Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary.
Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary.
Autor |
Wiadomość |
0bcy_astronom
|
mariolcia napisał(a): To że że katolicyzm istnieje od 2000 lat nie świadczy wcale o jego jakości i wartości - może istnieje za długo... Ale w kościele katolickim są ludzie... może więc to ludzie istnieją za długo. mariolcia napisał(a): Czyli wolisz oszusta rozwiązłego moralnie(...). Jeżeli dla Ciebie każdy kto choć raz w życiu współżył poza małżeństwem jest rozwiązłym moralnie oszustem... mariolcia napisał(a): (...) niż porządną kobietę której jedynym wykroczeniem jest inna preferencja seksualna. Tu nie chodzi o uprzedzenai seksualne, ale wolę aby mnie pouczała odnośnie życia rodzinnego osoba heteroseksualna.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Cz maja 29, 2008 19:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Porządna kobieta o innych preferencjach seksualnych", która nie zna Biblii nie powinna nawet marzyć o sakrze biskupiej
- "Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyxni współzyjący z soba, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego: (1 Kor 6,9-10).
mariolcia..."ani oszczercy"..rozważ to 
|
Cz maja 29, 2008 20:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
OPAT_90 napisał:
Cytuj: Dzięki Suszę zęby zawsze wiedziałem że jestem nietolerancyjny, konserwatywny religijnie a dodatkowo jestem męskim szowinistą, nie szanuję mniejszości seksualnych a współbraci z innych wyznań chrześcijańskim rozpędziłbym na cztery wiatry Mam nadzieję że nie jesteś taki, chociaz widzę że bagatelizujesz dzisiejsze problemy katolicyzmu a wszelkie "brudne sprawki" księży są dla Ciebie czymś normalnym. OPAT_90- nie pozamiatasz tego całego brudu kościoła katolickiego pod dywan i powiesz że go nie było i nie ma. Bo każdy uczciwy człowiek przyzna że skoro sam papież robił to co robił to jak kościół którego jest głową może być "czysty" moralnie?: Na zacieraniu złego wrażenia z powodu skandali pedofilskich księży katolickich koncentruje się pielgrzymka papieża Benedykta XVI w USA. W czwartek gość z Watykanu spotkał się nawet z grupą ofiar księżowskich chuci. Ten zręczny marketingowy chwyt nie jest jednak w stanie przykryć prawdy, że to właśnie Benedykt XVI odpowiada za tuszowanie seksskandali w amerykańskim Kościele. Joseph Ratzinger wysłał 7 lat temu biskupom list zalecający zachowanie przestępstw seksualnych księży w ,,pontyfikalnej tajemnicy'', by chronić ich przed zdemoralizowanym społeczeństwem.http://www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2008041901Tak wiec nie musisz być szowinistą. Wystarczy OPAT_90 że jesteś zakłamany nie chcąc dostrzegać zła w katolicyzmie. piszesz dalej: Cytuj: Człowiek jest tylko człowiekiem ale mam dziwne wrażenie, że się uczepiłaś Kościoła jak rzep psiego ogona i szukasz na tym ogonie samych pcheł. Niestety ten "ogon" ma same pchły, to tylko jeden z przykładów ale jakże wymowny: "Jeden ksiądz zgwałcił uczennicę, drugi – 60-letniego dziadka, trzeci używał seksualnie ministranta, który na znak protestu podciął sobie żyły i wyskoczył z okna..."http://www.racjonalista.pl/ks.php/k,990Ale według Ciebie OPAT_90 wszystko jest O.K. Ciebie nie molestował czy zgwałcił ksiądz pedofil wiec dla Ciebie taki problem nie istnieje...Bo TY jak sam piszesz jesteś ślepo posłuszny kościołowi. Więc podejdź nie do lustra lecz do umywalki i przemyj twarz zimną wodą- może się obudzisz z amoku...Zgnilizna jest w kościele więc uważaj by nie zadomowiła się też w Tobie. Najgorsze w tym wszystkim jest to że w kościele jest tendencja by panujące w nim zło i niegodziwość, usprawiedliwiać...religią: W liście do księży na Wielki Czwartek polscy biskupi poruszyli „problem zgorszenia”. Czytamy w nim m.in.: „Z Kościoła nie da się całkowicie usunąć zgorszenia. Ono, pomimo że jest dziełem zła, jest w jakiś tajemniczy sposób wykorzystywane przez Opatrzność jako sprawdzian wiary w Chrystusa. Zmusza nas ono do odnajdywania w Kościele Jezusa, który powiedział: »A błogosławiony jest ten, kto we Mnie nie zwątpi (Mt 11, 6)«”. Czyli pedofilia w Kościele jest czymś złym, ale jednocześnie normalnym, zesłanym przez Boga. Co więcej – może okazać się korzystnym, ponieważ pomaga „odnajdywać w Kościele Jezusa”. Pedofile nie są zaś niczemu winni.http://www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2008041901OPAT_90 pisze: Cytuj: Zgnilizną to ja mogę nazwać związki niezgodne z prawem Bożym A jakie to są związki ? Obcy_astronom- każdy ruch to ludzie. Nazizm też miał wielu zwolenników. A kościół to czyste "opium dla mas"...i nic więcej. Obcy_astronom: Cytuj: Jeżeli dla Ciebie każdy kto choć raz w życiu współżył poza małżeństwem jest rozwiązłym moralnie oszustem... Zwłaszcza jeśli jest księdzem zobowiązanym do przestrzegania celibatu. Jeśli "zdradzasz" swoją zonę nie czując przy tym że ją oszukujesz a w dodatku jesteś wierzący to brak mi słów...(To oczywiście tylko taki przykład dla ciebie:) Cytuj: Tu nie chodzi o uprzedzenai seksualne, ale wolę aby mnie pouczała odnośnie życia rodzinnego osoba heteroseksualna. A gdyby to był powszechnie szanowany ksiądz-homoseksualista z tradycjami rodem z najlepszego seminarium ?:) ALUS napisał: Cytuj: - "Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyxni współzyjący z soba, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego: (1 Kor 6,9-10).
Słusznie ! Dlatego nie ma nocy bym nie drżała o losy kościoła... 
|
Pt maja 30, 2008 7:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mariolcia napisał(a): Mnie na szczęście Kościół Katolicki nic nie zrobił. Ale ten temat wyraża min. moją obawę czy tak skażona grzechem i tak krzywdząca innych instytucja powinna dalej istnieć we współczesnym świecie. A może jej miejsce powinien zająć "zdrowszy" Protestantyzm ?
Tak tak  Wyjątkowo zdrowy! Szkoda tylko, że do dzisiaj nie rozliczył się z morderstw uczynionych na Indianach w Ameryce Płn. Szkoda, że nie rozliczył sie z tych tysięcy czarnych niewolników. Przecież dla Protestantów czarni nie byli ludźmi, tak samo jak rdzenna ludność Ameryki.
Zgnilizna koleżanko to istnieje w każdym kościele. Najstarszy z nich wsszystkich to KK i Prawosławie. Protestantyzm o wiele lat młodszy na nieszczęście także zapisał się w historii lkudzkości czarnymi kartami.
Tak więc twoja sugestia o "zdrowszym" Protestantyźmie jest błędna. Jeżeli bardzo chcesz to mogę założyć wątek o brudach jakich dopuścili się protestanci. Byłoby tego wiele, może nawet więcej od tych jakich się dopuścili katolicy. Naprawdę chcesz się licytować?
Tylko czy taka "licytacja" ma sens i jakiekolwiek uzasadnienie?
Katolicy doskonale znają swoje grzechy. JPII przepraszał za nie publicznie. Który protestant zrobił to samo? ŻADEN! To może najwyższy czas by ich grzechy publicznie wypłyneły. Może by tak zacząć od tego ilu ludzi zginęło na stosie, który sporządzili protestanci, a zakończyć na protestanckim kościele uległym wobec Hitlera...
Nie probuj koleżanko zbytnio podskakiwać, bo możesz nisko upaść i to bardzo nisko, gdy zacznę przytaczać fakty.
W dobie ekumenizmu takich rzeczy nie powinno się wywlekać. Jednak katolicy to nie szmaciarze, swój honor mają. Możesz uderzyć w policzek jeden i drugi, trzeciego jednak nie mamy i w obronie naszego Kościołą potrafimy stanąć.
Chcesz WOJNY?
|
Pt maja 30, 2008 7:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SHARK napisał;
Cytuj: Wyjątkowo zdrowy! Szkoda tylko, że do dzisiaj nie rozliczył się z morderstw uczynionych na Indianach w Ameryce Płn. Szkoda, że nie rozliczył sie z tych tysięcy czarnych niewolników. Przecież dla Protestantów czarni nie byli ludźmi, tak samo jak rdzenna ludność Ameryki. Pizarro, Cortes i ojciec Torquemada pozdrawiają piewcę powyższych teorii:) Cytuj: Tak więc twoja sugestia o "zdrowszym" Protestantyźmie jest błędna. Jeżeli bardzo chcesz to mogę założyć wątek o brudach jakich dopuścili się protestanci. Było by to bardzo wskazane, choć obawiam się ze watek byłby króciutki... Cytuj: To może najwyższy czas by ich grzechy publicznie wypłyneły. Może by tak zacząć od tego ilu ludzi zginęło na stosie, który sporządzili protestanci, a zakończyć na protestanckim kościele uległym wobec Hitlera... Słuszna uwaga z tym ze katolicy też palili na stosie a księża wspierali faszystę Mussoliniego. Cytuj: Nie probuj koleżanko zbytnio podskakiwać, bo możesz nisko upaść i to bardzo nisko, gdy zacznę przytaczać fakty.
To zacznij SHARIK a nie strasz:) Cyba że tylko w straszeniu jesteś dobry.
Szczęść Ci Panie Boże !
|
Pt maja 30, 2008 8:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"nie ma nocy bym nie drżała o losy Kościoła"...nie ma obawy, bo losy Koscioła nie zależa od Ciebie...Chrystus powiedział o swoim Kościele, że bramy piekielne go nie przemogą.
Powinnaś drżeć ale nad sobą - oszczercy nie posiądą królestwa Bożego  ...a żródła informacji masz wielce "wiarygodne"  - racjopnalista, trybuna
"Drżysz" z troski o Kosciół a nie dostrzegasz, że nieomylne źródło Twoich informacji powoli umiera śmiercią naturalną...poparcie w granicach 3%, do tego podzielona na kilka frakcj
Prawdziwym źródłem informacji o skandalu pedofilskim w USA jest ksiązka G. Weigla "Trudno byc katolikiem"....te Twoje rewelacje o liście Ratzingera są o d...ę rozbić 
|
Pt maja 30, 2008 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zabawne posty piszesz ALUS, jak Boga kocham:)
|
Pt maja 30, 2008 9:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Którego Boga?....tego prezentowanego na stronach racjonalisty 
|
Pt maja 30, 2008 9:55 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
mariolcia napisał(a): OPAT_90 napisał: Cytuj: Dzięki Suszę zęby zawsze wiedziałem że jestem nietolerancyjny, konserwatywny religijnie a dodatkowo jestem męskim szowinistą, nie szanuję mniejszości seksualnych a współbraci z innych wyznań chrześcijańskim rozpędziłbym na cztery wiatry Mam nadzieję że nie jesteś taki, chociaz widzę że bagatelizujesz dzisiejsze problemy katolicyzmu a wszelkie "brudne sprawki" księży są dla Ciebie czymś normalnym. OPAT_90- nie pozamiatasz tego całego brudu kościoła katolickiego pod dywan i powiesz że go nie było i nie ma. Bo każdy uczciwy człowiek przyzna że skoro sam papież robił to co robił to jak kościół którego jest głową może być "czysty" moralnie?: Na zacieraniu złego wrażenia z powodu skandali pedofilskich księży katolickich koncentruje się pielgrzymka papieża Benedykta XVI w USA. W czwartek gość z Watykanu spotkał się nawet z grupą ofiar księżowskich chuci. Ten zręczny marketingowy chwyt nie jest jednak w stanie przykryć prawdy, że to właśnie Benedykt XVI odpowiada za tuszowanie seksskandali w amerykańskim Kościele. Joseph Ratzinger wysłał 7 lat temu biskupom list zalecający zachowanie przestępstw seksualnych księży w ,,pontyfikalnej tajemnicy'', by chronić ich przed zdemoralizowanym społeczeństwem.http://www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2008041901Tak wiec nie musisz być szowinistą. Wystarczy OPAT_90 że jesteś