Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 9:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Śmierć Boga 2\2 
Autor Wiadomość

krzyczycie wierzyć nie wierzyć,ale jak się coś stanie to wtedy O MÓJ BOŻE.Jesteście młodzi i dlatego wasze wypowiedzi są niedojrzałe.Ja wierze i ufam BOGU jest obecny w moim życiu na codzień, i tak będzie do końca moich dni AMEN.

Pn wrz 28, 2009 12:32

No tak to forum Johnnego i tylko on się może wtrącać bez potrzeby. Zresztą Johnny się nie wtrąca bez potrzeby, Johnny przypomina o ważnych wątkach pobocznych przecież :-D

Noi zrobiły nam się typy ateistów. Proszę więc o przytoczenie :]

Pn wrz 28, 2009 12:33

BTW który artysta wylądował w więzieniu ?

Nieznalska została skazana na 6 miesięcy choć ostatnio ją uniewinnili i zdaje się, że chyba jednak nic nie odsiedziała ale wyobraź sobie tą histerię w Polskich mediach gdyby kogoś skazano za "profanację" tęczowej flagi...

Cytuj:
No nie wiem, jak czytam portale w rodzaju Racjonalisty, to wydaje mi się, że wśród niekatolików ten lęk jest powszechny

Dobry przykład, teraz wyobraź sobie, że konserwatywni-chrześcijanie są w podobnej sytuacji w Szwecji zresztą pewnie czują się do tego zmarginalizowani i pewnie też zdarza im się wiele rzeczy wyolbrzymiać.

Cytuj:
I znowu - akcja rodzi reakcję. Im więcej tej tematyki w przestrzeni publicznej, tym częściej Kościół musi się nią zajmować. A tak naprawdę zawsze było jej dużo. Na takie zarzuty zawsze odpowiadałem - to nie Kościół ma na tym punkcie obsesję, to ludzie mają na tym punkcie obsesję, a w dzisiejszych czasach szczególnie. To jest " modny " temat nie dlatego, że Kościół wymyślił sobie że to będzie modny temat, tylko dlatego, że obecnie wydaje się to być pierwszorzędnym problemem dla większości ludzi. Jak inaczej ocenić np. ciągle powtarzające się postulaty zniesienia celibatu ? Wydawałoby się przecież, że celibat to problem duchownych. A tu nie - okazuje się, że wszyscy mają problem z celibatem księży, a zwłaszcza ateiści. To nie jest obsesja ?

Co do celibatu nie wiem, wydaje mi się, że jednak to głównie katolików obchodzą takie sprawy ale jak by nie patrzeć to wszystko dotyczy seksu i rozmnażania które budzi w was chyba wciąż jeszcze przeciwstawne uczucia bo z jednej strony umacnianie rodziny itp. ale z drugiej ideał dziewictwa wciąż gdzieś się tam jeszcze pałęta wprowadzając zamieszanie. Pewnie, że seks i rozmnażanie są ważne ale zawsze wydawało mi się, że istotę nauk Chrystusa stanowi jednak coś trochę innego...

Cytuj:
Ale to nie byłby sukces w tym znaczeniu, o którym mówimy.

Można by to chyba uznać za "doczesny sukces" czy nie?

Cytuj:
Ja byłbym szczęśliwy gdyby udało się nakazać aborcji nawet kosztem zmniejszenia pozycji Kościoła w społeczeństwie ( choć nie wiem, jak to miałoby wyglądać ).

Czyli zmniejszyć ilość zbawionych (aborcja to prosta droga do nieba) kosztem zwiększenia populacji sierocińców ? Nawet z katolickiego punktu widzenia nie widzę w tym za bardzo sensu.

Pn wrz 28, 2009 17:14

No, ile jeszcze się będziesz tu produkował ?

Cytuj:
Pewnie, że seks i rozmnażanie są ważne ale zawsze wydawało mi się, że istotę nauk Chrystusa stanowi jednak coś trochę innego..

Istotę nauki Chrystusa stanowi miłość, a jak wiadomo miłość i seks są nieodłącznie ze sobą powiązane. Przynajmniej w naszym rozumieniu. Skoro więc np. powszechna propaganda idzie w kierunku rozdzielania miłości i seksu, to w gruncie rzeczy można to odczytać jako zamach na istotę nauk Chrystusa - co powoduje odpowiednią reakcję.

Cytuj:
Można by to chyba uznać za "doczesny sukces" czy nie?

Tak.

Cytuj:
Czyli zmniejszyć ilość zbawionych (aborcja to prosta droga do nieba) kosztem zwiększenia populacji sierocińców ?Nawet z katolickiego punktu widzenia nie widzę w tym za bardzo sensu.

A widzisz jakikolwiek sens w niezabijaniu ludzi ? Matko..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 28, 2009 17:25

Aha, nie wiem skąd masz informację, że aborcja to " prosta droga do nieba " - ja takich informacji nie mam. Załóżmy jednak, że tak jest - z tego punktu widzenia ateiści powinni być największymi przeciwnikami aborcji, jako podjętej całkowicie z zewnątrz decyzji o odebraniu milionom ludzi możliwości nadania swojemu życiu jakiegokolwiek sensu. Jest to zbrodnia wołająca o pomstę do ateistycznego nieba.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 28, 2009 17:31

Istotę nauki Chrystusa stanowi miłość, a jak wiadomo miłość i seks są nieodłącznie ze sobą powiązane. Przynajmniej w naszym rozumieniu. Skoro więc np. powszechna propaganda idzie w kierunku rozdzielania miłości i seksu, to w gruncie rzeczy można to odczytać jako zamach na istotę nauk Chrystusa - co powoduje odpowiednią reakcję.

Chrześcijanie znają też miłość za którą wcale nie idzie seks, sam Jezus raczej nikomu nie okazywał swojej miłości w tak... fizyczny sposób podobnie jak wielu świętych a później także duchownych więc to chyba jednak trochę naciągane rozumowanie. Ani rozmnażanie ani rodzina nie były w chrześcijaństwie najważniejsze, przeciwnie przez setki lat chrześcijaństwo promowało wyrzeczenie się miłości cielesnej i rozbijało rodziny ale to był raczej "dodatek" albo efekt uboczny czyżby ludzie współcześni grzeszyli tylko w tej jednej sferze życia?

Cytuj:
A widzisz jakikolwiek sens w niezabijaniu ludzi ? Matko..

A co jest ważniejsze życie doczesne czy wieczne?

Cytuj:
Aha, nie wiem skąd masz informację, że aborcja to " prosta droga do nieba " - ja takich informacji nie mam.

Podobno tak twierdzą współcześni teologowie, gdzieś tu był o tym wątek czy nawet kilka wątków znalazłem coś takiego: http://info.wiara.pl/doc/184658.Bez-chr ... a-A-jednak jeśli niema otchłani czy podobnego miejsca/stanu specjalnie dla nich to możliwość jest chyba tylko jedna bo takie "dzieci" nie mogą mieć jeszcze żadnych grzechów na sumieniu ani nawet sumienia...

Cytuj:
Załóżmy jednak, że tak jest - z tego punktu widzenia ateiści powinni być największymi przeciwnikami aborcji, jako podjętej całkowicie z zewnątrz decyzji o odebraniu milionom ludzi możliwości nadania swojemu życiu jakiegokolwiek sensu.

O ile uznamy obiekt aborcji za pełnoprawnego człowieka, ja nie widzę jakoś ku temu powodów ale oczywiście ateista może być przeciwny, każdy może.

Pn wrz 28, 2009 18:17

czyżby ludzie współcześni grzeszyli tylko w tej jednej sferze życia?

Ja ostatnio byłem na Mszy, na której ksiądz piętnował zazdrość a nie rozpustę, więc chyba nie ?

Cytuj:
A co jest ważniejsze życie doczesne czy wieczne?

No, a Twoim zdaniem ?

Cytuj:
jeśli niema otchłani czy podobnego miejsca/stanu specjalnie dla nich to możliwość jest chyba tylko jedna bo takie "dzieci" nie mogą mieć jeszcze żadnych grzechów na sumieniu ani nawet sumienia...

No widzisz, sam masz wątpliwości, a my jeszcze większe. W szczególności nie czujemy się władni o tym decydować.

Cytuj:
O ile uznamy obiekt aborcji za pełnoprawnego człowieka, ja nie widzę jakoś ku temu powodów

Nie ma tu nic do uznawania, i nie rozumiem dlaczego tak ciężko ludziom przetłumaczyć oczywistą oczywistość. Zarodek ludzki nie jest małpą ani żyrafą, tylko człowiekiem. Koniec. Nie ma się nad czym zastanawiać. Co bardziej rozumni aborcjoniści już dawno to zrozumieli, i przygotowali sporo argumentów za tym, że zarodek można uśmiercić mimo tego, że jest człowiekiem. Nie bądź zacofany ;)

Pn wrz 28, 2009 18:39

No, a Twoim zdaniem ?

doczesne ale ja nie wierzę w życie wieczne... do tego nieporównywalnie lepsze

Cytuj:
Nie ma tu nic do uznawania, i nie rozumiem dlaczego tak ciężko ludziom przetłumaczyć oczywistą oczywistość. Zarodek ludzki nie jest małpą ani żyrafą, tylko człowiekiem.

Znaczenie słowa "człowiek" nie jest tak jednoznaczne jak w wypadku małpy czy żyrafy. Zarodek z człowiekiem łączy tylko materiał genetyczny a chyba zgodzisz się, że trudno współczuć czemuś co niema uczuć?

Cytuj:
Co bardziej rozumni aborcjoniści już dawno to zrozumieli, i przygotowali sporo argumentów za tym, że zarodek można uśmiercić mimo tego, że jest człowiekiem. Nie bądź zacofany

Dla mnie człowieczeństwo to samoświadomość i zdolność do świadomego myślenia, reszta jest już mało ważna. Zarodek może stać się pełnoprawnym człowiekiem ale to nie zmienia faktu, że gdy zabieg jest przeprowadzany jest wciąż na poziomie pierwotniaka albo niewiele wyższym, bardziej niemoralne jest już chyba zabicie szczura.

Pn wrz 28, 2009 19:31

Epikuros napisał(a):

A to ciekawe, bo ja byłem dotąd przekonany, że ateizm jest "wynalazkiem" dziejów najnowszych.

Znaczyłoby to, że według Ciebie kiedyś nie było ateistów.
Więc jeśli prorok Izajasz przepowiedział, że będą ludzie niewierzący w Stwórcę to poniekąd jesteś żywym przykładem wypełnienia jego proroctwa.

Pn wrz 28, 2009 20:08

Cytuj:

No, ile jeszcze się będziesz tu produkował ?

Co za człowiek :-)

motyw powtarzający się wszędzie w postach Johnnego - bredzi, a później atakuje interlokutora zamiast jego tezy. Racja lepiej w ogóle nie zaczynać takiej dyskusji, bo to bezcelowe. Większy pożytek przyniesie mi rozmowa z Sewerynem:

Cytuj:
Znaczyłoby to, że według Ciebie kiedyś nie było ateistów.

Nie. Jestem świadom, że ateiści byli, był to jednak przypadek marginalny i jakiejkolwiek mowy o wyrażaniu ich liczby w procentach nie było.

Cytuj:
Więc jeśli prorok Izajasz przepowiedział, że będą ludzie niewierzący w Stwórcę to poniekąd jesteś żywym przykładem wypełnienia jego proroctwa.

Ja z tego fragmentu nie wywnioskowałem aby byłą to przepowiednia o niewierzących w Stwórcę - ale może wyrwane to tylko z kontekstu było? BTW to niewiara w Stwórcę nie oznacza jeszcze ateizmu ;)

Pn wrz 28, 2009 20:43

Cytuj:
Nie ma tu nic do uznawania, i nie rozumiem dlaczego tak ciężko ludziom przetłumaczyć oczywistą oczywistość. Zarodek ludzki nie jest małpą ani żyrafą, tylko człowiekiem.

1)Znaczenie słowa "człowiek" nie jest tak jednoznaczne jak w wypadku małpy czy żyrafy. Zarodek z człowiekiem łączy tylko materiał genetyczny a chyba zgodzisz się, że trudno współczuć czemuś co niema uczuć?

Cytuj:
Co bardziej rozumni aborcjoniści już dawno to zrozumieli, i przygotowali sporo argumentów za tym, że zarodek można uśmiercić mimo tego, że jest człowiekiem. Nie bądź zacofany

2)Dla mnie człowieczeństwo to samoświadomość i zdolność do świadomego myślenia, reszta jest już mało ważna. Zarodek może stać się pełnoprawnym człowiekiem ale to nie zmienia faktu, że gdy zabieg jest przeprowadzany jest wciąż na poziomie pierwotniaka albo niewiele wyższym, bardziej niemoralne jest już chyba zabicie szczura.

1)Zarodek ludzki to jeden z pierwszych etapów rozwoju człowieka. Potem są etapy dzieciństwa, dojrzewania, przekwitania ,starości. Jeśli jesteś zwolennikiem przerywania pierwszych etapów rozwoju człowieka to zapewne nie zawahałbyś się tego zrobić w pozostałych etapach.

2) To smutne , że są ludzie , którzy woleliby zabić własne dziecko w początkowym etapie rozwoju, niż dorosłego szczura.

Pn wrz 28, 2009 21:01

Cytuj:
Mówiąc o umyśle, chodzi o wnikliwsze spojrzenie na cały otaczający Nas świat, a nie tylko posługiwanie religią i wiarą. Mózg nigdy nie będzie wykorzystany w pełni, lecz umysł jest sposobem myślenia i rozumowania.

Dlaczego osoba wierząca miałaby się posługiwać wyłącznie religią i wiarą ? Ja się posługuję wszystkim, co jest mi dostępne.

To mi się podoba, staraj się wszystkich przekonać na ten sposób myślenia, a czy to się uda?, nie wiem, znam osoby, którym chciałem przedstawić fakty, a usłyszałem fanatyczne nie z ich strony. To był koniec dyskusji.

Pn wrz 28, 2009 22:53

1)Zarodek ludzki to jeden z pierwszych etapów rozwoju człowieka. Potem są etapy dzieciństwa, dojrzewania, przekwitania ,starości. Jeśli jesteś zwolennikiem przerywania pierwszych etapów rozwoju człowieka to zapewne nie zawahałbyś się tego zrobić w pozostałych etapach.

Nie, gdyż na pozostałych etapach samoświadomość jest już rozwinięta z resztą tłumaczyłem to już w "punkcie nr 2" ale ty wolałeś to zignorować i skupić się na porównaniu do szczura.

[/quote]

Pn wrz 28, 2009 23:38

Seweryn napisał(a):

Nie, gdyż na pozostałych etapach samoświadomość jest już rozwinięta z resztą tłumaczyłem to już w "punkcie nr 2" ale ty wolałeś to zignorować i skupić się na porównaniu do szczura.

Więc to, że samoświadomość w pierwszym etapie rozwoju Twojego dziecka nie jest jeszcze rozwinięta, usprawiedliwia to, że możesz je zabić i od tego:

No napisał(a):

bardziej niemoralne jest już chyba zabicie szczura.

Wt wrz 29, 2009 10:01

Zarodek z człowiekiem łączy tylko materiał genetyczny a chyba zgodzisz się, że trudno współczuć czemuś co niema uczuć?

Nikogo nie obchodzi, komu współczujesz a komu nie. Ważne jest tylko to, że niezależnie od Twoich odczuć czy ich braku nie masz prawa nikogo zabić.

Cytuj:
Dla mnie człowieczeństwo to samoświadomość i zdolność do świadomego myślenia

Samoświadomość jako tako rozwinięta pojawia się u człowieka w wieku ok. 2 lat. Zatem wcześniej można go zabić ? To już nie jest nawet średniowiecze, to jest Sparta.

Wt wrz 29, 2009 10:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona