Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Węże będziecie brać do rąk 
Autor Wiadomość

ale jadowitych? no że konsajom czasem śmiertelnie ...

Pn lip 13, 2009 15:55

a ja uważam ze lekarze g.. wiedza.

Bzdura. Jeden wie więcej, drugi - mniej. Jak w każdym zawodzie. Wszyscy bywają omylni i stąd właśnie złe diagnozy. Raz w jedną stronę ("nic pani nie jest"), raz w drugą ("ma pani raka").

labcio napisał(a):
Lekarze powiedzieli jej ponad 20 lat temu ze powinna umrzec

Taa... Przyszedł lekarz i powiedział "powinna pani umrzeć". Może któryś ją chciał pocieszyć, że sytuacja nie najlepsza, a ona jednak żyje. Czy ciocia na pewno kumata?

Pn lip 13, 2009 16:06

...co jest złego w braniu węży do rąk?
:)

Z tymi wężami to od razu przypomina mi się to znane powiedzenie, że Biblię nie wszyscy mogą czytać, bo niektórzy jak przeczytają, że mają być jak gołębice to pomyślą, że powinni składać jajka :-)

Pn lip 13, 2009 16:22

tak powiedzili i jest jak najbardziej kumata, i ma duzo pokory i kultury Sylwia.

mowicie ze sie da wyjasnic medycznie wszystko , pewnie tak.

powiedzcie czy czlowiek przebigajacy jezdnie ktorego samochod nie uderzyl miajjąc zaledwie o 1 cm , to czy to jest cud, czy jak sceptyk powie: po prostu brakowalo 1 cm i sie udalo.
Pewnie z medycyną jest podobnie. Wszystko lub prawie wszystko da sie wytlumaczyc, bo nasze cialo sie regeneruje .

Zły? Być może.. dobry? A czemu... nie tak wiele znów pychy we mnie...
Dajcie zyć po swojemu grzesznemu a i świętym żyć będzie przyjemniej.

Pn lip 13, 2009 20:13

tak powiedzili i jest jak najbardziej kumata, i ma duzo pokory i kultury Sylwia.

To miała pecha i trafiła na NIEBYWAŁEGO kretyna, bo ja nie wyobrażam sobie nawet głupiego niedouczonego lekarza, który mówi do pacjenta: "powinien pan/pani umrzeć".

To tak jakby przyszedł hydraulik wymieniać rurę i powiedział, że tak naprawdę to jego zdaniem powinno zalać ten dom.

Z tym, że w przypadku lekarza i ludzkiego życia taka odzywka to nieporównywalnie większa żenada.

labcio napisał(a):
powiedzcie czy czlowiek przebigajacy jezdnie ktorego samochod nie uderzyl miajjąc zaledwie o 1 cm , to czy to jest cud

A gdzie tu jest cud?

Na takiej zasadzie to chyba wszystko jest jest jednym wielkim cudem. Teraz jem sobie czeresienki i każda z nich przebiega do brzuszka o mały kawalątek od mojej tchawicy. Jakby którejś się nie udało, to bym się zadławiła i umarła.

Ale jeśli wszystko jest cudem, to jaki ma sens słowo "cud"?

Pn lip 13, 2009 20:26

widac inaczej rozumiemy cud, dla ciebie pewnie cudem by bylo gdyby tego przebiegajacemu przez jezdnie skrzydla by urosły albo jakis duzy ptak wzial go w dziub i przeniosl na druga strone.
Bog stosuje proste metody.:)

Pn lip 13, 2009 20:44

widac inaczej rozumiemy cud, dla ciebie pewnie cudem by bylo gdyby tego przebiegajacemu przez jezdnie skrzydla by urosły albo jakis duzy ptak wzial go w dziub i przeniosl na druga strone.
Bog stosuje proste metody.:)

Nie wymyślaj, co dla mnie byłoby cudem, bo mnie nie znasz, tylko wyjaśnij, jaka jest różnica między udanym przebiegnięciem tuż przed samochodem, a udanym przełknięciem wisienki tuż przed tchawicą

Pn lip 13, 2009 22:16

opieranie doświadczenia na materialnym poznaniu jest już passe. naukowcy odkrywszy teorię superstrun pojęli, że filary nauki grzęzą w miałkim piasku. niemożność oddzielenia obserwatora od obserwowanego (co implikuje niemożliwy do wyeliminowania WPŁYW obserwatora na obserwowane, co jednocześnie neguje obiektywizm eksperymentu) oraz, po drugie, brak możliwości powtórzenia tego samego eksperymentu na poziomie submolekularnym, powoduje że nauka z mozołem budowana od Oświecenia warta jest tyle co funt kłaków, ale nie więcej. W tym kontekście współczesna medycyna podobna jest do Newtonowskich praw, pomaga zbyt powierzchownie, operuje na martwym i grubym w sensie dosłownym przedmiocie. Podejrzewam, że w ciągu kilku-kilkunastu lat będziemy się śmiać ze współczesnej medycyny myśląc o niej równie bezczelnie jak współcześnie myśli się o zabobonach wiejskich typu "do pieca na trzy zdrowaśki". co przecież nie przeczy temu że ona teraz pomaga i to ratując życie.

Wt lip 14, 2009 19:32

opieranie doświadczenia na materialnym poznaniu jest już passe. naukowcy odkrywszy teorię superstrun pojęli,

Chyba nie rozumiesz, czym jest nauka. Teoria superstrun to tylko model, taka sobie historyjka, której przydatność sprawdzana będzie nie gdzie indziej jak właśnie w doświadczeniu. Jeśli model pomoże coś efektywniej i dokładniej policzyć, to OK. Jeśli nie - to ostatecznie trafi do kosza.

Reszta to interpretacje, niektóre na tyle powszechnie uznawane, że stają się konwencjami. Ale tylko konwencjami, a nie jakimś "wglądem w istotę świata".

Nauka nie "wgląda", nauka zestawia i opisuje skutki takiego zestawienia.

Wt lip 14, 2009 19:51

jestem naukowcem wiec z definicji rozumiem czym jest nauka

Wt lip 14, 2009 19:54

jestem naukowcem wiec z definicji rozumiem czym jest nauka

:rotfl:

Wt lip 14, 2009 19:59

wytłumacz mi proszę, czym w takim razie jest nauka, żebym to już na pewno wiedział

Wt lip 14, 2009 22:23
zbanowany na stałe

Nauka jest czyms co okresla simonsimonsim-ona?

Wt lip 14, 2009 22:33

Sylwia jestes bardzo scpetycznie nastawiona do Boga, pewnie jestes ateista.

Uwazam za cud zycie mojej ciotki, choc lekarze powiedzieli jej ponad 20 lat temu ze moze w kazdej chwili umrzec, a zyje nadal. I dalej jej mowia tak samo:)

Uwazam za cud, to ze moja mama miala raka złosliwego w stanie sredniozawansowanym, i wyszla z tego bez chemii i radioteterapii, oczywiscie organ usnieto, ale nie bylo przezutowo itd i zyje normlanie nadal. 3-4 lata minelo.

uwazam za maly cud, lub wielka opatrznośc boska, to ze mialem przynajmniej 4 grozne sytuacje na drodze spowodowane moja brawura i niedoswiadczeniem, a wyszedlem z tego bez stłuczki.

to uwazam za cud.
Wysokie prawdopodienstwo smierci lub kalectwa, z ktorego wychodzi sie calo uwazam za jakiś cud.
Cud spowodwany jest tylko wolą Boża, albo modlitwą i wyproszeniem łask. Mysle ze nawet jesli cos jest zapisane na gorze, to modlitwa osoby ktorej to dotyczy oraz modlitwa za tą osobę innych osob moze wydluzyc zycie.

to moje prywante i osobiste przemyslenia.
pozdrawiam

Wt lip 14, 2009 22:37
zbanowany na stałe

Wt lip 14, 2009 22:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona