Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona
 "Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa 

Czy przeczytałeś książkę "Bóg Urojony"?
TAK 42%  42%  [ 25 ]
NIE 58%  58%  [ 35 ]
Liczba głosów : 60

"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa 
Autor Wiadomość
A jakie błędy by Eandil mógł dostrzec? jedynym uzasadnieniem, dla umieszczenia panteistów pomiędzy ateistami było stwierdzenie, że panteisci (najwybitniejsi fizycy i kosmolodzy) sa "za mądrzy" żeby nie być ateistami. Według klasyfikacji zamieszczonej przez Dawkinsa, sam pilaster wylądował w połowie drogi miedzy agnostycyzmem, a ateizmem Taka klasyfikacja mierzy bowiem właściwie nie stosunek kogoś do istnienia Boga, ale do istnienie kreacjonistycznego bożka

Eandil mógł dostrzec, że pilaster zignorował fakt, że Dawkins wyraźnie napisał o braku wiary w Boga osobowego.

Śr lis 12, 2008 10:30

Eandil mógł dostrzec, że pilaster zignorował fakt, że Dawkins wyraźnie napisał o braku wiary w Boga osobowego.

Ale nie w Boga w ogóle. Czy jeżeli ktoś wierzy w pradawną Moc Chaosu, czy w bezosobową Moc Sprawczą to jest ateistą, czy nie?

A wracajac do Dawkinsa, to jeszcze jedna zabawna sprawa. Dawkins z całą moca sprzeciwia sie etykietowaniu dzieci wyznaniem ich rodziców, czyli zwalcza takie określenia, jak "mały żyd", czy "mały buddysta", tłumacząc, ze dzieci są zbyt małe, żeby mieć wyrobioną opinię w tej sprawie. I jak to w "Bogu urojonym" powtarza tą teze kilkakrotnie, żeby czytelniczy target ją zrozumiał.

I niech będzie

ale w takim razie tak samo nie wolno nazywac dzieci "małym brytyjczykiem", "małym Polakiem", czy "małym Hindusem", a o tym już się Dawkins nie zająknął :-D

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lis 12, 2008 11:35
Ale nie w Boga w ogóle. Czy jeżeli ktoś wierzy w pradawną Moc Chaosu, czy w bezosobową Moc Sprawczą to jest ateistą, czy nie?

Jest, bo nie wierzy w Boga.

Cytuj:
ale w takim razie tak samo nie wolno nazywac dzieci "małym brytyjczykiem", "małym Polakiem", czy "małym Hindusem", a o tym już się Dawkins nie zająknął

Fakt, że małe dziecko nie ma poczucia swojej narodowości, jednak nie zmienia to faktu, że narodowość ta występuje. Narodowości nie da się zmienić (nie mylić z obywatelstwem), a poglądy religijne owszem. Podobnie z rasą, nie widzę problemu aby nazwać kogoś małym murzynkiem czy małym azjatą.

Śr lis 12, 2008 11:41
zbanowany na stałe

Pilaster zlosniku! Mam "Zegarmistrza" i to w jezyku ojczystym, latwo bedzie czytac.Szkoda tylko,
ze zaczal sie okres ciezkiej harowy i glowa nie do przemyslan, ale zobaczymy.
Czego ja nie zrobie by zostac czastka wczesnego pilasterianizmu! :P
Z obrazkami fakt slabo, jak na razie tylko oko w przekroju.

Śr lis 12, 2008 11:41

W najnowszym numerze Frondy kolejny artykuł polemizujący z Dawkinsem pt. " Dowód urojony ". Autor jest doktorem medycyny i magistrem biologii, skupia się głównie na krytyce sposobu argumentacji.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 12, 2008 11:44

Cytuj:

:D :D :D

Zatem np raelianie, buddyści, konfucjaniści, taoiści, ba nawet szamaniści to tez ateisci :-D Wierza w przerózne duchy, zjawy i upiory, ale ...nie wierzą w Boga. (starożytni Grecy tez nie wierzyli w Boga - wierzyli w bogów)

Cytuj:
Cytuj:
ale w takim razie tak samo nie wolno nazywac dzieci "małym brytyjczykiem", "małym Polakiem", czy "małym Hindusem", a o tym już się Dawkins nie zająknął

Fakt, że małe dziecko nie ma poczucia swojej narodowości, jednak nie zmienia to faktu, że narodowość ta występuje.

Zwłaszcza u niemowlęcia :-D

Cytuj:
Narodowości nie da się zmienić

Oczywiście że się da. Dlaczego nie? Jeden z moich znajomych urodził się i przez pierwsze kilkanaście lat życia był Wietnamczykiem, a dzisiaj jest 100% polskim nacjonalistą (czy wręcz szowinistą) Mój współparafianin z kolei jest obecnie Polakiem (umiarkowanym), mimo, że pochodzi z Konga. Zwłaszcza na terenach etnicznie mieszanych, to częste zjawisko

Cytuj:
Podobnie z rasą, nie widzę problemu aby nazwać kogoś małym murzynkiem czy małym azjatą.

Rasa jest uwarunkowana genetycznie. Narodowość nie.

Śr lis 12, 2008 13:54
Zatem np raelianie, buddyści, konfucjaniści, taoiści, ba nawet szamaniści to tez ateisci

Owszem buddyści to ateiści, reszty wyznań nie znam więc nie będę się wypowiadał.

Cytuj:
starożytni Grecy tez nie wierzyli w Boga - wierzyli w bogów

ekhm :-D ciekawe rozumowanie ;] Nie mam oka - bo mam oczy :D

Cytuj:

Jeśli powyższy cytat zinterpretowałeś sobie jako żebym stwierdził, że ateistą jest tylko człowiek który nie wierzy w jednego Boga to gratuluję :-D

Cytuj:
Oczywiście że się da. Dlaczego nie? Jeden z moich znajomych urodził się i przez pierwsze kilkanaście lat życia był Wietnamczykiem, a dzisiaj jest 100% polskim nacjonalistą (czy wręcz szowinistą)

Wikipedia napisał(a):
W języku polskim słowo narodowość oznacza przynależność lub pochodzenie narodowościowe i etniczne, ale niekiedy używane jest także w znaczeniu obywatelstwo, co wydaje się być efektem wpływów konwencji panujących w krajach zachodnich

Dokładnie chodziło mi o pochodzenie narodowościowe i etniczne. Narodowości rozumianej w tym sensie nie da się zmienić, a ja od początku miałem to na myśli. Nie sprecyzowałem wcześniej w jakim sensie używam tego zwrotu ponieważ wynikało to z sensu mojej wypowiedzi. Traktując narodowość jako świadomość przynależności do danego społeczeństwa, rzeczywiście masz rację da się zmienić, jednakże dlaczego Dawkins miałby o tym wspomnieć?

Cytuj:
Zwłaszcza u niemowlęcia

Wg znaczenia słowa narodowość opisanego przeze mnie powyżej, nie ma różnicy wiek.

Cytuj:

Jak powyżej, narodowość w sensie pochodzenia etnicznego jak najbardziej jest uwarunkowana genetycznie.

Zatem jeśli dziecko rodzi się z ojca i matki polaków nie widzę powodów, aby nie móc nazwać go małym polakiem. Pilaster nie rozumiem dlaczego do tego stopnia zaciemniasz temat, tylko po to, aby Dawkinsowi przykleić gębę ignoranta. Dawkins porównywał świadomość religijną do świadomości poglądów politycznych, znaczenie słowa narodowość jakiego używasz w swoich wypowiedziach na tych samych kryteriach podpada pod świadomość swoich poglądów i przynależności, jednak dlaczego Dawkins miałby wymieniać wszystkie aspekty życia społecznego? Tutaj chodziło tylko o zobrazowanie pewnego zjawiska.

Śr lis 12, 2008 14:50

Owszem buddyści to ateiści.

:o :o :o

Cytuj:
Cytuj:
starożytni Grecy tez nie wierzyli w Boga - wierzyli w bogów

ekhm :-D ciekawe rozumowanie ;] Nie mam oka - bo mam oczy :D

Cytuj:

Jeśli powyższy cytat zinterpretowałeś sobie jako żebym stwierdził, że ateistą jest tylko człowiek który nie wierzy w jednego Boga to gratuluję :-D

Róznica jest zasadnicza. Bogowie greccy nie byli tym samym co monoteistyczny Bóg Abrahama, o którym rozpisuje się Dawkins.

W szczególności np greccy bogowie nie byli twórcami świata (a przynajmniej nie wszyscy), nie byli wszechwiedzący, ani wszechobecni, etc, etc

Zatem skroro buddyści (wierzący w istoty duchowe i nadnaturalne nie będące bogami) sa ateistami, to starożytni Grecy tez byli. I w ogóle wszystkie starożytne narody - poza Żydami i częsciowo Persami

Cytuj:
Cytuj:
Oczywiście że się da. Dlaczego nie? Jeden z moich znajomych urodził się i przez pierwsze kilkanaście lat życia był Wietnamczykiem, a dzisiaj jest 100% polskim nacjonalistą (czy wręcz szowinistą)

Dokładnie chodziło mi o pochodzenie narodowościowe i etniczne. Narodowości rozumianej w tym sensie nie da się zmienić

Włąsnie pokazałem, ze się da. I nie o obywatelstwo mi chodziło, a o świadomość przynależności jak najbardziej

Cytuj:
Cytuj:

Jak powyżej, narodowość w sensie pochodzenia etnicznego jak najbardziej jest uwarunkowana genetycznie.

Czyli jeżeli dwójka Polaków wyjedzie np do Hispzanii, tam urodzi im się dziecko, które od razu oddadzą do adopcji, następnie dziecko wychowa się w hiszpańskiej rodzinie, jako Hiszpan i nawet o swoich biologicznych rodzicach nic wiedzieć nie będzie, to dla Eandila i tak będzie Polakiem :o

Cytuj:
Dawkins porównywał świadomość religijną do świadomości poglądów politycznych, znaczenie słowa narodowość jakiego używasz w swoich wypowiedziach na tych samych kryteriach podpada pod świadomość swoich poglądów i przynależności, jednak dlaczego Dawkins miałby wymieniać wszystkie aspekty życia społecznego? Tutaj chodziło tylko o zobrazowanie pewnego zjawiska.

Dlatego, ze małym dzieciom przypisuje się zwykle nie tylko poglądy religijne ich rodziców/opiekunów, (mały buddysta, mały muzułmanin) ale takze ich poglądy narodowościowe (Polak mały, mały Niemiec, etc) . natomiast nikt nie przypisuje dziecku poglądów politycznych, czy ekonomicznych rodziców. Dawkinsa oburza tylko ta pierwsza uzurpacja, natomiast druga nie.

W dodatku indoktrynacja narodowościowa jest zwykle dużo bardziej kompleksowa, dużo brutalniejsza i bardziej "przymusowa" niż jakakolwiek indoktrynacja religijna.

A w imię narodu dokonano dużo więcej dużo brutalniejszych zbrodni, niż w imię jakiejkolwiek religii (nawet islamu), o czym z resztą Dawkins taktownie milczy :(

Śr lis 12, 2008 15:11

Cytuj:
Cytuj:

Czyli jeżeli dwójka Polaków wyjedzie np do Hispzanii, tam urodzi im się dziecko, które od razu oddadzą do adopcji, następnie dziecko wychowa się w hiszpańskiej rodzinie, jako Hiszpan i nawet o swoich biologicznych rodzicach nic wiedzieć nie będzie, to dla Eandila i tak będzie Polakiem :o

natomiast Murzyn mieszkający w Polsce od kilku pokoleń, całkowicie identyfikujący się z Polską i polskością, nigdy dla Eandila Polakiem nie zostanie!

Nie ma to jak duch ustaw norymberskich :-(

Od razu widać z jakich ideologii wrogowie krk wyrastają :(

Śr lis 12, 2008 15:17
Czyli jeżeli dwójka Polaków wyjedzie np do Hispzanii, tam urodzi im się dziecko, które od razu oddadzą do adopcji, następnie dziecko wychowa się w hiszpańskiej rodzinie, jako Hiszpan i nawet o swoich biologicznych rodzicach nic wiedzieć nie będzie, to dla Eandila i tak będzie Polakiem

Widzę, że ciężko jest wyjść poza wąskie ściany swojego własnego światopoglądu :-D Z pochodzenia etnicznego jak najbardziej będzie Polakiem - dlaczego muszę to powtarzać?

Cytuj:
natomiast Murzyn mieszkający w Polsce od kilku pokoleń, całkowicie identyfikujący się z Polską i polskością, nigdy dla Eandila Polakiem nie zostanie!

Przydałby Ci się bardziej elastyczny umysł :-D Etnicznie Polakiem nie będzie, a jak napisałem już kilkukrotnie O POCHODZENIE ETNICZNE MI CHODZI.

Cytuj:
Nie ma to jak duch ustaw norymberskich

Od razu widać z jakich ideologii wrogowie krk wyrastają

Raczej jaką gębe chcą nam przykleić katolicy.

Cytuj:
Róznica jest zasadnicza. Bogowie greccy nie byli tym samym co monoteistyczny Bóg Abrahama, o którym rozpisuje się Dawkins.

W szczególności np greccy bogowie nie byli twórcami świata (a przynajmniej nie wszyscy), nie byli wszechwiedzący, ani wszechobecni, etc, etc

Byli bogami osobowymi i właśnie to Dawkins podkreślał bardzo wyraźnie - Idea Boga osobowego.

Cytuj:
Zatem skroro buddyści (wierzący w istoty duchowe i nadnaturalne nie będące bogami) sa ateistami, to starożytni Grecy tez byli. I w ogóle wszystkie starożytne narody - poza Żydami i częsciowo Persami

Tutaj powinniśmy skorzystać z wiedzy jakiegoś buddysty. Zencognito bodajże pisał raz, że buddysta może być ateistą, a jako wyznawca buddyzmu jest dla mnie wiarygodny o wiele bardziej niż Ty.

Śr lis 12, 2008 16:00

Z pochodzenia etnicznego jak najbardziej będzie Polakiem - dlaczego muszę to powtarzać?

Cytuj:

Przydałby Ci się bardziej elastyczny umysł :-D Etnicznie Polakiem nie będzie, a jak napisałem już kilkukrotnie O POCHODZENIE ETNICZNE MI CHODZI.

Czyli jednak duch ustaw norymberskich zwycięża. Dla Eandila, Murzyn, choćby na uszach stawał, choćby całego Mickiewicza na pamięc znał i z przejęciem recytował, nigdy Polakiem nie zostanie :(

Cytuj:
Cytuj:
Od razu widać z jakich ideologii wrogowie krk wyrastają

Raczej jaką gębe chcą nam przykleić katolicy.

Przecież sami się jednoznacznie deklarujecie :(

Cytuj:
Cytuj:

Byli bogami osobowymi i właśnie to Dawkins podkreślał bardzo wyraźnie - Idea Boga osobowego.

Czuyli jednak Eandil Dawkinsa nie przeczytał. Chodziło o Boga - stwórcę (rozdział Hipoteza Boga, wyd polskie str 58) Taki Zeus, Posejdon, czy Afrodyta nie mieszczą się w tej definicji.

Cytuj:
Cytuj:

Tutaj powinniśmy skorzystać z wiedzy jakiegoś buddysty. Zencognito bodajże pisał raz, że buddysta może być ateistą, a jako wyznawca buddyzmu jest dla mnie wiarygodny o wiele bardziej niż Ty.

No popatrz, a mnie buddyści zawsze mówili, że buddyzm, to taka zaawansowana wersja katolicyzmu. :-D

Wyglada na to, ze każdemu mówią to, co chce usłyszec. :-D

Z resztą wszystko jedno. buddyści wierzą w istnienie bytów nadnaturalnych i transcendentnych, w związku z tym ateistami być nie mogą. Albo ateistami są wszyscy, którzy nie są żydami, chrześcijanami lub muzułmanami.

Śr lis 12, 2008 16:49
Czyli jednak duch ustaw norymberskich zwycięża. Dla Eandila, Murzyn, choćby na uszach stawał, choćby całego Mickiewicza na pamięc znał i z przejęciem recytował, nigdy Polakiem nie zostanie

Ja choćbym, na uszach stanął i całego Goethego wyrecytował to Niemcem etnicznie nie będę. Zresztą nie odpowiem więcej na takie twoje bzdety, dość wyraźnie się wyraziłem w swoich wypowiedziach.

Cytuj:
Przecież sami się jednoznacznie deklarujecie

A wy się deklarujecie jako homofoby - ot konkluzja twojego sposobu myślenia :-D

Cytuj:
No popatrz, a mnie buddyści zawsze mówili, że buddyzm, to taka zaawansowana wersja katolicyzmu.

Wyglada na to, ze każdemu mówią to, co chce usłyszec.

Z resztą wszystko jedno. buddyści wierzą w istnienie bytów nadnaturalnych i transcendentnych, w związku z tym ateistami być nie mogą. Albo ateistami są wszyscy, którzy nie są żydami, chrześcijanami lub muzułmanami.

Są różne tradycje buddyzmu, także równie może być ta kwestia rozpatrywana. Buddyści mogą być ateistami, oczywiście nie wszyscy muszą nimi być. No ale pilaster już wyraźnie pokazał, że dla niego wszystko jest albo białe, albo czarne :-D

A wracając do meritum - panteiści nie uważają jako przyczynę Boga w sensie istoty rozumnej, nie wierzą w nadnaturalne istoty rozumne ani w rozumieniu mitologii, ani buddyzmu, ani chrześcijaństwa stąd Dawkins klasyfikuje ich jako ateistów.

Cytuj:
Czuyli jednak Eandil Dawkinsa nie przeczytał. Chodziło o Boga - stwórcę (rozdział Hipoteza Boga, wyd polskie str 5 Taki Zeus, Posejdon, czy Afrodyta nie mieszczą się w tej definicji.

Dawkins cytował Einsteina:

Einstein napisał(a):
Nigdy nie przypisywałem Przyrodzie celowości, zamiarów ani jakichkolwiek innych cech, które można by uznać za antropomorficzne. Widzę przede wszystkim jej wspaniałą strukturę, którą pojmujemy w bardzo ograniczonym stopniu, a która z konieczności wywołuje u każdego myślącego człowieka poczucie znikomości. Stanowi to iście religijne przeżycie, które wszakże nie ma nic wspólnego z mistycyzmem 1. Koncepcja osobowego Boga jest mi zupełnie obca i uważam ją wręcz za naiwną 2.

Śr lis 12, 2008 17:33

Ja choćbym, na uszach stanął i całego Goethego wyrecytował to Niemcem etnicznie nie będę.

Bo eandil wierzy w teorie rasistowskie i nazistowskie "prawo krwi"

Cytuj:
Buddyści mogą być ateistami,

to i muzułmanie mogą.. I katolicy :D Eandil rozmydla pojęcie "ateizm" jeszcze bardziej niż sam Dawkins

Cytuj:
A wracając do meritum - panteiści nie uważają jako przyczynę Boga w sensie istoty rozumnej, nie wierzą w nadnaturalne istoty rozumne ani w rozumieniu mitologii, ani buddyzmu, ani chrześcijaństwa stąd Dawkins klasyfikuje ich jako ateistów.

Panteiści wierza w pewien byt pozamaterialny Kosmiczny Ład, czy Pierwszą Przyczynę. Gdyby panteiści byli wprost ateistami, to samo rozróżńienie nie miałoby sensu

Cytuj:
Cytuj:
Czuyli jednak Eandil Dawkinsa nie przeczytał. Chodziło o Boga - stwórcę (rozdział Hipoteza Boga, wyd polskie str 5 Taki Zeus, Posejdon, czy Afrodyta nie mieszczą się w tej definicji.

Dawkins cytował Einsteina:

a pilaster cytował Dawkinsa. Oczywiście Eandil na to ani mru mru

Cytuj:
I shall
define the God Hypothesis more defensibly: there exists a superhuman,
supernatural intelligence who deliberately designed and
created the universe and everything in it, including us
.

"The God dellusion" rozdział 2 The God Hypothesis

I już. Ani Zeus, ani Posejdon się nie załapują. :)

Einstein napisał(a):
. Koncepcja osobowego Boga jest mi zupełnie obca i uważam ją wręcz za naiwną 2.

Ale nieobca jest koncepcja Boga nieosobowego. :-D

Jezlei panteiści są ateistami, to wszyscy inni ludzie, poza żydami, chrzescijanami i muzułmanami, też są, lub jak starożytni Grecy, byli :)

Śr lis 12, 2008 20:23
Tak więc nie będę tu zajmował się jakimikolwiek szczególnymi kwalifikacjami Jahwe, Jezusa, Allaha, ani żadnego innego konkretnego boga, choćby Baala, Zeusa czy Wotana. Sformułuję Hipotezę Boga znacznie ostrożniej: istnieje nadludzka, nadnaturalna inteligencja, która w zamierzony sposób zaprojektowała i stworzyła Wszechświat i wszystko, co w nim istnieje, w tym również nas. Celem mojej książki jest obrona przeciwstawnej opinii: jakakolwiek twórcza inteligencja, wystarczająco złożona, by cokolwiek zaprojektować, może powstać wyłącznie jako produkt końcowy rozbudowanego procesu stopniowej ewolucji.

Jasne już o co chodziło Dawkinsowi?

Dlaczego Zeus czy Posejdon mieliby się kwalifikować? Mitologia zakłada istnienie takiej przyczyny

Tymsamym kończę z Tobą pilasterze polemikę na ten temat, gdyż wykazujesz się kompletnym brakiem zrozumienia wszystkiego o czym piszę i nie widzę dalszego sensu dyskusji z Tobą.

Śr lis 12, 2008 20:59

tak sie wtrynie perfidnie , ale wiesz Eandil , po lekturze kilku forow (na ktorych sie wypowiada) wywody pilaster rysuja tylko usmiech na ustach

Śr lis 12, 2008 23:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 303 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona