mi wmawiano jakikolwiek jego wizerunek, bo i nie to jest ważne. Szatan przbiera taką formę jaka jest skuteczna i tyle.
To chyba nie wiesz ze kosciol wycofuje sie z wizerunku szatana ( diabla) jako postaci duchowej ....... przyjmuje sie zasade zla doslownego .Zlo jako takie bezosobowe tchnienie przed ktorym mamy sie bronic . Co prawda nie czytalem zadnej publikacji na ten temat autoryzowanej przez kosciol . Wyklad na ten temat przeprowadzil ksiadz katolicki w naszej parafii podczas rekolekcji wielkanocnych (ksiadz z Polski) Zlo tkwiace w nas - nie zlo przychodzace z zewnatrz osobowo . Zwyciestwo dobrej mysli nad zla- cos takiego.....
_________________ tylko pytania sa latwe.....niestety
|
Pn kwi 28, 2008 21:16 |
|
 |
snafu
|
PETRONIUSZ napisał(a): To chyba nie wiesz ze kosciol wycofuje sie z wizerunku szatana ( diabla) jako postaci duchowej
Nie. Kościół Katolicki nie wycofuje się z osobowego Szatana. Nawet wręcz odwrotnie, trwa przy tym wizerunku, chociaż znajdują się tacy co chcieliby go przemianować na właśnie takie "bezosobowe tchnienie" jak to sam nazwałeś.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Pn kwi 28, 2008 21:35 |
|
 |
WIST
|
To kuriozum. Piszesz że Kościół coś twierdzi, zarazem przyznając się że nie możesz podać wiarygodnego źródła tej wiedzy, ale z całą pewnością twierdzisz że ja się myle. Sorry... :-)
Może nie zrozumiałeś dobrze treści które przekazał ten ksiądz, może on źle się wyraził, natomiast jeśli nawet zrozumiałeś dobrze, jeśli chodziło mu własnie o to o czym Ty piszesz, to nadal nie znaczy że stanowisko księdza jest stanowiskiem Kościoła - nie jest to żadna tajemnica i sprzeczność, że księża moga głosić swoje teorie, niekoniecznie zgodne z nauką Kościoła.
Już chciałem prosić o jakieś konkretne źródła, bo nie wierze na słowo, szczególnie w takie niekatolickie nauki, ale to miło że sam się przyznałeś że to jakaś zasłyszana informacja. Nie rozumiem tylko czemu z taką pewnością ją głosisz.
|
Pn kwi 28, 2008 21:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Między Lucyferem a Szatanem jest znacząca różnica. Szatan nie ma władzy nad Lucyferem, poza tym Lucyfer ma Głębie, której Szatan nie posiada.
|
Pn kwi 28, 2008 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kyrje elejson!!!
ty żeś to sama wymyśliła czy przeczytałaś w kiblu???
ech ta podwórzowa teologia...
|
Wt kwi 29, 2008 0:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
znaczy w głębi ma podświadomość a w niej gołębie?
nie widzę tego...
|
Wt kwi 29, 2008 0:38 |
|
|
|