Autor |
Wiadomość |
maro110
|
Alus napisał(a): maro110 napisał(a): odnośnie Judasza
a może było tak jak opisane jest w ewangelii Judasza?? czyli Judasz wypełniał plan Jezusa a pozostali ewangeliści nic o tym nie wiedząc zrobili z niego po wielu latach kogoś bardzo złego.. zdrajcę itp.. Taaa...Jezus to taki szemrany facet - nauczał, napominał - "Prawda was wyzwoli" - a po kryjomu knuł z Judaszem niecne plany 
czytałeś chociaż część ewangelii Judasz??
ponadto jeśli za niecne plany uważasz mękę i śmierć Jezusa to żal mi ciebie...
|
N sie 23, 2009 15:01 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jak ktoś chce zrównywać Ewangelie z Biblii i Ewangelie apokryficzne, to wszystko da się udowodnić. My chrześcijanie apokryfów jednak tak nie zrównujemy, a rozumowanie typu: "a może..." nie jest zbyt dobre.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N sie 23, 2009 15:30 |
|
 |
Elbrus
|
 Re: Opętanie Judasza ?
Dlaczego Judasz Iskariota wiedząc, że Jezus wie, że to on Go zdradzi (bo Jezus powiedział to Judaszowi podczas wieczerzy) tak czy siak Go wydał?! Ponadto, Jezus powiedział, że "biada temu człowiekowi". Jezus powiedział też: Co chcesz czynić, czyń prędzej (J 13:27). BiauaGaua napisał(a): Przecież żaden normalny człowiek, przy zdrowych zmysłach by tego nie zrobił. Jezus odparł: To ten, dla którego umaczam kawałek /chleba/, i podam mu. Umoczywszy więc kawałek /chleba/, wziął i podał Judaszowi, synowi Szymona Iskarioty. A po spożyciu kawałka /chleba/ wszedł w niego szatan. (...) A on po spożyciu kawałka /chleba/ zaraz wyszedł. A była noc.(Jana 13:26-27, 30)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lut 04, 2012 16:03 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
O ile się orientuję, "szatan" to nie to samo, co "Szatan".
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So lut 04, 2012 16:52 |
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): O ile się orientuję, "szatan" to nie to samo, co "Szatan". W zasadzie tak, ale w Nowym Testamencie zawsze chodzi o TEGO Szatana (w tłum. BT pisany jest zawsze mała literą, tak samo jak diabeł).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
So lut 04, 2012 17:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy mi się wydaje, czy coś sugerujesz? Ja tu widzę następujące po sobie czynności (tylko) ... Tak jak np.: Podrapał się po głowie, splunął przez okno, po czym wyszedł na balkon.
|
So lut 04, 2012 17:13 |
|
 |
dominik12
|
Metanoia sądzę że Judasz był opętany a przyjecie eucharystii nic nie dało ponieważ jeżeli nie wierzysz w jej moc to tej mocy ona zwyczajnie nie ma. Przystępując do komunii św. musisz chcieć się nawrócić musisz próbować zerwać z grzechem. Trzeba wierzyć w Słowo Chrystusa i się nawracać chociaż próbować się naprawiać. Judasz wzrastał w złym tak jak pozostała część apostołów wzrastała w dobrym. Nie było w nim wiary że Jezus był Bogiem , nie wierzył w jego cierpienie i ze Jezus odczuwał cierpienie tak jak inni ludzie. Chrystus zrobił wszystko co możliwe żeby Judasz się nawrócił ten nawet po śmierci Jezusa wcale nie żałował swojego czynu myślał tylko o utraconych korzyściach. Mówić o opętaniach myslisz tylko że człowiek może być opętany zewnętrznie ale Chrystus mówił w Poemacie Boga człowieka że ludzie o wiele częściej są opętani wewnętrznie tego nie widać a są opętani. Wtedy zły panuje w ich umyśle i są jakby w połowie zawładnięci chociaż nie widać objawów i sa to opętania bardzo częste i bardziej zdradliwe. Nie trzeba wtedy podpisywać cyrografu wystarczy że ciągle się czymś zajmujesz co oddala od Boga.(wszelkiego rodzaju obsesje) Jak człowiek przesadnie zajmuje się sobą , swoją pracą lub czymś co wyłącznie zajmuje jego umysł. Człowiek bardzo często łamie pierwsze przykazanie czyli "Nie będziesz miał innych bogów pede mną" Sam często to przykazanie łamię chociaż nie chce bo moim bogiem staje się nadmierna praca, kasa i inne sprawy ziemskie. Dlatego kwestia wiary nie jest taką prostą sprawą jak ludzie myślą bo nie można mieć innego Boga niż tego w górze i trzeba sie pilnować żeby jego nie przysłoniły Go sprawy ziemskie. Jak chcesz wiedzieć więcej o opętaniach to przeczytaj Poemat Boga człowieka jest tam dobrze wytłumaczone co tak naprawdę zagraża człowiekowi. Myślę że wielu ludzi zwyczajnie spłaca temat myśląc tylko o opętaniach które widać na zewnątrz wewnętrzne są bardziej niebezpieczne. Dobrą książką jest także Koniec Czasów Valtorty tam tez jest o łamaniu pierwszego przykazania. Jest tam także opisane że szatan kusi ludzi za pomocą trzech Królestw którymi włada czyli Królestwa Ciała, Królestwa Pieniądza i Królestwa Władzy i jest to temat bardzo rozległy. Judasz był opętany bo nie chciał się nawrócić nie było w nim skruchy i żalu za grzechy. Czy musiał zdradzić Jezusa nie nie musiał on zwyczajnie myślał po ludzku. Postrzegał Jezusa bardziej jako człowieka niż Boga a jak już widział w Nim Boga to tylko po to aby uzyskać ziemskie korzyści. Mógł prosić Maryję o przebaczenie i nie zostałby potępiony więc tak jak każdy człowiek do końca życia może się nawrócić tak on tez miał taką szansę. Chrystus mówił że dopóki człowiek nie wyda ostatniego oddechu może się nawrócić czyli pokazuje Miłosierdzie Boże
|
Pn lut 06, 2012 13:29 |
|
 |
tanie_wino
|
Chyba zapomniałeś, że Judasz powiesił się. A dlaczego to zrobił?
_________________ pajacyk.pl
|
Pn lut 06, 2012 13:39 |
|
 |
Elbrus
|
dominik12 napisał(a): Judasz wzrastał w złym tak jak pozostała część apostołów wzrastała w dobrym. Skąd o tym wiadomo, kto jak wzrastał? dominik12 napisał(a): Nie było w nim wiary że Jezus był Bogiem W pozostałych Apostołach również. dominik12 napisał(a): Chrystus zrobił wszystko co możliwe żeby Judasz się nawrócił Dlaczego więc jeszcze go ponaglał, żeby go zdradził? dominik12 napisał(a): ten nawet po śmierci Jezusa wcale nie żałował swojego czynu A skąd ta wiedza o tym, że Judasz żył po śmierci Jezusa? Wprawdzie są ku temu przesłanki w 1 Liście Pawła do Koryntian i apokryficznej Ewangelii Pitora, ale Ewangelia Mateusza sugeruje, że popełnił samobójstwo jeszcze przed procesem. dominik12 napisał(a): myślał tylko o utraconych korzyściach. Jakich korzyściach? Skoro był złodziejem i wykradał pieniądze z trzosa, to dlaczego wydał Jezusa? Skoro tak zależało mu na pieniądzach, to dlaczego zwrócił srebrniki arcykapłanom? Skąd te wiadomości o tym, co myślał? dominik12 napisał(a): bo nie można mieć innego Boga niż tego w górze Dlatego Jezus uczył modlić do Ojca, który jest w niebie. dominik12 napisał(a): Jak chcesz wiedzieć więcej o opętaniach to przeczytaj Poemat Boga człowieka dominik12 napisał(a): Dobrą książką jest także Koniec Czasów Valtorty Czy to w tych książkach przedstawione są tego typu bajki o Judaszu? dominik12 napisał(a): Judasz był opętany bo nie chciał się nawrócić nie było w nim skruchy i żalu za grzechy. Wtedy Judasz, który Go wydał, widząc, że Go skazano, opamiętał się[μεταμεληθεὶς], zwrócił trzydzieści srebrników arcykapłanom i starszym (Mateusza 27:3) Co myślicie? Pewien człowiek miał dwóch synów. Zwrócił się do pierwszego i rzekł: Dziecko, idź dzisiaj i pracuj w winnicy! Ten odpowiedział: Idę, panie!, lecz nie poszedł. Zwrócił się do drugiego i to samo powiedział. Ten odparł: Nie chcę. Później jednak opamiętał się[μεταμεληθεὶς] i poszedł.(Mateusza 21:28-30) dominik12 napisał(a): Czy musiał zdradzić Jezusa nie nie musiał tego Męża, który z woli postanowienia i przewidzenia Bożego został wydany, przybiliście rękami bezbożnych do krzyża i zabiliście(Dzieje 2:23) dominik12 napisał(a): on zwyczajnie myślał po ludzku. Postrzegał Jezusa bardziej jako człowieka niż Boga Skoro postrzegał go jako człowieka, to skąd ta myśl o tym, że nie wierzył w jego cierpienie i ze Jezus odczuwał cierpienie tak jak inni ludzie?? dominik12 napisał(a): a jak już widział w Nim Boga to tylko po to aby uzyskać ziemskie korzyści. Był uczniem Boga, ale postanowił go wydać na śmierć za 30 sztuk srebra. Interes życia!
|
Pn lut 06, 2012 14:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Dlaczego więc jeszcze go ponaglał, żeby go zdradził? Jezus doskonale wiedział co dzieje się w umyśle Judasza, znał jego postawę nienawiści. Jeśli Judasz był nieuczciwy to został już wcześniej napominany przez Jezusa. Był inteligentny a jednak nie był wyróżniany jak tego z pewnością oczekiwał. Czuł coraz większą niechęć do Jezusa, bo zło narasta w sercu człowieka. Jeśli kogoś nie lubimy to oceniamy go przez pryzmat tej niechęci. Cokolwiek by nie zrobił to zawsze dojrzy owo.. ale. Podczas ostatniej wieczerzy Judasz siedział obok Jezusa, to miejsce dla wyróżnionych. Zostal wyróżniony i też tego nie docenił. Nie znamy tonu głosu Jezusa. Oskarżanie Jezusa o skłanianie Judasza do popełnienia zdrady jest niezasadne, ponieważ Jezus tylko zaakcentował to, że wie o wszystkim. To tylko słowa, ich ton był decydujący. Cytuj: Skoro był złodziejem i wykradał pieniądze z trzosa, to dlaczego wydał Jezusa? To naturalne, mógł się w końcu odegrać na kimś kto go oceniał i widział to czego nie powinien. Cytuj: Skoro tak zależało mu na pieniądzach, to dlaczego zwrócił srebrniki arcykapłanom? Może zobaczył siebie we właściwym lustrze? Każdy z nas tak siebie zobaczy, niektórzy mają szczęście i widzą wcześniej. Cytuj: Był uczniem Boga, ale postanowił go wydać na śmierć za 30 sztuk srebra. Interes życia! Niektórym wystarczy sama zemsta, za darmo. Przez pryzmat nienawiści myślą i działają. Liczę się ja i moje zranione ja. Takich Judaszów dziś mamy zatrzęsienie.
|
Pn lut 06, 2012 19:46 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Elbrus napisał(a): ...wszedł w niego szatan. (Jana 13:26-27, 30) Może tutaj w znaczeniu "złe intencje". Nie dziwię się Janowi, że tak to ujął.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn lut 06, 2012 21:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chcący być ścisłym, to wszedł w Niego już wcześniej: "Nadchodziła uroczystość Przaśników, tak zwana Pascha. Arcykapłani i uczeni w Piśmie szukali sposobu, jak by Go zabić, gdyż bali się ludu. Wtedy szatan wszedł w Judasza, zwanego Iskariotą, który był jednym z Dwunastu. Poszedł więc i umówił się z arcykapłanami i dowódcami straży, jak ma im Go wydać." Przynajmniej tak uważa Łukasz  w 22 rozdz.
|
Pn lut 06, 2012 21:25 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Szatan posłużył się Judaszem ale nie w sensie jakiegoś przejęcie kontroli tylko w sensie metaforycznym, jak to się nieraz mówi.
|
Pn lut 06, 2012 21:47 |
|
 |
dominik12
|
Elbrus skąd wiem o tym wszystkim?? tak z Poematu Boga człowieka i nie są to bajki tylko dokładny opis postaw Judasza żeby zrozumieć trzeba przeczytać. Judasz często zadawał Jezusowi pytania takie co zadają inni nawet współcześni ludzie. W tej książce nie są tylko przypowieści ale i tłumaczenia. Skąd wiem że Judasz nie wierzył w cierpienie Chrystusa  Zwyczajnie jest o tym w książce powiedział do Jezusa ty nie cierpisz jak normalny człowiek bo jesteś Bogiem. Jego pokrętne myślenie było takie że uważał Jezusa za kogoś "naiwnego" Judasz Chrystusa nie rozumiał żył w swoim świecie. Jego pycha była tak wielka że uważał się za kogoś mądrzejszego nie docierała do niego wiedza którą Chrystus przekazywał. Dla niego były to bajki i filozofia nie przynosząca korzyści. Egoizm i chęć zdobycia stanowiska bo miał takie obiecane przez Sanchedryn spowodowała że dopuścił się takiego czynu. Jest tam nawet to co Chrystus myślał o Judaszu i nie jest to pocieszające. Zrobił jednak wszystko co możliwe żeby uratować swojego apostoła jednak nie mógł wpłynąć na wolę swojego apostoła który pomimo ciągłego upominania nadal chciał być tam gdzie był i nadal się pogrążał. Chrystus znał ludzi nie tylko poznając ich ale wiedział to co ukryte czyli ich serce i sumienia wiedział co myślą ( motywy ich działania)dlatego nic przed nim nie było ukrytego. Chrystus jednak nie kazał krytykować Judasza i mówił że Judasz wzrastał w złu powoli bo można wzrastać i się doskonalić tak samo w dobru jak i w złu. Człowiek dlatego musi nad sobą pracować aby zło wykorzeniać bo jak tego nie zrobi to będzie wzrastał w złu i doprowadzi to do jego upadku jak Judasza. O ile wiem książka Poemat Boga człowieka była zatwierdzona przez kościół dlatego raczej możesz nie chcieć jej przeczytać ale nie pisz że to bajki bo z bajką to ona ma niewiele wspólnego. Oczywiście ludzie tworzą sobie teorie że jest nieprawdziwa bo i słowa nie zawsze z niej są pocieszające,często krytykujące często zmuszają do zastanowienia się katolików nad swoim życiem tak było w moim przypadku. Jest to dalsze rozwinięcie i wytłumaczenie ewangelii w prosty sposób i przystępny i moim zdaniem jest w niej wszystko prawdziwe żeby nikt z ludzi nie powiedział " nie rozumiałem" bo wszystko zostało dokładnie objawione, wytłumaczone i opisane. Nikt już nie znajdzie usprawiedliwienia nie wiedziałem lub ze ewangelia jest za trudna. Ludzie tak naprawdę tłumacza sobie na swój sposób ewangelię nie do końca rozumiejąc ja sam często nie rozumiałem do końca. Znajomość cytatów tak naprawdę niczemu nie dowodzi trzeba umieć je wytłumaczyć a kto lepiej je wytłumaczy od samego Jezusa ? Według mnie postawa Judasza jest częstsza wśród ludzi niż się wydaje i wcale nie chodzi mi tylko o zdradę tylko normalne życie i jego postawę wobec różnych spraw. Sam tez miałem czasem podobne postawy jak Judasz myśląc często pokrętnie bo człowiek jest bardzo przewrotny w swoich myślach i czynach. Judasz wcale nie musiał Chrystusa zdradzić żadna jego zasługa zwyczajnie wybierał do końca zło i dokonywał złych wyborów. Żydzi i tak zabiliby Chrystusa bo był znienawidzony. Chrystus u Valtorty dokładnie o tym mówi że jego apostoł wcale nie musiał się potępić żeby dzieło zbawienia się dokonało to zwyczajne ludzkie "błędne" przekonanie. W czasie gdy Chrystus był ujęty Judasz jeszcze żył wiedział że Jezus będzie zabity ale mimo tego nie było w nim litości i żalu z czynu którego dokonał. Mógł prosić Maryję o przebaczenie bo Ona go szukała aby mu czyn wybaczyć. Judasz wierzył jednak bardziej w Sprawiedliwość Boga a nie wierzył w Jego Miłosierdzie i że Bóg mu przebaczy dlatego się zabił był to gest rozpaczy. Do samego końca Chrystus chciał zatrzymać go jednak jak już widział ze i tak Judasz Go nie słucha powiedział do niego słowa" Idź i czyń co masz czynić" jednak nastąpiło to dopiero po bardzo wielu tłumaczeniach żeby tego nie robił. Chrystus widział ze jego łaska poszła na marne. Myślę że znajomość postaw Judasza przydałaby się nie jednemu i rozwiała wiele wątpliwości bo często człowiek myśli po swojemu i często błędnie ta książka jest tego częstym przykładem. Myślę że nie rozpowszechnienie wiedzy o tej książce sprawia że ludzie wcale nie zastanawiają się nad swoją wiara i jest to błąd współczesnego Kościoła i przez błędy myślenia wkradł się do Kościoła modernizm który zbiera coraz większe żniwo  (( jest w niej wszystko co potrzebne aby Ewangelie zrozumieć duchem a nie tylko czytać ale także się zastanowić gdzie "ja sam" popełniam błąd i czy któraś z postaw Judasza nie wkradła się do mojego życia. Ewangelia w Piśmie Świętym pokazuje postawy ludzi ale czasem człowiek nie jest wstanie dostrzec wszystkiego i zobaczyć że przedstawione sytuacje to nie tylko symbole ale jest tam także pouczenie. Gwarantuje że 90% katolików nie zastanawia się nad Ewangelią bo sam taki byłem zanim nie przeczytałem tej książki. Byłem typowym człowiekiem żyjącym bardziej dzisiejszym światem i psełdo-wolnością, liberalizmem niż Ewangelią i nie potrafiłem dostrzec pewnych niuansów które tam są zawarte. Dla mnie Pismo Święte nie miało odniesienia do życia zanim nie przeczytałem tej książki (Poemat Boga człowieka) bo Słowa w Piśmie świętym trzeba rozumieć "duchem" a nie cytować Pismo Święte nie rozumiejąc połowy tego co tam napisane. Dlatego dla mnie ta książka jest prawdziwa i znaczy ze to Dzieło Boga bo posłużyło mojemu nawróceniu i jest warte przeczytania i zrozumienia i jest zaraz po Piśmie Świętym dobrą lekturą.
|
Pn lut 06, 2012 21:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Szatan posłużył się Judaszem ale nie w sensie jakiegoś przejęcie kontroli tylko w sensie metaforycznym, jak to się nieraz mówi. Tak właśnie rozumiem te fragmenty. Nie każdy czyniący źle musi być od razu opętany.
|
Wt lut 07, 2012 8:10 |
|
|
|