zakłamany nie chcąc dostrzegać zła w katolicyzmie. piszesz dalej: Cytuj: Człowiek jest tylko człowiekiem ale mam dziwne wrażenie, że się uczepiłaś Kościoła jak rzep psiego ogona i szukasz na tym ogonie samych pcheł. Niestety ten "ogon" ma same pchły, to tylko jeden z przykładów ale jakże wymowny: "Jeden ksiądz zgwałcił uczennicę, drugi – 60-letniego dziadka, trzeci używał seksualnie ministranta, który na znak protestu podciął sobie żyły i wyskoczył z okna..."http://www.racjonalista.pl/ks.php/k,990Ale według Ciebie OPAT_90 wszystko jest O.K. Ciebie nie molestował czy zgwałcił ksiądz pedofil wiec dla Ciebie taki problem nie istnieje...Bo TY jak sam piszesz jesteś ślepo posłuszny kościołowi. Więc podejdź nie do lustra lecz do umywalki i przemyj twarz zimną wodą- może się obudzisz z amoku...Zgnilizna jest w kościele więc uważaj by nie zadomowiła się też w Tobie. Najgorsze w tym wszystkim jest to że w kościele jest tendencja by panujące w nim zło i niegodziwość, usprawiedliwiać...religią: W liście do księży na Wielki Czwartek polscy biskupi poruszyli „problem zgorszenia”. Czytamy w nim m.in.: „Z Kościoła nie da się całkowicie usunąć zgorszenia. Ono, pomimo że jest dziełem zła, jest w jakiś tajemniczy sposób wykorzystywane przez Opatrzność jako sprawdzian wiary w Chrystusa. Zmusza nas ono do odnajdywania w Kościele Jezusa, który powiedział: »A błogosławiony jest ten, kto we Mnie nie zwątpi (Mt 11, 6)«”. Czyli pedofilia w Kościele jest czymś złym, ale jednocześnie normalnym, zesłanym przez Boga. Co więcej – może okazać się korzystnym, ponieważ pomaga „odnajdywać w Kościele Jezusa”. Pedofile nie są zaś niczemu winni.http://www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2008041901OPAT_90 pisze: Cytuj: Zgnilizną to ja mogę nazwać związki niezgodne z prawem Bożym A jakie to są związki ? Obcy_astronom- każdy ruch to ludzie. Nazizm też miał wielu zwolenników. A kościół to czyste "opium dla mas"...i nic więcej. Obcy_astronom: Cytuj: Jeżeli dla Ciebie każdy kto choć raz w życiu współżył poza małżeństwem jest rozwiązłym moralnie oszustem... Zwłaszcza jeśli jest księdzem zobowiązanym do przestrzegania celibatu. Jeśli "zdradzasz" swoją zonę nie czując przy tym że ją oszukujesz a w dodatku jesteś wierzący to brak mi słów...(To oczywiście tylko taki przykład dla ciebie:) Cytuj: Tu nie chodzi o uprzedzenai seksualne, ale wolę aby mnie pouczała odnośnie życia rodzinnego osoba heteroseksualna. A gdyby to był powszechnie szanowany ksiądz-homoseksualista z tradycjami rodem z najlepszego seminarium ?:) ALUS napisał: Cytuj: - "Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyxni współzyjący z soba, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego: (1 Kor 6,9-10). Słusznie ! Dlatego nie ma nocy bym nie drżała o losy kościoła... 
Dzięki  dawno się tak nie uśmiałem
Mariolcia - jeśli drżysz o losy Kościoła to uważaj żebyś od tego drżenia wstrząsu mózgu nie dostała
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Pt maja 30, 2008 14:11 |
|
 |
nomines
|
Acha i jeszcze jedno: uważaj, żebyś kogoś nie zraniła swoimi "celnymi" opiniami.
Prawdę powiedziawszy wiele osób mogłoby się poczuć dotkniętych tym co piszesz... To jest tak, jakby w wiosce mieszkało 99 dobrych wieśniaków i 1 zły a Ty od razu nazywasz całą wioskę siedliskiem zła. Uważaj na słowa
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
Pt maja 30, 2008 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
OPAT_90 nie dziwi mnie to że z braku wiedzy pozostaje Ci jedynie głupkowaty śmiech podkreślający ignorancję.
Podajesz przykład:
Cytuj: To jest tak, jakby w wiosce mieszkało 99 dobrych wieśniaków i 1 zły a Ty od razu nazywasz całą wioskę siedliskiem zła.
To jest tak jakby w wiosce mieszkało 99 dobrych wieśniaków i 1 zły kapłan- tylko "jeden" zły kapłan wystarczy by zrobić tam piekło...
|
Pt maja 30, 2008 20:10 |
|
 |
nomines
|
mariolcia napisał(a): OPAT_90 nie dziwi mnie to że z braku wiedzy pozostaje Ci jedynie głupkowaty śmiech podkreślający ignorancję. Podajesz przykład: Cytuj: To jest tak, jakby w wiosce mieszkało 99 dobrych wieśniaków i 1 zły a Ty od razu nazywasz całą wioskę siedliskiem zła. To jest tak jakby w wiosce mieszkało 99 dobrych wieśniaków i 1 zły kapłan- tylko "jeden" zły kapłan wystarczy by zrobić tam piekło... Wiesz co kiedyś przypadkiem trafiłem na racjonalista.pl. Poczytałem sobie trochę i prawdę mówiąc nigdy wcześniej i nigdy później nie miałem takiej partii śmiechu. Czego to ludzie nie wymyślą. Wiesz czemu się śmieję z Twojego wątku? Bo niczego nie zmieni a jak to mówią "na głupie pytania udziela się głupich odpowiedzi" - w moim przypadku głupią odpowiedzią jest mariolcia napisał(a): głupkowaty śmiech"
Nie ignoruję Cię - po prostu nie znajduję u Ciebie niczego godnego uwagi.
Wiesz co może i jestem młody ale uwierz mi, że z niejednego pieca jadłem chleb i wiem co mówię i piszę. Najpierw naucz się oceniać siebie, potem osądź swoje środowisko a dopiero na końcu rzucaj się z mieczem sprawiedliwości na obcych ludzi. Temat dla mnie jest zamknięty a nasze kłótnie niczego nie zmienią ani po mojej ani po Twojej stronie.
|
Pt maja 30, 2008 21:46 |
|
 |
reczula
|
0bcy_astronom napisał(a): Nie chcesz być polakiem?
Jak już jestem, to niech będzie. Ani mnie to ziębi, ani grzeje.
_________________ Tak, najlepiej zakazać samodzielnego myślenia, zorganizować Policję Myśli, albo nową inkwizycję i karać ewaporacją wszystkich, którzy się przeciwstawią. To rozwiąże wszystkie problemy.
http://nie-ma-darmowych-obiadow.mylog.pl/
|
So maja 31, 2008 0:03 |
|
 |
reczula
|
 Re: Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary.
cau_kownik napisał(a): Belkot. Zdania bez zwiazku logicznego.
Taka powiastka byla, o glosnym dzwonie, pasuje tutaj.
To nie jest forum ekspresyjne, tylko dyskusyjne, emocje zachowaj na inne okazje.
W Biblii też są ładne powiastki. Np. z Ewangelii Mateusza „Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim wy sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą.
Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? Albo jak możesz mówić swemu bratu: «Pozwól, że usunę drzazgę z twego oka», gdy belka tkwi w twoim oku? Obłudniku, wyrzuć najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata”.
_________________ Tak, najlepiej zakazać samodzielnego myślenia, zorganizować Policję Myśli, albo nową inkwizycję i karać ewaporacją wszystkich, którzy się przeciwstawią. To rozwiąże wszystkie problemy.
http://nie-ma-darmowych-obiadow.mylog.pl/
|
So maja 31, 2008 0:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
OPAT_90 napisał:
Cytuj: Wiesz co kiedyś przypadkiem trafiłem na racjonalista.pl. Poczytałem sobie trochę i prawdę mówiąc nigdy wcześniej i nigdy później nie miałem takiej partii śmiechu. Bo widzisz, RACJONALISTA.PL jest przeznaczony dla ludzi poważnych obdarzonych inteligencją, wiedzą i refleksją. Ci "inni" będą tylko tam rechotać... Cytuj: Wiesz czemu się śmieję z Twojego wątku? Bo niczego nie zmieni a jak to mówią "na głupie pytania udziela się głupich odpowiedzi"
...i to Twoja kwintesencja OPAT_90. Bo brak Ci argumentów by przekonać nie mnie ale innych którzy czytają ten temat że zgnilizny w Kościele nie ma.
Dlatego nikt na tym Forum nie założył tematu "Dobrodziejstwa Kościoła Katolickiego"- może dlatego że o dobrych rzeczach tej instytucji uzbiera się raptem kilka stron a o złych setki.
|
So maja 31, 2008 7:39 |
|
|
|