Pytanie [Skąd wzięło się zło?]
Autor |
Wiadomość |
Dabar
|
Sareneth napisał(a): skoro wasz Bóg odrzucił całe zło Jak to nasz Bóg odrzucił całe zło??? Nie rozumiem twojego stwierdzenia. Bóg nikogo nie wystawia na pokusę i sam nie podlega pokusie. Sareneth napisał(a): aby stać się jedynie miłością Bóg nie musiał stawać się miłością ponieważ On jest Miłością. Pierwsze co zrobił to stworzył wspaniały dobry świat i człowieka na swój obraz i podobieństwo. Zrobił to z miłości. Sareneth napisał(a): i skoro TYLKO on wiedział czym jest zło, Nie tylko On wiedział czym jest zło. Wiedział Również przeciwnik i kłamca - szatan i wiedział równiez człowiek. Wiedział że uczyni zło nie będąc posłusznym Bogu, a jednak wybrał zło. Sareneth napisał(a): to jak ktoś mógł uczynić coś złego?
Człowiek mógł uczynić coś złego, bo miał wolna wolę i mozliwość wyboru między dobrem a złem.
Pozdr
Dabar
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
So cze 14, 2008 21:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ty chyba bredzisz ze stworzyl wspanialy i dobry swiat ,odkad siega historia pamieca zawsze byly wojny choroby ciagle konflikty ludzi i zawsze bylo tego wiecej niz dobrych rzeczy
czy nie mogl stworzyc po prostu swiata idealnego ,mogl oczywiscie ze mogl ale tego nie zrobil ,chlopak sie nudzil po prostu i postanowil sobie zrobic taka ziemie gdzie usadowil sobie ludzikow ktorych bedzie obserwowal i karcil za zlo ktore robia a ktorego przyczyna jest jego chyba przyjaciel albo conajmniej wierny sluzacy szatan ,NIE MA INNEGO WYTLUMACZENIA ,albo to jego sluga jak twierdzi islam ktory ma za zadanie uczyc ludzi pokory ,rozumiem calkowicie szatana ze sie zbutnowal przeciwko bogu ,wy nie ,to pomyslcie sobie o sobie samych jak np ktos wam dyktuje warunki w domu w szkole czy nie czujecie zlosci ,a czy tez zycie na ziemi i uczesniczenie w tej szopce ,tak to mozna okreslic,
ktora sobie wymyslil bog ,rownie dobrze to co nam sie wydaje zle mogloby byc dobre a dobre zle ,i wtedy np osoba ktora zabilaby kogos miala by za to nagrode a ta ktora by pomogla komus na ulicy ,uwazane by to bylo za zlo ,wystarczy ze tak bog stworzyl by swiat i by tak bylo a my nie mielibysmy nic do gadania
|
So cze 14, 2008 22:09 |
|
 |
Dabar
|
Ale bełkot..
Elo, Sareneth jesteś gdzieś w pobliżu??
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
So cze 14, 2008 22:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obcy:
Cytuj: Nie dlatego, że tego chciał tylko dlatego, że na to zezwolił (dając ludziom wolną wolę) to jest dość istotna różnica. Bóg nie chce zła ale na nie zezwala, tak jak tata który nie chce aby jego dziecko upadało ale zezwala mu upaść by mogło powstać, a jeżeli mu się nie uda to pomoże.
Po pierwsze tworzenie istot, które mogą szkodzić innym istotom (Szatan) to nie to samo, co tata, który pozwala dziecku upaść. To raczej tata, który kupuje dziecku rottweilera na urodziny i czeka, aż ten go zagryzie (bądź też nie).
Ja to widzę w ten sposób:
Bóg jest wszechmogący i może stworzyć nieskończoną liczbę bytów.
Bóg wie, które ze stworzonych bytów będą dobre (zgodnie z wolną wolą), a które złe (zgodnie z wolną wolą).
Bóg może powołać do życia tylko te byty, które będą dobre, tylko te, które będą złe, bądź dowolną wariację obu przypadków.
Bóg powołuje wiele bytów złych, co jest jego wolą, bo nikt inny nie może powoływać do życia.
Dlaczego tak? Tego nie wiem. Wydaje mi się, że Bóg tak samo kocha dobro jak i zło, dlatego jednego i drugiego jest mniej więcej po równo.
|
So cze 14, 2008 23:02 |
|
 |
Dabar
|
Rita napisał(a): Po pierwsze tworzenie istot, które mogą szkodzić innym istotom (Szatan) to nie to samo, co tata, który pozwala dziecku upaść. To raczej tata, który kupuje dziecku rottweilera na urodziny i czeka, aż ten go zagryzie (bądź też nie).
To tak samo można powiedzieć że rodzenie dzieci jest bardzo ryzykowne. To tez jest "tworzenie istot, które mogą szkodzic innym istotom". Bo przecież znam wiele przypadków, kiedy kochający rodzice dali swojemu dziecku wiele miłości, a ono u progu dorosłości i tak wybrało drogę zła, uzależnienia, nienawiści, przestępstwa.
A czy można winić za to rodziców  Nie!!
Tak samo nie można wymagać od Boga, aby wszystkie Jego dzieci czyniły samo dobro i zawsze.
Rita. Już chyba kiedys o tym pisałem. Wolny wybór. To jest słowo klucz.
Pozdr
Dabar
|
So cze 14, 2008 23:15 |
|
|
|
 |
cau_kownik
|
Rita napisał(a): Po pierwsze tworzenie istot, które mogą szkodzić innym istotom (Szatan) to nie to samo, co tata, który pozwala dziecku upaść. To raczej tata, który kupuje dziecku rottweilera na urodziny i czeka, aż ten go zagryzie (bądź też nie). Po pierwsze, nie wiem, co takiego zlego w psach tej rasy. Zdrowy pies jest tak niebezpieczny, jakim go uczynil wlasciciel. Bez wzgledu na rasy i mieszanki (choc pewnie i od tej reguly sa jakies wyjatki). Po drugie, Szatan nie moze skrzywdzic czlowieka, dopoki Bog mu na to nie pozwoli. Po trzecie, Bog stworzyl rowniez Szatana z milosci. Rita napisał(a): Ja to widzę w ten sposób: Bóg jest wszechmogący i może stworzyć nieskończoną liczbę bytów. Bóg wie, które ze stworzonych bytów będą dobre (zgodnie z wolną wolą), a które złe (zgodnie z wolną wolą). Bóg może powołać do życia tylko te byty, które będą dobre, tylko te, które będą złe, bądź dowolną wariację obu przypadków. Bóg powołuje wiele bytów złych, co jest jego wolą, bo nikt inny nie może powoływać do życia. Dlaczego tak? Tego nie wiem. Wydaje mi się, że Bóg tak samo kocha dobro jak i zło, dlatego jednego i drugiego jest mniej więcej po równo. Belkot. 'Byty' dobre i zle, to sa w kreskowkach dla malych dzieci. Istota, ktora moze byc jedynie dobra, jest jak kolek z gwozdziem wbity w ziemie. Dobry, bo mozna na nim kufajke powiesic. Chce, czy nie, dobry.
_________________ ---
teh podpiss
|
So cze 14, 2008 23:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To tak samo można powiedzieć że rodzenie dzieci jest bardzo ryzykowne Tak, jest i owszem. Jednak instynkt jest zdecydowanie silniejszy niż przesądy Cytuj: To tez jest "tworzenie istot, które mogą szkodzic innym istotom". Bo przecież znam wiele przypadków, kiedy kochający rodzice dali swojemu dziecku wiele miłości, a ono u progu dorosłości i tak wybrało drogę zła, uzależnienia, nienawiści, przestępstwa. A czy można winić za to rodziców
Kpisz sobie? Toż rodzice są tak samo głupi jak ich dzieci. O Bogu chyba tego nie powiesz hę?  Jeżeli wiedziałabym że urodzę Hitlera to nie zdecydowałabym się na ciążę. Bóg się zdecydował...
P.S. Jedyną osobą, która ma prawdziwie wolny wybór jest Bóg. Wniosek: wolny wybór jest przereklamowany 
|
So cze 14, 2008 23:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
podobnie to widze rita ,chociaz dodalbym jeszcze bardziej kontrowersyjna rzecz
ze bog lubi zlo ,moze szatan jest kobieta ,bog mezczyzna ,i razem tworza udane malzenstwo ,taka toksyczna milosc ,gdyby nie bylo szatana to bog wiecznie by sie nudzil ,nieskonczone dobro byloby prozne
zauzawmy ze zwiazki najczesciej tworza przeciwienstwa ,bo wtedy taki zwiazek jest zywy ,malzenstwo dwoch osob np super wiernych katolikow zazwyczaj to jedna wielka nuda ,oboje sa dobrzy w mniemaniu tego co rozumiemy za dobro a raczej co bog sobie wymyslil ,bo to wszystko mogloby wygladac zupelnie innaczej ,
jak dla mnie to jest najbardziej wiarygodna teza ze bog i szatan to malzenstwo ,najbardziej skrajne przypadki calkowitego opetania mialy miejsca wlasnie u kobiet ,mam prawie calkowita pewnosc ze wlasnie tak jest ,to tlumaczy wszystko ,boga to rajcuje ,ciekawi wiecznie podnieca jak obserwuje co wyczynia szatan ,tak samo jest z nami a przeciez jestesmy stworzeni na jego podobienstwo ,przeciwienstwa sie przyciagaja a nie podobienstwa ,podobienstwa sie toleruja kochaja jak brat z siostra ale nic wiecej ,
mowie wam szatan to kobieta bog mezczyzna oboje sie kochaja ,a te wiecznie robione sobie psikusy ,dogryzanie sobie nawzajem ,to takie przygrywki milosne ,kto sie lubi ten sie czubi ,szkoda tylko ze musi to miec swoje odzwierciedlenie na ziemi ,mogli by sami sie bawic
dabar wiesz co ja ci powiem o twoim wolnym wyborze jako slowie kluczu
przeniesmy twoja osobe do czasow sredniowiecznych np chociaz niekoniecznie ,i dajmy ja na tortury np takie jak przezywali tamtejsi ludzie ,wiadomo ze nie wszyscy ale robiono co chciano ,dajmy ci np 7 dni tortur ,potem osadzmy cie np w wiezieniu za czyn ktorego nie popelniles ale zli ludzie specjalnie na zlosc cie posadzili ,potem moze zycie przez 10 lat w skrajnym ubostwie ,potem epidemia jakiejs choroby ktora cie dotknie
po tym wszystkim pytam sie ciebie o slowo klucz ciekawe co odpowiesz
|
So cze 14, 2008 23:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Po pierwsze, nie wiem, co takiego zlego w psach tej rasy. Zdrowy pies jest tak niebezpieczny, jakim go uczynil wlasciciel. Bez wzgledu na rasy i mieszanki (choc pewnie i od tej reguly sa jakies wyjatki). Sugerujesz, że Bóg szczuje Szatana na ludzi...? Cytuj: Po drugie, Szatan nie moze skrzywdzic czlowieka, dopoki Bog mu na to nie pozwoli. Tym gorzej świadczy to o Bogu. Cytuj: Belkot. 'Byty' dobre i zle, to sa w kreskowkach dla malych dzieci. Istota, ktora moze byc jedynie dobra, jest jak kolek z gwozdziem wbity w ziemie. Dobry, bo mozna na nim kufajke powiesic. Chce, czy nie, dobry.
Ja tam lubię kreskówki. Rozumiem, że "dobry Bóg" to też dla ciebie postać z komiksu. Jeżeli tak, to rzeczywiście nie mamy o czym gadać
Jeżeli chodzi o całą resztę, to zawsze jest jakiś "ostateczny rozrachunek" na plus, albo minus i o to mi chodziło. Nie musisz się tak czepiać szczegółów...
|
So cze 14, 2008 23:38 |
|
 |
cau_kownik
|
Rita napisał(a): Cytuj: Po pierwsze, nie wiem, co takiego zlego w psach tej rasy. Zdrowy pies jest tak niebezpieczny, jakim go uczynil wlasciciel. Bez wzgledu na rasy i mieszanki (choc pewnie i od tej reguly sa jakies wyjatki). Sugerujesz, że Bóg szczuje Szatana na ludzi...? Nie wiem, jak to wyczytalas, to juz chyba zwykle czytanie miedzy wierszami nie wystarczy, tu trzeba jakichs ziolek chyba. Rita napisał(a): Cytuj: Po drugie, Szatan nie moze skrzywdzic czlowieka, dopoki Bog mu na to nie pozwoli. Tym gorzej świadczy to o Bogu. Nie. Rita napisał(a): Cytuj: Belkot. 'Byty' dobre i zle, to sa w kreskowkach dla malych dzieci. Istota, ktora moze byc jedynie dobra, jest jak kolek z gwozdziem wbity w ziemie. Dobry, bo mozna na nim kufajke powiesic. Chce, czy nie, dobry. Ja tam lubię kreskówki. Rozumiem, że "dobry Bóg" to też dla ciebie postać z komiksu. Jeżeli tak, to rzeczywiście nie mamy o czym gadać  Jesli nie starasz sie zrozumiec, to rozmowa raczej nie wyjdzie. Jesli dla Ciebie kazde cierpienie to zlo, to nie ja tutaj zyje w swiecie bajek. Rita napisał(a): Jeżeli chodzi o całą resztę, to zawsze jest jakiś "ostateczny rozrachunek" na plus, albo minus i o to mi chodziło. Nie musisz się tak czepiać szczegółów... Moze poprzestanmy na tym, ze sie nie dogadamy, ja Cie wrzuce do KF i w tym miejscu sie rozejdziemy, ok?
_________________ ---
teh podpiss
|
So cze 14, 2008 23:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
caukownik typowy katolicki cwaniaczek jestes ,ktoremu sie wydaje ze juz wszystko wie ,zebys sie nie zdziwil w zyciu ,bo nie masz pewnosci czy twoj bog jest tak milosierny jak ci sie wydaje ,istnienie szatana ,starotestamentowe proby na ludziach jakby byli smieciami ,
co sadzisz o obecnym papiezu
|
So cze 14, 2008 23:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
te proby to potwierdzaja ,wiem bog karci ludzi ,sprawdza ich wiary
PIERDOLY
sam stworzyl swiat i mogl zrobic to w zupelnie inny sposob ,mogl nam dac same przyjemnosci i nie tworzyc zla ,czy dobra niech wam bedzie szatana ktory jest jego sprawca i po sprawie
|
N cze 15, 2008 0:01 |
|
 |
Dabar
|
Rita napisał(a): Kpisz sobie? Toż rodzice są tak samo głupi jak ich dzieci. O Bogu chyba tego nie powiesz hę?  Jeżeli wiedziałabym że urodzę Hitlera to nie zdecydowałabym się na ciążę. Bóg się zdecydował... P.S. Jedyną osobą, która ma prawdziwie wolny wybór jest Bóg. Wniosek: wolny wybór jest przereklamowany 
Na tym polega szleństwo miłości Boga, że ryzykuje "uwolnienie zła", licząc jednak, że człowiek będzie wybierał dobro. Bo "wszystko co stworzył było bardzo dobre".
A rodzice, choćby byli najmądrzejsi i żeby dołożyli największych mozliwych starań żeby wychować syna/córkę jak najlepiej, nie będą mieli wpływu na wybory swojego dziecka, gdy wejdzie w dorosłe życie.
Tak samo Bóg - wyposaża człowieka w "serce" - to co najgłębsze w człowieku - barometr wybierania dobra i zła, barometr wybierania większego dobra i mniejszego dobra, aby człowiek tego uzywał.
Inaczej to byłoby tak jak chciałby galazkaoliwana: Złota klatka z klimatyzacją i jedzonko podawane przez otwór w ścianie. Nie masz zadnego wyboru - jest tylko dobro. Jesteś dzieckiem Boga na jego złotym łańcuszku. To tak jakby Bóg wyprodukował dla własnej przyjemności "klony do towarzystwa". Może dla ciebie to miła wizja. Sorry, ale to nie Bóg Żydów i Chrześcijan.
Pozdr
Dabar
|
N cze 15, 2008 9:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie wiem, jak to wyczytalas, to juz chyba zwykle czytanie miedzy wierszami nie wystarczy, tu trzeba jakichs ziolek chyba. Nie, no żadnych ziółek nie potrzeba  Jeżeli Szatana stworzył Bóg, Szatan jest jak rottweiler, a pies jest taki, jak Pan chce, to kto Szatana uczynił złym, jeżeli nie Bóg? Dalej, jeżeli Szatan może krzywdzić człowieka i dzieje się to za przyzwoleniem Boga, to moim zdaniem najlepiej to o Bogu nie świadczy. Cytuj: Jesli nie starasz sie zrozumiec, to rozmowa raczej nie wyjdzie. Jesli dla Ciebie kazde cierpienie to zlo, to nie ja tutaj zyje w swiecie bajek.
Nic takiego nie powiedziałam. W ogóle nie mówiłam o cierpieniu. Powiedziałeś, że "dobre" i "złe" istoty są tylko w bajkach. Wobec tego, albo Bóg nie jest dobry, albo nie jest prawdziwy. Ja tylko wyciągam wnioski z tego co piszesz.
Dabar, jakie to szaleństwo, skoro Bóg doskonale wie, jak człowiek skończy. Wy sugerujecie, że wolność musi wiązać się z chęcią czynienia zła. Ale ludzie są lepsi i gorsi. Bóg może tworzyć tylko takich, którzy będą pragnęli czynić dobro z własnej woli. Nie bardzo rozumiem, czemu uważacie to za niemożliwe. Bóg jest wszechwiedzący. Ze swoją wszechwiedzą tworzy istoty, które po dość krótkim żywocie będą cierpiały wieczne męki na własne życzenie... Dziwne to...
|
N cze 15, 2008 14:54 |
|
 |
buscador
|
 Re: Pytanie [Skąd wzięło się zło?]
Ari napisał(a): Mam pytanie. Od jakiegoś czasu mnie to męczy. Chodzi o to, ze Szatana utożsamia się ze złem, ale i Lucyfer kiedyś był dobry. Skąd się wzięło Zło samo w sobie? Musiało chyba istnieć wcześniej... Przecież anioły są doskonałe (takie jest przynajmniej przekonanie ludzi) no to skąd u Lucyfera taka odmiana? Przecież tylko Bóg wiedział, co jest dobre a co złe...
Skąd wzięło się zło? Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie – skąd wzięło się dobro. A może to tak oczywiste, że nie warto pytać? Często zastanawiałem się dlaczego ludzie pytają o genezę samego zła a ignorują pochodzenie dobra, tak jak gdyby jedno mogło istnieć bez drugiego.
Stwierdzenie, że zło to brak dobra (takie masło maślane) jest raczej naiwne, bo jeśli braknie jednego drugie także przestaje istnieć, nie może istnieć samo dobro lub samo zło.
Zło i dobro to aspekty jednej rzeczywistości ale o przeciwnych biegunach, podobnie jak moneta zawsze posiada dwie strony, awers i rewers.
Cały wszechświat jest zbudowany na zasadzie takiej polaryzacji, czyli jest „czymś” posiadającym przeciwne bieguny, to podstawa wszelkiego istnienia.
A więc kto stworzył zło? A kto stworzył wszechświat? Pytanie jest raczej retoryczne.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
N cze 15, 2008 19:03 |
|
|
|