Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 23:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Prawdziwość objawien 
Autor Wiadomość
Co do Fatimy może i się mylę muszę przejrzeć książkę ale wydawało mi się , że dzieci do przyjścia Maryi przygotowywał anioł.

Dobrze Ci się wydawało :) ....w 1915r.

So lut 14, 2009 14:50
zbanowany na stałe

Z objawieniami to jest tak. Albo Bog nie chce aby o czyms konkretnym dowiedzieli sie wszyscy albo nie moze tego sprawic. Poniewaz druga czesc zdania jest klamliwa wychodzi, ze nie chce.
Wszelkie objawienia pojedynczym osobom to wymysl diabla. Zauwazcie co one powoduja. W danym kosciele zaczynaja sie np. niezdrowe dyskusje o ich prawdziwosci, Szatan sie cieszy, ateisci smieja a same zjawiska wlasciwie niczego nie zmieniaja.

So lut 14, 2009 17:15

Post A Medjugorie?
Dural napisał(a):
Z objawieniami to jest tak (...) Wszelkie objawienia pojedynczym osobom to wymysl diabla. Zauwazcie co one powoduja. W danym kosciele zaczynaja sie np. niezdrowe dyskusje o ich prawdziwosci, Szatan sie cieszy, ateisci smieja a same zjawiska wlasciwie niczego nie zmieniaja.

A jak się to twierdzenie ma do Medjugorie? Już w tylu miejscach wypowiadali się i zwolennicy, i ich oponenci a jednak ciągle jest wielkie zamieszanie co do tych "objawień".

So lut 14, 2009 17:51

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lut 14, 2009 18:01
a same zjawiska wlasciwie niczego nie zmieniaja.

Nie zmieniają, bo zamysłem Boga nie jest jakakolwiek zmiana Objawienia.
Ale niewatpliwie ubagacają - wiele nabożeństw, modlitw ma źródła w objawieniu.
Nie mówiąc już o milionach nawróceń.

So lut 14, 2009 18:09
zbanowany na stałe

Dural, to Ty wierzysz w diabła ?

Jak mozna w niego nie wierzyc? Z jedna poprawka. Diabel istnieje tylko w umyslach ludzi wierzacych, ktorzy z niewyjasniony dla mnie przyczyn uwazaja go za osobowosc i sprawce rzeczy powszechnie uznawanych za zle.

Alus gdybym wierzyl w Boga wszelkie ubogacanie Jego osoby traktowalbym jak bluznierstwo.

So lut 14, 2009 18:33

Dural- mówisz,że nie wierzysz w Szatana.Ze tylko wierzą w niego wierzący. No to cofnijmy sie o kilka wiekow,kiedy na świecie zyl Adam i Ewa. Pamiętasz,że Ewa była kuszona przez węża,żey zerwała jablko i zrobiła to. I od tego momentu istnieje grzech. Nie wiem czy wiesz,ale tym wezem byl Szatan. Ponadto oglądałam kiedyś program, w którym była mowa o wsi,gdzeiś na Wschodzie, gdzie był Szatan, który próbował wygonic tych mieszkańców z tj wsi. Ponadto byl na ścianie pokazany napis,który Szatan napisał , gdzei była zawarta groźba,że jak się ludzie stąd nie wyniosą to Szatan spali im domostwa. Ludzie wypowiadali sie przed kamerami,gdzie opowiadali,że najpierw palilo się w jednym miejscu ,a gdy ugasili ten pożar to palilo sie w drugim miejscu. Rozumiem,że nadal uważasz,że szatana nie ma. To jak to wytłumaczysz????

So lut 14, 2009 18:44
[ Alus gdy"ym wierzyl w Boga wszelkie ubogacanie Jego osoby traktowalbym jak bluznierstwo.

Nie pisałam o ubogaceniu Boga, tylko liturgii Kościoła.

ps. objawienia "małpy Pana Boga"
http://milosierdzie-boze.com

So lut 14, 2009 18:45

No to cofnijmy sie o kilka wiekow,kiedy na świecie zyl Adam i Ewa.

Niektórzy chrześcijanie to jednak są mocno w tyle z dzisiejszą nauką, która wykluczyła ten mit.

So lut 14, 2009 18:54

mikolaju9- nauka nie wykluczyła istnienia Adama i Ewy,powiem więcej-znaleziono nawet szczątki ciał,wywodzące się z tamtego okresu.

So lut 14, 2009 19:08
Moderator

Gwoli ścisłości i kończąc OT'a o Adamie i Ewie - nie da się potwierdzić ich istnienia, ani nie da się wykluczyć. Ale fakt, że pieśń o początku świata, to liryka żydowska skłania wszelkie myślące osoby, do twierdzenia, że ich - jako Adama i Ewy nie było.
Tu nie mówimy jednak o tym, dlatego proszę się trzymać tematu!

(J 8, 32b)

So lut 14, 2009 19:23

Będzie offtop, a moderatorzy skasują, ale może wcześniej Mikołaj zdąży przeczytać - w jaki sposób nauka może " wykluczyć mit " ? Mity to nie jest coś, co się wyklucza albo potwierdza naukowo, tylko coś, co jest wyrazem zbiorowej świadomości tworzącej się w ciągu wieków w społeczności. Żadnego mitu nie da się " wykluczyć naukową ", bowiem mit nie jest ani teorią, ani nawet wypowiedzią naukową.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lut 14, 2009 20:37

gdzeiś na Wschodzie, gdzie był Szatan, który próbował wygonic tych mieszkańców z tj wsi. Ponadto byl na ścianie pokazany napis,który Szatan napisał , gdzei była zawarta groźba,że jak się ludzie stąd nie wyniosą to Szatan spali im domostwa

Aniu, to żaden argument, te napisy to zapewne sprawka jakiegoś lokalnego piromana, którym całkiem na rękę było odczytanie tego przez pryzmat byc może zabobonnej wiary miejscowej ludności. Zwyczajnie ludzie gonili coś nieuchwytnego, psychoza rosła, a on sobie spokojnie chodził, pisał i podpalał.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

So lut 14, 2009 20:48

odnośnie ps. - przy prześciaradełkach leczniczych umarłam :rotfl:

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

So lut 14, 2009 20:52

Ciekawe jak racjonalnie tłumaczysz sobie urojenia setek osób, które widziały UFO (czasem jednocześnie, czasem osobno, w każdym razie mnóśtwo ludzi je rzekomo widziało), Potwora z Loch Ness, Wielką Stopę i tak dalej. A setki pijaków białe myszki i różowe słonie.

Ciekawe jak tłumaczysz sobie to, że owego fatimskiego efektu wirującego Słońca nie widział nikt inny na całej Ziemi, chociaż Słońce jest jednocześnie widoczne na różnych kontynentach.

Sewerynie, nawiązując do twoich ulubionych bajek o prawdopodobieństwie. Teoria o zbiorowej halucynacji tudzież zbiorowym kłamstwie kilkudziesięciu tysięcy ludzi jest faktycznie bardzo mało prawdopodobna. Ale z grubsza, zdecydowanie bardziej niż bajeczki o wirującym Słońcu, które to zjawisko było widoczne tylko w jednym miejscu na całej oświetlonej stronie planety.

Zabawne że jako analogię do tysięcy trzeźwych osób widzących jednocześnie ten sam cud, w tym samym czasie , podajesz setki pijaków widzących białe myszki i różowe słonie.

So lut 14, 2009 22:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona