Eandil napisał(a):
1. Czyli zostali objawieni –
Objawienie jest od Boga ale można pod to słowo podciągnąć też ‘objawienie’ w wykonaniu aniola światłości, Mocy, Potęg itd. Mamy to obecnie w New age a kiedyś w pogaństwie.
Wybrani w sposób naturalny wybierają Boga, który jest niestworzony(„owce słuchają głosu Pasterza”) a odrzucają „objawienie” istot STWORZONYCH typu np. Szatan.
Eandil napisał(a):
tylko ciekawe czemu nie objawiono im, że w północnej afryce Jezus na krzyżu umarł.
Odpowiedź jest prosta ale na poziomie gimnazjum. Ty na razie masz totalne braki ze zrozumieniem zakresu szkoły podstawowej.
Eandil napisał(a):
2. Jak nie został wymyślony, to dlaczego nie jesteś muzułmaninem?
3. Więc dlaczego nie czcisz Zaratusztry?
4. (to jest najlepsze

) - zatem powinniśmy czcić cały panteon Bogów?
Muzułmanie –samobójcy tak chętnie się wysadzają w powietrze, ponieważ dążą do bycia w raju w którym jest dużo fajnych panienek. Jest to typowo przyziemny cel. Podobnie jest z innymi religiami-jest to chęć osiągnięcia czegoś dla siebie na wysokim poziomie uciech.
Chrześcijaństwo jest całkowicie ponad tym, co jest niemożliwe do pojęcia przez człekokształtnych z mentalnością zwierząt(dążenia mają podobne jak zwierzęta-seks, dobre żarcie, panowanie itp.).
Skoro piszesz, że najlepsze dla Ciebie jest dążenie wraz ze zwierzętami do osiągnięcia cielesnych celów to nie dziwię się, że nie możesz tego pojąć. Chrześcijaństwo jest dla człowieka a nie dla człekokształtnych.
Eandil napisał(a):
Błądzą rozumiem, że znaczy to samo co mylą się - znaczy się nie zupełnie znają prawdę?
Przerobili Pismo na mitologię i ich celem jest wieczne życie na tej ziemi aby uprawiać seks, dobrze zjeść i wypić, być szanowanym, mieć wladzę itp.
Czyli nie znają Prawdy.
Eandil napisał(a):
Od czego? Wyżej napisałeś, że nic nie zostało wymyślone przez człowieka - mam to rozumieć, że każda religia ma zalążek boski, także może napiszesz które konkretnie to bajki, a które nie? .
Czy możesz pisać nie będąc w stanie po spożyciu alkoholu lub innego podonie działającego środka albo na kacu?-ja nie pisalem, że nic nie zostalo wymyślone przez człowieka, chociaż wiem co chodzi osobie, która to napisala. Ty nie wiesz.
Nie jest istotne czy czcisz guzik,prezydenta USA czy Moce, Potęgi, Zwierzchności. Efekt jest ten sam czyli odrzucenie Boga.
Eandil napisał(a):
BTW to wszystki religie monoteistyczne prowadzą cżłowieka do Boga.
Do Boga prowadzi nie religia(system wierzeń) lecz wiara będąca darem samego Boga dla tych, którzy rzeczywiście a nie pozornie Go pragną.
Eandil napisał(a):
Ale wyżej napisałeś, że Koran, Awesty, mitologia, hinduizm nie zostały wymyślone, także co? Skoro nie zostały wymyślone przez ludzi to chyba pochodzą od Boga? Czy może od zwierząt lub kosmitów? Proszę o odrobinę konsekwencji w swoich wypowiedziach. Skoro pochodzą zaś od Boga, to chyba naturalne, że Bóg życzy sobie aby go tak wyznawano.
Nadal nie rozróżniasz Boga-Ducha-Stworzyciela od bogów będących stworzeniem przemijającym.
Eandil napisał(a):
Odpowiadając z wyraźnym brakiem konsekwencji jak sądze dla Ciebie nie były zbyt wygodne.
Skoro podjąłem ten wątek to zapewne nie jest dla mnie niewygodny. Popatrz, że niewiele osób go podjęło.
To nie brak mojej konsekwencji lecz brak elementarnej wiedzy o stworzeniu i na dodatek niezrozumienie prostego tekstu jest przyczyną takich wniosków jakie podaleś.
Cytuj:
A może mi powiesz – kim jesteś? Zlepkiem komórek czyli kupą związków chemicznych czy może czymś więcej niż materia nieożywiona?
Eandil napisał(a):
Zlepkiem atomów.
Ściana też jest ‘zlepkiem atomów’ i do Ciebie mowi się jak do ściany. Jak zaczniesz myśleć na poziomie człowieka to daj znać a pogadamy

.
Nawet najwybitniejsi naukowcy nie wiedzą, czym jest atom. Stąd Twoja odpowiedź to „jestem zlepkiem nie wiadomo czego”.