Cytuj:
Mi nie chodzi o to , że Bóg jest zupełnie beznadziejny. Ja poddaje jednie pod wątpliwość niektóre jego poczynania, które znamy jedynie z pośredniego źródła.
I tu się zaczyna kłaniać rozumienie czym Biblia w ogóle jest. Dla przykładu, w księdze Rodzaju mamy różne dziwności jak Bóg który chodzi sobie po ogrodzie, woła Adama i Ewe, a oni myślą że mogą się przed Nim ukryć. Dziś wydaje się to zabawne, bo nasze rozumienie Boga podpowiada nam że jest to zbyt ludzkie, przyziemne, niezrozumiałe. Jednak pisał to innych człowiek, winnych czasach, o innej mentalności. To że Tobie coś nie pasuje do układanki bo i wedle dzisiejszego myślenia ma prawo nie pasować, nie znaczy że mamy do czynienia z jakimś problemem. Należy jednak wyłowić tą właściwą treść z formy w jakiej została podana.
Cytuj:
Tak, dostali dekalog przed podbojami, ale nie chodziło mi akurat o to. Ponadto jakoś dziwnym przypadkiem nie przeszkadzały jakoś Bogu tego typu oświadczenia jak poniżej, biorąc pod uwagę kontekst 10 przykazań. Nie jest zresztą czasem tak ,że Bóg odebrał ziemię innemu narodowi siłą tylko po to, aby żydzi mogli tam zamieszkać.
http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id ... erset2=6#WPwt 7,2-6
To kwestia poruszanego już nieraz zabijania i walki o ziemię obiecaną. Nie będę ukrywać że nie we wszystkim jest dobry, nie wszystko potrafię sam wyjaśnić, ale odsyłam do tematów forumowych, gdzie te kwestie już były poruszane.
Cytuj:
W przypadku potopu Bóg nie stara się przekonać człowieka czemu warto czynić dobro, tylko od razu topi prawie wszystko i już. Nie padają słowa ,że człowiek będzie zbawiony, znajdzie się w raju to dopiero pojawia się dużo później. Nic dziwnego ,że człowiek nie był dobry , bo nie miał w sumie po co być.
Wieża Babel to analogiczna sytuacja - zero ostrzeżeń,nauki do czego to może prowadzić , odgórna decyzja Boga.
Nie jest to prawda co napisałeś. Bóg czekał długo aż ludzie zaprzestaną czynić swoje zło. I w czasie potopu i w kwestii Sodomy i Gomory był czas na nawrócenie. Nie wiem w ogóle skąd Ty bierzesz takie interpretacje.
Cytuj:
Dlaczego nie mamy prawa ? Mamy w końcu wolną wolę. Może Bóg wcale nie jest taki potężny jak myślimy ,a jedynie stwarza taką iluzję.
Patrząc jednak z pewnej perspektywy to nie dziwię się ,że ludzie kierują się ku niemu, w końcu to on przedstawiany jest jako najpotężniejsza istota .
Widzę że mnie nie zrozumiałeś. Jasne, mów co chcesz, to Twoja wolna wola, a jednak czy Boska czy naturalna etyka wskazuje że jest pewna hierarchia bytów, że nie należy kłamać, rzucać oszczerstw. O tym niestety już zapominasz.