Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 11:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 sila wiary ? 
Autor Wiadomość

Ech.. znowu to samo. Porównywanie Boga z jakąkolwiek inną rzeczą jest bezsensowne, i dowodzi właśnie tego, że się nie rozumie, co słowo " Bóg " oznacza. Dopóki ktoś nie zrozumie, jaka jest różnica między tym, co rozumiemy pod słowem " Bóg " a jakąkolwiek inną rzeczą, bytem, istnieniem itd. ( choćby taka, że Boga definiuje się m.in. jako warunek wszystkich rzeczy, a zatem nie jako jakąś " rzecz " ) dopóty nie ma sensu żadna dyskusja.

Ok, rozumiem, że czegoś mogę po prostu nie rozumieć. Ale czy nie podobnie sprawa ma się w drugą stronę? Porównywanie czegokolwiek z jakąkolwiek inną rzeczą może być przecież bezsensowne. Np. porównywanie tego nosorożca. Dopóki ktoś nie zrozumie jaka jest różnica pomiędzy tym, co rozumiemy pod słowem "nosorożec" a jakąkolwiek inną rzeczą, bytem, istnieniem, dopóty nie ma sensu żadna dyskusja i taki ktoś nigdy nie zrozumie wiary w nosorożca.

Jeśli to brzmi z twojego punktu widzenia złośliwie, to przepraszam. Naprawdę nie to jest moim zamiarem, aby tak było. Ale nie jestem w stanie potraktować w ten sposób tylko słowa "Bóg" a innych słów już nie.

Możesz mi zarzucić, że jestem uparty i nie chcę się postawić na twoim miejscu i przyjąć na chwilę twojego punktu widzenia, że nie chcę cię zrozumieć. Rzecz w tym, że gdybym tak zrobił, to faktycznie musiałbym przyznać ci rację, ale będąc uczciwym i sprawiedliwym wobec innych ludzi musiałbym przyznać rację innym punktom widzenia w ten sam sposób. A wtedy zacząłbym twierdzić rzeczy sprzeczne. Że Bóg jest prawdziwy i nie ma innych bogów, ale i że Allah jest prawdziwy i nie ma żadnych bogów poza nim, itd...

Pt mar 20, 2009 15:55
Post Siła Wiary
Siła wiary –ja bym nawet zgodził się na taki sposób dyskusji tylko wtedy gdy nazwiemy ją dyskusją umowną .
Wielu z ateistów jak i wierzących próbuje określić rzecz nie możliwą do określenia.
Relacja Bóg –człowiek nie jest do przyjęcia z punktu materii –a i sama materia „płata figle”-niemierzalnością i nie „widzeniem „-pewnych procesów czy sił istniejących wokół człowieka.
Dziś pojęcie wielu zjawisk fizycznych jest czymś normalnym –poszedłeś do szkoły poznałeś pewne wzory uwierzyłeś nauczycielowi –prąd ,radio ,telewizja, loty w kosmos ...wszystko normalne wytłumaczalne.
Ale ja jeszcze pamiętam tamto przedwojenne pokolenie które nagle zobaczyło świecącą się żarówkę ,usłyszało głos w radiu i migający jeszcze obraz w telewizji....
Wielu potrzebna była wiara by uwierzyć że w około nich biegną jakieś fale –a po kawałku drutu leci jakiś prąd.
Dla was młodych to śmiech i żart ale pamiętam przerażenie pewnego dziadka ,który po zobaczeniu telewizji –nigdy nie wszedł do pokoju gdzie stał telewizor i nie chodziło o to że tam mieszka diabeł-ale o to że po prostu tego nie rozumiał i do końca swoich dni nie uwierzył i nie przyznał racji stwierdzeniu że świat poszedł do przodu i się zmienił...
Przepaść tylko w jednym pokoleniu-co by powiedział o internecie ,klonach itp.
Wracając do dyskusji o wierze :
Zaryzykuję teorię że tylko ateiści „posunęli” się w rozwoju –to znaczy wychowali kilka pokoleń gorliwych „wyznawców” wieloma hasłami zawładnęli liczne umysły wszelkie nowinki naukowe jak drożdże budują nowe pokłady „dowodów” na to, że Bóg nie istnieje.
Wierzący nie maja w tej dyskusji argumentów bo wszelka argumentacja opiera się na wierze ;
Nic się nie zmieniło; –Bóg się nie zmienił, dalej trwa nieprzerwanie Jego dzieło stworzenia –Jego Miłość i Miłosierdzie otacza ten świat i wszystkich ludzi i proszę mi nie mówić że;” za oknem nie ma Aniołów i Boga” ...bo to żadna rewelacja –Bóg w osobie Swego Syna złożył
takie oto świadectwo o Sobie :

(36) Odpowiedział Jezus: Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd. (Ew.Jana 18:1-40)

Jeśli Królestwo Boga –nie jest z tąd –to wszyscy jesteśmy jak ten co trzyma w dłoni szklankę wody na środku oceanu...
Wiara jest oknem i kluczem do drzwi twej duszy –jedynego podobieństwa do Stwórcy-ale to już inna historia na razie nie zrozumiała dla tych co w szklance wody szukają oceanu ...

Pozdrawiam!

N mar 22, 2009 1:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3