czy nasze pokolenie doczeka końca czasów?...
Autor |
Wiadomość |
Silva
|
 Re: czy nasze pokolenie doczeka końca czasów?...
Informacje o papierosach i kradzieży jabłek pochodzą z Opoki (opoka.org): Cytuj: W Lourdes i w Fatimie Matka Boska objawiła się pierwszy raz podczas modlitwy dzieci. Inaczej było w przypadku Medjugorie. Tutaj -podobnie jak w Garabandal - „cudowne" wydarzenia poprzedził grzech. Dzieci zebrały się bowiem na potajemnym paleniu papierosów, a jeden z chłopców ukradł sąsiadowi jabłka... To z pewnością daje wiele do myślenia, ale niczego przecież jeszcze nie przesądza. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZP ... gospa.htmlPoza tym jeszcze parę uwag co do "widzących", Gospy, i franciszkanów zajmujących się tym wszystkim: Cytuj: Zadziwiające są także bezprecedensowe ingerencje Gospy w sprawy dyscypliny kościelnej i zachęcanie do nieposłuszeństwa wobec prawowitej hierarchii kościelnej. Tym bardziej, że wizjonerzy i opiekujący się nimi miejscowi franciszkanie wielokrotnie wykazywali się niesubordynacją wobec miejscowego ordynariusza. Nietypowo także wygląda życie „widzących" z Medjugorie w porównaniu z bohaterami innych słynnych objawień: pokorną i dyskretną św. Bernadettą czy siostrą Łucją, która spędziła wiele lat ukryta w klasztorze. Żaden z medjugorskich wizjonerów nie wybrał drogi kapłańskiej czy zakonnej. Miast tego jeżdżą po świecie i odbywają publiczne spotkania. http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZP/medjugorie_kjgospa.html
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr kwi 21, 2010 9:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Opoka" nie posiada statusu nieomylności i jak inni może powielać bzdury. Komuniści w byłej Jugosławi dla zdeprecjonowania objawień wymyślili kalumnie o papierosach, kradzonych jabłkach, więcej zarzucali Mirjanie, że przywozła z Sarajewa narkotyki i wszyscy byli naćpani. Wsadzili do więzienia, maltretując go wprzódy proboszcza parafii. Obstawiali milicją, wojskiem całą okolice Medjugorie, przesłuchiwali wizjonerów straszac je różnymi konsekwencjami. W końu ulegi......ale nie katolicy, wypowiadąjcy autorytatywnie zamiary Boga. A "znawcy" Boga i Jego zamiarów powielają komunistyczne brednie. Podany przykład z Fra Fontanę nic Ci nie mówi? "Myśli moje nie są myślami waszymi" ....i dobrze, bo wychodziłoby, że Bóg jest tylko dla wybrańców, a grzesznikom wara. Bernadetta, Łucja, wstąpiły do zakonu, wizjonerzy z Medjugorja założyli rodziny - bo Maryja przez te lata powtarza...batalia szatana z Bogiem współczesnie toczy się w wielu aspektach, głownie na linii rodzin. Niszczenie rodzin współczesnie to główny front walki z Bogiem. Zakazu organizowano oficjalnych pielgrzymek organizowanych przez Kościół nie cofnięto, ale nakazano duchownym towarzyszenie kazdej pielgrzymce. Rocznie do Medjugorje pielgrzymuje tysiące duchownych - z pielrzymami, indywidualnie i na rekolekcje dla kapłanów. Maksymilian wizjoner z La Sallete tez nie został kapłanem, zakonnikiem. Melania zmieniała wiele zgromadzeń zakonnych we Francji, Włoszech, Anglii....ale nikt przez to nie podważa wiarygodności objawień.
|
Śr kwi 21, 2010 9:55 |
|
 |
Silva
|
Kongregacja ds Nauki Wiary to też komuniści, którzy chcą podważyć prawdziwe i wspaniałe objawienia? Kościół stwierdził że objawienia są wewnętrznie sprzeczne i niepoważne oraz wydał zakaz urządzania pielgrzymek i ci którzy go łamią sprzeciwiają się Kościołowi. Zresztą sami "widzący" i zakonnicy którzy się tym wszystkim zajmują też się sprzeciwiają.
A dla mnie autorytetem nie jest ani Opoka, ani ty, ani ci kapłani którzy tam jeżdżą, ani żadni "Charyzmatycy" ale Kościół.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr kwi 21, 2010 10:11 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Silva, popieram Cię  Nie obchodzi mnie ilu ludzi tam jeździ, jakie piękne te objawienia są, ile wspaniałych efektów przynoszą, kto się im przeciwstawia itp.itd. - nieuznane to nieuznane. Przy czym to nie oznacza "nie-pozytywne" - po prostu "nie-uznane". I tyle, o co się tu kłócić.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 21, 2010 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Silva napisał(a): Kongregacja ds Nauki Wiary to też komuniści, którzy chcą podważyć prawdziwe i wspaniałe objawienia? Kościół stwierdził że objawienia są wewnętrznie sprzeczne i niepoważne oraz wydał zakaz urządzania pielgrzymek i ci którzy go łamią sprzeciwiają się Kościołowi. Zresztą sami "widzący" i zakonnicy którzy się tym wszystkim zajmują też się sprzeciwiają.
A dla mnie autorytetem nie jest ani Opoka, ani ty, ani ci kapłani którzy tam jeżdżą, ani żadni "Charyzmatycy" ale Kościół. Kościół nie zanegował, nie wydał całkowitego zakazu pielgrzymek (jak w przypadku Oławy). Tyle i aż tyele....dalsze kalkulacje są tylko wyrazem osobistej niechęci, albo nadiinterpretacją zaleceń Kościoła. Komisja vatykanu pod przewodnictwem kard Camilo Ruini z udziałem kardynałów, biskupów, bada sprawe i ich werdykt będzie ostateczny. PS Kościół stanowią także kapłani ( z kardynałami włącznie), którzy tam jeżdżą i charyzmatycy  Johnny - żadne w historii Kościoła objawienia w trakcie ich trwanie nie zostału znane, tak ustalone są procedury Kościoła.
|
Śr kwi 21, 2010 10:40 |
|
|
|
 |
BladzacyAniolek
|
Ja popieram Silve.  A tu macie nową wizje końca świata: http://www.dailymotion.pl/video/xcv6dv_ ... n_creation  W takie głupie przepowiednie wierzycie. W niedzielę już 3 wojna światowa miała wybuchnąć, i jakoś nie wybuchnęła.  Lepiej zacząć wierzyć w to co Pismo Święte podaje. 
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Śr kwi 21, 2010 11:27 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Johnny - żadne w historii Kościoła objawienia w trakcie ich trwanie nie zostału znane, tak ustalone są procedury Kościoła. Dokładnie - zatem dopóki nie będą uznane, dopóty traktujemy je jak nieuznane.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 21, 2010 12:03 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
@Silva Nie tylko franciszkanie podlegają bezpośrednio pod Papieża i Kongregację do Spraw Zakonów (de Religiosis) Wiec miejscowy Ordynariusz ... Kod: Silva, popieram Cię Nie obchodzi mnie ilu ludzi tam jeździ, jakie piękne te objawienia są, ile wspaniałych efektów przynoszą, kto się im przeciwstawia itp.itd. - nieuznane to nieuznane. Przy czym to nie oznacza "nie-pozytywne" - po prostu "nie-uznane". I tyle, o co się tu kłócić.
W Polsce jest grubo ponad 100 Sanktuariów Maryjnych. Ogromna ilość z nich powstała na bazie Objawień nie uznanych przez Kościół. np. Sanktuarium w Warszawie na Siekierkach mocno gloryfikowane jest przez Biskupów, a Widząca należąca do III Zakonu franciszkańskiego nadal żyje.. http://www.sanktuarium-pijarzy.pl/Jedyne uznane w Polsce Objawienia są w Gietrzwałdzie . Dlaczego zatem Drogi ... posiadający Stały Charyzmat różne Sanktuaria Nawiedza?
|
Śr kwi 21, 2010 13:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Licheń - objawienia z pierwszej połowy XIX wieku, też oficjalnie nie uznane przez Kosciół. Maryja nakreśliła w podczas objawień w Licheniu dzieje Polski do czasów współczesnych.
Nie uznane nie znaczy zakazane - jak w przypadku Oławy pod groźbą ekskomuniki.
|
Śr kwi 21, 2010 13:27 |
|
 |
Johnny99
|
Nieuznane znaczy nieuznane - dokładnie tyle. Konsekwencje takiego znaczenia będą się różnić dla każdego katolika, ale jedna powinna być wszystkim wspólna - mianowicie taka, że jeżeli coś jest nieuznane, to nie traktujemy tego tak, jakby było uznane.
|
Śr kwi 21, 2010 13:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nieuznane znaczy nieuznane - dokładnie tyle. Konsekwencje takiego znaczenia będą się różnić dla każdego katolika, ale jedna powinna być wszystkim wspólna - mianowicie taka, że jeżeli coś jest nieuznane, to nie traktujemy tego tak, jakby było uznane. Ale także nie przesądzamy o falszywości. Do szystkich miejsc objawień, zanim Kosciół często po latach je uznał, ludzie pielgrzymowali nieustannie.
|
Śr kwi 21, 2010 13:42 |
|
 |
Cyryl
|
A ja słyszałem,że w przypadku przeróżnych takich objawień istnieja liczne zakłócenia na łączach niebo-ziemia.Odbiorcami takich objawień bywaja osoby proste bez wiedzy teologicznej i mogą się mylić nie z własnej winy.Podobno poziom zakłóceń nawet w tych objawieniach uznanych wynosi około 20%.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Śr kwi 21, 2010 13:44 |
|
 |
Silva
|
Alus napisał(a): Ale także nie przesądzamy o falszywości. Do szystkich miejsc objawień, zanim Kosciół często po latach je uznał, ludzie pielgrzymowali nieustannie. Może i tak, ale jak ocenisz sytuację w której ktoś jawnie łamie zakazy Kościoła?
|
Śr kwi 21, 2010 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Może i tak, ale jak ocenisz sytuację w której ktoś jawnie łamie zakazy Kościoła? Pielgrzymi do Medjugorje nie łamią zakazu, gdyż pielgrzymki organizowane są przez osoby świeckie i każdej grupie asystuje kapłan - zgodnie zresztą z zaleceniem. Zakazy Kościoła - Vatykan wydał w latach 40-tych oficjalny zakaz kultu Miłosierdzia Bożego objawionego św.Faustynie. Dzięki staraniom kard. Wojtyły został on w 1976r cofnięty. Niemniej przekaz objawień, obraz "Jezus ufam Tobie", Koronka do Bożego Miłosierdzia, przez lata zakazu rozeszła się po całym świecie i była powszechnie znana. Rok 2000 spotęgował tylko kult i spowodował, że Łagiewniki sa najliczniej nawiedzane przez pielgrzymów całego świata pośród wszystkich sanktuariów. A obraz Jezusa miłosiernego znajduje się w niemal wszystkich kościołach na świecie.
|
Śr kwi 21, 2010 17:18 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Pielgrzymi do Medjugorje nie łamią zakazu, gdyż pielgrzymki organizowane są przez osoby świeckie i każdej grupie asystuje kapłan - zgodnie zresztą z zaleceniem. W przypadku Polski można powiedzieć, że pielgrzymki organizował o. Rydzyk, a wierni mu współtowarzyszyli (robił to dla nich, ale był inicjatorem). Chyba, że było inaczej?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr kwi 21, 2010 18:51 |
|
|
|