Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 1:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
 Krzyże w szkołach 
Autor Wiadomość

Post Re: Krzyże w szkołach
Cytuj:
Przykro mi to zauważyć, że twój styl dyskusji pt odpowiedzieć koniecznie, nawet byle co, żeby wyglądało, że mam rację, praktykujesz nie tylko ze mną..

No ja czasami tak mam że odpowiadam na każde zdanie po kolei bo z żadnym zdaniem z osobna się nie zgadzam. Ty robisz to samo i jakoś nie narzekam.

Cytuj:
o jaką pełni funkcję? Zresztą, to w sumie nie ma znaczenia. Zawieszony w publicznym miejscu krzyż obok godła przekazuje informację, że jest to równorzędny partner państwa i tyle. A że twoim czy czyimś zdaniem pełni inna funkcję - to twój problem.

No właśnie - to dla Ciebie nie ma znaczenia a dla nas ma więc po co się plujesz? I chyba lepiej wiem jaką krzyż - symbol mojej wiary, któremu przypisujemy konkretne znaczenie - pełni funkcę - zaraz zaczniesz wmawiać, że nie wiesz więcej o wierze katolików od nich samych.

Cytuj:
Czy ktoś wiesza św Mikołaja obok godła? Nie.

Cytuj:
Pominę już fakt, że Św M dawno nie jest już wiązany z żadną wiarą, a jedynie z sympatycznym zwyczajem robienia sobie prezentów.
Więc co to za porównanie, kolego drogi?!

To że dla Ciebie i ateistów Mikołaj już nie łączy się z wiarą tylko tradycją (bo sobie go "gwizdnęliście" to w takim razie dlaczego sobie za tradycje też krzyża nie przyjmiecie? Bo mikołaj jest fajny i daje prezenty a z krzyża nic nie macie więc cza się go pozbyć.
Też mi tradycja - pobrać to co "fajne" z reszty religii a o resztę się kłócić żeby zlikwidować....

Cytuj:
Czy ktoś wiesza św Mikołaja obok godła? Nie.

Owszem nie. Kurde wy macie problem jakby krzyż zasłaniał godło... albo miało godło być zamienione na krzyż, krzyż miał wisieć przed godłem, albo jeszcze coś w tym stylu... Nie wolno powiesić dwóch deseczek zbitych "na krzyż" koło godła (i nie tylko) bo jest to wielka przeszkoda dla funkcjonowania społeczeństwa. Ale bzdury... przeszkadza to tylko fanatycznym ateistom i skrzeczącej babce z SLD.

To inaczej - ja powiem, że koło godła zawsze powinien być krzyż bo gdyby go nie było znaczyłoby to, że w Polsce dominuje brak religii lub jest propagowany - na co nie wolno pozwolić bo dlaczego ateizm ma być propagowany.

Cytuj:
Już ci kika razy radziłem - nie baw się w analogie, porównania, bo ci to w ogóle nie wychodzi.

A ja ci mówiłem - zastanów się - przykład analogiczny nigdy nie będzie idealnym odbiciem - w tym przypadku który ja opisałem "przedmiot dyskusji" nie jest obok godła, ale pod nim i tyle i to już jest dla Ciebie błędna analogia...

Ale mogę przytoczyć jeszcze bliższą - na ścianie koło godła jest okno - a co ma powiedzieć osoba która przez bandytów została oknem wyrzucona? Nie powinno być w pobliżu godła okien z myślą o takich osobach.

Albo jeszcze bliższą - godło wisi na białej ścianie - a co ma pomyśleć osoba skatowana w pokoju który miał białe ściany?
Godła nie powinny być na białych ścianach przez wzgląd na takie właśnie osoby - przecież musi być "równość".
Czymkolwiek ona nie zaczyna się stawać.

Cytuj:
Prawdziwy fajerwerk intelektualny.
A nie biorą?
[pomijam wybitnie luźny związek z opinią, do której niby ma stanowić ripostę]

fajerwerk bo źle to tu napisałem ;P

Przykład tyczył sie tego, że jeżeli ktoś został skrzywdzony przez księdza czy kogoś to nie może spokojnie być na rozprawie bo krzyż zaczyna emanować złą mocą przez co... nie wiem... wyrok będzie niesprawiedliwi? Osoba będzie się czułą niekomfortowo?

Cytuj:
Równie mądrze mogę odpowiedzieć: jak chrześciajnin nie ma w zasięgu wzroku na ścianie dwóch skrzyżowanych patyków to nie może sie już modlić? Zaczyna kraść i mordować?
Mówimy o symbolach. Nie drażni sam krzyżyk, ale nadawanie mu w ten sposób szczególnego statusu przez teoretycznie neutralne w tej kwestii państwo.

Znaczenie ma dla nas a nie dla was więc was nie powinien drażnić.

qu - sprawiedliwości - tu rzeczywiście mogę się przyznać do błędu - no może się pośpieszyłem z tą sprawiedliwością jako przymiotem krzyża (zwłaszcza pierwszoplanowym), ale bardziej chodziło mi o to, że krzyż symbolizuje same pozytywne rzeczy. Jakbym miał rzeczywiście się w to wgłębić to prędzej powiedziałbym, że poświęcenie Boga dla człowieka, miłosierdzia - a jeżeli doszedłbym do równości to byłaby rzeczywiście daleeeeko.

Cytuj:
To niby po co tam ma wisieć?

Stwierdziłem, że - Wiszący krzyż nie jest narzędziem do realizacji celów religijnych. Jeżeli się nie zgadzasz to podaj mi jak te narzędzie jakie cele realizuje.

Cytuj:
Co "no właśnie"? Niby jest traktowana instrumentalnie w tym temacie? Gdzie? Jak?

No właśnie - krzyż mi się nie przyda więc można go wywalić - nie będzie krzyży w szkołach bo nie są mi do niczego potrzebne i mam w tyłku to, że dla kogoś jest on ważny.

Cytuj:
Ta metoda owych młodych ateistów zapowiada się dosyć destruktywnie i mało tolerancyjnie. Mam nadzieję, że ewentualne rozstrzygnięcie sporu nie będzie skutkiem takich działań.

Już teraz wam 2 deseczki z gwoździem przeszkadzają

Normalnie szczyt niewygody - jak komuś przeszkadzają 2 kilkucentymetrowe deseczki w miejscy gdzie i tak ich nie dosięgnie.

Wt gru 01, 2009 18:48

Chciałbym też zauważyć, że religia to od zawsze była związana z państwem polskim a raczej państwo polskie było od zawsze związane z religią. Od samego początku jak powstało państwo polskie przyjęło chrzest. Gdy nasi rycerze szli na wojny modlili się i dla podniesienia ducha śpiewali Bogurodzicę a sama Maryja jest patronką Polski. Jednym z najwybitniejszych Polaków jak i ludzi na świecie był JPII z którym utożsamia się Polskę. Podczas II WŚ Broniący się żołnierze modlili sie do Maryi a Polska min przetrwała dzięki kościołowi i mimo, że zakazywano to odprawiano msze. Duchowość Polski zawsze była na bardzo wysokim poziomi.

Likwidując krzyże jakby wycinamy kawałek Polski, kawałek naszej historii i naszego dziedzictwa.

Jakoś niekt nie wpadnie na to, żeby ściągnąć orła z godła albo czerwieni z naszej flagi.
Dlaczego - bo mają one znaczenie dla ludzi i nie są przypadkowe - nie wzięły się od tak tylko są takie z konkretnych powodów.

Polska zawsze byłą bardzo gorliwym krajem jeżeli chodzi o wiarę i nie dziwie się, że krzyże wiszą w miejscach takich jak szkoły, min jako dziedzictwo przeszłości.
A religia była zawsze tak samo ważna dla polaka jak jego honor, jego hymn czy jego godło.

Przecież to nie było tak, że polska była ateistyczna i nagle kościół się wtrącił i zaczął wszędzie krzyże rozwieszać, tylko polska zawsze była z tym krzyże bardzo związana a to, że teraz jakiejś częsc ludzi nie podoba się wiara katolicka to nie znaczy, że trzeba krzyże ściągać które mimo, że zawsze były z Polską związane nagle stały się dla tych osób symbolem nietolerancji i nierówności.

Równie dobrze można by ściągnąć godło i mieć gdzieś historię Polski. Bo przecież nie wszyscy w polsce to polacy - co ma taki anglik powiedzieć który przychodzi do sądu...

Wt gru 01, 2009 19:11

Cytuj:
co ma taki anglik powiedzieć który przychodzi do sądu...

Prawdę.

:x

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt gru 01, 2009 19:16

No właśnie :-)
Czy godło polski będzie mu przeszkadzać?

Wt gru 01, 2009 19:31

0bcy_astronom napisał(a):
Równie dobrze można by ściągnąć godło i mieć gdzieś historię Polski.

Nie, bo Art. 28 Konstytucji RP stanowi:
Cytuj:
1. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego w koronie w czerwonym polu.

2. Barwami Rzeczypospolitej Polskiej są kolory biały i czerwony.

3. Hymnem Rzeczypospolitej Polskiej jest Mazurek Dąbrowskiego.

4. Godło, barwy i hymn Rzeczypospolitej Polskiej podlegają ochronie prawnej.

5. Szczegóły dotyczące godła, barw i hymnu określa ustawa.

A żaden Artykuł Konstytucji RP nie stanowi, że religią obowiązującą w Polsce jest katolicyzm (czy nawet szerzej chrześcijaństwo). Ponieważ to większość przyjęła Konstytucję, to ta większość również powinna się jej trzymać. Również, czyli tak samo jak wszyscy. Nie powinno być tak, że stanowimy prawo i stawiamy się ponad nim, bo to nie ma nic wspólnego z państwem prawa, a jest dyktaturą większości (z rosyjskiego bolszewików ;) ).

Wt gru 01, 2009 19:36

SweetChild napisał(a):
0bcy_astronom napisał(a):
A żaden Artykuł Konstytucji RP nie stanowi, że religią obowiązującą w Polsce jest katolicyzm (czy nawet szerzej chrześcijaństwo).

A szkoda... :-(

Wt gru 01, 2009 20:06

Trochę to długie, ale nie chciałbym by ktos mnie posądził o wycinkowość

Preambuła Konstytucji RP:
Cytuj:
W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,

odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie,

my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,

zarówno wierzący w Boga

będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,

jak i nie podzielający tej wiary,

a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,

równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski,

wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach,

nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej,

zobowiązani, by przekazać przyszłym pokoleniom wszystko, co cenne z ponad tysiącletniego dorobku,

złączeni więzami wspólnoty z naszymi rodakami rozsianymi po świecie,

świadomi potrzeby współpracy ze wszystkimi krajami dla dobra Rodziny Ludzkiej,

pomni gorzkich doświadczeń z czasów, gdy podstawowe wolności i prawa człowieka były w naszej Ojczyźnie łamane,

pragnąc na zawsze zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu instytucji publicznych zapewnić rzetelność i sprawność,

w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym sumieniem,

ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej

jako prawa podstawowe dla państwa

oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot.

Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali,

wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka,

jego prawa do wolności i obowiązku solidarności z innymi,

a poszanowanie tych zasad mieli za niewzruszoną podstawę Rzeczypospolitej Polskiej.

Jak na mój gust jest tu zarówno odwołanie do Boga (a tak nazywają go jedynie chrześcijanie i Żydzi) jak i do chrześcijaństwa.

SweetChild, ale z twego fragmentu konstytucji nie wynika, że godło koniecznie musi wisieć.
Zresztą historycznie godło , podobnie jak obecny hymn (o czym wspominał Obcy_a) powstały duzo później niż z Polską utożsamiały się symbole religijne, w tym właśnie krzyż

Wt gru 01, 2009 20:28

Cytuj:
No właśnie - to dla Ciebie nie ma znaczenia a dla nas ma więc po co się plujesz? I chyba lepiej wiem jaką krzyż - symbol mojej wiary, któremu przypisujemy konkretne znaczenie - pełni funkcę - zaraz zaczniesz wmawiać, że nie wiesz więcej o wierze katolików od nich samych.

Chyba nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że nieważne, jaką zdaniem wierzących krzyż pełni funkcję - wisząć obok godła symbolizuje szczególne znaczenie tej wiary w państwie, a państwo ma być niby świeckie. Państwo, jako instytucja.
Cytuj:
To że dla Ciebie i ateistów Mikołaj już nie łączy się z wiarą tylko tradycją (bo sobie go "gwizdnęliście" to w takim razie dlaczego sobie za tradycje też krzyża nie przyjmiecie? Bo mikołaj jest fajny i daje prezenty a z krzyża nic nie macie więc cza się go pozbyć.
Też mi tradycja - pobrać to co "fajne" z reszty religii a o resztę się kłócić żeby zlikwidować....
Pomijając fakt, że smieszne są twoje zarzuty o kradzież Mikołaja (i to jeszcze w postaci zorganizowanej akcji ateistów) - to cieszę się, ze istotą sprawy się zgadzasz - twoje porównanie było bez sensu.
Cytuj:
Owszem nie. Kurde wy macie problem jakby krzyż zasłaniał godło... albo miało godło być zamienione na krzyż, krzyż miał wisieć przed godłem, albo jeszcze coś w tym stylu... Nie wolno powiesić dwóch deseczek zbitych "na krzyż" koło godła (i nie tylko) bo jest to wielka przeszkoda dla funkcjonowania społeczeństwa. Ale bzdury... przeszkadza to tylko fanatycznym ateistom i skrzeczącej babce z SLD.

To inaczej - ja powiem, że koło godła zawsze powinien być krzyż bo gdyby go nie było znaczyłoby to, że w Polsce dominuje brak religii lub jest propagowany - na co nie wolno pozwolić bo dlaczego ateizm ma być propagowany.

Kurde, wy macie problem, jakby wam brak krzyża na ścianie niepozwalał być katolikami... Itd.

Istotą tej dyskusji jest to: albo krzyż coś znaczy - a ma konkretnie znaczenie religijne - i wtedy nie powienien być w publicznych instytucjach eksponowany na równi z godłem, albo nic nie znaczy - tylko po co go wtedy wieszać?
Cytuj:
Ale mogę przytoczyć jeszcze bliższą - na ścianie koło godła jest okno - a co ma powiedzieć osoba która przez bandytów została oknem wyrzucona? Nie powinno być w pobliżu godła okien z myślą o takich osobach.
Albo jeszcze bliższą - godło wisi na białej ścianie - a co ma pomyśleć osoba skatowana w pokoju który miał białe ściany?
Godła nie powinny być na białych ścianach przez wzgląd na takie właśnie osoby - przecież musi być "równość".
Czymkolwiek ona nie zaczyna się stawać.

Okno jest w tym przypadku normalnym, utylitarnym przedmiotem, nie pełni żadnej funkcji symbolicznej, podobnie biała ściana, znów więc nie trafione porównanie. Ale próbuj dalej :)
Cytuj:
Przykład tyczył sie tego, że jeżeli ktoś został skrzywdzony przez księdza czy kogoś to nie może spokojnie być na rozprawie bo krzyż zaczyna emanować złą mocą przez co... nie wiem... wyrok będzie niesprawiedliwi? Osoba będzie się czułą niekomfortowo?
Oczywiście moge ci odpowiedzieć tymi samymi słowami: a jak krzyża nie będzie to co, nagle na salę wedrze sie szatan? Albo choć sędzia straci rozum i zacznie wydawać opaczne wyroki?
Podejrzewam, że jeśli poszkodowany zobaczyłby krzyż, poczułby się nieswojo, ale nie oto chodzi. Bo to samo można powiedzieć o wszystkim, choćby o swastyce. Zawieszenie jej na ścianie nie uczyni przecież automatycznie z ludzi nazistów, ale chyba nie musze tłumaczyć, dlaczego byłoby to niewskazane?
Cytuj:
ale bardziej chodziło mi o to, że krzyż symbolizuje same pozytywne rzeczy
Podobnie jak wiele innych rzeczy: pacyfka, koń na biegunach, klucz wiolinowy... Nie zmienia to istoty sprawy o której wyżej.
Cytuj:
Stwierdziłem, że - Wiszący krzyż nie jest narzędziem do realizacji celów religijnych. Jeżeli się nie zgadzasz to podaj mi jak te narzędzie jakie cele realizuje.
Nie mam pojęcia. jest niewiątpliwie symbolem religijnym, więc nie powienien wisieć obok godła w publicznym miejscu.
Cytuj:
No właśnie - krzyż mi się nie przyda więc można go wywalić - nie będzie krzyży w szkołach bo nie są mi do niczego potrzebne i mam w tyłku to, że dla kogoś jest on ważny.
Jak słusznie zauważyłeś wczesniej, krzyż dla mnie niewiele znaczy, a ja nie mam zwyczaju trzymać niepotrzebych i nic nie znaczących rzeczy. Ale przecież nie zabraniam wierzacym trzymać sobie w domach co chcą - całych kapliczek, jesli taka wola.
Cytuj:
Już teraz wam 2 deseczki z gwoździem przeszkadzają

Normalnie szczyt niewygody - jak komuś przeszkadzają 2 kilkucentymetrowe deseczki w miejscy gdzie i tak ich nie dosięgnie.

Normalnie, jacy ci wierzący nieszczęśliwi - nie moga funkcjonować, jak na ścianie w zasięgu wzroku nie widza dwóch deseczek...
Widzisz - bo to jest spór o symbole. Dla ciebie - to symbol twojej religii, która jest na tyle wazna że chciałbyś aby ten symbol ciebie otaczał, dla niewierzących czy innowierców - symbol pewnej religii, który niesłusznie symbolicznie zostaje zrównany z godłem państwowym. I o to chodzi.

Wt gru 01, 2009 21:54

Też mi argumenty - godło to godło - od kiedy koło godła nic nie może być?
I co znaczy obok? Kiedy coś jest zbyt blisko a kiedy wystarczająco daleko? 10 cm? 30 cm? 2 m?

Pretensje byście mogli mieć jakby krzyż miał zostać wpisany w godło a nie wisieć sobie gdzieś obok.

Krzyż nie tylko jest znakiem religijnym ale jest częścią hitorii polski. To tak jakby zmienić godło bo w Polsce jest cześć ludzi nielubiących orłów.
Hymn został zmieniony to dlaczego nie zmienić godła - np na wróbelka patrzącego w prawo.
A bo tak - po prostu.

Co do okien które nie powinny być koło bardziej powinienem powiedzieć, że okien nie powinno być w sali sądowej - była to odpowiedź na argument, że dla niektórych krzyż się źle kojarzy więc wchodząc do sali mogą odczuć dyskomfort (też mi argument)
Niektórzy cierpią na lęk przestrzeni więc z myślą o tych osoba nie powinno się nigdzie budować okien.

Wypierając się krzyża człowiek wypiera się swojego dziedzictwa i części swojej Polskości.
Polska zawsze walczyła z Bogiem w sercu.
Równie dobrze możecie się wyprzeć reszty polskości. Ino nie każcie polakom ściągać godeł.

Wt gru 01, 2009 22:42

Polska zawsze była krajem chrześcijańskim - od samego początku i to w bardzo gorliwy sposób - krzyż towarzyszy Polsce od ponad tysiąca lat.
Nie dziwie się, że wisi w ważnych miejscach.
Owszem Ty czy twój kolega możecie wyprzeć się wiary czy czego tylko chcecie. (nawet polskości)

Ale nie każcie likwidować krzyży osobą które się go nie wypierają.

Krzyż był od zawsze - wy twierdzicie że propaguje on religie i na tym kończy się jego funkcja podczas gdy jest to część polskości.
Zdjęcie krzyża to by było dopiero propagowanie ateizmu a przecież nam o propagowanie nie chodzi.

Jak wam to przeszkadza to se wymyślcie swój znak - ateizmu - i se go powieście obok.
Tyle że w przeciwieństwie do krzyża nie będzie się on w ogóle kojarzył z Polską i nie będzie miał oparcia w historii.

Wt gru 01, 2009 23:06

Chociaż coraz mniej osób wierzy w Boga lub wydarzenia opisane w Biblii, większość deklaruje chrześcijaństwo. Komu przeszkadza krzyż? Chyba tylko ortodoksyjnym ateistom lub innowiercom.

Przypomnę, że na terytorium naszego kraju mieszkają mniejszości narodowe, które nie czują się Polakami i głoszą odrębność narodową. Zatem należy usunąć godła ze szkół, bo dyskryminujemy ich prawa. Takich przykładów można podać wiele, a przedmiotem sporu może być plakat nawiązujący do określonej filozofii, ideologii, religii, zazwyczaj propagandowy.

Wt gru 01, 2009 23:40

Post Re:
WebCM napisał(a):
Przypomnę, że na terytorium naszego kraju mieszkają mniejszości narodowe, które nie czują się Polakami i głoszą odrębność narodową. Zatem należy usunąć godła ze szkół, bo dyskryminujemy ich prawa.

Też mi się wydaje, że mogłoby pociągnąć to niekończący się sznur usunięć - co doprowadziłoby to absurdalnych zachowań.

Wt gru 01, 2009 23:48

Post Re: Re:
mazli napisał(a):
WebCM napisał(a):
Przypomnę, że na terytorium naszego kraju mieszkają mniejszości narodowe, które nie czują się Polakami i głoszą odrębność narodową. Zatem należy usunąć godła ze szkół, bo dyskryminujemy ich prawa.

Też mi się wydaje, że mogłoby pociągnąć to niekończący się sznur usunięć - co doprowadziłoby to absurdalnych zachowań.

Ekhm... - niestety te absurdalne zachowania mają już swoje miejsce...

Śr gru 02, 2009 0:51

Cytuj:
Też mi argumenty - godło to godło - od kiedy koło godła nic nie może być?
I co znaczy obok? Kiedy coś jest zbyt blisko a kiedy wystarczająco daleko? 10 cm? 30 cm? 2 m?

To wyobraż sobie, że koło godła wisi zdjęcie Dody (przy, jak sądzę, pełnej aprobacie uczniów). Byłoby to stosowne?
Co do odległości słuszna uwaga - dlatego nie powinno być krzyża nigdzie w budynkach publicznych. Choć jestem w stanie wyobrazić sobie kapliczki w szczególnych wypadkach. Nawet zresztą są czasem w publicznych szpitalach.
Cytuj:
Krzyż nie tylko jest znakiem religijnym ale jest częścią hitorii polski. To tak jakby zmienić godło bo w Polsce jest cześć ludzi nielubiących orłów.
Hymn został zmieniony to dlaczego nie zmienić godła - np na wróbelka patrzącego w prawo.
A bo tak - po prostu.

Częścią historii Polski (i to dłuższą, niż narzucony co nieco nam siła krzyż) był też kat. Ważny element systemu sprawiedliwości. To co - może mała szubienice na ścianę?
Nie wpadajmy w skrajności. Sam fakt, że coś ma długą historię i tradycję nie oznacza, że mamy tego symbole wszędzie wieszać. Maksymalnie godło. A jeżeli faktycznie byłaby wola jego zmiany na wróbelka - czemu nie.
Cytuj:
była to odpowiedź na argument, że dla niektórych krzyż się źle kojarzy więc wchodząc do sali mogą odczuć dyskomfort (też mi argument)
A dlaczego krzyż MA BYĆ? Czy nie dlatego, że wierzący bez niego odczuwa dyskomfort?
Cytuj:
Niektórzy cierpią na lęk przestrzeni więc z myślą o tych osoba nie powinno się nigdzie budować okien.
Naprawdę, Obcy, nie kaz mi sobie tłumaczyć tych samych rzeczy kilka razy. Ja pracuję, nie wagaruję jak ty, nie mam czasu na długie i jałowe elaboraty.
Odpowiedz sobie tylko: czego symbolem jest okno w budynku sadowym i sprawa powinna stać się dla ciebie jasna.
Cytuj:
Wypierając się krzyża człowiek wypiera się swojego dziedzictwa i części swojej Polskości.
Polska zawsze walczyła z Bogiem w sercu.
Równie dobrze możecie się wyprzeć reszty polskości. Ino nie każcie polakom ściągać godeł.
Wow, tu cię poniosło.
Nikt się w ten sposób krzyża nie wypiera, to raz. Po porstu: Bogu, co boskie, cesarzowi, co cesarskie. Dwa - Polacy walczyli może z Bogiem w sercu, może z nienawiścią, chęcią rewanżu, zaborczością - zostawmy lepiej tę archeopsychologię.
trzy - walczyli z krzyżem na sztandarach niemal wyłącznie przeciwko innym chrześcijanom w podobnymi krzyżami na sztandarach i pewno tez z Bogiem w sercu.
Cytuj:
Krzyż był od zawsze - wy twierdzicie że propaguje on religie i na tym kończy się jego funkcja podczas gdy jest to część polskości.
To co, Polakami moga być tylko katolicy, czy co? Podaj definicję polskości.
Cytuj:
Zdjęcie krzyża to by było dopiero propagowanie ateizmu a przecież nam o propagowanie nie chodzi.
Niby jak goła ściana propaguje ateizm? A czemu nie grę w kręgle albo kolor granit alpejski?
Cytuj:
Jak wam to przeszkadza to se wymyślcie swój znak - ateizmu - i se go powieście obok.
I gniazdko makaronu dla wyznawców LFM. I portret Elvisa dla wyznawców Presleya zawsze żywego... Nie rób sobie z budynków państwowych wystawek, co?

No i napisz, po co ci te krzyże w urzędach i szkołach?

Śr gru 02, 2009 1:28

Post Re:
WebCM napisał(a):
Chociaż coraz mniej osób wierzy w Boga lub wydarzenia opisane w Biblii, większość deklaruje chrześcijaństwo. Komu przeszkadza krzyż? Chyba tylko ortodoksyjnym ateistom lub innowiercom.

Przypomnę, że na terytorium naszego kraju mieszkają mniejszości narodowe, które nie czują się Polakami i głoszą odrębność narodową. Zatem należy usunąć godła ze szkół, bo dyskryminujemy ich prawa. Takich przykładów można podać wiele, a przedmiotem sporu może być plakat nawiązujący do określonej filozofii, ideologii, religii, zazwyczaj propagandowy.

A po co katolikom ten krzyż na każdej ścianie? Jak go nie widzą, zaczynają mordować?
I mylisz narodowość z obywatelstwem. Narodowość można mieć dowolną, ale obywatelstwo polskie - i godło jest symbolem właśnie państwa polskiego (a nie polskiej narodowości).

Śr gru 02, 2009 1:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona