Adam i Ewa - wersja "naukowa"
Autor |
Wiadomość |
Atei_
|
Jeśli Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi na świecie jednocześnie żyjąc 6000 tyś lat temu, to skąd wzięły się starsze szczątki ludzkie?
Ta historyjka nie ma sensu.
Większość osób na tym forum myśli racjonalnie i nawet jeśli wierzą to nie uznają opowieści o Adamie i Ewie dosłownie.
_________________ Nie ma dowodu na istnienie Boga, nie ma też dowodu na jego nieistnienie. Wszystko sprowadza się do kwestii wiary, lub braku wiary.
|
Śr sie 27, 2008 23:44 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jak generalnie tak jak Atei_ czekam na otwarte i również zrozumiałe podważenie nauki, podważenie tego że wiek wszechświata i Ziemi liczy się w miliardach lat, a istnienie człowieka nie przekracza kilku tysięcy, co jak każdy wie bardziej odnosi się do pierwszych cywilizacji, niż do samego gatunku. No ale czekam na otwarta krytykę nauki, bo jeśli wszyscy kłamią, jeśli to tylko domysły to ja naprawde jestem otwarty.
|
Śr sie 27, 2008 23:49 |
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: Nie uznajesz ewolucji? Trudno prowadzić z kimś rozmowę na temat powstania gatunku ludzkiego, kto nie akceptuje faktów naukowych. Teoria Ewolucji jest tylko teorią bo nie udało się dowieść jej naukowo. Litości  Zresztą rozmawiamy tutaj o naukowym podejściu do historii Adama i Ewy, nie Teorii Ewolucji. Cytuj: Jeśli Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi na świecie jednocześnie żyjąc 6000 tyś lat temu, to skąd wzięły się starsze szczątki ludzkie?
Czy wiesz, jak datuje się szczątki choćby dinozaurów?
Nie datuję się ich metodami radiometrycznymi, bo rezultaty są absurdalne. Datuje się je wyłącznie na podstawie warstwy skalnej, w której je znaleziono. A jak datuje się warstwy skalne?
Specjalnie dla WIST'a podam link również tutaj:
http://www.earthage.org/youngearthev/ev ... _earth.htm
_________________ -Dlaczego nie odnajduję w swoim życiu Boga?
-Może z tego samego powodu, dla którego przestępcy nie odnajdują policji.
|
Cz sie 28, 2008 0:07 |
|
|
|
 |
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Teoria Ewolucji jest tylko teorią bo nie udało się dowieść jej naukowo. Litości  Zresztą rozmawiamy tutaj o naukowym podejściu do historii Adama i Ewy, nie Teorii Ewolucji. Teoria jest to hipoteza poparta dowodami. I jest to oficjalne stanowisko nauki na powstanie człowieka. TutajDaniel napisał(a): Czy wiesz, jak datuje się szczątki choćby dinozaurów?
TAK WIEM. Wszystkie datowania wszelkimi możliwymi sposobami wskazują na wyniki rzędu setek milionów lat.
|
Cz sie 28, 2008 0:10 |
|
 |
WIST
|
Raz jeszcze TutajDaniel, nie tylko niezgodne jest z regulaminem wklejanie obocjęzycznych tekstów bez tłumaczenia, choćby swojego. Pozatym jak już mam czytać prosze o coś co moge zrozumieć, bo naprawde nie chce mi się siedzieć ze słownikiem. Zresztą, podobnie jak w innym temacie, nie piszą takich rzeczy po polsku?
|
Cz sie 28, 2008 0:24 |
|
|
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: TAK WIEM. Wszystkie datowania wszelkimi możliwymi sposobami wskazują na wyniki rzędu setek milionów lat.
Jesteś w okrutnym błędzie - metoda ustalania wieku dinozaurów jest tylko i wyłącznie jedna - wiek skał, w których ich szczątki się znajdują. No i uznanie z góry TE za prawdziwą, by "precyzyjniej" ustalić ich wiek
WIST - Okay, chętnie kiedyś zamieszczę temat o dowodach na młody wiek Ziemi w języku polskim, nie musisz się kłopotać.
|
Cz sie 28, 2008 0:36 |
|
 |
WIST
|
Dziękuje, to byłoby wskazane.
|
Cz sie 28, 2008 0:40 |
|
 |
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Cytuj: TAK WIEM. Wszystkie datowania wszelkimi możliwymi sposobami wskazują na wyniki rzędu setek milionów lat. Jesteś w okrutnym błędzie - metoda ustalania wieku dinozaurów jest tylko i wyłącznie jedna - wiek skał, w których ich szczątki się znajdują. No i uznanie z góry TE za prawdziwą, by "precyzyjniej" ustalić ich wiek  WIST - Okay, chętnie kiedyś zamieszczę temat o dowodach na młody wiek Ziemi w języku polskim, nie musisz się kłopotać.
SAMYCH METOD DATOWANIA SKAŁ JEST OSIEM.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metody_datowania_ska%C5%82
i wszystkie są złe?
Datowań izotopowych jest 5:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie_izotopowe
i wszystkie 13 jest błędnych, tak?
|
Cz sie 28, 2008 0:43 |
|
 |
TutajDaniel
|
Ty nie rozumiesz problemu - mówimy o datowaniu dinozaurów, nie skał. Tych metod się w ich przypadku nie stosuje, bo dają absurdalne wyniki.
|
Cz sie 28, 2008 1:05 |
|
 |
movsd
|
TutajDaniel napisał(a): Ty nie rozumiesz problemu - mówimy o datowaniu dinozaurów, nie skał. Tych metod się w ich przypadku nie stosuje, bo dają absurdalne wyniki.
Dają dobre wyniki.
|
Cz sie 28, 2008 1:25 |
|
 |
TutajDaniel
|
Nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz. Datowanie radiometryczne metodą węgla 14C można stosować tylko w zakresie jakiś 50 000 lat. Nie da się w ten sposób oszacować wieku dinozaurów. Dinozaury datuje się na podstawie tego, w jakiej warstwie skalnej się znajdują.
Datowanie dla laików:
http://www.odwyk.com/audio/ODWYK_2006-10-03.mp3
|
Cz sie 28, 2008 1:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro Filistyni i inne plemiona zamieszkujące Ziemie Obiecana zostały stworzone na obraz i podobieństwo Boga + pochodziły od Adama i Ewy to dlaczego BÓG kazał Jozuemu je wymordować ?
|
Cz sie 28, 2008 7:28 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
No i widzisz sam sie wkopales! Na cholere 50000 kiedy mowimy o 5?
Nie mozna odmowic Ci uporu. Zrobilbys duzo wiecej dla ludzi zajmujac sie perpetuum mobile. Zmien kilka glupich praw fizyki i rozwiazesz kryzys energetyczny, a i Nobel w kieszeni. 
|
Cz sie 28, 2008 10:19 |
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: Skoro Filistyni i inne plemiona zamieszkujące Ziemie Obiecana zostały stworzone na obraz i podobieństwo Boga + pochodziły od Adama i Ewy to dlaczego BÓG kazał Jozuemu je wymordować ? Przeczytaj fragment Biblii, to się dowiesz  Cytuj: No i widzisz sam sie wkopales! Na cholere 50000 kiedy mowimy o 5? TY mówisz o milionach lat, ja o tysiącach. Cytuj: Zmien kilka glupich praw fizyki i rozwiazesz kryzys energetyczny, a i Nobel w kieszeni.
Energia Punktu Zerowego
Jeśli ktoś upiera się przy datowaniu, to tylko jeszcze raz polecam poprzedni link - po polsku i wyjaśnione w przystępny sposób. Jeśli nie wierzyć w TE, to historia Adam i Ewy jest jak najbardziej zgodna z prawami fizyki/chemii - tylko tyle chciałem powiedzieć.
|
Cz sie 28, 2008 11:54 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Nie! Ja mowie o Twoich 5 czy 6 tysiacach. Problem w tym, ze Ty czytasz moje posty jak biblie. Pasuje to dobrze. Nie pasuje to odrzucam albo przekrecam.
|
Cz sie 28, 2008 12:02 |
|
|
|