Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Polacy biorą rozwód z Kościołem 
Autor Wiadomość

Post Re: Polacy biorą rozwód z Kościołem
Radogost napisał(a):
Chwila moment ! Ja nikomu niczego nie narzucam , więc nie wiem skąd takie stwierdzenie i to jeszcze z wyrzutem. Dla mnie niech każdy wierzy sobie w co chce , bo mnie to ani parzy ani ziębi - po prostu debatujemy czy chrzest w okresie niemowlęcym jest potrzebny i tyle .

Część ludzi wierzy, że chrzest w okresie niemowlęcym jest potrzebny i mam wrażenie, że Ciebie to "parzy" ;)

Radogost napisał(a):
Tylko , że noszenie amuletu do niczego nie zobowiązuje a bycie katolikiem tak . Jeżeli chodzi o samo noszenie amuletów , to Ty może nie będziesz miał nic przeciw temu ale Kościół już ma . Wejdź do wątku "POGANIE - WCZORAJ I DZIŚ" tam ten temat został ostatnio poruszony .

Nie chodzi o amulety, podałem jedynie taki przykład. Zasada jest taka, że jeśli rodzice uważają, że coś jest dla dziecka korzystne, to nie widzę powodów, aby mieli mu tego odmawiać.

A bycie praktykującym katolikiem wprawdzie zobowiązuje, ale przecież chrzest nie zmusza nikogo do praktykowania katolicyzmu.

Wt mar 16, 2010 19:50

Radogost
Ja traktuję kwestię wiary podobnie jak metody wychowawcze i zestaw przekazywanych wartości jako sprawy które należą do rodziców. Jakieś formalności w przyszłości, nie moga być podstawą do związywania rąk rodzicom. Nie stanowi to też problemu dla człowieka który wiarę porzuci, bo on nie potrzebuje mieć papierka, a jeśli jest tak że potrzebuje to wszelkie procedury i tak zmierzają ku celowi. Na dobrą sprawę to co opisałeś to tylko jedna z kilku opcji i nie można tym tłumaczyć brak potrzeby chrztu.

Kościół jako instytuacja dla mnie jest niejasnym pojęciem. Rozumiem jakie miałeś przesłanie, ale dla mnie nie do końca jasne o tyle że w sumie nie wiem o czym mówimy. To zupełnie sztuczne tworzenie definicji kościoła jako kancelarii z księdzem i sekretarką, a nad nimi jest jakiś biskup. Nie ma wiernych, nie ma sakramentów, nie ma wiary! To jest dośc dziwne dla mnie.

Wt mar 16, 2010 20:09

Radogost napisał(a):
mazli napisał(a):
Bo i być riposta musi. Choćby tak banalna, że nie kler nakazuje nam przyjąć chrzest, ale ten, który jest centrum Chrześcijaństwa - Jezus Chrystus. Gdzie tutaj nakazy kleru?

No i dobrze - zgadzam się z tym ale chyba mi nie powiesz , że chrzczenie niczego nieświadomych niemowląt to pomysł Jezusa.

"Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im; do takich bowiem należy królestwo Boże." (Mk 10. 14)
Fragment być może nie dotyczy bezpośrednio chrztu, ale daje do zrozumienia że nie warto zwlekać ze staniem się częścią mistycznego ciała Chrystusa. Jeśli dodatkowo rodzice chcą włączyć do Kościoła swoje małe dziecko nie widzę w tym problemu. Nikt ich nie zmusza, kierują swą pociechę wedle własnego mniemania.

Wt mar 16, 2010 23:11
zbanowany na stałe

Wlasciwie to ja troche nie rozumiem zarzutow dotyczacych chrztu. Przeciez to oczywiste, ta wylacznosc woli rodzicow. Natomiast Kosciol dzialalby wbrew dobrym zasadom gdyby nauczal o zakazie a jednak chrzcil. W kazdym innym przypadku trudno wymagac by zaniedbywal zdobywanie nowych czlonkow skoro jego zadaniem jest krzewienie wyznania.

Wt mar 16, 2010 23:29

@Dural
Tyle że takie "pseudo-metody" prowadzą do odwrotnego skutku niż (był chyba) zamierzony.
Gdyby był większy nacisk na formację przyszłych księży (szeroko rozumiana "etyka zawodowa"), a nie formalizację (liturgia, sakramenty, kartoteki), to pewnie problem odchodzenia z kościoła byłby związany nie z powodów codziennych ("bo złego księdza spotkałem") tylko znacznie poważniejszych, np. związanych z postrzeganiem religii we własnych relacjach z Bogiem
(inne rozumienie/odrzucenie pewnych prawd wiary).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr mar 17, 2010 1:30
zbanowany na stałe

Z tym sie zgodze pod warunkiem, ze mowimy o idealach. W swiecie gatunku ludzkiego masz cos do powiedzenia nie kiedy jestes szlachetny, ale silny. Z tego powodu mnie nie dziwi postepowanie Kosciola. Wiecej ochrzczonych, wieksza wladza i wplywy, silniejszy glos. Ja mysle, ze najwazniejsza w tym wszystkim jest jednak jego misja. Skoro jest przekonany o wielkiej wadze jak najszybszego zblizenia dziecka do Boga, musialby sam sobie zaprzeczyc idac na ustepstwa.

Śr mar 17, 2010 8:38

Po części zgadzam się z waszymi wypowiedziami , ale co do chrztu dzieci to nie widzę w tym słuszności , chyba że jest tak jak napisał Dural - robi się to po to aby mieć więcej członków a co za tym idzie większą władzę. Ja jednak jestem zdania , że chrzest powinien przyjmować człowiek w pełni świadomy swego postępowania , bo wtedy może sam zdecydować czy chce być katolikiem , ateistą czy poganinem a tak mamy herezję.

Śr mar 17, 2010 8:56

Radogost napisał(a):
Ja jednak jestem zdania , że chrzest powinien przyjmować człowiek w pełni świadomy swego postępowania , bo wtedy może sam zdecydować czy chce być katolikiem , ateistą czy poganinem a tak mamy herezję.

Istotnie cały czas może decydować kim jest. Nie legitymujemy się jako katolik/ateista/poganin jeśli chodzi o szeroko pojęte figurowanie i funkcjonowanie na świecie. Jeśli więc w głębi duszy nie jest katolikiem nawet formalnie może poprzez apostazje odejść po ukończeniu 18 roku życia.

Śr mar 17, 2010 14:32

No i po co to wszystko ? Nie lepiej kończąc 18 lat określić się niż odchodzić przez apostazje. Dla mnie to jest masło maślane i całkowicie popieram Durala.

Śr mar 17, 2010 16:14

@Radogost
Jednak kościołowi takie status quo (aha... ;-) ) się opłaca, nawet jeśli część ludzi odejdzie:
a) "bo w tym kościele dowiedziałem się o Bogu/poznałem tylu cudownych ludzi"
b) "nie chce mi się szukać jakichś innych wspólnot, skoro katolicki kościół mam pod domem"
c) "większość ludzi do niego należy, więc (chyba) to musi być ten właściwy"
d) "no bo papież-Polak"

Można to też wytłumaczyć syndromem "pozytywnego przywiązania":
- Mietek, spróbuj dziś Wyborowej.
- Nie. Od 20 lat piję Żytnią i mi pasuje.
- Ale przecież nawet nie spróbowałeś, może by ci zasmakowała.
- Może tak, ale wolę sprawdzony produkt.
Zresztą, jestem patriotą i nawet jeśli by mi nie smakowała, czy nawet podrożała,
to i tak bym ją kupował.

A 18 lat to szmat czasu. Dla potencjalnych katechumenów - całe życie.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr mar 17, 2010 18:00

To ja jeszcze proponuję wybór języka ojczystego i stylu ubierania po ukończeniu 18 lat. Do tego czasu żadnych rozmów z dzieckiem, żeby mu nie narzucać języka rodziców i żadnych ubrań, żeby nie narzucać mu gustu rodziców. Jak skończy 18 lat to sobie wybierze język, w którym będzie i kupi pierwsze ciuchy i będzie miał wolność jak cholera.

Śr mar 17, 2010 18:14

BlueDraco napisał(a):
To ja jeszcze proponuję wybór języka ojczystego i stylu ubierania po ukończeniu 18 lat. Do tego czasu żadnych rozmów z dzieckiem, żeby mu nie narzucać języka rodziców i żadnych ubrań, żeby nie narzucać mu gustu rodziców. Jak skończy 18 lat to sobie wybierze język, w którym będzie i kupi pierwsze ciuchy i będzie miał wolność jak cholera.

A ja proponuję poczytać poprzednie posty aby głupot nie wypisywać , bo jak będziemy wyłapywać piąte przez dziesiąte , to nic z tego nie wyniknie.

Śr mar 17, 2010 18:30

Elbrus napisał(a):
c) "większość ludzi do niego należy, więc (chyba) to musi być ten właściwy

Na razie tak ale statystyki mówią same za siebie.

Śr mar 17, 2010 18:32

Dziwny ten kościół dla apostatów ...???

Że co oni są gorsi czy jak bo nie są w Kościele ?

aa wiem zapomniałem kasa się urywa ....

nic to może chodzi o młodych chłopców teraz to na topie w Niemczech... i Irlandii

ciekawe może i u nas takie są historie ale nikt głośno o tym nie mówi...

Śr mar 17, 2010 19:10

A jeżeli by poganin bo tak należałoby chyba nazwać nie ochrzczonego ,zmarł w młodości nie przyjmując tego sakramentu a świadomy był istnienia wary katolickiej i jej sakramentów-to co z nim dalej? .Czy tam będzie "płakał i zgrzytał zębami"?

Śr mar 17, 2010 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona