Dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła ?
Autor |
Wiadomość |
Zefat
Dołączył(a): Pt kwi 02, 2010 11:03 Posty: 6 Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
|
 Re: Dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła ?
Ja Ci odpowiem «Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich rodzajów!» I stało się tak. 25 Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. I widział Bóg, że były dobre. B nie stworzyl zla  Stworzyl wszystkie stworzenia, zlo jest jedynie metafora i zostalo tutaj uosobione w postaci weza. A jak powstalo zlo? "W prosty sposob". B nie mogl stworzyc zla, bo jest sam absolutnym dobrem, dobrem nieskonczonym, gdyby stworzyl zlo stalby sie wlasnym zaprzeczeniem. Bunt Aniolow spowodowal powstanie zla. Bunt Aniolow mial jeszcze miejsce przed stworzeniem Edenu(Judaizm!). Teraz bardziej po katolicku : zlo, piekło zostalo stworzone przez przeciwnika B-ga, to nie Wszechmocny stworzyl pieklo (o czym zapomina bardzo wielu ludzi), ale satan, wchodzimy na plaszcyzne teologiczna, po ktorej trudno mi sie poruszac, w kazdym razie Wielki nie stworzyl zla. Dlatego np. opowiastki np. "nie grzesz, bo Bóg skaze Cię na pieklo" z teologicznego punktu widzenia jest to zdanie po czesci prawdziwe a po czesci nie". dlaczego? jezeli grzeszysz to owszem mozesz trafic do piekla, ale nie dlatego, ze Wszechmocny Cie tam zesle, tylko dlatego, ze masz wybor albo grzech albo "Bóg". Jestem wyznawca Judaizmu, wiec nie wierze w pieklo (przynajmniej w takiej postaci jak Katolicy). A wąż* był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. Z mojego punktu widzenia jest to metafora. Metafora ukrytego zla! Wniosek: Pochodzenie zla ma rozne zrodla, zalezy od interpretacji. Faktem jest jednak, ze pojecie zla jest bardzo ogolne ,a Bereszit (Ksiega Rodzaju) wyjasnia w zupelnosci pochodzenie zla. Trzeba dlugo nad tym siedziec i interpretowac. Ale faktem jest, ze Wszechmogący nie stworzyl zla, stworzyl tylko istoty, ktore posiadajac wolna wole, zbuntowaly sie.
|
Pt kwi 02, 2010 12:32 |
|
|
|
 |
Zefat
|
Dlaczego wierzący wierzą też w demony i diabła ?
Dlatego ,ze jezeli zaprzeczamy istnieniu przeciwnika B-ga, to zaprzeczamy automatycznie istnieniu Wszechmocnego a co za tym idzie istnieniu czlowieka jako istoty duchowej.
|
Pt kwi 02, 2010 12:38 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Z tym to ja sie nie moge zgodzic. Mozna zalozyc istnienie JEDNEJ sily. Przeciez Bog moglby byc raz dobry, raz mniej. Powiem wiecej, zalozenie podzialu na super dobro i super zlo jest mniej prawdopodobne. W naturze nic takiego nie mozna zarejestrowac. Twoja teza musi opierac sie na nienaturalnych dowodach lub jak najbardziej naturalnym wymyslaniu.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt kwi 02, 2010 14:56 |
|
|
|
 |
Rozmyślacz
|
Zefat to jak to jest ? Bóg stworzył węża z wolną wolą  ? A skoro wąż to symbol to kto skłonić miałby Ewę do grzechu ? I skąd w raju pojęcie grzechu skoro to idealny świat ? Sam Bóg dał zło a zło wyraża się wolną wolą ...
|
So kwi 03, 2010 14:57 |
|
 |
AHAWA
|
Rozmyślacz, wąż to tylko symbol (w ksiedze Rodzaju, bo co innego oznacza w ksiedze Wyjscia) upadłego anioła, istoty duchowej obdarzonej wolną wolą, I to właśnie ta istota doprowadziła do upadku pierwszych rodziców, czyli Adama i Ewy. Co do świata idealnego, czyli Raju, to w rzeczy samej nie było w nim grzechu, grzech przyszedł z zewnątrz tzn. poprzez demona. Bóg nie dał zła, upadły anioł sam wybrał potępienie swoją wolną wolą i wciąż na nowo je wybiera tak jak my wierzący w Jezusa Zmartwychwstałego wybieramy swoją wolną wolą Jego samego.
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
So kwi 03, 2010 15:05 |
|
|
|
 |
atryda
|
Rozmyślacz napisał(a): mało kto się rwie to wyjaśnienia tych słów w ks. Rodzaju... Interpretacja tych słów w oderwaniu od nauki Kościoła prowadzi na manowce. Najpierw trzeba wznieść się na poziom osoby wierzącej i dopiero w tym duch można poznawać Słowo Boże. Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć czy to szatan identyfikując się z powierzchownością natury węża wybrał tę postać by się przedstawić człowiekowi, a to opisuje autor, czy też autor tego tekstu tak próbował dać zrozumienie swym współczesnym o przyczynie i skutkach zła jakie pojawiło się na ziemi oraz jego o konsekwencji dla ludzi. Same zło i jego źródło Kościół widzi w buncie Lucyfera z wszystkimi tego konsekwencjami.
|
So kwi 03, 2010 15:17 |
|
 |
amadeus35
|
Rozmyślacz napisał(a): Czy to nie absurd że wierzący wierzą w zło ? W diabła i jakieś tam demony ? Czy nie więcej mają dowodów na istnienie diabła niż samego Boga ? Jak to jest że Bóg był początkiem zła, w końcu wszystko ma pochodzić od Boga ? tak ?
o to dziś pytam [color=#80BFFF]Sprobuje na twoje pytanie odpowiedziec oczywiscie ze kiedy istnieje dobro istnieje rowniez zlo o szatanie i demonach mowi Biblia i sam Jezus przed nimi ostrzega wiec jezeli wierzysz w Boga to musisz wiedziec ze jest rowniez ta druga strona czyli zlo , szatan i demony...[/color]
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So kwi 03, 2010 15:25 |
|
 |
Rozmyślacz
|
metafory i interpretacje każdy na swój sposób tłumaczy... prawda?
|
So kwi 03, 2010 16:23 |
|
 |
atryda
|
Rozmyślacz napisał(a): metafory i interpretacje każdy na swój sposób tłumaczy... prawda? Tak metafory jak i interpretacja można służyć tylko nam osobiści i w odniesieniu do naszego życia i tylko w tedy można indywidualnie można interpretować teksty natchnione (ale i tak w duchu tych, że), ale już w odniesieniu do całego Objawienia i historii Kościoła, dowolna interpretacja jest niedopuszczalna, a nawet niebezpieczna.
|
So kwi 03, 2010 16:51 |
|
 |
Rozmyślacz
|
a skąd widzą Ci co interpretują że interpretują prawidłowo ...? Z tego co zauważam to interpretacje pism są właśnie dowolne... skoro napisane jest wąż kto ma prawo mówić że to nie jest wąż a symbol ?
Kto jest tego pewien i ma takie prawo ?
|
So kwi 03, 2010 16:54 |
|
 |
atryda
|
Rozmyślacz napisał(a): a skąd widzą Ci co interpretują że interpretują prawidłowo ...? Z tego co zauważam to interpretacje pism są właśnie dowolne... skoro napisane jest wąż kto ma prawo mówić że to nie jest wąż a symbol ?
Kto jest tego pewien i ma takie prawo ? W KK. interpretacja PŚ jak i definiowanie prawd jest poddane, pełnej krytyce wiedzy jak i dotychczasowej tradycji Kościoła. Więc proszę sobie wyobrazić, że dany tekst jest poddany krytyce, a nawet więcej autor chce takowej wszystkim instytucjom kościelnym, wszystkim pasterzom będącym w Kościele, teologom. I ta dyskusja wypracowuje wspólne stanowisko i wspólne spojrzenie na tekst jednocześnie zgodny w każdym ze swych elementów z dotychczasową Nauką Kościoła. A wszystko to dzieje się we współdziałaniem i pieczą Ducha Świętego.
|
So kwi 03, 2010 17:04 |
|
 |
mazli
|
Rozmyślacz napisał(a): A skoro wąż to symbol to kto skłonić miałby Ewę do grzechu ? Jej pycha - ja wiem co jest dla mnie lepsze i zrobię po swojemu. Rozmyślacz napisał(a): I skąd w raju pojęcie grzechu skoro to idealny świat ? Dobro to postępowanie według Bożego prawa - zło postępowanie przeciw. Grzech więc powstaje wskutek niewłaściwego wykorzystania wolnej woli. Rozmyślacz napisał(a): Sam Bóg dał zło a zło wyraża się wolną wolą ... Tato mówi Ci żebyś zjadł jabłko a nie chipsy. Wychodzi z domu, a Ty natychmiast do biedronki po Cheetos'y. Jaka w tym wina taty? Taka że nie zamknął Cię na klucz.
|
So kwi 03, 2010 17:10 |
|
 |
Zefat
|
ROZMYŚLACZ : Wiesz, ciezko mi jest jakos tak pisac to wszystko slowami, bo by bylo to zbyt niezrozumiale (nawet dla mnie samego hehe), warto czasami zajrzec do innych zrodel, ja np. oprocz tego, ze jestem Żydem, to mam prawo (tak jak inni ludzie) korzystac, uzupelniac ciekawosc albo wiedze (to ogromna roznica!) w oparciu o inne zrodla. I tak np. w zwiazku z upadkiem Aniolow, bo jestes zapewne Katolikiem, polecam : "Nauka św. Ireneusza o szatanie i dziele Chrystusa". Jak widac jestem bardzo tolerancyjnym i wszechstronnym Żydem ;p Atryda napisalas " Interpretacja tych słów w oderwaniu od nauki Kościoła prowadzi na manowce..." Na manowce powiadasz? Naród Izraela interpretuje te slowa od tysiecy lat i nie zaprowadzilo Nas to na manowce, nadal jestesmy Narodem zywym, ktory wyznaje Najwyższego. Nie obraz sie, ale patrzac na to co napisalas moge stwierdzic tylko tyle, ze jest to kompletna bzdura, ponieważ Żydzi juz dawno zinterpretowali słowa Bereszit (Ks. Rdz), a Kosciol z tego skorzystal w podobny sposob. Interpretacja Kosciola na temat Bereszit to nie WLASNA interpretacja, lecz zaczerpnieta z rozumowania Narodu Wybranego. Nic dziwnego w koncu Chrzescijanstwo wywodzi sie z Judaizmu. ALE! Mozliwe jest, ze zle Ciebie zrozumialem, jesli tak to naprawde przepraszam. Pozdrawiam. 
|
N kwi 04, 2010 13:47 |
|
 |
atryda
|
Kolego Zafat, jeśli byś odebrał te słowa w Duchu to byś zrozumiał, że powinno je się odnosić do chrześcijan, trzeba też wiedzieć, że miałem na myśli interpretację Ksiąg Nowego Testamentu i Dzieło Jezusa Chrystusa, a jest to postrzegane też przez optykę, jaką niesie nam Stary Testament i tu niezaprzeczalnie pełnię tej nauki posiada Kościół jako całość. Pewnie sam wiesz, że można pod wpływem chwili w samotności odczytać z tekstów Biblii zarówno słowa prawdy jak i zinterpretować je błędnie tak jak nam wygodnie. Emocje mają swe prawa i swą naturę i potrafią człowieka, który im ulega wyprowadzić na manowce. Więc idąc tym tokiem myślenia, a odnosząc to do Żydów, to Żydzi mają swe widzenie i rozumienie Starego Testamentu i to poprzez te Księgi widzą Boga oraz Jego działanie w historii i świecie. Też Żydzi bardziej polegają na tym, co na przestrzeni tysięcy lat zgromadziła społeczność żydowska jako całość, a nie jako indywidualny młodzian pragnący nauczać swych nauczycieli. Tak też my chrześcijanie nie będziemy na siłę wykładać wam ST, tak i Żydzi pewnie nie chcą nauczać nas o Chrystusie. Chyba, że już wchodzą w życie słowa Jezusa o pełnym powrocie umiłowanych dzieci Boga z powrotem w pełnię tajemnicy jego Miłości i Zbawienia.
|
N kwi 04, 2010 14:48 |
|
 |
atryda
|
Mój powyższy post proszę rozumieć jako wytłumaczenie mego postu wcześniejszego do, którego z kolei ty się odniosłeś. Co do tego, że KK w wielu sprawach widzi podobnie jak Żydzi jest mi to naturalne, bo jaka napisałeś korzenie chrześcijaństwa wyrastają z historii Narodu Wybranego.
|
N kwi 04, 2010 14:54 |
|
|
|