Niespełnione przepowiednie biblijne
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Niespełnione przepowiednie biblijne
akruk napisał(a): Ach, ale ten komentarz sprowadza się do "Mt 16, 28 rozpoczyna temat 'królestwa, które nastąpi', kontynuowany w kolejnych wersetach". Nie odnosi się nijak tego, że "przyjście Syna Człowieczego w królestwie" mieli oglądać za swojego życia niektórzy ze słuchaczy Jezusa. Jak się nie odnosi, jak się odnosi. Jeszcze raz ten fragment z linku: "Werset 28 stanowi przejście do proleptycznego objawienia 'królestwa, które nastąpi w Mt 17,1-8 (słowo „proleptyczny" oznacza, że objawienie to zapowiada, antycypuje nadejście królestwa)."Komentator stwierdza, że obiecane oglądanie przyjścia Jezusa w Królestwie będzie miało miejsce podczas Przemienienia Pańskiego (Mt 17,1 i następne), a dokładniej wydarzenie to będzie antycypacją nadchodzącego Królestwa. ------------------------------ akruk napisał(a): Mariel napisał(a): Sam Jezus jednak pomimo głoszenia nieuchronności nadchodzącego Królestwa Bożego najprawdopodobniej nie wyznaczał jakichś czasowych granic. Czy możesz uzasadnić tę opinię? Mogę, ale w skrócie, bo za dużo pisania, a jeszcze mi coś w oko wpadło na poprzedniej stronie. Nie tylko Mk 9,1 (i paralelne) ale także Mk 13, 30; Mt 10, 23, czyli logia w których Jezus wyznacza tę granicę, są najprawdopodobniej projekcją wczesnego Kościoła, a nie autentycznymi słowami Jezusa. Gdy się przyjrzeć Mk 9,1 (" Tak! - mówił dalej. - Powiadam wam, że stoją tutaj ludzie, którzy nie doznają śmierci, aż ujrzą Królestwo Boże przychodzące z mocą!") to można zauważyć, że wyznaczenie terminu jest całkiem, całkiem dokładne. Bo jeśli tylko część słuchaczy nie dozna śmierci, aż ujrzy Królestwo, to jest niemal pewne, że będą to raczej ci młodsi z audytorium, niż starsi którzy tego dnia nie doczekają. Na tej podstawie, znając wiek osób zgromadzonych wokół Jezusa można by już typować jakąś konkretną dekadę. Z jednej więc strony słowa Jezusa, których historyczność jest kwestionowana, z drugiej Mk 13,32. A za autentycznością Mk 13, 32, fragmentu który podkreśla niewiedzę Syna nt. tej daty ( "Jednak tego, kiedy nadejdzie ten dzień i godzina, nie wie nikt - ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko sam Ojciec") świadczy bardzo mocno kryterium zażenowania. Nie wiem czy są jacyś badacze, którzy negują jego historyczność, nie spotkałam się. Cytaty za D. Stern, "Komentarz żydowski do NT"
|
Pn wrz 14, 2015 12:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariel napisał(a): Komentator stwierdza, że obiecane oglądanie przyjścia Jezusa w Królestwie będzie miało miejsce podczas Przemienienia Pańskiego (Mt 17,1 i następne) Chcesz powiedzieć, że wg komentarza zapowiedź z Mt 16, 28 została spełniona po sześciu dniach, w Mt, 17,1n?!? To także komentowałem ("może sugerować ... ale to się nie trzyma kupy"). ------------------------------ Mariel napisał(a): w skrócie, bo za dużo pisania, a jeszcze mi coś w oko wpadło na poprzedniej stronie.
Nie tylko Mk 9,1 (i paralelne) ale także Mk 13, 30; Mt 10, 23, czyli logia w których Jezus wyznacza tę granicę, są najprawdopodobniej projekcją wczesnego Kościoła, a nie autentycznymi słowami Jezusa. Zapytam jeszcze raz: po czym poznać, że "autentyczne słowa Jezusa" najprawdopodobniej nie wskazywały żadnych czasowych granic. Bo że pogląd o rychłości panował we wczesnych gminach chrześcijańskich, to jasne. Ale czym uzasadniasz tak kategoryczne zdanie, że nie był to pogląd pochodzący od samego Jezusa? Mariel napisał(a): Z jednej więc strony słowa Jezusa, których historyczność jest kwestionowana, z drugiej Mk 13,32. Historyczność wszystkich słów Jezusa jest kwestionowana, więc... Mariel napisał(a): fragmentu który podkreśla niewiedzę Syna nt. tej daty ("Jednak tego, kiedy nadejdzie ten dzień i godzina, nie wie nikt - ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko sam Ojciec") Ale to zdania podkreśla tylko, że nie jest znany dokładny termin, dzień ani godzina. Co nie oznacza, że w ogóle nic nie wiadomo. A wiadomo - czasu pozostało niewiele, zanim skończy się pokolenie słuchaczy Jezusa.
|
Pn wrz 14, 2015 13:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Chcesz powiedzieć, że wg komentarza zapowiedź z Mt 16, 28 została spełniona po sześciu dniach, w Mt, 17,1n?!? To także komentowałem ("może sugerować ... ale to się nie trzyma kupy"). A cóż w tym takiego zaskakującego? Tak najczęściej wyglądają teologiczne wyjaśnienia do Mt 16, 27-28, ewentualnie jeszcze jest mowa o "przyjściu Jezusa w swoim Królestwie" podczas Zmartwychwstania albo Zesłania Ducha św. Czy ja gdzieś twierdziłam, że one mnie satysfakcjonują? ------------------------------ Cytuj: Ale czym uzasadniasz tak kategoryczne zdanie, że nie był to pogląd pochodzący od samego Jezusa? Prościej niż to zrobiłam się nie da, przykro mi. Te słowa Jezusa, w których określa czas nadejścia Końca nie są historycznie wiarygodne. Mam może napisać rozprawkę jakie kryteria o tym świadczą? Dzięki, ale nie. Każdy w końcu może sprawdzić sam, nic na wiarę ;) Cytuj: Historyczność wszystkich słów Jezusa jest kwestionowana, więc... Nie jest kwestionowana w równym stopniu. akruk napisał(a): A wiadomo - czasu pozostało niewiele, zanim skończy się pokolenie słuchaczy Jezusa. Właśnie tego nie wiadomo, bo to sobie wymyśliło następne pokolenie.
|
Pn wrz 14, 2015 14:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariel napisał(a): Czy ja gdzieś twierdziłam, że one mnie satysfakcjonują? Więcej drewna!... ------------------------------ Cytuj: Cytuj: Historyczność wszystkich słów Jezusa jest kwestionowana, więc... Nie jest kwestionowana w równym stopniu. Zależy. W gruncie rzeczy wszystkie "słowa Jezusa" pochodzą wyłącznie z pism jego wyznawców i wszystkie mogą odzwierciedlać ich poglądy, a nie to, co rzeczywiście powiedział. (Pominąwszy, być może, charakterystyczne posługiwanie się wyrażeniem "Syn Człowieczy"). A wtedy... jeszcze więcej drewna! ------------------------------ Cytuj: Cytuj: Ale czym uzasadniasz tak kategoryczne zdanie, że nie był to pogląd pochodzący od samego Jezusa? Prościej niż to zrobiłam się nie da, przykro mi. Te słowa Jezusa, w których określa czas nadejścia Końca nie są historycznie wiarygodne. Nie jest wiarygodne, dlaczego miałyby pochodzić od Jezusa? No przecież cały czas pytam: a DLACZEGO nie? Cytuj: akruk napisał(a): A wiadomo - czasu pozostało niewiele, zanim skończy się pokolenie słuchaczy Jezusa. Właśnie tego nie wiadomo, bo to sobie wymyśliło następne pokolenie. A skąd wiadomo, że sobie wymyśliło " następne pokolenie" *), a nie że powtarzano sobie za Jezusem? Z głębokiego przekonania, że nie mógł opowiadać czegoś, co się nie sprawdziło? _______________ *) Czy Paweł albo Mateusz to "następne pokolenie" czy to samo pokolenie? I po co następne pokolenie miałoby wymyślać proroctwo dotyczące przyjścia Jezusa za życia poprzedniego pokolenia, a nie własnego?
|
Pn wrz 14, 2015 14:25 |
|
|
|