Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 3:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Duchy 
Autor Wiadomość

Nie, to efekt wiedzy i wielu lat doświadczenia wyznawców wielu religii i ezoteryków.

Pn sie 04, 2008 20:40
Moderator

Bo duch dzieli się na kilka ciał. Ogólnie ciało człowieka dzieli się na kilka. M.in. fizyczne, mentalne, duchowe itd. Mentalne może powodować hałas po śmierci fizycznego. Duchowe to to, którego nie widzimy. Jest też ciało astralne, które w pewien sposób może oddziaływać na fizyczne.

O proszę teozofią mi tu zajeżdża ;)
Myślę, że nie należy tego tak rozpatrywać.

Człowiek to ciało i dusza.

(J 8, 32b)

Pn sie 04, 2008 20:56

Niekoniecznie. Człowiek to też świadomość i podświadomość, uczucia, umysł.

Pn sie 04, 2008 21:00
Moderator

(J 8, 32b)

Pn sie 04, 2008 21:15

Zatem chodzi o logiczną sprzeczność .
Materialną [ odziałującą ] niematerialność [ cokolwiek to znaczy ] .

Materia to pojęcie raczej metafizyczne, a nie naukowe.
Jeśli duchy istnieją, to jak najbardziej oddziałują, skoro są obserwowane.

Pn sie 04, 2008 21:30

Ja myślę że duchy istnieją.W roku 1989 wraz z rodzicami przeprowadziłem się do mieszkania w blokach gdzie kilka dni wcześniej umarła w nim samotna kobieta.
Po przeprowadzce nie mogłem spać ponieważ ok tydzień czasu w nocy parkiet pracował tzn skrzypiał tak jak ktoś by codził.Słychać było normalne kroki.
Moja mam poszła do kościoła pomodlić się za zmarła kobietę i powiedziała że rozumie że się przywiązała do domu ale teraz my tam mieszkamy i niech nas nie nachodzi.
Na drugi dzień parkiet przestał skrzypieć.Czy to nie jest wystarczający dowód?

Śr paź 29, 2008 13:34
Maniek ale starego kotleta odgrzałeś pisząc tu post :-D

Cytuj:
Na drugi dzień parkiet przestał skrzypieć.Czy to nie jest wystarczający dowód?

NIestety nie :)

Śr paź 29, 2008 13:40

Post Re: Duchy
Wtam

Maro15 napisał(a):
Czytałem troche tematów na tym forum i niektórzy pisali, że mieli kontakt z duchami. Może to zabrzmi śmiesznie, ale moglibyście powiedzieć dlavczego one zostają na ziemi? Czy to prawda, że maja coś do załatwienia? To samo obowiązuje złych ludzi którzy powinni automatycznie trafić do piekla? Wg mnie ich pobyt tutaj to ich czyściec, ale jakie jest wasze zdanie?

Jak sam zauważyłeś wydazenia tego rodzaju maja miejsce a kotakt z demonami złymi duchami jest najczęściej tragiczny w skutkach i wiedza to te osoby które często lekceważąco podchodza do tej kwesti.O kontaktach z duchami wiele sięsłyszy jak i na forum ale nigdzie nie usłyszysz odpowiedzi na pytania które postawiłes :
-dlaczego zostaja na ziemi?
-czy to prawda że maja cos do załatwienia?

Pisząc nigdzie to nie znaczy że nie ma odpowiedzi na twe pytania .
Mozna je otrzymać gdyz istnieje zródło tych informacji ,mówiące o tym ze duchy istnieja i działaja, żadne świeckie żrudło nie podaje wiarogodnych informacji oprócz bibli słowa Bożego z którego wiele osób sobie drwi ,lekceważy, wysmiewa a nawet sami głeboko wieżący katolicy traktuja niektóre sprawozdania jako tylko opowiesci .Smutne to ale prawdziwe jak wiele osób lekceważąco podchodzi do bibli najbardziej wiarygodnego zródła również w sprawie duchów,złych duchów czyli demonów.
W przeciwieństwie do Jezusa przd którym klekają , wysławiają ale jakos nie wieża że miał do czynienia ze złymi duchami, nie kwestionował ich istnienia a nawet z samym szatanem , ,którego chyba najwiekszą sztuczką było to aby ludzie uwieżyli że on nie istnieje . Czyż nie dokonal tego?
Jesli poważnie traktujesz biblię jako słowo Boże a nie ludzkie to chetnie przedstawie informacje dotyczace twoich pytań.
Nie pisze teraz- powołujac sie na biblię-bo wielu ignorancko podchodzi do tak przedstawionych informacji

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Śr paź 29, 2008 23:21
zbanowany na stałe

Na istnienie diabla sa dowody. Obserwowano go w kapeluszu, na dachu, niedaleko Damaszku.

Cz paź 30, 2008 11:18
Kapelusz założył prawdopodobnie dla odwrócenia uwagi !

Cz paź 30, 2008 23:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3