Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 wywoływani duchow 
Autor Wiadomość

Tym bardziej Astronomie moje pytanie wydaje się zasadne - w jakim celu ??

W czym nam to może pomóc (zaszkodzić), czy jak to może nas ulepszyć (zubożyć) itd...

pzdr :)

Pn paź 04, 2004 11:45

Post biblijne fakty
Niezaprzeczalnym biblijnym faktem jest, że Jezus wypędzał duchy z ludzi.
Pytanie jakie można postawić sobie to czy MY wszystcy powinniśmy się tym zajmować. Czy nie powinniśmy sprawy boskie zostawić górze.

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Cz paź 07, 2004 13:54

Post Re: duszki
Astronom napisał(a):
Może i tak, może i nie.
Fakt faktem.
Trzy z czterech osób nieżyje.

Poczekaj jeszcze kilkadziesiąt lat i cztery z czterech osób będą nieżywe. Taki już los człowieka. Życie jest ciężkie, a potem się umiera. Wywoływałem duchy będąc w podstawówce. Wrażenia mam podobne jak Belizariusz. Ale w końcu trzeba dorosnąć, czego wszystkim życzę.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz paź 07, 2004 18:53
Skoro można przywoływać różnego rodzaju duchy, konkretnych osób, które nie żyją... To mam pytanie..

Czy można przywołać ducha Jezusa? Napewno by nam za to nic nie zrobił, a mógłby przekazać jakąś wiedzę, co powinniśmy czynić, na co zwracać uwagę.

Cz lis 15, 2007 21:11

Czy można przywołać ducha Jezusa? Napewno by nam za to nic nie zrobił, a mógłby przekazać jakąś wiedzę, co powinniśmy czynić, na co zwracać uwagę.

Co czynić i na co zwracać uwagę Jezus przekazał już dawno. I jest to powszechnie wiadome :).

A duch Jezusa to Duch Boży - Duch święty. Nie można go przywołać. On jest
i działa poprzez Sakramenty w Kościele. Być pod wpływem Ducha Św. to być w stanie łaski uświęcającej. Inaczej się nie da :)

To wywoływanie, o którym piszesz to jakieś głębokie lekceważenie Boga i Jego Miłości, albo nieznajomość czy niezrozumienie nauki Jezusa.

Cz lis 15, 2007 22:12
Nie wywoływałem nigdy duchów,ale fakt spirytyzmu nie jest czymś, co jest mitem..

Skoro można przywoływać duchy ludzi, którzy żyli, to po prostu zastanawia mnie fakt, czy dałoby się przywołać ducha Jezusa, w sensie bardziej bezpośrednim, by z nim nawiązać łączność. Pytam z ciekawości. (tylko mi nie pisać, że to 1 stopień do piekła)

Cz lis 15, 2007 22:24

Nie wywoływałem nigdy duchów,ale fakt spirytyzmu nie jest czymś, co jest mitem..

Skoro można przywoływać duchy ludzi, którzy żyli, to po prostu zastanawia mnie fakt, czy dałoby się przywołać ducha Jezusa, w sensie bardziej bezpośrednim, by z nim nawiązać łączność.

Nie inaczej, jak tylko przez Sakrament Pojednania i Eucharystii. :)

Cz lis 15, 2007 22:37

Galaktyczny napisał(a):

Skoro można przywoływać duchy ludzi, którzy żyli, to po prostu zastanawia mnie fakt, czy dałoby się przywołać ducha Jezusa, w sensie bardziej bezpośrednim, by z nim nawiązać łączność.

Nie inaczej, jak tylko przez Sakrament Pojednania i Eucharystii. :)

Inaczej: W sensie o jakim piszesz: NIE.

Cz lis 15, 2007 22:38

Pewnie jak każdy z tu obecnych, nieraz słyszałem od księży o skutkach wywoływania duchów popartych faktami. Myślę, że to głupota. Chcąc wnikać w świat zmarłych zadzieramy z samym złym duchem. Przykład "autentyczny"
Dzieciaki się bawiły planszą i trójkątem do przywoływania duchów. Zrobiły sobie atmosferę, świece itd, usiadły w kółeczku i zaczęli w połączeniu rąk wywoływać. Trójkąt się po jakimś czasie ku ich przerażeniu zaczął przemieszczać wskazując kolejne litery słów, zdań. Gadali sobie i gadali, póki duch od nich nie zażądał ofiary jednego z chłopców, ale samobójstwa - w przeciwnym razie miała zginąć jedna z dziewczyn. Dzieci się przeraziły i zwiały. Ponoć można rzeczywiście wywołać ducha, ale prawdziwy problem polega na tym, że nie wraca od już do siebie "z powrotem", tylko wegetuje tam, gdzie go przywaołano :x

N lis 18, 2007 8:10
Dzieciaki się bawiły planszą i trójkątem do przywoływania duchów. Zrobiły sobie atmosferę, świece itd, usiadły w kółeczku i zaczęli w połączeniu rąk wywoływać. Trójkąt się po jakimś czasie ku ich przerażeniu zaczął przemieszczać wskazując kolejne litery słów, zdań. Gadali sobie i gadali, póki duch od nich nie zażądał ofiary jednego z chłopców, ale samobójstwa - w przeciwnym razie miała zginąć jedna z dziewczyn.

Również oglądałem ten film. Faktycznie dobra akcja i bardzo trzyma w napięciu. Polecam ! :-)

N lis 18, 2007 8:27

Pewnie jak każdy z tu obecnych, nieraz słyszałem od księży o skutkach wywoływania duchów popartych faktami. Myślę, że to głupota. Chcąc wnikać w świat zmarłych zadzieramy z samym złym duchem.

Mówimy o przywoływaniu duchów zmarłych, prawda?
W jaki sposób można przywołać złego ducha, skoro źli ludzie po sprawiedliwym osądzie Boga trafiają na wieczność do piekła z którego nie ma ucieczki?

Aztec napisał(a):
Również oglądałem ten film. Faktycznie dobra akcja i bardzo trzyma w napięciu. Polecam ! :-)

Nie bądź żyła i podziel się tytułem tego filmu ;)

N lis 18, 2007 12:10
W jaki sposób można przywołać złego ducha, skoro źli ludzie po sprawiedliwym osądzie Boga trafiają na wieczność do piekła z którego nie ma ucieczki?

No właśnie! To jest bez sensu!
Wywołać ducha? Przecież nie istnieje łączność pomiędzy światem żywych i umarłych, to jak można wywołać ducha?
Co prawda katolicy wierzą w "świętych obcowanie", ale czy święty mógłby zrobić krzywdę żywemu?
Wierzymy także w Anioły, a tym samym musimy wierzyć w te upadłe czyli demony.
Wywołać więc można demona, ale nie ducha zmarłego. O ile w ogóle można.

Będąc młodzieńcem czasem na jakichś koloniach lub obozach "wywoływało" się duchy, ale w ramach zabawy i przyjemności jaką dawało tulenie się wystraszonych dziewcząt :D

Nie bawię się więc w te bzdury.

N lis 18, 2007 12:26

eldan napisał(a):
Nie bądź żyła i podziel się tytułem tego filmu ;)

W sumie, to sam nie wiem, na czym to polega :shock:

N lis 18, 2007 21:07

Jaki piękny jest ten świat pełen ludzi którzy wierzą w takie rzeczy... tylko pomysł dobry wystarczy, aby móc nimi manipulować - są tak naiwni, tak nieżyciowi, schematyczni. Istny przedmiot do manipulacji, zlepek uczuć, a nie myśli. Szkoda, że z wiekiem wielu nabiera doświadczenia i są mniej podatni, ale i tak kto głupi się urodzi ten głupim umrze.

tych, na które czekamy.

Śr lis 21, 2007 22:20

Jaki piękny jest ten świat pełen ludzi którzy wierzą w takie rzeczy... tylko pomysł dobry wystarczy, aby móc nimi manipulować - są tak naiwni, tak nieżyciowi, schematyczni. Istny przedmiot do manipulacji, zlepek uczuć, a nie myśli. Szkoda, że z wiekiem wielu nabiera doświadczenia i są mniej podatni, ale i tak kto głupi się urodzi ten głupim umrze.

Odezwała się Wieczysta Księga Wszechwiedzy...
Wierzyć/ nie wierzyć - o to jest pytanie :D
Osobiście działają mi na nerwy wszelkiej maści programy "amerykańskie" o nawiedzonych domach, ekspedycjach w których biorą udział "specjaliści od duchów" itp... Też sobie myślę - mamo, wyciąganie kasy z naiwniaków przed ekranami, że głowa boli. Z drugiej zaś strony, nie wiem, czy to musi być ściema, tylko dlatego, bo mi to obrzydziły różnego typu historie o owocnych rytuałach, a tak naprawdę nigdy ducha nie widziałem i nie znam osobiście nikogo kto by tego doświadczył...

Cz lis 22, 2007 0:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona