Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 czy nasze pokolenie doczeka końca czasów?... 
Autor Wiadomość

Post Re: czy nasze pokolenie doczeka końca czasów?...
Informacje o papierosach i kradzieży jabłek pochodzą z Opoki (opoka.org):
Cytuj:
W Lourdes i w Fatimie Matka Boska objawiła się pierwszy raz podczas modlitwy dzieci. Inaczej było w przypadku Medjugorie. Tutaj -podobnie jak w Garabandal - „cudowne" wydarzenia poprzedził grzech. Dzieci zebrały się bowiem na potajemnym paleniu papierosów, a jeden z chłopców ukradł sąsiadowi jabłka... To z pewnością daje wiele do myślenia, ale niczego przecież jeszcze nie przesądza.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZP ... gospa.html

Poza tym jeszcze parę uwag co do "widzących", Gospy, i franciszkanów zajmujących się tym wszystkim:
Cytuj:
Zadziwiające są także bezprecedensowe ingerencje Gospy w sprawy dyscypliny kościelnej i zachęcanie do nieposłuszeństwa wobec prawowitej hierarchii kościelnej. Tym bardziej, że wizjonerzy i opiekujący się nimi miejscowi franciszkanie wielokrotnie wykazywali się niesubordynacją wobec miejscowego ordynariusza.

Nietypowo także wygląda życie „widzących" z Medjugorie w porównaniu z bohaterami innych słynnych objawień: pokorną i dyskretną św. Bernadettą czy siostrą Łucją, która spędziła wiele lat ukryta w klasztorze.

Żaden z medjugorskich wizjonerów nie wybrał drogi kapłańskiej czy zakonnej. Miast tego jeżdżą po świecie i odbywają publiczne spotkania.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZP/medjugorie_kjgospa.html

Śr kwi 21, 2010 9:36
"Opoka" nie posiada statusu nieomylności i jak inni może powielać bzdury.
Komuniści w byłej Jugosławi dla zdeprecjonowania objawień wymyślili kalumnie o papierosach, kradzonych jabłkach, więcej zarzucali Mirjanie, że przywozła z Sarajewa narkotyki i wszyscy byli naćpani.
Wsadzili do więzienia, maltretując go wprzódy proboszcza parafii.
Obstawiali milicją, wojskiem całą okolice Medjugorie, przesłuchiwali wizjonerów straszac je różnymi konsekwencjami.
W końu ulegi......ale nie katolicy, wypowiadąjcy autorytatywnie zamiary Boga.
A "znawcy" Boga i Jego zamiarów powielają komunistyczne brednie.
Podany przykład z Fra Fontanę nic Ci nie mówi?
"Myśli moje nie są myślami waszymi" ....i dobrze, bo wychodziłoby, że Bóg jest tylko dla wybrańców, a grzesznikom wara.
Bernadetta, Łucja, wstąpiły do zakonu, wizjonerzy z Medjugorja założyli rodziny - bo Maryja przez te lata powtarza...batalia szatana z Bogiem współczesnie toczy się w wielu aspektach, głownie na linii rodzin.
Niszczenie rodzin współczesnie to główny front walki z Bogiem.
Zakazu organizowano oficjalnych pielgrzymek organizowanych przez Kościół nie cofnięto, ale nakazano duchownym towarzyszenie kazdej pielgrzymce.
Rocznie do Medjugorje pielgrzymuje tysiące duchownych - z pielrzymami, indywidualnie i na rekolekcje dla kapłanów.
Maksymilian wizjoner z La Sallete tez nie został kapłanem, zakonnikiem. Melania zmieniała wiele zgromadzeń zakonnych we Francji, Włoszech, Anglii....ale nikt przez to nie podważa wiarygodności objawień.

Śr kwi 21, 2010 9:55

Kongregacja ds Nauki Wiary to też komuniści, którzy chcą podważyć prawdziwe i wspaniałe objawienia?
Kościół stwierdził że objawienia są wewnętrznie sprzeczne i niepoważne oraz wydał zakaz urządzania pielgrzymek i ci którzy go łamią sprzeciwiają się Kościołowi. Zresztą sami "widzący" i zakonnicy którzy się tym wszystkim zajmują też się sprzeciwiają.

A dla mnie autorytetem nie jest ani Opoka, ani ty, ani ci kapłani którzy tam jeżdżą, ani żadni "Charyzmatycy" ale Kościół.

Śr kwi 21, 2010 10:11

Silva, popieram Cię ;) Nie obchodzi mnie ilu ludzi tam jeździ, jakie piękne te objawienia są, ile wspaniałych efektów przynoszą, kto się im przeciwstawia itp.itd. - nieuznane to nieuznane. Przy czym to nie oznacza "nie-pozytywne" - po prostu "nie-uznane". I tyle, o co się tu kłócić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 21, 2010 10:27
Silva napisał(a):
Kongregacja ds Nauki Wiary to też komuniści, którzy chcą podważyć prawdziwe i wspaniałe objawienia?
Kościół stwierdził że objawienia są wewnętrznie sprzeczne i niepoważne oraz wydał zakaz urządzania pielgrzymek i ci którzy go łamią sprzeciwiają się Kościołowi. Zresztą sami "widzący" i zakonnicy którzy się tym wszystkim zajmują też się sprzeciwiają.

A dla mnie autorytetem nie jest ani Opoka, ani ty, ani ci kapłani którzy tam jeżdżą, ani żadni "Charyzmatycy" ale Kościół.

Kościół nie zanegował, nie wydał całkowitego zakazu pielgrzymek (jak w przypadku Oławy).
Tyle i aż tyele....dalsze kalkulacje są tylko wyrazem osobistej niechęci, albo nadiinterpretacją zaleceń Kościoła.
Komisja vatykanu pod przewodnictwem kard Camilo Ruini z udziałem kardynałów, biskupów, bada sprawe i ich werdykt będzie ostateczny.
PS Kościół stanowią także kapłani ( z kardynałami włącznie), którzy tam jeżdżą i charyzmatycy :)

Johnny - żadne w historii Kościoła objawienia w trakcie ich trwanie nie zostału znane, tak ustalone są procedury Kościoła.

Śr kwi 21, 2010 10:40

Ja popieram Silve. :)

A tu macie nową wizje końca świata: http://www.dailymotion.pl/video/xcv6dv_ ... n_creation

:D :P

W takie głupie przepowiednie wierzycie. W niedzielę już 3 wojna światowa miała wybuchnąć, i jakoś nie wybuchnęła. :P
Lepiej zacząć wierzyć w to co Pismo Święte podaje. :)

Śr kwi 21, 2010 11:27

Cytuj:
Johnny - żadne w historii Kościoła objawienia w trakcie ich trwanie nie zostału znane, tak ustalone są procedury Kościoła.

Dokładnie - zatem dopóki nie będą uznane, dopóty traktujemy je jak nieuznane.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 21, 2010 12:03
zbanowana na stałe

@Silva

Nie tylko franciszkanie podlegają bezpośrednio pod Papieża i Kongregację do Spraw Zakonów (de Religiosis)

Wiec miejscowy Ordynariusz ...

Kod:
Silva, popieram Cię  Nie obchodzi mnie ilu ludzi tam jeździ, jakie piękne te objawienia są, ile wspaniałych efektów przynoszą, kto się im przeciwstawia itp.itd. - nieuznane to nieuznane. Przy czym to nie oznacza "nie-pozytywne" - po prostu "nie-uznane". I tyle, o co się tu kłócić.

W Polsce jest grubo ponad 100 Sanktuariów Maryjnych. Ogromna ilość z nich powstała na bazie Objawień nie uznanych przez Kościół.

np. Sanktuarium w Warszawie na Siekierkach mocno gloryfikowane jest przez Biskupów, a Widząca należąca do III Zakonu franciszkańskiego nadal żyje..

http://www.sanktuarium-pijarzy.pl/

Jedyne uznane w Polsce Objawienia są w Gietrzwałdzie .

Dlaczego zatem Drogi ... posiadający Stały Charyzmat różne Sanktuaria Nawiedza?

Śr kwi 21, 2010 13:06
Licheń - objawienia z pierwszej połowy XIX wieku, też oficjalnie nie uznane przez Kosciół.
Maryja nakreśliła w podczas objawień w Licheniu dzieje Polski do czasów współczesnych.

Nie uznane nie znaczy zakazane - jak w przypadku Oławy pod groźbą ekskomuniki.

Śr kwi 21, 2010 13:27

Nieuznane znaczy nieuznane - dokładnie tyle. Konsekwencje takiego znaczenia będą się różnić dla każdego katolika, ale jedna powinna być wszystkim wspólna - mianowicie taka, że jeżeli coś jest nieuznane, to nie traktujemy tego tak, jakby było uznane.

Śr kwi 21, 2010 13:35
Johnny99 napisał(a):
Nieuznane znaczy nieuznane - dokładnie tyle. Konsekwencje takiego znaczenia będą się różnić dla każdego katolika, ale jedna powinna być wszystkim wspólna - mianowicie taka, że jeżeli coś jest nieuznane, to nie traktujemy tego tak, jakby było uznane.

Ale także nie przesądzamy o falszywości.
Do szystkich miejsc objawień, zanim Kosciół często po latach je uznał, ludzie pielgrzymowali nieustannie.

Śr kwi 21, 2010 13:42

A ja słyszałem,że w przypadku przeróżnych takich objawień istnieja liczne zakłócenia na łączach niebo-ziemia.Odbiorcami takich objawień bywaja osoby proste bez wiedzy teologicznej i mogą się mylić nie z własnej winy.Podobno poziom zakłóceń nawet w tych objawieniach uznanych wynosi około 20%.

Śr kwi 21, 2010 13:44

Alus napisał(a):
Ale także nie przesądzamy o falszywości.
Do szystkich miejsc objawień, zanim Kosciół często po latach je uznał, ludzie pielgrzymowali nieustannie.

Może i tak, ale jak ocenisz sytuację w której ktoś jawnie łamie zakazy Kościoła?

Śr kwi 21, 2010 15:25
Cytuj:
Może i tak, ale jak ocenisz sytuację w której ktoś jawnie łamie zakazy Kościoła?

Pielgrzymi do Medjugorje nie łamią zakazu, gdyż pielgrzymki organizowane są przez osoby świeckie i każdej grupie asystuje kapłan - zgodnie zresztą z zaleceniem.

Zakazy Kościoła - Vatykan wydał w latach 40-tych oficjalny zakaz kultu Miłosierdzia Bożego objawionego św.Faustynie.
Dzięki staraniom kard. Wojtyły został on w 1976r cofnięty.
Niemniej przekaz objawień, obraz "Jezus ufam Tobie", Koronka do Bożego Miłosierdzia, przez lata zakazu rozeszła się po całym świecie i była powszechnie znana.
Rok 2000 spotęgował tylko kult i spowodował, że Łagiewniki sa najliczniej nawiedzane przez pielgrzymów całego świata pośród wszystkich sanktuariów.
A obraz Jezusa miłosiernego znajduje się w niemal wszystkich kościołach na świecie.

Śr kwi 21, 2010 17:18

Cytuj:
Pielgrzymi do Medjugorje nie łamią zakazu, gdyż pielgrzymki organizowane są przez osoby świeckie i każdej grupie asystuje kapłan - zgodnie zresztą z zaleceniem.
W przypadku Polski można powiedzieć, że pielgrzymki organizował o. Rydzyk, a wierni mu współtowarzyszyli
(robił to dla nich, ale był inicjatorem).
Chyba, że było inaczej?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr kwi 21, 2010 18:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona