Przekonajcie mnie do wiary
Autor |
Wiadomość |
Kamyk
|
 Re: Przekonajcie mnie do wiary
Ten ostatni post to jedna wielka zbrodnia na języku polskim Następnym razem albo staraj się pisać poprawnie, albo przepuść tekst przez sprawdzanie pisowni np. w Wordzie
|
Cz gru 24, 2009 16:14 |
|
|
|
 |
Niewierny^^^
zbanowany na stałe
|
ja wohl her uberleutnat
|
Cz gru 24, 2009 16:40 |
|
 |
w_aldek
|
Niewierny^^^ napisał(a): ja wohl her uberleutnat Po takich tekstach już nie mam wątpliwości, że szukasz guza  Być może, że jest tak iż masz się za lepszego od nas, co zresztą można wyczytać w twoich postach... ech kochanieńki ty nie szukasz prawdy ale rozrywki, pseudointelektualnej zabawy w dokuczanie... żal. Pozdrawiam ciepło 
_________________ Nie wiem jak jest w Niebie, mam tylko nadzieję tam dotrzeć
|
Cz gru 24, 2009 18:06 |
|
|
|
 |
Niewierny^^^
zbanowany na stałe
|
Ach przepraszam za satyryzm mojej wypowiedzi no chyba że język cię ukrzywdził
|
Cz gru 24, 2009 18:27 |
|
 |
wieczny_student
|
Niewierny^^^ napisał(a): A więc jak w temacie, przekonajcie mnie do wiary w Boga. A chcesz przekonać się do wiary w Boga? Jeśli tak jest, proponuję ci zatem na początek takie zadanie domowe: #1 Znajdź trzy osoby (np. historyczne, ale osobiste doświadczenie oczywiście też się nadaje) wierzące w Boga u których zauważysz cnoty, których ci brakuje, a które chciałbyś mieć. #2 Znajdź trzy argumenty na rzecz tezy, ze świat jest piękny. #3 Znajdź w KKK (dostępny w internecie) czym według Kościoła są grzech i czym było jego odkupienie na krzyżu. Nie uważam tego za jakąś wielką pracę, myślę jednak, że to dobry wstęp, jeżeli chcesz się przekonać do Boga. Wiara w Boga wypływa bowiem ze świadectwa innych ludzi, poznania przejawów obecności Boga w świecie i zrozumienia jego relacji z człowiekiem. Możemy potem porozmawiać o twoich pytaniach, ale wolałbym to robić w odpowiednich do tego tematach. Tu nie chcesz chyba atakować wiary katolickiej, ale się do niej przekonywać, nie?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Cz gru 24, 2009 20:14 |
|
|
|
 |
AHAWA
|
nikt Cie nie przekona jesli sam nie zechcesz...
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Cz gru 24, 2009 21:32 |
|
 |
w_aldek
|
Niewierny^^^ napisał(a): Ach przepraszam za satyryzm mojej wypowiedzi no chyba że język cię ukrzywdził Satyryzm? Żartujesz chyba  Nie ukrzywdza mnie ani twoje istnienie ani tym bardziej to co zrobisz lub powiesz, czy napiszesz. Jednak z serca współczuję... pa pędzę na Pasterkę  Wesołych Świąt!
_________________ Nie wiem jak jest w Niebie, mam tylko nadzieję tam dotrzeć
|
Cz gru 24, 2009 21:46 |
|
 |
Seweryn
|
Niewierny^^^ napisał(a): dlaczego, po co, dlaczego Osoba która jest blisko Boga nie kradnie, nie morduje, nie gwałci. To o czym piszesz robią ludzie żyjący daleko od Boga niezależnie za kogo się uważają. Za zło o które pytasz odpowiada człowiek .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt gru 25, 2009 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo mnie ta trójca gryzie... Skoro Bóg jest jeden, a w trzech osobach. To oznacza, że te 3 osoby są częścią Boga. Nie jest więc słuszne Powiedzenie, że Jezus jest Bogiem. Albo Jahwe jest Bogiem. Lecz prawidłowo powinno być: Jezus jest częścią Boga, Jahwe jest częścią Boga? A dopiero oni wszyscy razem złączeni do kupy są całym Bogiem. Ojejku, nieja. To co napisałaś to jest arcy heretyckie podejście. Czy nie rozumiesz że osoby nie są w Bogu w sposób przypadłościowy? Ile razy mam powtarzać że są w sposób substancjinalny. Każda osoba jest Bogiem. Lecz jest tylko 1 Bóg, bo nie są oni przypadłościami!!! Wątpię abyś coś z tej terminologii zrozumiała, ale wiedz że w żadnym wypadku nie jest tak że: 1/3 Boga + 1/3 Boga + 1/3 Boga = Bóg. Jest tak: Bóg Jezus, Bóg Ojciec i Bóg Duch Święty i To jest 1 Bóg. Bo osoby różnią się między sobą tylko relacjami, jeśli nadal nie rozumiesz to polecam traktat Boecjusza O trójcy świętej, albo O trójcy świętej - Aureliusza Augustyna, albo dostępne w internecie 3 tom sumy teologicznej o Trójcy świętej. Ale powiem ci że masz zupełnie inne wyobrażenie o Bogu niż ma cały Kościół Katolicki. To są herezje Trynitarne. Tak to tylko można określić.
|
Pt gru 25, 2009 17:30 |
|
 |
meny
|
Jest niezle mysle ze niewierny jestes wsciekly zly i nienawidzisz kleru co jezdzi brykami i takie tam. Ja jednak uwazam ze jestes na dobrej drodze. Mialem te same zale. Do ksierzy mam uprzedzenia do dzis. Wszag mowimy o Bogu. Jak moze byc w trzech postaciach?Nie patrz na to przez pryzmat ludzki. On wystepuje raczej nie w trzech osobach ale w trzech stanach skupienia jak woda,jedna a w trzech stanach.Jak sie Jezus modlil sam niby do siebie o odsuniecie kielicha? To jest jak wizyta u dentysty. Wiesz ze cie boli i bedzie bolalo,chcesz zeby niebolalo.Chcialbys wiec aby twoje cialo samo powstrzymalo bol. Robisz wiec prawie modlitwe do samego siebie o odsuniecie tego kielicha. Co do cierpien dzieci i innych ludzi. Bluzgalem Boga nie raz, wyzywalem i obrarzalem.Mam dziecko i powtarzalem wszystkim ze jak ktos je skrzywdzi to go zabije. Niemoglem patrzec na ludzi co im ktos zabil dziecko a oni tylko siedza ze zdieciem i plcza.Mowilem zemsta wiecej jaj.Pewnej nocy przysnil mi sie (cos,ktos)przyslany od Boga i zabral moje dziecko, a ja bylem taki szczesliwy.Gdy sie obudzilem to sie przerazilem ze moj swiat,moje przekonania,moja nienawisc sie wala. Co do chorych dieci,gwaltow,masowych mordow to sie Bogu tez dostalo.Teraz wiem jednak ze z Bogiem to niema nic wspulnego,on nas kocha.Zapomnieliscie ze wladca zla uwielbia taka rozrywke,wiecie ile ludzi odwrucil od Boga takimi zagrywkami.Znam ludzi porzadnych katolikow,ktorym urodzil sie syn lecz zachorowal na bialaczke i zmarl. Ojciec dziecka mowi mi ze juz w nic nie wierzy. Czy to niejest piekny prosty sposob szatana na niszczenie ludzkich dusz? Sa ksierza homoseksualni,pedofile jak w irlandi. Pomysl to odwrucilo prawie cala irlandie od katolicyzmu a wielu i od Boga.Nie nalerzy laczyc wiary w Boga z ksierzmi. Wielu jest i z powolania ale wiekszosc poprostu pracuje w kosciele.Nic mnie to jednak nie obchodzi ja poprosyu wiem ze on jest.
|
So gru 26, 2009 0:43 |
|
 |
Barnaba
|
Niewierny, zacząłe CI pewne rzeczy tłumaczyć, ale widzę że wcale nie usiłujesz zrozumieć. A szkoda, bo pierwszym krokiem do UCZCIWEJ krytyki jest zrozumieć to co się krytykuje. Powiem tak : kiedy NAPRAWDĘ będziesz chciał czegoś się dowiedzieć, dopytać (a nie wyartykułować swoją niechęć podając argumenty które jak widzę wydają Ci się niezwykle odkrywcze) wówczas przyjdź tu na forum i spytaj - z chęcią Ci pomogę. W stanie w jakim jesteś dziś nie bardzo widzę sens z Tobą rozmowy. To są rzeczy zbyt dla mnie ważne bym chciał rozmawiać o nich w tonie, jaki prezentujesz.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
So gru 26, 2009 11:14 |
|
 |
TheJOZI
|
-Bóg zsyła cierpienia. Zsyla je by wypróbować nasze duszze. Np. według objawień kogoś tam II wojna światowa, była karą, ale karą zbawczą. Gdyby nie ona wiele dusz poszłoby na zatracenie. A przez cierpienia, zasłużyło na niebo.My ludzie nie doceniamy cierpienia. Św. Faustyna twierdzi, że aniołowie gdyby mogli zazdrościli nam by dwóch rzeczy: Komunii Św. i cierpienia. -Co do Trójcy Przenajświętszej to tu poszukaj sobie zakładki ''Trójca'': http://www.awronka.nazwa.pl/bazya/mp3.htmTo strona Andrzeja Wronki teologa, i prezesa Effathy. w tym nagraniu ''Trójca'' wszystko znajdziesz -Biblia jest dziełem Boga i człowieka należy ją odczytywać na 2 sposoby: dosłownie i symboliczenie. Oczywiście tak jak Świadkowie Jehowy możemy to robiić jak nam się podoba i poukładać te zdania tak jak nam się podoba. Każdy zdanie w Biblii można odczytać na 1000 sposobów. Tylko z Łaską Boga zrozumiemy to co Bóg chciał nam przekazać.
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
So gru 26, 2009 12:08 |
|
 |
TheJOZI
|
Poza tym OBEJRZYJ TEN FILM, ON CIĘ PRZEKONA DO WIARY. NIEWIARYGODNE CUDA BIBLII: -ODLICZANIE DO WIECZNOŚCI http://opoka.tv/video/filmy/odliczanied ... p_238.html
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
So gru 26, 2009 12:12 |
|
 |
WIST
|
Niewierny^^^ napisał(a): to był przykład czytania bez zrozumienia i pokazania mi że wiara to mix nazizmu, neonazizmu, rasizmu, nacjonalizmu etc. prosze dalej ludzi z IQ 180+ o odpowiedzi Takie wypowiedzi (i inne) nie uchodzą tu bezkarnie. Kłamstwa i oszczerstwa takiego kalibru nie będą tolerowane. Tego typu ton wypowiedzi, wskazujący raczej na prowokacje również jest niedopusczalny.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So gru 26, 2009 14:07 |
|
|
|