Ateizm,czyli urojona wizja człowieka
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
"Wspólną cechą ateistów, z którymi miałem kontakt, jest to, że sprawiają wrażenie, jakby nie wiedzieli, iż to właśnie systemy ateistyczne doprowadziły do najbardziej okrutnych dyktatur oraz do największych zbrodni w historii ludzkości. W dziejach człowieka żadna marginalna mniejszość – a do takiej należą ateiści – nie dokonała zbrodni na tak wielką skalę, jak właśnie ci, którzy usiłują urządzić świat bez Boga. Wygląda na to, że o ludobójstwach dokonanych przez ateistów wiedzą wszyscy poza… ateistami. Żaden ze spotkanych przeze mnie ateistów nie powiedział, że przeprasza za zbrodnie dokonane przez systemy ateistyczne i że on sam próbuje wyciągać wnioski choćby z najnowszej historii. "
RATUNKU!!!
To jest jakaś abstrakcja!!! A ilość zbrodni chzreścijan?!Przez całą historię?Może zle to ujęłam-pseudochrześcijan,posługujacych się religia jako narzedziem,ale po cichu przez wieki przez kościół akceptowanych!!! Ksiadz przeciw księdzu-przytaczam tylko stwierdzenie ks.doktora habilitowanego,bez nazwiska bo to nie osoba publiczna.
I oklepany yu już Hitler,z hasłem "Bóg z nami" na pasach mundurów żołnierzy,i przyzwolenie społeczeństwana to wszystko.
I co się tu robi z ateistów?Morderców??????Paranoja!! To,że sama jestem wierząca nie powoduje,że myślę o sobie jako o lepszej,wręcz przeciwnie,pewnie wielu ateistów rządeczkiem pójdzie przede mna do nieba. Nie dość tego,iluz chrześcijan cierpi na chroniczną zatwardziałość serc,a wszystko,na co składa się ich religijność,to niedzielna msza! A iluż ateistów znam,o po prostu złotych sercach,otwartych na ludzi i zwierzęta,którzy udzielają się chzrytatywnie i społecznie,ile mogą. To ich prawo,że nie wierzą,ale,ludzie złoci,to nie czyni ich gorszymi!
Pomijając chrześcijaństwo,to pewnie ateiści stali za zbrodniami islamu,za masowymi mordami w Indiach i Pakistanie(na tle hinduizm-islam oczywiście).Przykłady można mnożyć!Ateiści toi zło tego swiata!Jasne!
Juz dawno nic mnie tak nie rozwścieczyło! 
|
Pt sty 02, 2009 15:36 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Widać trzeba wprowadzić nową systematykę.
homo sapiens atheos - zalicza się do zwierząt, ssaków i małp wąskonosych
homo sapiens christianitas - jakaś inna, boczna droga ewolucji, może mutacja genetyczna, która kilka milionów lat przed Jezusem "zboczyła" lekko z kursu i uniknęła hańbiącego pokrewieństwa z małpami wąskonosymi, było to częścią wielkiego planu mającego na celu utworzenie Jedynej Słusznej Religii kilka milionów lat później. Zaprawdę genialna jest ewolucja.
Wywyższanie się człowieka ponad naturę, ponad systematykę, ponad ewolucję - typowy dla ludzi religii egocentryzm.
Przez lata mówili, że nie pochodzą od małpy. Teraz mówią "Może i pochodzimy, ale i tak nie mamy z małpami nic wspólnego".
Ciekawe czym w takim razie. [/code]
homo sapiens należy do królestwa zwierząt, ale to nie znaczy, że jest zwierzęciem. Tak samo jak Twój pies należy do mieszkańców Polski ,ale to nie znaczy, że jest Polakiem. No chyba, że uważasz, że Twój teoretyczny pies jest Polakiem, bo mieszka w Polsce
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sty 02, 2009 17:10 |
|
 |
psalmopoeus
|
Seweryn napisał(a): homo sapiens należy do królestwa zwierząt, ale to nie znaczy, że jest zwierzęciem.
 :D
czy móglbyś wyjaśnić jak to możliwe ze magnez należąc do metali nie jest metalem?
mam nadzieję, że miałeś na myśli tzw. wizerunek człwoieka, a nie pozycję w systematyce biologicznej...
ale jesli chciales powiedziec,że: "to, że jesteśmy zwierzętami nie daje nam prawa żeby zachowywać się jak one, czyli kierować wyłącznie instynktami" , cóż, dopiero wtedz się z Toba zgodzę 
|
Pt sty 02, 2009 18:04 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
psalmopoeus napisał(a):  :D czy móglbyś wyjaśnić jak to możliwe ze magnez należąc do metali nie jest metalem? mam nadzieję, że miałeś na myśli tzw. wizerunek człwoieka, a nie pozycję w systematyce biologicznej... ale jesli chciales powiedziec,że: "to, że jesteśmy zwierzętami nie daje nam prawa żeby zachowywać się jak one, czyli kierować wyłącznie instynktami" , cóż, dopiero wtedz się z Toba zgodzę 
Tak jak już pisałem gdyby człowiek był zwierzęciem jego badaniem zajmowałaby się zoologia, która bada wszystkie zwierzęta. Badaniem człowieka zajmuje antropologia, która nie bada zwierząt. To jasne stanowisko nauki z którego wynika, że człowiek zwierzęciem nie jest.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sty 02, 2009 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czlowiek zwierzęciem nie jest bo ma wolną wolę,bo potrafi kochać,bo ma rozum a zwierze instynkt ,bo ma wyobrażnie i pamięć intelektualna a zwierze instynktowną.
|
Pt sty 02, 2009 20:19 |
|
|
|
 |
Mikolaj9
|
Cytuj: czlowiek zwierzęciem nie jest bo ma wolną wolę,bo potrafi kochać,bo ma rozum a zwierze instynkt ,bo ma wyobrażnie i pamięć intelektualna a zwierze instynktowną. Wolna wola nie uczyni ze zwierzęcia nie-zwierzęcia. "Wolna wola" może najwyżej próbować wywyższać się ponad królestwo zwierząt. Osobiście trochę przemawia do mnie stwierdzenie, że człowiek jest najgorszym zwierzęciem. Które inne zwierzęta zabijają się nawzajem w takim stopniu jak ludzie? Które dewastują naszą planetę w takim samym stopniu? "Chorobą ziemi jest człowiek" mówił Nietzsche. Cytuj: homo sapiens należy do królestwa zwierząt, ale to nie znaczy, że jest zwierzęciem. Tak samo jak Twój pies należy do mieszkańców Polski ,ale to nie znaczy, że jest Polakiem. No chyba, że uważasz, że Twój teoretyczny pies jest Polakiem, bo mieszka w Polsce
Kawałek sera na kanapce nie jest serem, bo jest na kanapce.
|
Pt sty 02, 2009 22:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak to odpowiedz na jedno proste pytanie:czy zwierze potrafi kochać oczywiście jeśli wiesz jaką prawdziwą miłość mam na myśli?
|
Pt sty 02, 2009 22:26 |
|
 |
Mikolaj9
|
Czy to, że jakiś zespół zjawisk nazwiemy "prawdziwą miłością", świadczy o tym, że to naprawdę istnieje? I skoro jest wyróżniająca się spośród powszechnych zachowań innych gatunków, to jej źródłem jest ponadnaturalny stwórca?
|
Pt sty 02, 2009 22:39 |
|
 |
Mikolaj9
|
I czy zwierzę potrafi nienawidzić?
|
Pt sty 02, 2009 22:46 |
|
 |
Ókaż
|
Decydowanie czy człowiek jest zwierzeciem czy nie - jest zadaniem godnym ateistów. Moim zdaniem niepotrzebne jest wchodzenie z nimi w spór w tej materi. Dla nas wierzących najwazniejsze jest to że i człowiek jak również każde zwierze jest stworzeniem bożym, (ale nie równym!!!). Człowiek bowiem dla Boga jest najważniejszym spośród nich. Jest cielesno-duchowy i jako jedyny posiada nieśmiertelną dusze, wolną wole, jest zdolny do prawdziwej miłości i do świadomego oddawania czci swojemu stwórcy. Tylko tyle i az tyle.
|
Pt sty 02, 2009 22:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czytaliście mój komentarz z bloga?
Jeżeli nie...
Księga Koheleta (3; 18-19):
"18 Powiedziałem sobie: Ze względu na synów ludzkich [tak się dzieje].
Bóg chce ich bowiem doświadczyć, żeby wiedzieli, że sami przez się są tylko zwierzętami.
19 Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt;
los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego,
i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt, bo wszystko jest marnością."
Czy obecni tu katolicy mogą odpowiedzieć na postawione przeze mnie pytania odnoszące się do innych kwestii w tekście Dziewieckiego?
|
Pt sty 02, 2009 22:59 |
|
 |
Ókaż
|
Aton a powiedz mi czy Ty wierzysz czy wiesz że Bóg nie istnieje?
|
Pt sty 02, 2009 23:08 |
|
 |
Mikolaj9
|
To raczej jest domniemanie nieistnienia niż wiara w nieistnienie jeśli już.
|
Pt sty 02, 2009 23:13 |
|
 |
Ókaż
|
domniemanie to jest niewinności a to co mówisz to wykręt Mikołaju. Dwie opcje wierzysz czy wiesz?
|
Pt sty 02, 2009 23:17 |
|
 |
Mikolaj9
|
Nie to nie jest wykręt. Istnienie nie zostało udowodnione, więc domniema się nieistnienia.
|
Pt sty 02, 2009 23:19 |
|
|
|