Opętania, egzorcyzmy - fikcja czy prawda ?
| Autor |
Wiadomość |
|
AHAWA
|
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
| N sty 11, 2009 15:58 |
|
|
|
 |
|
No
|
|
| N sty 11, 2009 16:28 |
|
 |
|
AHAWA
|
Ciekawi mnie co cię tak śmieszy na tej stronie?:)
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
| N sty 11, 2009 16:33 |
|
|
|
 |
|
No
|
|
| N sty 11, 2009 16:46 |
|
 |
|
a.R.E.k.
|
Łooo Matko! To nie tylko brak znajomości shinto, ale też Pokemonów, najpopularniejszej japońskiej kreskówki!
|
| N sty 11, 2009 21:02 |
|
|
|
 |
|
AHAWA
|
rozumiem, że to nie tak jak tam napisali? możesz przybliżyć mi to na PW jak powinno być to opisane?
|
| N sty 11, 2009 22:31 |
|
 |
|
Okatina
|
"Straszny" film ale daje do myślenia. Tak bywa w rzeczywistości - my po prostu nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Film z pewnością bardziej oddziałuje na wyobraźnię ale nie mniej książka, którą czytałam. Nie można bagatelizować tego tematu.
_________________ Miłość jest miarą, według której Pan będzie sądził nas wszystkich (Ojciec Pio)
www.catholicus.pl
|
| Pt sty 16, 2009 10:34 |
|
 |
|
a.R.E.k.
|
AHAWA napisał(a): rozumiem, że to nie tak jak tam napisali? możesz przybliżyć mi to na PW jak powinno być to opisane?
Jeśli to było do mnie:
Wystarczy wpisać w google słowo "shinto". Przede wszystkim wyznawcy shinto nie wierzą w reinkarnację.
|
| Pt sty 16, 2009 13:49 |
|
 |
|
marcinz00
|
 Witajcie.!
Psychologia wrzuca to do worka z jakimś transem i tego typu rzeczami. Słuchałem świadectwa Pani psycholog która mowi ze jest przekonana że jest różnica miedzy psychiką a duchowością i jest przekonana co do opętań i demonicznych manifestacji. Współpracuje z egzorcystami. Jeżeli nie wierzymy w opetanie i diabła podważamy Boga. W Ewangelii o tym huczy. Więc jesli to podważamy to nie wierzymy w Jezusa.
|
| N sty 18, 2009 14:47 |
|
 |
|
Witold
|
a.R.E.k. napisał(a): Łooo Matko! To nie tylko brak znajomości shinto, ale też Pokemonów, najpopularniejszej japońskiej kreskówki!
To także brak podstawowej znajomości angielskiego. "Pokemon" -> "Pocket Monster" -> "POKEDEMON". W życiu nie widziałem, żeby słowo "monster" ktoś kiedykolwiek tłumaczył jako "demon". Chyba tylko w chorej, chrześciojańsko-szatanotropiącej wyobraźni takie tłumaczenie jest możliwe.
Ta strona to jest piękny przykład chrześcijańskiej paranoi na punkcie dopatrywania się wszędzie szatana. Harry Potter - szatan; pokemony - szatan; ja nie pojmuję jak można tkwić w aż takiej ciemnocie, żeby wyszukiwać takie bzdury. To jest na poziomie afery z teletubisiem-gejem, a nawet gorzej. To istne mroki średniowiecza. Wszędzie widzą szatana.
Przypomina mi to trochę jeden z odcinków angielskiego serialu "Czarna Żmija", w którym to główny bohater Edmund Black Adder został właśnie oskarżony o czarostwo, a jednym z dowodów było jego zeznanie, w którym opowiedział jak chciał swojego konia poczęstować marchewką. I wtedy jego oskarżyciel zwany Witch Smeller (pl. "Wiedźmoniuch") oznajmił wówczas, że "wszyscy wiedzą, że marchewka do ulubiona potrawa szatana".
Tą szatanofobię to można tylko wyśmiać.
[Radze powściągnąc nerwy i ograniczyć do 0 obrażanie Chrześcijan np. "...chrześciojańsko-szatanotropiącej..." i inne. WIST]
|
| N sty 18, 2009 15:33 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: To także brak podstawowej znajomości angielskiego.
A tam od razu brak znajomości po prostu zła wola...
|
| N sty 18, 2009 16:33 |
|
 |
|
marcinz00
|
 .
O.Posacki fajnie o tym mówi. Ja sam tego ogladalem i wydawalo mi sie fajne. Jednak podstawą tego są praktyki okultystyczne i nie ma co na ten temat dyskutować. Pytac TRzeba Ducha Swietegoo i kazdy bedzie znał odpowiedź
|
| N sty 18, 2009 17:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Najweselsze we wspomnianej stronie internetowej jest to, że na samym wstępie jej twórcy zaznaczają: "strona nie stanowi oficjalnego stanowiska Kościoła". Całe szczęście - więc te wszystkie artykuły o Pokemonach i im podobne można potraktować bardziej jako radosną twórczość.
Niemniej podobne nierzetelne ulepki stanowią - jak się wydaje - źródło bezkrytyczne dla wielu katolików. I nikt nie kwapi się, by sprawdzać, na ile wiarygodne są takie źródła (dez)informacji.
Powracam do wcześniej wspomnianego przeze mnie problemu: w jaki sposób katolicy tłumaczą fakt, iż opętanie ma tak silny związek z kulturą danego terenu? Jak Wasza wiara wyjaśnia to, że w różnych kultach forma i przebieg opętania mogą być rozmaite i niekoniecznie muszą mieć czysto negatywny charakter?
|
| N sty 18, 2009 20:07 |
|
 |
|
marcinz00
|
 ;)
Co do POttera np demonolodzy po prostu ostrzegają bo film jest kręcony i są w nim pokazane praktyki okultystyczne i myślę ze trzeba z tym ostrożnie awet jesli traktujemy to jak zabawe bo walczymy ze zwierzchnosciami diabelskimi nie z krwią i ciałem (Ef6) wiec nie mamy na to duzego wpływu czy to przyjmujemy czy nie jesli mamy z tym kontakt.
|
| N sty 18, 2009 21:53 |
|
 |
|
a.R.E.k.
|
Gdzie w "Potterze" są praktyki okultystyczne? Ja się raczej takich nie dopatrzyłem, oprócz "czytania z kuli i fusów" (które i tak jest śmieszne).
|
| Pn sty 19, 2009 19:21 |
|
|
|