Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 10:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Przekonajcie mnie do wiary 
Autor Wiadomość

Post Re: Przekonajcie mnie do wiary
Ten ostatni post to jedna wielka zbrodnia na języku polskim :shock: Następnym razem albo staraj się pisać poprawnie, albo przepuść tekst przez sprawdzanie pisowni np. w Wordzie

Cz gru 24, 2009 16:14
zbanowany na stałe

ja wohl her uberleutnat

Cz gru 24, 2009 16:40

Niewierny^^^ napisał(a):
ja wohl her uberleutnat

Po takich tekstach już nie mam wątpliwości, że szukasz guza :) Być może, że jest tak iż masz się za lepszego od nas, co zresztą można wyczytać w twoich postach... ech kochanieńki ty nie szukasz prawdy ale rozrywki, pseudointelektualnej zabawy w dokuczanie... żal.
Pozdrawiam ciepło ;)

Cz gru 24, 2009 18:06
zbanowany na stałe

Ach przepraszam za satyryzm mojej wypowiedzi no chyba że język cię ukrzywdził

Cz gru 24, 2009 18:27

Niewierny^^^ napisał(a):
A więc jak w temacie, przekonajcie mnie do wiary w Boga.

A chcesz przekonać się do wiary w Boga? Jeśli tak jest, proponuję ci zatem na początek takie zadanie domowe:

#1 Znajdź trzy osoby (np. historyczne, ale osobiste doświadczenie oczywiście też się nadaje) wierzące w Boga u których zauważysz cnoty, których ci brakuje, a które chciałbyś mieć.

#2 Znajdź trzy argumenty na rzecz tezy, ze świat jest piękny.

#3 Znajdź w KKK (dostępny w internecie) czym według Kościoła są grzech i czym było jego odkupienie na krzyżu.

Nie uważam tego za jakąś wielką pracę, myślę jednak, że to dobry wstęp, jeżeli chcesz się przekonać do Boga. Wiara w Boga wypływa bowiem ze świadectwa innych ludzi, poznania przejawów obecności Boga w świecie i zrozumienia jego relacji z człowiekiem.

Możemy potem porozmawiać o twoich pytaniach, ale wolałbym to robić w odpowiednich do tego tematach. Tu nie chcesz chyba atakować wiary katolickiej, ale się do niej przekonywać, nie?

Cz gru 24, 2009 20:14

nikt Cie nie przekona jesli sam nie zechcesz...

Cz gru 24, 2009 21:32
Zobacz profil WWW

Niewierny^^^ napisał(a):
Ach przepraszam za satyryzm mojej wypowiedzi no chyba że język cię ukrzywdził

Satyryzm? Żartujesz chyba :P Nie ukrzywdza mnie ani twoje istnienie ani tym bardziej to co zrobisz lub powiesz, czy napiszesz. Jednak z serca współczuję... pa pędzę na Pasterkę :) Wesołych Świąt!

Cz gru 24, 2009 21:46

Niewierny^^^ napisał(a):
dlaczego,
po co, dlaczego

Osoba która jest blisko Boga nie kradnie, nie morduje, nie gwałci. To o czym piszesz robią ludzie żyjący daleko od Boga niezależnie za kogo się uważają. Za zło o które pytasz odpowiada człowiek .

Pt gru 25, 2009 14:42
Cytuj:
Bo mnie ta trójca gryzie...
Skoro Bóg jest jeden, a w trzech osobach. To oznacza, że te 3 osoby są częścią Boga.
Nie jest więc słuszne Powiedzenie, że Jezus jest Bogiem.
Albo Jahwe jest Bogiem.
Lecz prawidłowo powinno być: Jezus jest częścią Boga, Jahwe jest częścią Boga?
A dopiero oni wszyscy razem złączeni do kupy są całym Bogiem.

Ojejku, nieja.

To co napisałaś to jest arcy heretyckie podejście. Czy nie rozumiesz że osoby nie są w Bogu w sposób przypadłościowy?

Ile razy mam powtarzać że są w sposób substancjinalny. Każda osoba jest Bogiem. Lecz jest tylko 1 Bóg, bo nie są oni przypadłościami!!! Wątpię abyś coś z tej terminologii zrozumiała, ale wiedz że w żadnym wypadku nie jest tak że: 1/3 Boga + 1/3 Boga + 1/3 Boga = Bóg.

Jest tak: Bóg Jezus, Bóg Ojciec i Bóg Duch Święty i To jest 1 Bóg. Bo osoby różnią się między sobą tylko relacjami, jeśli nadal nie rozumiesz to polecam traktat Boecjusza O trójcy świętej, albo O trójcy świętej - Aureliusza Augustyna, albo dostępne w internecie 3 tom sumy teologicznej o Trójcy świętej. Ale powiem ci że masz zupełnie inne wyobrażenie o Bogu niż ma cały Kościół Katolicki. To są herezje Trynitarne. Tak to tylko można określić.

Pt gru 25, 2009 17:30

Jest niezle mysle ze niewierny jestes wsciekly zly i nienawidzisz kleru co jezdzi brykami i takie tam. Ja jednak uwazam ze jestes na dobrej drodze. Mialem te same zale. Do ksierzy mam uprzedzenia do dzis. Wszag mowimy o Bogu. Jak moze byc w trzech postaciach?Nie patrz na to przez pryzmat ludzki. On wystepuje raczej nie w trzech osobach ale w trzech stanach skupienia jak woda,jedna a w trzech stanach.Jak sie Jezus modlil sam niby do siebie o odsuniecie kielicha? To jest jak wizyta u dentysty. Wiesz ze cie boli i bedzie bolalo,chcesz zeby niebolalo.Chcialbys wiec aby twoje cialo samo powstrzymalo bol. Robisz wiec prawie modlitwe do samego siebie o odsuniecie tego kielicha. Co do cierpien dzieci i innych ludzi. Bluzgalem Boga nie raz, wyzywalem i obrarzalem.Mam dziecko i powtarzalem wszystkim ze jak ktos je skrzywdzi to go zabije. Niemoglem patrzec na ludzi co im ktos zabil dziecko a oni tylko siedza ze zdieciem i plcza.Mowilem zemsta wiecej jaj.Pewnej nocy przysnil mi sie (cos,ktos)przyslany od Boga i zabral moje dziecko, a ja bylem taki szczesliwy.Gdy sie obudzilem to sie przerazilem ze moj swiat,moje przekonania,moja nienawisc sie wala. Co do chorych dieci,gwaltow,masowych mordow to sie Bogu tez dostalo.Teraz wiem jednak ze z Bogiem to niema nic wspulnego,on nas kocha.Zapomnieliscie ze wladca zla uwielbia taka rozrywke,wiecie ile ludzi odwrucil od Boga takimi zagrywkami.Znam ludzi porzadnych katolikow,ktorym urodzil sie syn lecz zachorowal na bialaczke i zmarl. Ojciec dziecka mowi mi ze juz w nic nie wierzy. Czy to niejest piekny prosty sposob szatana na niszczenie ludzkich dusz? Sa ksierza homoseksualni,pedofile jak w irlandi. Pomysl to odwrucilo prawie cala irlandie od katolicyzmu a wielu i od Boga.Nie nalerzy laczyc wiary w Boga z ksierzmi. Wielu jest i z powolania ale wiekszosc poprostu pracuje w kosciele.Nic mnie to jednak nie obchodzi ja poprosyu wiem ze on jest.

So gru 26, 2009 0:43

Niewierny, zacząłe CI pewne rzeczy tłumaczyć, ale widzę że wcale nie usiłujesz zrozumieć. A szkoda, bo pierwszym krokiem do UCZCIWEJ krytyki jest zrozumieć to co się krytykuje.
Powiem tak : kiedy NAPRAWDĘ będziesz chciał czegoś się dowiedzieć, dopytać (a nie wyartykułować swoją niechęć podając argumenty które jak widzę wydają Ci się niezwykle odkrywcze) wówczas przyjdź tu na forum i spytaj - z chęcią Ci pomogę.
W stanie w jakim jesteś dziś nie bardzo widzę sens z Tobą rozmowy.
To są rzeczy zbyt dla mnie ważne bym chciał rozmawiać o nich w tonie, jaki prezentujesz.

So gru 26, 2009 11:14

-Bóg zsyła cierpienia. Zsyla je by wypróbować nasze duszze. Np. według objawień kogoś tam II wojna światowa, była karą, ale karą zbawczą. Gdyby nie ona wiele dusz poszłoby na zatracenie. A przez cierpienia, zasłużyło na niebo.My ludzie nie doceniamy cierpienia. Św. Faustyna twierdzi, że aniołowie gdyby mogli zazdrościli nam by dwóch rzeczy: Komunii Św. i cierpienia.

-Co do Trójcy Przenajświętszej to tu poszukaj sobie zakładki ''Trójca'': http://www.awronka.nazwa.pl/bazya/mp3.htm
To strona Andrzeja Wronki teologa, i prezesa Effathy. w tym nagraniu ''Trójca'' wszystko znajdziesz

-Biblia jest dziełem Boga i człowieka należy ją odczytywać na 2 sposoby: dosłownie i symboliczenie. Oczywiście tak jak Świadkowie Jehowy możemy to robiić jak nam się podoba i poukładać te zdania tak jak nam się podoba. Każdy zdanie w Biblii można odczytać na 1000 sposobów. Tylko z Łaską Boga zrozumiemy to co Bóg chciał nam przekazać.

So gru 26, 2009 12:08

Poza tym OBEJRZYJ TEN FILM, ON CIĘ PRZEKONA DO WIARY. NIEWIARYGODNE CUDA BIBLII:

-ODLICZANIE DO WIECZNOŚCI http://opoka.tv/video/filmy/odliczanied ... p_238.html

So gru 26, 2009 12:12

Niewierny^^^ napisał(a):
to był przykład czytania bez zrozumienia i pokazania mi że wiara to mix nazizmu, neonazizmu, rasizmu, nacjonalizmu etc. prosze dalej ludzi z IQ 180+ o odpowiedzi

Takie wypowiedzi (i inne) nie uchodzą tu bezkarnie. Kłamstwa i oszczerstwa takiego kalibru nie będą tolerowane. Tego typu ton wypowiedzi, wskazujący raczej na prowokacje również jest niedopusczalny.

So gru 26, 2009 14:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3