Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czemu Szatan miałby chcieć mojej zguby? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czemu Szatan miałby chcieć mojej zguby?
Przecież postać i funkcja szatana jaka jest obecna we współczesnym świecie (zarówno z tej strony jak i tamtej; dobo/zło) istnieje w religiach, które wyrastają z próby opisu Boga i jego planów względem ludzi.
Więc próba przeniesienia jego (tematu o szatanie) na poziom pozbawiony prawdy jaka jest przekazywana przez Kościół jest próbą dość karkołomną, bo nie jest ona w stanie tego dokonać, nie da rady.
To tak jak by ślepy chciał opowiadać o kolorach, konsekwencją tego jest, że osoby dyskutujące o szatanie muszą przynajmniej liczyć się z tym jak to jest nauczane i widziane przez chrześcijan.
Bo czasem jakoby się odnosi wrażenie, że to do nich ma się pretensję, jakoby to oni byli winni dla zła, które istnieje w świecie, a przecież oni tylko zło zawsze nazywają złem, co może bardzo przeszkadzać tzw. władcom dusz.

Pn sty 11, 2010 20:28
zbanowany na stałe

Cytuj:
Bo czasem jakoby się odnosi wrażenie, że to do nich ma się pretensję, jakoby to oni byli winni dla zła, które istnieje w świecie, ...

Tu chyba przesadzasz. Jesli ktos, nie tylko twierdzi ale STWIERDZA, ze istnieje osobiste "ucielesnienie" zla, to chyba trudno sie dziwic, ze niektorzy ludzie sa ciekawi przeslanek pozwalajacych wyciagnac taki wniosek?

Pn sty 11, 2010 22:34

To przecież media pieją jak strasznym osobnikiem jest o. Rydzyk, a dla SB takim był ks. Popiełuszko czy dla UB Kardynał Wyszyński, dla KGB JPII można by tak dalej i dalej ale po co, jak możne sobie teraz akurat zapuścić kawał muzy i się zrelaksować przed oddaniem się w objęcia (jak to mawiali starożytni i cywilizowani) Morfeusza.
Z ukłonami

Pn sty 11, 2010 23:05

Szatan w przeciwieństwie do nas wie co utracił,był w niebie widział Boga był pierwszym po Bogu.Nas to on ma w dużym poważaniu.Chciał być jak Bóg a nawet chyba sadził że jest lepszy(pycha) a teraz robi Bogu na złość to mistrz we wszystkim co złe.Nie obiecywał niczego ludzim(Bóg tak).Nie wiem czy zrozumiale to opisałam

Pt sty 15, 2010 10:35

Satan to ojciec kłamstwa,obiecał w raju to co tylko Bóg może dać człowiekowi

Pt sty 15, 2010 13:26

Nie zapominajcie otym że szatan jest upadłym aniołem awiec bytem wolnym i inteligentnym.Bóg nie odbiera tego co dał awięc wolę.Jak sądze aniołowie dobrzy opowiedzieli się za Bogiem reszta się Bogu sprzeciwiła,ale Bóg nie odebrał im udzielonych darów.W inteligencji więc do pięt im nie dorastamy.Jezus stał się człowiekiem i nic co ludzkie Go nie ominęło, stąd kuszenie.Bóg jest wszechmocny mógł więc ukryć przed nim Kogo kusi.Ajak walczyć?Jezus milczał i modlił się.Wszystkim polecam ten sposób

Pt sty 15, 2010 14:23
zbanowany na stałe

Cytuj:
Bóg nie odbiera tego co dał...

A zycie wieczne? A zycie? Dobrze, ze czart istnieje. Kto przygarnie zagubionego ateiste kiedy ten wyciagnie nogi?
Bog odebral rowniez szalas (wille?) Adamowi. Pozbawil go dachu nad glowa i mozliwosci zycia bez pracy. Zniszczyl caly dorobek przedpotopowych pokolen. Odebral zdolnosc porozumiewania sie jednym jezykiem. Bog moze byc calkiem innym niz myslisz. :)

Pt sty 15, 2010 15:03

Ty chyba kpisz.Bóg Ci odbiera życie wieczne.No większej bzury to nie mogłaś wymyśleć?Drogowsazy są(10 przykazań).Tylko ty sama wybierasz jak chcesz żyć pośmierci przez swoje wybory.Życie? a kto każe jechać po pijaku?.Pan Bóg? A kto każe ładować tyle świństw do żywności,też Pan Bóg.itd....Czasy ci się pomliły czy co Adam i wille .wez przestań.Pozdrowionka

Pt sty 15, 2010 17:19
zbanowany na stałe

Cytuj:
Adam i wille .wez przestań.

No myslalem, ze jesli juz niebo to i wypada dac cos solidniejszego. :)
Ale nie gniewaj sie, juz przestaje.
Faktem jednak jest, ze nadajecie Bogu cechy ktore, na dobra sprawe, sa w sprzecznosci z tym co mozna zaobserwowac.

Pt sty 15, 2010 17:48

to miało być lekkie puknięcie w główkę aby dostojna osoba uruchomiła mózgownicęi przestała pleść androny.Pozdrawiam

So sty 16, 2010 10:30

Dural ty jestes wierzacy? Nie chce pisac nic zlego ani tez potepiac czy cos ;) ale nie rozumiem Twoich wypowiedzi. Ja tez nie wierzylem w istnienie szatana do niedawna ale naogladalem sie filmow i naczytalem i teraz nie wiem czy mam wierzyc.

Wt sty 19, 2010 14:14
zbanowany na stałe

Jesli kino ma tak wielki wplyw na Ciebie, a pierwszym filmem ktory obejrzales byl "Lot nad kukulczym gniazdem", to masz i skutki. :)
Czy nie lepiej zmienic styl zycia? Z diablami bedziesz mial czas po smierci, teraz poszukaj fajnej dziewczyny bo to o wiele wazniejsze!

Śr sty 20, 2010 22:58

Dural napisał(a):
Jesli kino ma tak wielki wplyw na Ciebie, a pierwszym filmem ktory obejrzales byl "Lot nad kukulczym gniazdem", to masz i skutki. :)
Czy nie lepiej zmienic styl zycia? Z diablami bedziesz mial czas po smierci, teraz poszukaj fajnej dziewczyny bo to o wiele wazniejsze!

Ale koledze chodzi by właśnie nie mieć nic wspólnego z tym o czym tu piszemy, a właśnie to tego typu postępowanie może być przyczyną przyszłych problemów.
Więc dawanie takich rad, które mogą by przyczynkiem do upadku innej duszy i słowa PŚ mogą mieć w tej sytuacji zastosowanie.
Za Św. Mateuszem
Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza.
Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie.

Więc lepiej ostrożnie z takimi radami.

Śr sty 27, 2010 19:05

Sporo na temat tego co chce osiągnąć Szatan można dowiedzieć się z księgi Hioba.Diabeł twierdził,że Hiob służy Bogu,bo Ten mu błogosławi.Później stwierdził,ze człowiek wszystko co ma odda za swoje życie.Hiob udowodnił coś odwrotnego.Nawet kiedy stracił wszystko-bogactwo,rodzinę i zdrowie-nigdy nie złorzeczył Bogu.Hioba rozdziały 1 i 2
W zasadzie każdy człowiek stoi w obliczu takiej próby.Szatan w dalszym ciągu chce udowodnić Bogu,że nikt nie będzie mu służyć bezinteresownie.Sam z kolei ,nie ma do zaoferowania zupełnie nic i jak już ktoś z forumowiczów wspomniał,wiedząc,że zginie chce za sobą pociagnąć jak najwięcej istnień-1 Piotra 5:8

Cz sty 28, 2010 12:22
zbanowany na stałe

Cytuj:
Ale koledze chodzi by właśnie nie mieć nic wspólnego z tym o czym tu piszemy,

Czy chcesz, czy nie, z diablami bedziesz mial do czynienia po smierci. Albo tam nisko albo wysoko w opowiadaniu o tym wielkim szczesciu ktore cie spotkalo, ze wiecej nie musisz sie martwic o opetanie czy zniszczenie zbiorow ziemniaczanych przez Szatana. :)

Pt sty 29, 2010 14:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona