Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 czy egzorcyzmy to ściema? 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: czy egzorcyzmy to ściema?
Sami piszecie, że Bóg oddał Ziemię w posiadanie szatanowi - pozwolił się mu tutaj panoszyć. Czemu nie można tego nazwać czymś w rodzaju opętania Ziemi przez szatana?
No a skoro do uwolnienia opętanego stosuje się egzorcyzm...

Problem polega na tym, że wasza religia nie przewiduje wariantu nieistnienia zła. Godzicie się na to, że zło jest na Ziemi. Głosicie farmazony w stylu "Bóg dał nam narzędzia do walki ze złem" i właściwie nic więcej nie robicie, bo wierzycie, że cokolwiek byście nie zrobili to Bóg chce, żeby na Ziemi panowało Zło. Zło jest Wam potrzebne żeby móc posługiwać się pojęciem "wolnej woli" (aby nie wyjść na bezwolne kukiełki będące jedynie boską zabawką).
Jednocześnie wcale wam nie przeszkadza, że kiedyś, po sądzie ostatecznym będzie tylko niebo, w którym już żadnej wolnej woli być nie ma prawa, bo wykluczałoby to sens zjednoczenia z waszym Bogiem. No a ponieważ Kościół daje wam do tego złudne poczucie spokoju sumienia oferując fenomenalny wynalazek w postaci sakramentu spowiedzi i odpuszczenia grzechów, to tak będziecie w tym tkwić jeszcze wiele wieków. Szkoda. Bo dokąd ludzie będą bezsilnie akceptować zło na Ziemi jako część Boskiego Planu, tak długo się go stąd nie pozbędziemy.

N lut 14, 2010 17:08

Wolna wola swoją drogą, ale ty twierdzisz, że zła nie ma bo jeżeli jne wymyśliliśmy dla potrzeby to jego nie ma ... Rozejrzyj się. Gdybyśmy byli bezwolnymi kukiełkami to a) każdy by wierzył b) nie popełnialibyśmy żadnych grzechów a nawet święty popełnia.
Nasza religia przewiduje wariant nie istnienia zła w królestwie Bożym po sądzie ostatecznym

— Ps56, 4-5

N lut 14, 2010 17:12

Problem polega na tym, że to co tu napisałeś jatsek, nie pasuje do wiary Kościoła... Jeśli chcesz nam dołożyć, to przynajmniej użyj celnych argumentów

N lut 14, 2010 17:15
zbanowana na stałe

Ja twierdze, że nie ma zła? :shock: Ktoś tu niestety najwyraźniej ma problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu...

Kamyk, jeśli moje argumenty są niecelne to czekam, aż je zbijesz. :)

N lut 14, 2010 17:39

Jatsek ja ci odpowiem w niebie będzie wolna wola i będzie to równoznaczne z zjednoczeniem się z Bogiem. Jak? A no tak, że w niebie będziemi święci i nie będziemi sami chcieli sami grzeszyć nasza wolna wola nigdy nie będzie prowadziła do zła bo szatana nie będzie.

— Ps56, 4-5

N lut 14, 2010 18:07

Jatsek, ja nie zamierzam zbijać Twoich argumentów. Ja mogę występować w obronie wiary mojej i mojego Kościoła. Póki co Twoje argumenty w to nie trafiają. Mówiąc wprost - zarzucasz mi coś, w co ja wcale nie wierzę. Albo z niewiedzy, albo ze złej interpretacji. I to jest jedyne co Ci mogę w tej chwili odpowiedzieć, bo nie będę udowadniał, że nie jestem wielbłądem

N lut 14, 2010 20:16

jatsek napisał(a):
No a ponieważ Kościół daje wam do tego złudne poczucie spokoju sumienia oferując fenomenalny wynalazek w postaci sakramentu spowiedzi i odpuszczenia grzechów, to tak będziecie w tym tkwić jeszcze wiele wieków.

Na pierwszej stronie tego tematu pisałem Ci co to jest grzech przeciwko Duchowi Świętemu, a Ty ciągle o Spowiedzi jako resecie odpuszczającym zawsze wszystkie grzechy. :o

N lut 14, 2010 21:47
zbanowana na stałe

Kamyk, uprzykrzam się wam i prowokuję was na tym forum głównie po to, żeby się tego i owego o was, Katolikach, dowiedzieć. Interesuje mnie w co wierzycie i jak wierzycie. Próbuję was zrozumieć, co ciągle mi się nie udaje. Nie wykluczam, że niektóre moje wyobrażenia o tym, w co wierzycie i jak wierzycie, są błędne. Więc nie trać okazji, jeśli mogę prosić oczywiście, żeby mi naświetlić gdzie błądzę - jeśli akurat pobłądziłem. Dziękuję. :)

N lut 14, 2010 23:19
zbanowana na stałe

mazli napisał(a):
Na pierwszej stronie tego tematu pisałem Ci co to jest grzech przeciwko Duchowi Świętemu, a Ty ciągle o Spowiedzi jako resecie odpuszczającym zawsze wszystkie grzechy

Tak, ja ciągle o spowiedzi i resecie. Ciekawe ilu zapytanych katolików wiedziałoby, na czym polega grzech "przeciw Duchowi Świętemu". Za to każdy katolik wie, że jeśli "niedajboże" zgrzeszy, to leci do spowiedzi, potem do komunii i problem z głowy. Na tym to polega. Kościół wmówił ludziom, że są grzeszni i teraz czerpie z tego uzależnienia od oczyszczania od grzechu (tylko za jego, czyli Kościoła, pośrednictwem) korzyści.

N lut 14, 2010 23:37

Dlaczego post mego meża został usunięty ?? Nik to dymitr40 czyżby napisał coś co kogoś wystraszyło ?? czy ktoś przestaszył sie tego że ma rację i komuś to niepasowało ??? Został usunięty z forum po 2 postach , DLACZEGO ???? Dlatego że za dużo wie ??? - O czymś co ktoś chciałby ukryć ???? Sądziłam że to forum i że tutaj można wyrazić swoje zdanie , doświadczenie itp - ale jednak chyba nie ?

Pn lut 15, 2010 3:30

jatsek napisał(a):
mazli napisał(a):
Na pierwszej stronie tego tematu pisałem Ci co to jest grzech przeciwko Duchowi Świętemu, a Ty ciągle o Spowiedzi jako resecie odpuszczającym zawsze wszystkie grzechy

Tak, ja ciągle o spowiedzi i resecie. Ciekawe ilu zapytanych katolików wiedziałoby, na czym polega grzech "przeciw Duchowi Świętemu".

Co absolutnie nie znaczy, że jak napisałeś Kościół daje wam do tego złudne poczucie spokoju sumienia oferując fenomenalny wynalazek w postaci sakramentu spowiedzi i odpuszczenia grzechów. Kościół choćby w KKK daje wiernym możliwość znalezienia odpowiedzi na wiele pytań. Jeśli wierny woli być nieświadomy i ogranicza swą żywią wiarę do niedzielnej Eucharystii ze względu na rodzinną tradycję to Kościół za niego wiedzy nie zdobędzie. Prawdziwy chrześcijanin ma obowiązek rozwijać się i poznawać swą religię.

jatsek napisał(a):
Za to każdy katolik wie, że jeśli "niedajboże" zgrzeszy, to leci do spowiedzi, potem do komunii i problem z głowy. Na tym to polega.

Może przedstawisz jakieś dane statystyczne potwierdzające swoją śmiałą tezę, iż każdy katolik stosuje taką taktykę? Twoja teza jest nieprawdziwa, choćby dlatego, że przykładowo ja mam inną świadomość.

jatsek napisał(a):
Kościół wmówił ludziom, że są grzeszni i teraz czerpie z tego uzależnienia od oczyszczania od grzechu (tylko za jego, czyli Kościoła, pośrednictwem) korzyści.

O grzeszności mówili już patriarchowie, prorocy ST i sam Chrystus. Znając choćby Przykazania nikt nie musi mi wmawiać, że jestem grzeszny. Sam mogę się o tym przekonać. Nikt też nie zmusza mnie do przystąpienia do Sakramentu Pokuty. Co więcej Kościół nie czerpie korzyści z mojej Spowiedzi i następującej po niej Komunii. Jeśli czerpie to w jaki sposób?

Pn lut 15, 2010 10:42

jatsek napisał(a):
Za to każdy katolik wie, że jeśli "niedajboże" zgrzeszy, to leci do spowiedzi, potem do komunii i problem z głowy. Na tym to polega. Kościół wmówił ludziom, że są grzeszni i teraz czerpie z tego uzależnienia od oczyszczania od grzechu (tylko za jego, czyli Kościoła, pośrednictwem) korzyści.

Widzisz jatsek, sposób w jaki piszesz nijak nie pozwala się domyśleć, że chcesz poznać naszą wiarę. Nie tylko piszesz bzdury (tutaj kolejna już z Twojego dorobku) i przedstawiasz je z taką pewnością jako nauczanie Kościoła, ale w ogóle nie zostawiasz miejsca na dyskusję. "Na tym to polega", "Kościół wmówił ludziom" - nie piszesz jako ten, który poszukuje prawdy i chce zrozumieć, piszesz jak ten który myśli że prawdę już poznał i chce nam teraz tą prawdę ukazać.
Jak już pisałem, i napiszę po raz ostatni, z czymś takim się nie dyskutuje, jedyne co mogę odpowiedzieć to znowu - mylisz się i zarzucasz nam Kościołowi coś, co w ogóle go nie dotyczy

Pn lut 15, 2010 11:41
zbanowana na stałe

mazli napisał(a):
Przykazania nikt nie musi mi wmawiać, że jestem grzeszny. Sam mogę się o tym przekonać.

No i widzisz? Potwierdzasz dokładnie to, co napisałem: w twojej świadomości jesteś grzeszny, potrzebujesz od czasu do czasu spowiedzi, pokuty, komunii. Jesteś uzależniony od usług, które oferuje Ci Kościół. Bo nikt inny poza Kościołem nie umożliwi Ci oczyszczenia się od grzechów. Oczywiście, że nikt cię do tego nie zmusza - Kościół zadbał o to, żebyś sam czuł potrzebę udania się do konfesjonału bez żadnego przymusu. Grunt to wywołać w ludziach nieustające poczucie bycia winnym "ulegania podszeptom szatana" - potem już samo leci...
mazli napisał(a):
Nikt też nie zmusza mnie do przystąpienia do Sakramentu Pokuty. Co więcej Kościół nie czerpie korzyści z mojej Spowiedzi i następującej po niej Komunii. Jeśli czerpie to w jaki sposób?

Utrzymywanie z datków na tacę stada szamanów pasożytujących na wygenerowanej i utrwalonej w was potrzebie kupowania od nich sakramentów nazywam właśnie "czerpaniem korzyści".

Pn lut 15, 2010 12:04

jatsek napisał(a):
No i widzisz? Potwierdzasz dokładnie to, co napisałem: w twojej świadomości jesteś grzeszny, potrzebujesz od czasu do czasu spowiedzi, pokuty, komunii.

Ja Tobie staram się wytłumaczyć, że to Jezus swoim życiem i nauką pokazuje mi moje braki, a Ty ciągle o sidłach Kościoła. Były też okresy, kiedy świadomy swojej grzeszności odszedłem od Boga i egzystowałem bez Sakramentu Pokuty. Świadomość ta, rzekomo uwypuklana przez Kościół, nie musi iść w parze z obsesyjnym przystępowaniem do Sakramentu.

jatsek napisał(a):
Cytuj:
Nikt też nie zmusza mnie do przystąpienia do Sakramentu Pokuty. Co więcej Kościół nie czerpie korzyści z mojej Spowiedzi i następującej po niej Komunii. Jeśli czerpie to w jaki sposób?

Utrzymywanie z datków na tacę stada szamanów pasożytujących na wygenerowanej i utrwalonej w was potrzebie kupowania od nich sakramentów nazywam właśnie "czerpaniem korzyści".

Jatsek nadal nie usłyszałem jakie korzyści ma Kościół z mojej Spowiedzi i Komunii. Uświadomię cię, że przed wejściem do kościoła nie są pobierane opłaty za wstęp, więc Sakramenty o których piszę kosztują mnie jedynie mój poświęcony czas.

Pn lut 15, 2010 12:15
zbanowana na stałe

Administracji uprzejmie dziękuję za ostrzeżenie na PW.
Więc jeszcze raz, tym razem mam nadzieję bez obrażania innych i obrażania wiary katolickiej.

mazli napisał(a):
Ja Tobie staram się wytłumaczyć, że to Jezus swoim życiem i nauką pokazuje mi moje braki, a Ty ciągle o sidłach Kościoła.

Rozumujesz więc dokładnie tak, jak tego oczekuje Kościół. Uznajesz się za istotę z natury grzeszną, a Kościół jest dla ciebie jedynym źródłem wybawienia, oczyszczenia z grzechu. Jesteś więc de facto uzależniony od korzystania z usług dla ducha oferowanych przez Kościół.
mazli napisał(a):
Jatsek nadal nie usłyszałem jakie korzyści ma Kościół z mojej Spowiedzi i Komunii.

Ano takie, że przy okazji pobytu w Kościele rzucasz na tacę, płacisz za ślub, chrzest, pierwszą komunię, pogrzeb, dajesz kopertę podczas kolędy... To są korzyści bardzo wymierne. Utrzymujecie na całym świecie całkiem sporo ludzi (kapłanów) którzy nie muszą pracować aby żyć dostatnio - wystarczy, że świadczą wam pewne usługi, bez których czulibyście się okropnie, balibyścię się śmierci bez ostatniego namaszczenia i ostatniej spowiedzi, nie wyobrażalibyście sobie nieochrzczenia dziecka czy nie wzięcia przed obliczem Boga ślubu (oczywiście kościelnego). A biznes się kręci...

Pn lut 15, 2010 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona