| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
Proszę bardzo, wyjaśniam: akty poświęceń to tzw. sakramentalia. Mają one niewielką wagę religijną - są przede wszystkim aktami pobożności, w których człowiek uznaje władzę Boga nad całym stworzenie, oraz swoją przynależność do Niego, rozciągającą się na całe jego życie, a więc także na pracę i jej narzędzia. W skrócie: jesteśmy wierzący, zatem pracą również służymy Bogu, a w tej służbie korzystamy m.in. z autobusów, które z tego względu poświęcamy znakiem wody na służbę Panu. Kropka.
Oczywiście, wyjaśnienie jest dla Ciebie absurdalne, bezsensowne, głupie, niedorzeczne itd.itp.. Jak wszystkie, zawsze. Zgadzam się więc, że temat nadaje się tylko do zamknięcia.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So wrz 12, 2009 16:11 |
|
|
|
 |
|
R6
|
Wiem, wiara to wiara i nie powinienem fikać. To by było na tyle. Zgadzam się, że temat jest do zamknięcia.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| So wrz 12, 2009 16:15 |
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Jak dla mnie to zwykłe czepianie się, a nawet brak tolerancji - chce sobie ktoś coś święcić, niech sobie święci, a jak chce chodzić po domu na czworakach wysmarowany zieloną galaretką - niech sobie to robi - dlaczego miałoby mi to przeszkadzać Suszę zęby ?
no dokładnie, nawet po suficie, jesli potrafi. W pełni się zgadzam z Epikurosem.
I tak, jak napisał Johnny, jesli dla wierzących takie działania są konieczne, sensowne, ważne itp., to powinni to robić.
Paradoks polega na tym, że jak robią - to zle, a jak nie robią - to też zle, bo co innego robią, co innego głoszą - hipokryzja itp. Ludzie, żyjcie i dajcie żyć innym. 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| So wrz 12, 2009 16:16 |
|
|
|
 |
|
R6
|
Czy moje wypowiedzi rozpoczną falę prześladowań katolików?
|
| So wrz 12, 2009 16:26 |
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Nie, ale czy sam nie dręczysz się niepotrzebnie?
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| So wrz 12, 2009 16:59 |
|
|
|
 |
|
R6
|
Być może.
|
| So wrz 12, 2009 18:10 |
|
 |
|
WIST
|
Dural napisał(a): Wezmy przyklad apostazji. Oczywiste, Kosciol ma prawo zadac 2 swiatkow, 3 podan, 4 podpisow, tylko PO CO TO KOMU? Zdecydowana wiekszosc ateistow nie przywiazauje zadnej wagi do czyichs wpisow w jakis ksiegach! Nieliczna grupa buntownikow i cale morze leniwcow czy olewaczy. Kosciol o tym wie ale jak postepuje? Cynicznie "ulatwia" wypisanie. Po pierwsze, to nie musi być czynione tylko dla ateistów. Po drugie, jeśli nawet większości nic nie obchodzi wiara i Kościół, to jest też jak rozumiem mniejszość. Czy świadomie poczyniłeś taki podział? Bo jeśli tak to chce tylko przypomnieć że Kościół naprawde nie oleje kilku, bo reszta nie miała by o to pretensji. Cytuj: Tutaj nie chodzi o swiecenia autobusow, domow, statkow to smieszne, nic poza tym. Dla Ciebie tak, no ale co z tego wynika? Nic. Cytuj: Chodzi o sprzeciw pokazywaniu wyzszosci. W czasach komuny Kosciol ledwo zipal, kazdy byl partyjny, polpartyjny lub siedzial i patrzcie kiwniecie czarodziejska rozdzka "cyk, pstryk" 103% Polakow katolikami! Zamiast portretu Bieruta, Gomulki, krzyz, zamiast czerwonej flagi, kapliczka. PO CO TO KOMU? Chcecie byc tak kochani jak komuna? Rozumiem już, z tego powodou że kiedyś stawiano pominiki Stalinowi, do końca świata nikomu nie powinniśmy stawiać pomnika, bo to jest zło. A za komuny różnie bywało, ale akurat Kościół cieszyła się wielkim poważaniem u ludzi, nawet gdy był słaby i atakowany, to nadal ludzie go tworzyli i jak widać nie tylko przetrwał, ale stał się podporą dla narodu. Cytuj: Taaak, wierzacy to bardzo porzadni ludzie! Oni walcza o pokoju i dobrobyt na calym swiecie, z malym zastrzezeniem, POD DYKTANDO ICH WIARY. Pod dyktando naszej wiary, w imię miłośc i i szacunku coś robimy i to jest złe? Nie no prosze Cie, przestań się kompromitować, bo zaczynasz gadać jak działacze partyjni  Cytuj: Czy R6 moze otrzymac odpowiedz na "Po co to komu?". WIST twierdzi, ze pytania o wspolne msze, swiecenia sa malo rozsadne, zbedne, ja jestem zdziwiony, ze wogole sa podstawy do ich stawiania. Zobaczymy czy WIST zmieni swoje zdanie z nadejsciem minaretow (i wszystkiego co z tym zwiazane) do Polski, bo ja sie w moim umocnie.
Aby się dowiedzieć, warto poznać czym jest błogosławieństwo, jakie są jego cele itd. My tu naprawde nie musimy przeprowadzać katechizacji ateistów, bo samemu nie łaska sprawdzić. Natomiast nie oczekuj tego co oczekujesz, czyli jakichś wielkich profitów, a jak widzę bez tych wszystko dla Ciebie jest bez sensu.
Nie wiem co mają do tego wszystkiego jakieś minarety.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So wrz 12, 2009 19:40 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Zrozumienie roznorodnosci, odmiennosci ludzi ich charakterow to nie zadna sztuka. Fakultetow tu nie potrzeba. Jesli czesc spoleczenstwa, nawet wieksza, zaczyna o tym zapominac, forsowac swoje poglady, to predzej czy pozniej natrafi na opor.
Szlak niech trafi te nieszczesne autobusy, mi to zwisa, chodi o to, ze one maja byc miejskie - dla kazdego, bez wymalowanego pentagramu, polania sosem Potwora Spagetti, kadzidel hinduskich. Wszystko to ze wzgledu na zycie w spoleczenstwie, w gromadzie roznych ludzi!
Czy mam prawo wtracac sie w to co robicie w kosciele? Nie i jeszcze raz nie! To wasza sprawa.
Czy mam prawo stanac okoniem gdy pod moim domem pielgrzymka rozbija namioty i wyciaga gitary?
Oczywiscie, ze tak. To dotyczy mojej osoby!
Szczeniaki na sile myja szyby samochodow stojacych na swiatlach. Wolno im? Pewno tak, demokracja! Ich jest trzech(+Epikuros  ), ja sam, przeglosowali.
Zycza ludzie sobie pomnikow, trzeba je stawiac. Pytanie ile. Jesli 500 JPII a zadnego H.Arctowskiemu czy Habichowi, ktory nawet w Limie ma, to cos tu nie gra.
Ja, ten skromny pomiot ateistyczny, dawniej bylem oburzony kiedy zlodzieje okradli ksiedza, nie godzilo sie. Dzisiaj jest mi to obojetne, jutro prawdopodobnie otworze butelke z radosci.
Czy to ja sie zmieniam, czy moze Kosciol? Nie wiem.
Ten kto studjuje pewno nie "zalapie" co mam na mysli piszac o minaretach, ten kto zna troche europe, jeszcze lepiej Arabie Saudow, wie dokladnie.
Swoja droga taki minaret w Toruniu, piekna rzecz. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| So wrz 12, 2009 22:13 |
|
 |
|
Johnny99
|
Takie plepleple, tyle znaków, nie na temat, nie wiadomo o czym, nie wiadomo po co.. Wist, daj sobie spokój, nie ma sensu..
Cytuj: Ja, ten skromny pomiot ateistyczny, dawniej bylem oburzony kiedy zlodzieje okradli ksiedza, nie godzilo sie. Dzisiaj jest mi to obojetne, jutro prawdopodobnie otworze butelke z radosci.
Ładne świadectwo ateistom wystawiasz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So wrz 12, 2009 22:21 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ładne świadectwo ateistom wystawiasz.
Eee tam. To tylko Ty uwazasz sie powolany przez ogol, Ja mowie sam za siebie. Gdybym ja przeczytal cos niezrozumialego, zachowal bym to dla siebie. Ty nie rozumiesz(jak twierdzisz) a zdanie masz. Ładne świadectwo katolikom wystawiasz.
|
| So wrz 12, 2009 22:29 |
|
 |
|
WIST
|
Duralu, problem w tym że te autobusy są czyjąś własnością i ta osoba ma prawo zrobić z nimi co chce. Więc naprawde, nie do nas tu pretensje. Ja mogę jeżdzić i poświęconym i niepoświęconym, nie jest to dla mnie wyznaczniek, więc dziwi mnie że to co Tobie jest obojętne, tak Ci głowę zaprząta. Jeśli ktoś Ci hałasuje pod oknem, to jest już inna sytuacja, niż jeśli ktoś zrobi coś co Ciebie w ogóle nie rusza. Sytuacja jest idealna, pewna część społeczeństwa przejmuje się błogosławieństwem, a pewna nie, przy czym ta pierwsza widzi w tym sens, a ta druga nie powinna nawet sobie tym głowy zaprzątać, bo ani was to nie wyszusza, ani nie pali, ani nie przyprawia o zawroty głowy. Skąd zatem tyle pretensji? Ma być po waszemu, a my? My nie musimy mieć nic, a szczególnie to co was w ogóle nie rusza w żaden sposób. Sorry, ale to bezsens.
A jednak na rok procesja przez osiedle też tak bardzo komuś przeszkadza? Gdyby liczyła sobie np. 20 osób czyli mniejszość, to niktby nawet jej nie zauważył, ale że liczy więcej, czyli znaczna grupa mieszkańców osiedla chce, to co komu do tego, ich prawo, szczególnie że stanowią liczebnie dużą grupę. Tak czy tak nie ma problemu, a jednak Ty widzisz?
Zauważ że ja nie pisałem o pomnikach, tylko podałem przykład absurdalności argumentu, że jak kiedyś wisiał portret bieruta, tak terz wisi krzyż i tak samo może on źle skończyć. Więcej odnoszenia się do kontekstu wypowiedzi proszę. A co do Jana Pawła II, widocznie uznawany jest za większego człowieka niż Arctowski, ja tam nie zamierzam się spierać. Zapewne niejedna ulica nosi imię Arctowskiego, a napewno jednak polska stacja polarna jest jego imienia
Wiesz, jeśli nie rusza Cie że kogoś okradają, bo jest księdzem, to jest już bezpodstawna niechęc do Kościoła i księży. Nie wiem co niby miało się zmienić w Kościele, abyś nie uznawał tego za coś złego. Wybacz, ale robisz problem z niczego, wijesz się wokół tematu, piszesz o wszystkim i niczym, robisz z siebie ofiarę, ale nie do końca chcesz to jasno wyrazić i generalnie nie za bawrdzi umiesz wskazać czemu jest jakiś problem, jedyne co wiesz to że nie lubisz Kościoła.
No tak, jak się zaczyna studia, to nam piorą mózgi i już nie łapiemy tekstów o minaretach. Ale ja troche jednak rozumiem ten tekst, tylko jakoś nie mogę powiązać go z całością, tak jak i coraz większej liczby zdań które piszesz i tego jak się mają do tematu. To jakbym pisał o historii i co chwila wyskakiwał z jakimiś przysłowiami ludowymi nie na temat. Niby podobne, ale związku nie ma.
Johnny99
Obawiam się że masz rację, ale dziękuje Ci, bo już się bałem że tylko dla mnie jest to niezrozumiałe co Dural tu wypisuje.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So wrz 12, 2009 23:33 |
|
 |
|
R6
|
Czy tylko niewierzący nie rozumieją sensu święcenia?
|
| N wrz 13, 2009 10:06 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Poniewaz nie umie sie wypowiedziec zakoncze malym sprostowaniem.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ksieza obchodza mnie dokladnie tyle ile oblatywacze samolotow czy geodeci - nie znam.
-----------------------------------------------------------------------------------
Piszac o minaretach mialem na mysli przyslowiowa biede studencka ktora kiedys na wycieczke do Istambulu nie pozwalala i fakt, ze na zachodzie czesto religia koliduje z zyciem codziennym. Kierowca chce nosic turban, przepis mowi o czapce-konflikt, kobieta pokazuje legitymacje ze zdjeciem a odmawia odsloniecia burki-konflikt.
Jedyne co zostalo zrozumiane to fakt mojego stopniowego tracenia zaufania do Kosciola. To prawda. Daleko mi jednak do wmawianego krwiopijcy.
Jeszcze jedno, poki "Gosc Niedzielny" ma wiekszy naklad niz np. "Fakty i Mity", fuck ateistow. To znaczy, ze feudalizm Polsce sluzy a Wam wlos z glowy spasc nie moze.
To wszystko z mojej strony.
|
| N wrz 13, 2009 10:11 |
|
 |
|
R6
|
Dlatego powinniśmy wspierać dążenia Kościoła do opanowania rynku. Jedna religia i brak niewierzących to brak konfliktów. 
|
| N wrz 13, 2009 10:28 |
|
 |
|
No
|
nie lubię monopolistów.
|
| N wrz 13, 2009 11:15 |
|