Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie?
| Autor |
Wiadomość |
|
Egzamin
|
 Re: Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie?
Jak mi dobrze wiadomo człowiek jest drapieznikiem(budowa fizjologiczna), i jako drapieżnik je mięso. Oczywiście nie neguje roli pokarmu roślinnego, ale nie popadajmy w skrajności, dla mnie osobiście dziwnym wydaje się fakt wegetarianizmu ( wyobraźmy sobie lwa który je samą trawe, albo krowe jedzącą mięso) ale jeśli taki człowiek ma taką a nie inną ideologie to trudno. Ja pozostanę przy mięsku 
_________________ Czas sesji trwa brrrrr.....
|
| Wt cze 01, 2010 9:12 |
|
|
|
 |
|
Ja?!
zbanowany na stałe
|
spoko, w następnym wcieleniu będziesz krową którą ktoś kocha a potem z miłości patroszy jej wnętrzności i pożera jej mięśnie. Wtedy poczujesz co czuje taka krowa. Módl się chłopie żeby reinkarnacji nie było. Niestety moje wcielenia jako małpa temu przeczą. Ty sobie może przypomnisz wcielenia tygrysa lub innego drapieżnika w swoim czasie.
|
| Wt cze 01, 2010 9:26 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A reinkarnacji, tak w ogóle, to nie ma  Człowiek raz się rodzi, raz żyje, i potem sąd.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt cze 01, 2010 11:39 |
|
|
|
 |
|
Ja?!
zbanowany na stałe
|
Jesteś tego w 100% pewien ? Jeśli jej nie ma to też nie ma sprawiedliwości. Jeśli jej nie ma to każdy rodzi się z takimi samymi możliwościami a tak nie jest.
|
| Wt cze 01, 2010 13:09 |
|
 |
|
ReKa
|
Elbrus napisał(a): Rozumiem że jest to niewygodne pytanie. Na forum nie musisz nic pisać, a wystarczy że odpowiesz sobie w sercu: czy Bóg ST, który kazał składać sobie ofiary ze zwierząt, był Bogiem Prawdziwym, był bogiem fałszywym, czy tylko ludzie przekręcili słowa tego prawdziwego Boga, a więc czy Biblia głosi kłamstwa na temat Boga? A dlaczego to pytanie miałoby być niewygodne? Pytanie jak pytanie  Ja mam przekonanie, że Bóg to Miłość Doskonała. A Miłość Doskonała nie zabija i nie każe zabijać. Gdyby tak było to nie byłaby Doskonała. Więc na Twoje pytanie mogę odpowiedzieć tylko w jeden sposób - uważam, że ST to science fiction ludzi nie znających Boga.
|
| Wt cze 01, 2010 20:36 |
|
|
|
 |
|
ReKa
|
 Re:
ToMu napisał(a): A reinkarnacji, tak w ogóle, to nie ma  Człowiek raz się rodzi, raz żyje, i potem sąd. Gdyby tak było to 99% ludzkości miałaby przechalapane 
|
| Wt cze 01, 2010 20:40 |
|
 |
|
Egzamin
|
Ja?! napisał(a): Módl się chłopie żeby reinkarnacji nie było Po co się modlić skoro wiem, że jej reinkarnacji nie ma  A dlaczego nie ma??? bo jest zmartwychwstanie, i jako chrześcijanin w to wierze. ReKa wytłumacz mi dlaczego ST to science fiction?? ludzi którzy nie znają Boga??
|
| So cze 05, 2010 13:24 |
|
 |
|
Elbrus
|
Egzamin napisał(a): Po co się modlić skoro wiem, że jej reinkarnacji nie ma  A dlaczego nie ma??? bo jest zmartwychwstanie, i jako chrześcijanin w to wierze. Zmartwychwstanie nie przekreśla idei reinkarnacji.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| So cze 05, 2010 13:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zmartwychwstanie nie przekreśla idei reinkarnacji. Jeśli zmartwychwstaniemy tylko RAZ po powtórnym przyjściu Chrystusa, to gdzie miejsce na reinkarnację?
|
| So cze 05, 2010 13:53 |
|
 |
|
Elbrus
|
Alus napisał(a): gdzie miejsce na reinkarnację? Jeśli dusza jest nieśmiertelna, to miejsce na reinkarnację jest właśnie od pierwszego do ostatniego (przed zmartwychwstaniem) wcielenia. Gdzie twoim zdaniem jest miejsce na zmartwychwstanie, skoro święci już są w niebie? Czy Maryja wzięta z duszą i ciałem do nieba już zmartwychwstała czy dopiero zmartwychwstanie razem z innymi ludźmi?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| So cze 05, 2010 13:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli dusza jest nieśmiertelna, to miejsce na reinkarnację jest właśnie od pierwszego do ostatniego (przed zmartwychwstaniem) wcielenia. Teoretycznie, ale wtedy należałoby zdekompletować Kanon Pisma św: wyrzucić Księgę Syracha (38,21 ) i List do Hebrajczyków (9,27 ) Cytuj: Gdzie twoim zdaniem jest miejsce na zmartwychwstanie, skoro święci już są w niebie? Czy Maryja wzięta z duszą i ciałem do nieba już zmartwychwstała czy dopiero zmartwychwstanie razem z innymi ludźmi? Jeśli wierzymy w dokonane zmartwychwstanie tylko Chrystusa, to święci jak i Maryja zmartwychwstaną do "nowego nieba i nowej ziemi" po paruzji. Tyle  ....nie wgłębiam się w rozprawki teologiczne, bo jestem za cienka.
|
| So cze 05, 2010 14:04 |
|
 |
|
ReKa
|
Egzamin napisał(a): ReKa wytłumacz mi dlaczego ST to science fiction?? ludzi którzy nie znają Boga?? Jeśli Bóg jest Miłością (a mam absolutne przekonanie, że jest), to czytając takie rzeczy jak np., że kazał zabić zwierzątko, żeby złożyć je sobie w ofierze (tak postąpiłby jedynie ktoś bardzo w sobie zadufany), albo że kazał jednym napaść na drugich i ich wyrżnąć (tak postępują mordercy), albo że chciał żeby ojciec zabił syna i przez to pokazał jak bardzo jest oddany Bogu (tak postąpiłby jedynie ktoś, kto bawi się ludźmi jak zabawkami) itd. - to jest dla mnie oczywiste, że ci, którzy to pisali nie mieli pojęcia o Bogu, a ponieważ jakoś chcieli Go nazwać i opisać, więc przypisali Mu własne cechy.
|
| So cze 05, 2010 20:40 |
|
 |
|
Daniel86
|
ReKa, a mi się wydaje, że Bóg Starego Testamentu musiał być zły, by ludzie mogli zobaczyć, że Bóg może być zły, ale woli być dobry.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
| Pn cze 07, 2010 9:25 |
|
 |
|
mazli
|
Daniel86 napisał(a): ReKa, a mi się wydaje, że Bóg Starego Testamentu musiał być zły, by ludzie mogli zobaczyć, że Bóg może być zły, ale woli być dobry. Bóg nie może być "zły" dzięki niemu jesteśmy my i ten fakt stawia jego "dobroć" w innej kategorii niż "dobroć" rozumianą przez nas np. że ktoś dożywa steki lub nikt nie ginie podczas powodzi. "Dobroć" Boga nie jest kategorią tego co nam się podoba - wszakże my myślimy tylko po ludzku co przypomina nam Jezus.
|
| Pn cze 07, 2010 10:52 |
|
 |
|
Egzamin
|
ReKa czytając ST trzeba wziąść pod uwagę wiele czynników; ST na samym początku był kierowany do Izraelitów; ludzi z inną kulturą, obyczajami, zwyczajami itp. dlatego dla nas wiele rzeczy wydaję się niezrozumiałych. Mimo tego Bóg w ST ukazany jest jako Bóg miłości- nie opuszcza pierwszych ludzi, Kaina nie zabija, ale zabrania mścić się na nim- daje mu znamię. Powoli ale konsekwentnie realizuje swój plan zbawienia, którego uwieńczeniem jest w NT Jezus Chrystus- Doskonała Miłość.
|
| Wt cze 08, 2010 9:27 |
|
|
|