| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
ACZKOLWIEK mogę się mylić bo nie jestem alfą i omegą przecież. BOGIEM na przykład.
|
| Śr sie 26, 2009 20:18 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
Cytuj: Z Biblii nie da się wyciągnąć jednoznacznych wniosków. Nie da się nawet jednoznacznie stwierdzić, czy Bóg skazuje na "kaźń wieczną", czy na niebyt. Już o tym pisałem, niejednokrotnie w NT mowa jest o tym, iż karą za nieprawidłowe życie ziemskie "jest śmierć". Ja np. uważam, że właśnie ta opcja byłaby sprawiedliwa, a przede wszystkim - bardziej miłosierna. Należy się więc zastanowić, co w ogóle oznacza potępienie. A właściwie - każdy, kto ma jako tako sprawny rozum, niech sobie sam wyciągnie wnioski. Wszak najważniejsze, aby postępować zgodnie ze swoim sumieniem. Św. Paweł pisał o tym, że wszystko, co nie wypływa z przekonania, jest grzechem. Dlatego może warto mieć własne przekonanie na temat tego, w co mam wierzyć, a żeby je mieć, trzeba zerknąć do ewangelii.
Moim zdaniem Miłosierdzie Boże to jest TAK NACIĄGNIĘTY temat, że się opisać nie da. Św Paweł ma rację, że co nie wypływa z przekonania jest grzechem, ale czy zatem nie były grzechami jego zabójstwa z...przekonania? To co to było? Miał złe przekonania i tyle. Bóg dał mu łaskę że to zrozumiał a innym nie. Od czego to zależało? Od jego uczynków. Od jego uczynków róznych zależała łaska zmiany jego poglądów RELIGIJNYCH. Ale grzech pozostał przecież gorzechem.
A reszta? Pan Jezus mówi "pójdziecie w ogien wieczny" - tak pisze. I to jest prawda. Wolę wierzyć ewangelii niż teologom. Wolę wierzyć Bogu - tyle.
|
| Śr sie 26, 2009 20:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 ...
ps. Ciekawe co o przekonaniach św. Pawła powiedzieliby ci,którzy mieli nieszczęście dostać od niego w łeb kamieniem. Że nie były one grzechem bo były z przekonania. I że w ogóle nic się nie stało. PRZECIEŻ. 
|
| Śr sie 26, 2009 20:25 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
że nie były ONE (j=ego uczynki) grzechem bo były z przekonania ... dajcie spokój 
|
| Śr sie 26, 2009 20:27 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
WIST napisał(a): Czy Bóg ma to nie wiem, ale istnieje królestwo dla zbuntowanych zwane piekłem, a szefuje tam niejaki Szatan. Niestety nie ma opcji nagrody za bunt i odrzucenie.
Szatan szefem piekła? Hmm ja bym się kłucił  . Jak szatan może być szefem piekła jak ostatecznie do niego wpadnie? Apokalipsa 20,10. On tylko walczy z Kościołem Boga na Ziemii.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
| Śr sie 26, 2009 20:53 |
|
|
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Ja też bym się kłóciła. Myśle, Maraskinie, że do takich wniosków doprowadziły w wiekszości prywatne objawienia i bajeczki o kotłach ze smołą i mieszających w nich szatanach.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| Śr sie 26, 2009 21:51 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
Owieczka_in_black napisał(a): Ja też bym się kłóciła. Myśle, Maraskinie, że do takich wniosków doprowadziły w wiekszości prywatne objawienia i bajeczki o kotłach ze smołą i mieszających w nich szatanach.
True , true 
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
| Śr sie 26, 2009 22:03 |
|
 |
|
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Filozofka ewangeli nie napisał Jezus własnoręcznie pomimo tego że świetnie pisał po hebrajsku.
Teologia opiera się na biblii i tradycji.
Biblia nie jest do osobistej interpretacji.
_________________ 1 KOR 13
|
| Śr sie 26, 2009 22:45 |
|
 |
|
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Filozofka łeb nie boli, ale głowa ludzka tak i to czasem bardzo.
_________________ 1 KOR 13
|
| Śr sie 26, 2009 22:48 |
|
|
|