Czy wierzyć w pismo święte
Autor |
Wiadomość |
Jamsen.
|
 Re: Czy wierzyć w pismo święte
Wątpiący napisał(a): Jamsen - szkoda że moje dzieci przestały wierzyć w św. Mikołaja. Podesłał bym im tego posta - byscie se pogadali. Ale może inni znają takich co wierzą w Piotrusia Pana, wielką rybę w której można żyć nie bacząc na soki trawienne - niech se pogadaja. Powtórzę... Cytuj: P.S. Człowiek, który chce znać prawdę zadaje pytania, a nie krytykuje. i dodam: ...i stara się zapełnić ubytki w wiedzy.
|
Wt cze 22, 2010 11:00 |
|
|
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: 1 SM 16;14 człowieka, który by dobrze grał, i przyprowadźcie go do mnie!» 18 Na to odezwał się jeden z dworzan: «Właśnie widziałem syna Jessego Betlejemity, który dobrze gra. Jest to dzielny wojownik, wyćwiczony w walce, wyrażający się mądrze, mężczyzna piękny, a Pan jest z nim». 19 Saul wyprawił posłańców do Jessego, by powiedzieli: «Przyślij mi twego syna, Dawida, który jest przy owcach». 20 Jesse wziął pięć* chlebów, bukłak wina oraz jednego koziołka i przez swego syna Dawida posłał to Saulowi. 21 Dawid przybył do Saula i przebywał z nim. Saul pokochał go bardzo. Dawid stał się jego giermkiem. 22 Kazał więc Saul powiedzieć przez posłańców Jessemu: «Chciałbym zatrzymać u siebie Dawida, gdyż mi się spodobał». 23 A kiedy zły duch zesłany przez Boga napadał na Saula, brał Dawid cytrę i grał. Wtedy Saul doznawał ulgi, czuł się lepiej, a zły duch odstępował od niego. a potem Cytuj: "Ty jesteś jeszcze chłopcem, a on wojownikiem od młodości». 34 Odrzekł Dawid Saulowi:" Pytanie pierwsze był chłopcem czy wojownikiem biegłym w walce  ? Ale: Cytuj: "Przypiął też Dawid miecz na swą szatę i próbował chodzić, gdyż jeszcze nie nabrał wprawy. Po czym oświadczył Dawid Saulowi: «Nie potrafię się w tym poruszać, gdyż nie nabrałem wprawy». Cóz to za wojiwnik biegły w walce nie potrafiący chodzić w zbroi  ? Ale Cytuj: Gdy Saul zauważył Dawida wychodzącego do walki z Filistynem, zapytał Abnera, dowódcy wojska: «Czyim synem jest ten chłopiec*, Abnerze?» Abner odrzekł: «Na życie twej duszy, królu, nie wiem». 56 Król dał rozkaz: «Masz się dowiedzieć, czyim synem jest ten młodzieniec». 57 Kiedy Dawid wrócił po zabiciu Filistyna, wziął go Abner i przedstawił Saulowi. W ręce niósł on głowę Filistyna. 58 I zapytał go Saul: «Czyim jesteś synem, młodzieńcze?» Dawid odrzekł: «Jestem synem sługi twego, Jessego z Betlejem». Czy ja mam jeszcze wyjasniać sprzeczności czy już widzisz  ? Ale Cytuj: Wtedy wystąpił z obozu filistyńskiego pewien harcownik imieniem Goliat, pochodzący z Gat. Był wysoki na sześć łokci i jedną piędź. 5 Na głowie miał hełm z brązu, ubrany zaś był w łuskowy pancerz z brązu o wadze pięciu tysięcy syklów. 6 Miał również na nogach nagolenice z brązu oraz brązowy, zakrzywiony nóż w ręku. 7 Drzewce włóczni jego było jak wał tkacki, a jej grot ważył sześćset syklów żelaza. Jak wiemy Goliat poległ - czyżby Cytuj: 2 Sm 21:19 19. Kiedy doszło do nowej walki z Filistynami w Gob, Elchanan z Betlejem, syn Jaira, zabił Goliata z Gat, którego drzewce dzidy wyglądało jak wał tkacki. (BT) Byc może jstes protestantem więc uprzedzę historyjkę że to był brat owego Goliata cytatem z wulgaty: .percussit Adeodatus filius Saltus polymitarius bethleemites Goliath Gettheum cuius hastile hastae erat quasi liciatorium texentium Taka to kompatybilna Biblia jest - co nie dziwota bo ja pisało na podstawie podań wielu pisarzy.
|
Wt cze 22, 2010 11:02 |
|
 |
Tutte
|
Ja sprzeczności nie widzę.To jeden z dworzan,nie Saul, nazwał Dawida mocarzem i wojownikiem,być może dlatego,że ten wcześniej zabił lwa i niedźwiedzia w obronie owiec swego ojca.Prócz tego Biblia nie mówi,że przed uśmierceniem Goliata jako giermek Saula rzeczywiście brał udział w bitwach.Stąd uwaga Saula,że Dawid jest jeszcze chłopcem. Pytanie Saula "czyim synem jest ten chłopiec,Abnerze?" nie świadczy wcale o tym,że Saul zapomniał czy nie wiedział czyim synem był Dawid.Chciał nie tyle poznać imię ojca Dawida,ile dowiedzieć się,jakim człowiekiem jest Jesse(co wcale nie było odosobnionym przypadkiem w tamtych czasach). Co do Goliata,czy Goliatów,to zdania komentatorów są podzielone,ale zakładam,że je przestudiowałeś,więc nie będę się wdawać w opisy. Podsumowując:podane przez Ciebie przykłady nie są dla mnie dowodem na brak spójności Biblii,a jedynie zachęcają do głębszej analizy.Nie powodują też,że nie wierzę temu co jest w niej napisane.
|
Wt cze 22, 2010 12:16 |
|
|
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Podsumowując:podane przez Ciebie przykłady nie są dla mnie dowodem na brak spójności Biblii, Zaiste wielka jest ślepota wywołana wiarą. No cóż nawet komentatorzy Biblii tysiąclecia widzą tu problem. Cytuj: 17,55 Pytanie dziwne wobec 1 Sm 16,18nn; 1 Sm 17,32-37. Prawdopodobnie opowiadanie zawarte w 1 Sm rozdz. 16 [->1 Sm 16,1] jest uprzedzeniem faktu zaliczenia Dawida do dworu króla. LXX (kodeks B) opuszcza 1 Sm 17,55-18,5. Brak dotąd zadowalającego rozwiązania tej trudności http://www.biblia.poznan.pl/PS/Biblia.htmSłyszałem o takich co twierdzą iż ziemia ma 6 tys lat. Można i tak. Jeste doskonałym przykładem zaslepienia wywołanego wiarą.
|
Wt cze 22, 2010 12:29 |
|
 |
Tutte
|
Bardzo dziękuję za komplement. Powiedz,Wątpiący,co zyskujesz dzięki swoim wątpliwościom?Znalazłeś może jakąś uniwersalną prawdę,którą chciałbyś się podzielić?
|
Wt cze 22, 2010 12:35 |
|
|
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Powiedz,Wątpiący,co zyskujesz dzięki swoim wątpliwościom?Znalazłeś może jakąś uniwersalną prawdę,którą chciałbyś się podzielić? Tak - ufać w fakty i dowody. Nie zawsze sie da, ale wybierać rozwiązania najbardziej logiczne, wsparte wiedzą i rozumem. Takie postępowanie przyniosło ludzkości postęp - choć pozostawia on wiele jeszcze do życzenia. A poza tym fascynuje mnie ślepa wiara - zadając pytania na różnych forach dochodzę do wniosku że wiara oparta jest na zamykaniu oczu na fakty i rzeczywistość.
|
Wt cze 22, 2010 12:42 |
|
 |
Tutte
|
Jakieś przykłady-fakty i dowody na co? Wg Ciebie to przyniosło ludzkości postęp,ale wraz z nim wojny,rozkład moralny i coraz mniej szczęścia,niestety.I wcale nie jestem przeciwko postępowi.Obserwując jednak,jak człowiek wykorzystuje wiedzę i fakty dochodzę do wniosku,że przyniosło to niewiele dobra.Mamy za to zrujnowane środowisko,głodujące dzieci itd. Co mówią fakty w sprawie rozwiązania tych problemów?
|
Wt cze 22, 2010 13:11 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Podałeś przykład Jonasza przebywającego w brzuchu wielkiej ryby. Czyli co? Wielkie ryby nie istnieją? To musze zapamietac. Kiedy katolik sie doczepi odpowiem; "Nie wierzysz w Lede i labedzia? Czyli co, kobiet nie ma, labedzi nie ma?". Zdruzgoce katolika takim kpiarskim, ale wyjatkowo istotnym spostrzezeniem!  Jamsen., kurcze z tym wielorybim rekinopodobnym, to zes mnie prawie przekonal. Olbrzymia masa dowodow naukowych, dokladnosc, no super! Oczywiscie uwazam, ze Watpiacy sie czepia, wytykajac jakies kwasy zoladkowe. Przeciez to zrozumiale, stal raz na lewej nodze, a gdy te troche nadzarlo stawal na prawej itd. . Nie wiem tylko co z powietrzem? Czy musial oddychac? Zaluzmy taki kaszalot lapie powietrze "morda", ale czy, chocby czesciowo, wypuszcza d...pa? Bo jak docieralo ono do pluc Jonasza? A moze to jednak rodzaj rekina ze skrzelopupiem tlenoprzeplywowym? Napisz wiecej, bardzo ciekawe!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt cze 22, 2010 15:28 |
|
 |
mazli
|
Wątpiący napisał(a): Cytuj: Powiedz,Wątpiący,co zyskujesz dzięki swoim wątpliwościom?Znalazłeś może jakąś uniwersalną prawdę,którą chciałbyś się podzielić? Tak - ufać w fakty i dowody. Fakty i dowody nigdy nie podpowiedzą Ci dlaczego, czemu i po co istniejesz. Wątpiący napisał(a): A poza tym fascynuje mnie ślepa wiara - zadając pytania na różnych forach dochodzę do wniosku że wiara oparta jest na zamykaniu oczu na fakty i rzeczywistość. Podaj proszę te fakty które definitywnie obalają możliwość istnienia Boga!
|
Śr cze 23, 2010 0:02 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Wg Ciebie to przyniosło ludzkości postęp, ale wraz z nim wojny, rozkład moralny i coraz mniej szczęścia, niestety. Jak się katolika zapytać dlaczego w ST tak wiele krwi, morderstw, wojen, okrucieństw to odpowiada żeby nie przybierać współczesnych czasów do starożytności. Znaczy współczesne lepsze, a tu klops Tutte twierdzi inaczej. Od 65 lat nie było w Europie zachodniej żadnych wojen - aby znaleść podobny okres wypada nam się cofnąć do czasów Imperium Romanum. Przez cały okres chrzescijańskiej Europy - wojny, wojenki. To jest fakt. Na jakiej podstawie piszesz coraz mniej szczęścia  ?? W średniowieczu to dopiero szczęśliwi byli ludzie. Współczesne badania poziomu szczęścia – deklaracje ludzi pokazują że najwy ższy współczynnik jest w krajach rozwiniętych. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 07488.htmlCytuj: Obserwując jednak, jak człowiek wykorzystuje wiedzę i fakty dochodzę do wniosku, że przyniosło to niewiele dobra. Mamy za to zrujnowane środowisko,głodujące dzieci itd. Co mówią fakty w sprawie rozwiązania tych problemów? 1) fakt pierwszy - do XIX średnia długość życia wynosiła do 40-50 lat ( średniowiecze to poniżej 40 lat ) - teraz Europa to około 80 lat 2) Do XiX wieku znakomita większość ludzkości to analfabeci - teraz 90 kilka procent Europejczyków może korzystać z kultury ( choćby na najprostszym poziomie w telewizji ). A analfabetów praktycznie nie ma. 3) Do końca XVIII wieku świat jest światem klasowym gdzie mamy lepiej urodzonych i tych gorzej ( niewolników, poddanych, ). Ten świat jest wspierany między innymi przez KK. To rozwój techniki i wiedzy spowodował że stary świat się rozpadł – powoli nie bez oporów, tragedii ale w końcu ludzie stali podmiotami a nie przedmiotami – to współczesnie ludzie mają swoje prawa, niezależne sądy odwołania. To że w Polsce może działać legalnie Radio Maryja, Gazeta Wyborcza, Fakty i Mity, Niedziala to efekt wolności zdobyczy ostatnich 100 lat. Czy wiesz żę kobiety mają prawa wyborcze od maksymalnie 100 lat – przy czy w zdecydowanej większości krajów to znacznie mniej. Jaki był stosunek KK do wolności niech powie fragment encykliki Quanta Cura z 1864 roku: Cytuj: Ponadto nie wahają się twierdzić, wbrew nauce Kościoła i Świętych Ojców, że najlepszą jest taka struktura społeczeństwa, w której władzy państwowej nie przyznaje się obowiązku nakładania ustalonych kar na tych, co występują przeciwko religii katolickiej, z wyjątkiem sytuacji, w których domaga się tego spokój publiczny. Na podstawie tego całkowicie fałszywego pojęcia o władzy w społeczeństwie nie cofają się przed popieraniem owego błędnego poglądu, ze wszech miar zgubnego dla Kościoła katolickiego i narażającego dusze ludzkie na utratę zbawienia, a przez świętej pamięci Grzegorza XVI, Naszego Poprzednika, nazwanego szalonym pomysłem, a mianowicie, że wolność sumienia i kultu jest własnym prawem każdego człowieka, które powinno być ogłoszone i sformułowane w ustawie w każdym właściwie ukonstytuowanym społeczeństwie. A nadto że obywatele mają prawo do wolności w każdej dziedzinie życia, które nie może być ograniczane przez jakąkolwiek władzę, czy to świecką czy to kościelną. Dzięki temu prawu mogą oni swoje poglądy jawnie i publicznie głosić, zarówno poprzez ustne wypowiedzi jak też za pośrednictwem publikacji, czy w jakikolwiek inny sposób Wszystkie współczesne apele KK o wolność sumienia o podmiotowość człowieka, o jego godności itp. to w KK bardzo świeża sprawa a przez 90% swojego istnienia konserwował on świat w którym przeciętny człowiek mógł tylko modlić się i pracować a broń boże myśleć. http://www.tradycja.koc.pl/QuantaCura.htm4) Antybiotyki, szczepionki, nawozy sztuczne, elektrownie itp. Itd. – dzięki nim człowiek zwykły przeciętny może nie głodować, nie marznąć i mieć swoje marzenia. 5) Głodujące dzieci – nie ma głodujących dzieci w rozwinietym świecie korzystającym ze zdobyczy techniki i praktykujących humanizm. Dzieci głodują w Afryce czy niektórych rejonach Azji tam gdzie technika z różnych przyczyn nie dotarła. We współczesnym nowoczesnym świecie nie ma tortur, kary śmierci, palenia żywcem na stosie, łamania kołem, ludzi lepiej urodzonych i tych gorzej, ludzie są równi i każdy ma szansę na sukces – wiem świat nie jest doskonały i wiele jeszcze do zrobienia ale to działa. To co napisałem dotyczy UE, USA, Kanady, Japoni, Australii i jeszcze kilku krajów gdzie KK ani żadna inna instytucja religijna nie jest religią panującą inaczej mówiąc została odsunieta od władzy i ludziom tam żyjącym wyszło to na dobre. To są fakty a nie mity.
|
Cz cze 24, 2010 7:40 |
|
 |
Wątpiący
|
Cytuj: Fakty i dowody nigdy nie podpowiedzą Ci dlaczego, czemu i po co istniejesz. A ty wiesz po co istniejesz. Po co istnieją dzieci rodzące się z potwornymi okaleczeniemi, cierpiące i umierające po kilku misiącach lub żyjące w ciągłym cierpieniu. Po co istnieje trzęsienie ziemi zabijające 200 tyś ludzi a drugie tyle zamieniające w kaleki. Po co jest cholera, dzuma, AIDS i tysiąc innych chorób  ?? Bo co - po nas stwórca kocha. Bo mamy żyć wiecznie. A skąd to wiesz - z bajeczki umieszczonej w NT. Potrafisz to udowodnić. To ja mam udowadniać że to nieprawda  ?? Katolicy chcą urządzać świat po swojemu, chcą zmuszać innych by żyli tak jak oni chcą ( np. In Vitro ) ale ciężar dowodu to mają inni. A udowodnisz mi żę czajniczki nie lataja wokół Jowisza  ?? Albo Saturna  ? No nie udowodnisz - to ja bym musiał udowodnić że tam są. Tak samo ludzie wierzący muszą udowodnić że ich Bóg istnieje - tym bardziej żę na ziemi tych Bogów moc - więc który prawdziwy  ??
|
Cz cze 24, 2010 7:47 |
|
 |
white
|
Wątpiący napisał(a): Tak samo ludzie wierzący muszą udowodnić że ich Bóg istnieje Jaki dowod by cię zadowolił?
|
Cz cze 24, 2010 9:22 |
|
 |
Tutte
|
A Ty zapewne,dzięki faktom i dowodom,wiesz po co istnieją kataklizmy,jak im zapobiec,jak poradzić sobie z chorobami i kalectwem... Ja nie twierdzę,że wieki temu ludzie żyli lepiej,bo nie mieli prądu i lekarstw na wiele chorób.Odwrotnie,napisałam,że nie mam nic przeciwko postępowi,ale to nie wystarczy. Ty uważasz każdego wierzącego człowieka za ślepego fanatyka,a ja myślę,że wiarę w Boga i dostrzeganie faktów i rzeczywistości można doskonale połączyć.Dopiero wtedy wiara nie jest ślepa.
|
Cz cze 24, 2010 9:22 |
|
 |
mazli
|
Wątpiący napisał(a): Cytuj: Fakty i dowody nigdy nie podpowiedzą Ci dlaczego, czemu i po co istniejesz. Po co istnieją dzieci rodzące się z potwornymi okaleczeniemi, cierpiące i umierające po kilku misiącach lub żyjące w ciągłym cierpieniu. Po co istnieje trzęsienie ziemi zabijające 200 tyś ludzi a drugie tyle zamieniające w kaleki. Po co jest cholera, dzuma, AIDS i tysiąc innych chorób  ?? Bo co - po nas stwórca kocha. Bo mamy żyć wiecznie. Sam sobie odpowiedziałeś. Dodałbym tylko, że stale się od Niego odwracamy, On daje nam codziennie nową szansę. I możemy/ nie musimy koniecznie żyć wiecznie. Wątpiący napisał(a): A skąd to wiesz - z bajeczki umieszczonej w NT. Potrafisz to udowodnić. To ja mam udowadniać że to nieprawda  ?? Ja nie muszę Ci niczego udowadniać. Ja wierzę - nie jestem więc zobligowany do żadnych dowodów. Wątpiący napisał(a): Tak samo ludzie wierzący muszą udowodnić że ich Bóg istnieje Kolejny identyczny błąd - wierzący musi udowodnić, że nie wierzy tylko wie i ma dowody. Proszę...
|
Cz cze 24, 2010 12:04 |
|
 |
ysuk-san
|
Cytuj: Od 65 lat nie było w Europie zachodniej żadnych wojen - aby znaleść podobny okres wypada nam się cofnąć do czasów Imperium Romanum W czasach Rzymskich nie znalazłbys ani półwiecza bez wojen. Od II wojny światowej równiez nie było stałego pokoju. np Wojna w Irlandii Płn, kraju Basków, Lewacki terroryzm w Niemczech i Włoszech. Nade wszystko w zadnej wojnie nie zabito tylu osób ile zabija się w czasie Aborcji. Życie jest życiem. Że o in Vitro - jak wątpiący nie wspomnę. Dziś na zachodzie ludzie są szczęśliwsi? a na jakiej podstawie tak twierdzisz? To ze zyje sie łatwiej nie znaczy że ludzie sa szczęśliwsi. Inaczej nie byłoby chyba tylu samobójstw (jako samobójstwa lub eutanazje)
|
Cz cze 24, 2010 12:28 |
|
|
|