Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Dlaczego jesteśmy lepsi od INNYCH zwierząt? 
Autor Wiadomość

drogi Witoldzie-mówisz ze również ludzie nie mają duszy...wieszz,gdyby tak naprawdę było to nie istniałoby życie wieczne,

I nie istnieje...

Cytuj:
a jak wytłumaczysz mi sny ludzi,kiedy umiera im któs najbliższy-mąz,dziecko i osoba ta ma sny smutne sny,gdzie w tych snach śni mu sie ta osoba która umarła i jest ona smutna,która prosi o modlitwę.i wyobraź sobie,że po modlitwie dusza ta idzie do nieba,jest szczęśliwa,spokojna.ponieważ nasza modlitwa wybawiła ją od śmierci.a jak wytłumaczysz fakt że dusza błąka sie po śmierci i odwiedza bliskich,których zostawiła,a następnie odchodzi do Boga? wątpisz w to?

Nie wiem czy użycie słowa "wątpię" jest odpowiednie. Ja nie "wątpię", tylko mam raczej bardzo konkretny pogląd na ten temat.

Zasadniczo, sny to wytwory naszej wyobraźni.
Ot, wszystko.

I nie podałaś żadnego argumentu za tym, że zwierzęta nie mają duszy i "wolności" cokolwiek przez to rozumiesz.

Pt sty 30, 2009 23:50

Moim zdaniem zwierzęta nie mają duszy jednak posiadają (niejako w zamian) coś co wielu ludzi nie posiada - Charakter.

So sty 31, 2009 0:02

A tak w ogóle to trzeba by też zadać pytanie, o jakich LUDZIACH my mówimy. Homo sapiens nie jest przecież jedynym gatunkiem człowieka: co prawda inne już wyginęły, ale istniały. Czy na przykład homo erectus też był jakoś "lepszy" od innych gatunków? Miał duszę? A neandetalczycy? Mieli duszę, byli lepsi? Homo habilis, homo ergaster, homo floresiensis, aż w końcu także wymarłe podgatunki homo sapiens , homo sapiens idaltu, homo sapiens fossilis?

Mieli duszę, byli lepsi? Czy może dusza i lepszość jest zarezerwowana tylko dla homo sapiens sapiens?

So sty 31, 2009 0:29
Moderator

Ja rozumiem, że temat wiąże się z posiadaniem duszy u człowieka, która decyduje o jego wyższości,ale tematy o duszy są na tym forum, tam już wiele napisano można poczytać!

(J 8, 32b)

So sty 31, 2009 10:25

Ten słonik rysuje ładniej od części ludzi :>

Pn lut 16, 2009 10:02
Zobacz profil WWW
Lepsi ? Pusty śmiech zbiera. W pierwszym lepszym programie informacyjnym od ręki można zobaczyć sporo dowodów że jest zupełnie odwrotnie. Czy niszczyciel i morderca działający z wyrachowaniem i pełną świadomością czynów może być lepszy od kogokolwiek ? Zaprawdę, pierwsze pycha itp itd...

Pn lut 16, 2009 10:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3