Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 10:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Kościół Katolicki sp. z o.o 
Autor Wiadomość

Jezus byl Zydem, wiec raczej malo go obchodzi co sie dzieje w KK, bo nie jest jego czlonkiem :P

Wt kwi 28, 2009 19:41

Widzę, że co poniektórzy znaleźli sobie temat do "plucia" na Kościół. Zatem zgodne z tym, co już przytoczył Kamyk:

Regulamin Forum Wiara.pl, § II, p. 3 napisał(a):
Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.

W związku z tym poproszę o udowodnienie:

chudyk:
1. że Kościół Katolicki jest sp z oo
2. że Kościół zamienia Polskę w Watykan
3. że księża zarabiają powyżej średniej krajowej

GrubaOśmiornica
że Kościół najchętniej przejąłby władzę w kraju

r4dz10
1. że Kościół nie płaci podatków
2. że jest finansowany z budżetu państwa

LotOrła
że w Kościele panuje antysemityzm

arcana85
arcana85 napisał(a):
Jak kilka lat temu zbierali pieniądze na wykup ziarna od rolników z 'klęski urodzaju' by wysłac głodującym w afryce to etiopskie dzieci nie zobaczyły nawet grama tego zboża a pieniądze zaginęły gdzies na kontach caritasu.

stwierdzenie, że coś tam kiedyś "trąbili" nie jest żadnym dowodem

Epikuros
że Kościół Katolicki jest sp z oo

Na początek może tyle :)

Wt kwi 28, 2009 21:06

Saxon, a mógłbym ciebie prosić o wykazanie że to co właśnie robisz, nie jest namolnym i bezasadnym obrażaniem się dla samego obrażania - czyli kwitesencja "obrazy uczuć religijnych"?

Czy może kiedy ktoś zacznie pluć po ateistach, to wtedy równie bohatersko wystąpisz w imie uzasaniania oskarżeń? Bo z twoich powyższych żądań po prostu bije, no jakby to ująć, czepianie się...

Wt kwi 28, 2009 21:26

Na tym forum bywały takie przypadki i to wcale nierzadkie, kiedy usuwałem uważających się za katolików, którzy nie przestrzegali zasad tutaj obowiązujących. Jak odbierasz to co napisałem - to już Twoja sprawa. Ja natomiast przypominam, że gospodarze tego forum są katolikami, jest jasno określony jego regulamin - i przestrzeganie go w tym temacie egzekwuję. Oczywiście może się to nie podobać - ale też nie ma żadnego przymusu bycia i pisania na tym forum.

I to by było na tyle. Nie mam zamiaru dyskutować tutaj poza tematem. Czekam na udowodnienie tego co podałem powyżej.

Wt kwi 28, 2009 21:35

Epikuros

Zapewne chodzi Ci o tą wypowiedź:

Cytuj:
Oczywiście nie jest to wina całego Kościoła, przecież to, że wyżsi nie podnoszą głosu, nie jest przyzwalaniem na takie działanie. Toż nie wiemy od dawna, że Kościół jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością?

W odpowiedzi na artykuł:

Cytuj:
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,2857168.html

oraz sprawę VIII LO oraz szkoły muzycznej.

Jakie są fakty:

- Kościół zapłacił za budynki podatek, czego się od niego wymaga tylko i wyłącznie w przypadkach kiedy ma zamiar prowadzić działalność gospodarczą.
- Koszty podatku były na tyle wysokie, że można było domniemać wielkie roszczenia, aby uzyskać zwrot kosztów
- Nie trzeba było jednak domniemywać, gdyż Kuria sama wysunęła odpowiednie roszczenia
- Teraz wiemy już, że Kuria prawdopodobnie odda nieruchomość za inną
- Mówi się jednak, że zażyczy sobie 30mln złotych za poprzednie lata użytkowania szkoły
- Proboszcz z poznania chce eksmitować mieszkańców z ich domów, wyburzyć je i wybudować osiedle mieszkaniowe
- Każdy, kto będzie chciał tam mieszkać, będzie musiał wykupić mieszkanie
- Proboszcz nie odpuścił nikomu kosztów spraw sądowych, mimo iż można mniemać, że parafia jest zamożna (nieruchomości).

Więc Saxonie, teraz pytania, które są zarazem odpowiedzią:

Czy któryś z tych punktów jest bezpodstawnym pomówieniem? (Informacje na każdy temat bez trudu można znaleźć w siecie, także mam punkt oparcia)

Który z tych punktów świadczy o tym, że piszę o organizacji, której celem nadrzędnym jest zysk?

Który z tych punktów świadczy, że piszę o organizacji, której celem nadrzędnym jest propagowanie całkowicie altruistycznej etyki, której głosicielem był Jezus Chrystus?

Czy w obojętnie jakiej organizacji ignorowanie przez jednostki hierarchicznie wyższe zachowania jednostek niższych w hierachii jest akceptowaniem ich poczynań, czy też zdecydowaną dezaprobatą?

PS: określenie Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością było nawiązaniem do faktu, że rzeczywiście za poczynania polskiego kleru Watykan odpowiedzialności nie bierze.

A teraz piszę to oficjalnie i gdybym miał zostać za to zbanowany, to proszę o szerokie i wyczerpujące uzasadnienie:

Uważam, że na temat zareagowałeś tylko dlatego, że jest niepochlebny w stosunku do Kościoła. Dodatkowo nie odniosłeś się do żadnego oskarżenia, nie wyraziłeś swojej opinii, nie wytłumaczyłeś nam, że możemy się mylić, a jedynie żądasz dowodów. Zdajesz sobie mam nadzieję sprawę z tego, że jedynymi dowodami jakie możemy Ci internetowo przedstawić są odnośniki do stron o tym traktujących, więc to powinieneś zaakceptować - tylko dlaczego więc pytasz o dowody, skoro takowe podane zostały?

Nie pozostaje mi więc nic innego, jak prośba o pozwolenie swobodnego kontynuowania tematu i dodatkowo prośba o przedstawienie Twojej opinii na temat omawianych incydentów :)

Pozdrawiam
(i nie dajmy się zwariować) ;)

Wt kwi 28, 2009 21:47

Nie mam dostępu do archiwalnych nagran Wiadomości niestety.

Prosze bardzo:
http://myszkow.naszemiasto.pl/wydarzenia/187701.html
Sprawa z 2002 roku. Sierpień. Bardzo głośno o tym było. Niedługo później także o tym że do afryki dotarł ułamek tego co deklarowano a zebrane pieniądze zalegały dalej na kontach Caritasu.
Pisał o tym między innymi Dziennik Polski z dnia 12.12.2003 i inne gazety w tym czasie.

A szukając śladów afery zbożowej natrafiłem na:

Przekręty finansowe w płockim Caritasie:
http://fakty.interia.pl/prasa/wprost/ne ... sie,878023

http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,4045194.html

A zboże dla Afryki to pikuś przy powyzszych przekrętach.

No ale zawsze tam gdzie są pieniądze będą i nadużycia. Kościół i jego zalezne instytucje nie są też od tego wolne.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt kwi 28, 2009 21:54

Widzę, że co poniektórzy znaleźli sobie temat do "plucia" na Kościół. Zatem zgodne z tym, co już przytoczył Kamyk:

Jakiego plucia? Moze istotnie sa powody, dla ktorych padaja takie oskarzenia? Kosciol postepuje zle, niegodnie i nalezy to krytykowac, tak samo jak krytykuje sie np. poslow, ktorzy za nasze pieniadze odwalaja caly ten malpi cyrk bez opamietania.

Pozwole sobie odpowiedziec za innych, zeby nie robic balaganu, opatrze swoje komentarze niebieska czcionka. Albo nie, zielona.

saxon napisał(a):
W związku z tym poproszę o udowodnienie:

chudyk:
1. że Kościół Katolicki jest sp z oo
oficjalnie rzecz biorac nie jest, jednak zachowuje sie jak taka spolka (mowia w uproszczeniu): sa klienci, jest kasa, jest marketing i reklama, sa inwestycje, ekspansja, walka z konkurencja (dazenie do podporzadkowania sobie norm moralnych, konkordat, publiczne wypowiedzi najwyzszych koscielnych, religia w szkolach publicznych)

2. że Kościół zamienia Polskę w Watykan
Chodzi o nieustanne wyludzanie od Panstwa "naleznych" ziem oraz nieruchomosci. Wyciaganie kasy z Panstwa. Wpychanie sie w polityke (czy naprawde musze to udawadniac?) i rozne tego rodzaju praktyki. I choc moze drugiego Watykanu nie bedzie, z pewnoscia mozna uznac, ze Kosciol dazy do stworzenia panstwa koscielnego.

3. że księża zarabiają powyżej średniej krajowej
tu sie nie wypowiem, osobiscie mysle, ze ciezko to ocenic, gdyz malo kto wie ile ksieeza faktycznie zarabiaja. Jeszcze nie slyszalem, zeby taca i tzw "co laska" bylo rozliczane z fiskusem.

GrubaOśmiornica
że Kościół najchętniej przejąłby władzę w kraju
Widac to najlepiej w polityce, przedstawiciele Kosciola co chwila krytykuja politykow za niekatolickie pomysly i wymuszaja na politykach swoje zdanie w zamian za poparcie. Chocby in vitro, aborcja itp. Niestety musze wspomniec rydzyka i jego bande oszolomow, ktorzy razem z exLPRem wciaz proboja pchac sie do wladzy. A poki rydzyk nie zostanie ekskomunikowany i poki ma poparcie wielu biskupow, to przykro mi, ale robi na ogolne konto KK. Przypomnij sobie co sie dzialo za PiSu, jak prawie kazda decyzja byla konsultowana z episkopatem.

r4dz10
1. że Kościół nie płaci podatków
A placi? Podobno Kosciol utrzymuje sie z tacy, od kiedy te pieniadze sa z fiskusem rozliczane??? Niby jak?? Placi podatki od gruntow, duchowni placa podatek od dochodu w formie ryczaltu (dosc atrakcyjnego), ale nie placi od realnych dochodow, ktore ma od panstwa i wiernych w postaci darowizn.
2. że jest finansowany z budżetu państwa
Jak bede mial wiecej czasu to znajde Ci dokladne sumy na stronach ministerstwa finansow. W kazdym razie sa to wielomilionowe sumy (setki milionow), i jako darowizny, i jako pensje dla katechetow oraz kapelanow.

LotOrła
że w Kościele panuje antysemityzm
Osobiscie uwazam, ze jest to naduzycie, nie wszyscy sa antysemitami. Kazdy wie jednak, jakie nastawienie do zydow maja nasi polscy Katolicy, nie slyszalem osobiscie zeby Kosciol krytykowal antysemityzm. No i jeszcze moj faworyt, Ojciec Dyrektor :)

arcana85
arcana85 napisał(a):
Jak kilka lat temu zbierali pieniądze na wykup ziarna od rolników z 'klęski urodzaju' by wysłac głodującym w afryce to etiopskie dzieci nie zobaczyły nawet grama tego zboża a pieniądze zaginęły gdzies na kontach caritasu.

stwierdzenie, że coś tam kiedyś "trąbili" nie jest żadnym dowodem
chetnie zobacze szczegoly sprawy, ale watpie zeby to bylo zmyslone :D Dowodow jednak nie posiadam.

Epikuros
Bylo wyzej.

Wt kwi 28, 2009 22:08

dalej czekam na dowody, a nie przypuszczenia, własne wnioski itp. itd...

Wt kwi 28, 2009 22:12

Bo przypomina mi się temat gdy na logiczność świata wymagano ode mnie mocniejszych dowodów niż na jakąkolwiek inną teorię naukową i obawiam się, że tym razem może być podobnie.

Widzę, że już nie chodzi o to, czy Kościół postępował źle czy dobrze, a sprawa może się skończyć - "Widzisz, nie potrafisz podać stuprocentowych dowodów na to, że Kościół to Sp z o. o." i jak to mawia Ed Current "Haha! checkmate!" :(

Wt kwi 28, 2009 22:21

dalej czekam na dowody, a nie przypuszczenia, własne wnioski itp. itd...

To nie sąd. Dowodów w postaci dokumentów nie otrzymasz. Linki do kwestii zbożowej (i nie tylko) podałem.

A jeśli chodzi o finansowanie z budżetu państwa to polecam lekturę Ustawy Budżetowej. Po zliczeniu wyjdzie ok. 1,5 mld złotych (nie licząc 'przejęć' gruntów i nieruchomości). O tak oczywistych sprawach jak Fundusz Kościelny, finansowanie nauczania religii i armii katechetów, ordynariatu polowego, szkół katolickich, finansowanie budownictwa sakralnego (światynia Opatrzności) to już chyba pisać nie trzeba...

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt kwi 28, 2009 22:26

A o 40 mln z ZUSu na Swiatynie Opatrznosci nie slyszales??? To tez jest pomowienie?

Naprawde wydaje Ci sie, ze Kosciol sam placi kapelanom i katechetom z wlasnej kasy? To tez mam udowodnic?

Wlasnie mialem napisac o tym ile kasy idzie rocznie z budzetu panstwa, ale widze, ze arcana byl szybszy :D

Wt kwi 28, 2009 22:28

Saxon, jedyne dowody jakie Ci mogę przedstawić na forum to moje wypowiedzi oparte na doświadczeniu (zasłyszane w pewnym radiu, oglądnięte w TV, przeczytane w kilku źródłach [gazety])
Jeżeli chcesz twardych dowodów, to przyjedź do mnie i razem cofniemy się w czasie żebyś mógł zobaczyć że nie piszę sobie tego ot tak - aby pojechać KK (co zresztą nie było celem mojego postu...).

"że w Kościele panuje antysemityzm" - no fakt, ciut za ogólnie :) dlatego:
- niektórzy księża, szerzą poglądy antysemickie. Przynajmniej jednemu uchodzi to na sucho (chodzi mi o konkretny przykład o. Dyrektora)
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/amba ... 36164.html

Cytuj:
Uważam, że na temat zareagowałeś tylko dlatego, że jest niepochlebny w stosunku do Kościoła. Dodatkowo nie odniosłeś się do żadnego oskarżenia, nie wyraziłeś swojej opinii, nie wytłumaczyłeś nam, że możemy się mylić, a jedynie żądasz dowodów. Zdajesz sobie mam nadzieję sprawę z tego, że jedynymi dowodami jakie możemy Ci internetowo przedstawić są odnośniki do stron o tym traktujących, więc to powinieneś zaakceptować - tylko dlaczego więc pytasz o dowody, skoro takowe podane zostały?

popieram

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Śr kwi 29, 2009 10:14

saxonie, jest kilka instytucji kościelnych finansowanych z państwa: Katolicki Uniwersytet Lubelski, papieska Akademia Teologiczna. są także szkoły parafialne i zgromadzenia (te finansowane są z samorządów).

informacje te oparte o słowa bp. Wiktora Skworca.

Śr kwi 29, 2009 15:23
Co tu dodać, chyba nic już nie mogę. Jeśli uważasz, że ogólnopolskie gazety opluwają Kościół to, czemu jeszcze nie złożyłeś pozwu?

Ale nikt z świętobliwych moderatorów nie odpowiedział mi na pytanie:
(Może wcześniej było nie zrozumiałe):

Ja
Cytuj:
W PŚ wyraźnie jest napisane że osoby bogate nie wejdą do nieba, a ja widzę wywiad z arcybiskupem pod swoją letnią rezydencją obok której stoj limuzyna.

Odpowiedź wielebnego
Cytuj:
Nieprawda. Jest to nadinterpretacja. Otóż:
Cytat:
Ale w rzeczywistości jesteśmy w błędzie, bo w tym przypadku ucho igielne nie oznacza zwykłego ucha igielnego, lecz pewną bramę w Jerozolimie, którą zwano „uchem igielnym”. Wielbłądy przechodziły przez nią z trudem, po rozjuczeniu, było to jednak jak najbardziej możliwe. Bogacz może się więc zbawić, jeśli wysili się tylko trochę bardziej niż te wielbłądy. Jeśli nie posiadamy tej informacji historyczno kulturowej, nasza interpretacja tych słów Jezusa będzie więc ewidentnie błędna, ponieważ będziemy uważali, że bogacz nie może się zbawić. W rzeczywistości, zdaniem Jezusa, jest dokładnie odwrotnie - jak najbardziej może się on zbawić, wystarczy tylko, że wysili się nieco bardziej niż te wielbłądy przechodzące przez wspomnianą bramę.

Pytanie moje:
Dlaczego Księża utrudniają sobie wejcie do Królestwa Bożego?

Bardzo ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie, jak można mieć za cel zbawienie i jednocześnie sobie utrudniać? To śmieszne

Śr kwi 29, 2009 20:48
Podaliśmy dowody w postaci portali, gazet internetowych , jeśli twierdzisz, że gazety, portale kłamią to musisz to udowodnić

Cytuj:
Regulamin Forum Wiara.pl, § II, p. 3 napisał:
Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.

Jeżeli nie podasz dowodów, będzie to oszczerstwo- przestępstwo.

grozi Ci
Cytuj:
Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości,które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

dwa lata :)

Śr kwi 29, 2009 21:26
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona