Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Absurdalność wiary chrześcijańskiej 
Autor Wiadomość

Post Re: Absurdalność wiary chrześcijańskiej
Jamsen. napisał(a):
Nigdzie nie ma biblijnego dowodu, że miały te znaki towarzyszyć prawdziwym uczniom Jezusa w naszych czasach.

Tak samo jak nie ma biblijnego dowodu na to, że mialabyć gloszona ewangelia w naszych czasach :D

N lip 04, 2010 19:56

Ja się zastanawiam jak można wydawać miliony na budowy nowych budynków kościelnych,
kiedy tylu ludzi umiera np. w Afryce z głodu, nie mają leków i odpowiedniej opieki medycznej,
Uczynki miłosierne są ważne, głodnych nakarmić , spragnionych napoić, nagich przyodziać,
a nie tylko klepanie modlitw.

N lip 04, 2010 20:11

Cytuj:
biedronka25 napisał(a):
czyli skoro mamy wersje przepisywaczy i dokonujacych przekladow....to nie jest pod natchnieniem to Pismo :? ..bledow pelno..skad wiadomo co prawda a co falsz...dla takiego czlowieka jak ja co orginalow nie zna...bo rozumiem ze ty orginaly znasz?
Nie zapominaj, że Pismo Święte zostało natchnione przez Boga i jeżeli wkradły się jakieś błędy, to Bóg w odpowiednim czasie zadbał, by je usunięto lub sprostowano.

skoro natchnione przez Boga, a Bog jest nieomylny...to dlaczego mi mowisz ze bledy sie wkradly

albo twierdzisz ze Bog jest nieomylny i ze Pismo zawiera bledy?..
albo ze Natchnienie sie pomylilo ,,, i bledy skorygowano?
Cytuj:
Wulgata to łaciński przekład całego Pisma Świętego dokonany przez Hieronima ze Strydonu.
Wydanie z r. 1592 Kościół katolicki uznał za tekst oficjalny.
Jak wynika z encykliki Piusa XII zatytułowanej Divino Afflante Spiritu, ogłoszonej w roku 1943, ów przekład uchodzi za „całkowicie wolny od wszelkiego błędu w sprawach wiary i moralności”

A jednak błędy się znalazły i dobrze, ze je sprostowano.
Ja widzę w tym rękę Autora Biblii.

a ja dzialanie Swiadkow Jehowych...
bledy sa...ale skad mam pewnosc ze wy ich nie robicie....pod natchnieniem jestescie? :-D

Pn lip 05, 2010 14:21

white napisał(a):
Jamsen. napisał(a):
Nigdzie nie ma biblijnego dowodu, że miały te znaki towarzyszyć prawdziwym uczniom Jezusa w naszych czasach.

Tak samo jak nie ma biblijnego dowodu na to, że mialabyć gloszona ewangelia w naszych czasach :D
Ależ jest.
Mateusza 24:14
Cytuj:
I ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec.

biedronka25 napisał(a):
a ja dzialanie Swiadkow Jehowych...
Przecież sprostowano je we wszystkich współczesnych przekładach Biblii.

P.S. Jak się nie ma argumentów, to widzę, że modne staje zrzucanie wszystkiego na Świadków Jehowy, jakby samo w sobie miało to odstraszać.
Ja czuję się zaszczycony :D

Wt lip 06, 2010 14:44

Jamsen. napisał(a):
white napisał(a):
Ależ jest.
Mateusza 24:14
Cytuj:
I ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec.

Ależ nie.
Głoszenie dobrej nowiny zakończono w I wieku.(Kol1:6,23,1Tym 3:16) :)

Wt lip 06, 2010 15:02

white napisał(a):
Głoszenie dobrej nowiny zakończono w I wieku.(Kol1:6,23,1Tym 3:16) :)

Kolosan 1:23
Cytuj:
oczywiście pod warunkiem, że trwacie w wierze, osadzeni na fundamencie i niezłomni, a nie dajecie się odsunąć od nadziei tej dobrej nowiny, którą usłyszeliście i którą głoszono wszelkiemu stworzeniu pod niebem. Sługą tej dobrej nowiny stałem się ja, Paweł.
Dzieje 1:8
Cytuj:
lecz otrzymacie moc, gdy zstąpi na was duch święty, i będziecie moimi świadkami zarówno w Jerozolimie, jak i w całej Judei i Samarii, i aż do najodleglejszego miejsca na ziemi
Czyżby sprzeczność?
Paweł napisał, że głoszono wszelkiemu stworzeniu pod niebem.
Jezus zapowiedział, że ma ona być głoszona aż do najodleglejszego miejsca na ziemi, a w I wieku Jeszcze nie była.

Wyjaśnisz tą sprzeczność?

Wt lip 06, 2010 16:09

Jamsen. napisał(a):
Dzieje 1:8[/b]
Cytuj:
lecz otrzymacie moc, gdy zstąpi na was duch święty, i będziecie moimi świadkami zarówno w Jerozolimie, jak i w całej Judei i Samarii, i aż do najodleglejszego miejsca na ziemi
Czyżby sprzeczność?
Paweł napisał, że głoszono wszelkiemu stworzeniu pod niebem.
Jezus zapowiedział, że ma ona być głoszona aż do najodleglejszego miejsca na ziemi, a w I wieku Jeszcze nie była.

Wyjaśnisz tą sprzeczność?

Werset z Dziejów Apostolskich 1:8 bezposrednio skierowany jest do apostołów,tak samo jak Mat 28:19,20., na co dowodem są Dz 1:2.Ma to zasadnicze znaczenie dla interpretacji tych wersetów.Jeżeli apostolowie mają glosić w Jerozolimie ,Judei ,Samarii aż po krańce ziemi to znaczy że spelnienie tych słow musi miec miejsce w I wieku.
Jeżeli użyjemy terminologii etnograficznej w stosunku do wersetu z Dz 1:8, czyli że gloszenie ma
się odbywac wśród Żydów ,pól Żydów i nie Żydow( pogan) i polączymy ten werset z Dz 13:47
to sytucja się wyjaśnia.Zwróć uwage że werset z Dz 13:47 lączy pogan z "krańcami ziemi"tak samo jak Izajasz 49:6.Skutkuje to tym że krańce ziemi są synonimem pogan. Jak zapewne wiesz
już w I wieku poganom zostala oznajmiona dobra nowina.
Wniosek wydaje się oczywisty że Kol 1:23 "Wszelkiemu stworzeniu po niebem" nie jest sprzeczny
z "krańcami ziemi" Dz 1;8,wręcz przeciwnie ,obydwa zwroty dopełniają się.
Pierwszy oznacza wszystkich ludzi w tym oczywiscie pogan,drugi to samo.Widac więc ,że nie ma sprzeczności.

Wt lip 06, 2010 16:59

Cytuj:
P.S. Jak się nie ma argumentów, to widzę, że modne staje zrzucanie wszystkiego na Świadków Jehowy, jakby samo w sobie miało to odstraszać.
Ja czuję się zaszczycony :D

zaszczycony/?
natchnienie na was splynelo i wy tez jestescie nieomylni?
tyle razy poprawiacie swoje teorie... ze mi naprawde pomieszalo sie
Bog jest nieomylny... i Jego Pisma musza yc nieomylne, a nie jak ty muwisz ze yla pomylka ale my ja skorygowalismy...a za 20 lat znowu poprawicie....na cos innego

Wt lip 06, 2010 18:49

To nie jest prawda ze werset 1.8 jest bezposrednio skierowany tylko do apostolow . Jest to opowiedziane Teofilowi ze : dal im siebie widziec i mowil o Krolestwie Boga "wezmiecie moc Swietego Ducha" . Kto to jest Teofil ? Albo imie albo PRZYJACIEL BOGA .

Wt lip 06, 2010 21:05

Jamsen napisał(a):
Jednym z takich "dzieci", które chciało udowodnić kłamstwa Szatana, był Jezus Chrystus.
On sam, jak był na ziemi, powiedział do Piłata:
Jana 18:37
Cytuj:
Ja się po to narodziłem i po to na świat przyszedłem, żeby dać świadectwo prawdzie

Prawdzie ? Dobre sobie. Przecież Jezus przyjmując dobrowolnie niesprawiedliwy wyrok udowodnił ,że to kłamstwo, a nie prawda zwycięża. Ludzie ,którzy przyczynili się do ukrzyżowania ciągle żyli w nieświadomości. Jezus zmartwychwstały się im po prostu nie ukazał. W zasadzie trudno znaleźć powód takiego zachowania.

Nie wspominam już nawet, że największym problemem Jezusa w jego działalności był sam Stary Testament. Praktycznie cały czas Żydzi nie mogą zaakceptować go jako mesjasza właśnie ze względu na stare prawo. Jeśli przez cały czas głoszono doktrynę ,iż człowiek nie może nazywać się synem Bożym. To nie powinno nikogo reakcja żydów na naukę Jezusa, właśnie o tym.

Jamsen napisał(a):
Przy okazji jednak Jezus rozwiązał jeszcze jeden problem.
Ponieważ w wyniku grzechu pierwszej pary ludzkiej zaczęli się rodzić niedoskonali ludzie podlegający śmierci, więc potrzebny był ktoś, kto ich od tej śmierci wykupi.
Świadczą o tym poniższe wersety:
Psalm 49:7-9

Bóg z założenia jest wszechmocny. Zatem jedną myślą byłby wstanie dokonać tego wykupu bez potrzeby jakieś krwawej łaźni.
Podobnież prawdziwy Bóg nie wyceniał by ceny grzechu, w postaci ofiary gołębi ,kóz , owiec czy ostatecznie człowieka-Boga w postaci Jezusa.

Jamsen]Tak więc żaden niedoskonały człowiek nie może w żaden sposób wykupić drugiego człowieka od śmierci.
Taką rolę mógł spełnić tylko doskonały człowiek - Jezus.
Mateusza 20:28[/quote]

Czy czasem Bóg jak najbardziej posiada władzę nad śmiercią. Zatem niby dlaczego Bóg miałby przyjmować wykup z samego siebie (Jezus) dla samego siebie (Bóg Ojciec) ? Jak dla mnie to co najmniej bezcelowe działanie.

[quote="Jamsen napisał(a):
Sposób, w jaki Bóg rozwiązał ten problem, jest tylko dowodem na to, że Bóg respektuje także wobec siebie prawo, które sam dał ludziom.

Prawo powiadasz. A co powiesz na ten przypadek ? W dużym skrócie ,gdy znajdziemy ciało , a nie wiemy jak ta osoba umarła powinniśmy : zebrać starszyznę , wziąć ze sobą jałówkę nad rzekę i tam skręcić jej kark , wymawiając słowa "Nasze ręce tej krwi nie wylały, a oczy nasze jej nie widziały. (8) Panie, oczyść z winy lud swój, Izraela, któregoś wybawił, i nie obarczaj krwią niewinną ludu swego, Izraela"

Ks. Powtórzonego Prawa 21,1-8

"1) Gdy w kraju, który ci daje w posiadanie Pan, Bóg twój, znajdzie się na polu leżący trup człowieka zabitego, a nie wiadomo, kto go uderzył, (2) wtedy przyjdą starsi i sędziowie odmierzyć odległość trupa od okolicznych miast. (3) Gdy chodzi o miasto, które jest najbliżej trupa, starsi tegoż miasta wezmą jałowicę, która jeszcze nie pracowała i nie nosiła jarzma. (4) Jałowicę tę sprowadzą starsi miasta do rzeki nie wysychającej, na miejsce nieuprawione i nieobsiane i złamią jej kark w rzece. (5) Wtedy nadejdą kapłani, synowie Lewiego; bo Pan, Bóg twój, wybrał ich, by Mu posługiwali, błogosławili w Jego imieniu i by ich wyrokiem rozsądzano wszelki spór i sprawę o zranienie. (6) Wszyscy starsi miasta, które leży najbliżej zamordowanego, umyją ręce nad jałowicą, której kark złamano w rzece, (7) i powiedzą te słowa: Nasze ręce tej krwi nie wylały, a oczy nasze jej nie widziały. (8) Panie, oczyść z winy lud swój, Izraela, któregoś wybawił, i nie obarczaj krwią niewinną ludu swego, Izraela. I odpuszczona będzie im ta krew. "
"

Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna. Biblijny Bóg Jahwe , wcale nie jest wszechpotężny ,ani wszechwiedzący. Inaczej nie nakazał by w taki absurdalny sposób udowadniać komuś swojej niewinności. Dlaczego ,bowiem trzeba zabijać jałówkę tylko po to ,aby Bóg nie ukarał ludu Izraela za śmierć nieznajomego. Czyżby Bóg nie wiedział o tym jak umarł ten człowiek ?

CDN

Śr lip 07, 2010 17:39

Cytuj:
Prawdzie ? Dobre sobie. Przecież Jezus przyjmując dobrowolnie niesprawiedliwy wyrok udowodnił ,że to kłamstwo, a nie prawda zwycięża.
Jeśli chcesz tak na to patrzeć, to skoro został niesłusznie zabity a potem zmartwychwstał to jedyne co pokazuje to prawda zwycięża a nie kłamstwo.
Cytuj:
Ludzie ,którzy przyczynili się do ukrzyżowania ciągle żyli w nieświadomości.
:) Nie zgodzę się ani z tym, że nie żyją ani z tym, że teraz nie są świadomi tego co zrobili.
Cytuj:
Jezus zmartwychwstały się im po prostu nie ukazał. W zasadzie trudno znaleźć powód takiego zachowania.
No ja tam nie wiem czy tak trudno znaleźć powód takiego zachowania. Ja bym się tam nie chcial pokazać komuś kto już raz mnie zabił :-)

Śr lip 07, 2010 20:53

Obcy_astronom napisał(a):
Jeśli chcesz tak na to patrzeć, to skoro został niesłusznie zabity a potem zmartwychwstał to jedyne co pokazuje to prawda zwycięża a nie kłamstwo.

Właśnie jest dokładnie odwrotnie. Jezus zaakceptował kłamliwy wyrok , bo ... tak musiało być. Mało tego on sam przyznał się do fałszywych zarzutów.

"(1) Teraz całe ich zgromadzenie powstało; i poprowadzili Go przed Piłata. (2) Tam zaczęli oskarżać Go: Stwierdziliśmy, że ten człowiek podburza nasz naród, że odwodzi od płacenia podatków Cezarowi i że siebie podaje za Mesjasza - Króla. (3) Piłat zapytał Go: Czy Ty jesteś Królem żydowskim? Jezus odpowiedział mu: Tak, Ja Nim jestem. (4) Piłat więc oświadczył arcykapłanom i tłumom: Nie znajduję żadnej winy w tym człowieku."

ew. Łukasza 23,1-4

Zatem ustalmy co Łukasz stara się nam przekazać. Kapłani oskarżają Jezusa o to, że nazywa siebie królem. Oskarżony przyznaje się do winy lecz dla Piłata jest on nie winny :roll: . Już samo nazwanie się królem oznaczało przeciwstawienie się władzy Rzymu czyli bunt w cesarstwie.

Zatem dlaczego Jezus milczał i nie umiał wyjaśnić Piłatowi ,swojej prawdziwej misji ? Która nie polegała w najmniejszym stopniu na wszczynaniu rebelii. Innymi słowy śmierć Jezusa wynikła z jego bierności oraz godzenia się z fałszem.

:) Nie zgodzę się ani z tym, że nie żyją ani z tym, że teraz nie są świadomi tego co zrobili.

Przypominam Ci ,że ukrzyżowanie to proces ,który miał się odbyć. Inaczej wg. doktryny chrześcijańskiej kto zbawiłby ludzkość ? Czyli ukrzyżowanie to niejako "dobre" wydarzenie. I obie strony tak uważały (Jezus i arcykapłani). Arcykapłani zabili Jezusa w trosce o wiarę opartej na ST. Skąd mogli wiedzieć ,że krzyżują niejako Boga. Do tej pory widzieli jedynie ludzką naturę Jezusową, zatem po zmartwychwstaniu powinien im się ukazać.

No ja tam nie wiem czy tak trudno znaleźć powód takiego zachowania. Ja bym się tam nie chcial pokazać komuś kto już raz mnie zabił

Dlaczego nie ? Takie pojawienie ukazałoby bezcelowość poczynań kapłanów. Być może wtedy znikłby problem konfliktu judaizmu z chrześcijaństwem.

Cz lip 08, 2010 11:40

ashkel86 napisał(a):
Nie wspominam już nawet, że największym problemem Jezusa w jego działalności był sam Stary Testament. Praktycznie cały czas Żydzi nie mogą zaakceptować go jako mesjasza właśnie ze względu na stare prawo. Jeśli przez cały czas głoszono doktrynę ,iż człowiek nie może nazywać się synem Bożym. To nie powinno nikogo reakcja żydów na naukę Jezusa, właśnie o tym.

Rzeczywiście:
- "To mówi Pan: Izrael jest moim synem pierworodnym..." (Wj 4, 22)
- "Wy jesteście dziećmi Pana, waszego Boga." (Pwt 14, 1)
- "Ja mówię: Jesteście Bogami
Oraz synami Najwyższego."
(PS 82, 6)

Cz lip 08, 2010 12:03

a czy Jezus nazwal siebie Synem Boga?
albo zmartwychwstanie...kto go widzial?
bo wg roznych ewangeli (TYCH CO SOOR WYBRAL),rozni ludzie go widzieli...

Cz lip 08, 2010 12:37

white napisał(a):
Zwróć uwage że werset z Dz 13:47 lączy pogan z "krańcami ziemi"
Dokładnie brzmi on tak:
Dzieje 13:47
Cytuj:
Przecież Jehowa nałożył na nas przykazanie tymi słowy: ‚Ustanowiłem cię światłem narodów, abyś był wybawieniem aż po kraniec ziemi’
Zgadza się.
"Ludzie z narodów" są tu połączeni z "krańcami ziemi".
Ale nie świadczy to o tym, że spełniło się to w I wieku.
W I wieku ludzie z wielu narodów usłyszeli o Jezusie, ale raczej nie należała do nich np. Ameryka (jedna i druga).

Wprawdzie w czasie podróży Kolumba (rok 1492), uczestniczyli w niej duchowni, jednak wraz ze słowem o Chrystusie przywieźli miecz.
Nie był to obraz prawdziwej wiary chrześcijańskiej.
Tak więc "krańce ziemi" oczywiście miały usłyszeć o Chrystusie (prawdę), jednak nie stało się to w I wieku.

Świadkowie Jehowy wierzą, że z ramienia Chrystusa, to oni zanoszą prawdę aż po krańce ziemi.
W ten sposób spełniają słowa Jezusa z Jana 14:12
Cytuj:
Zaprawdę, zaprawdę wam mówię: Kto wierzy we mnie, ten również dokona dzieł, których ja dokonuję; i dokona dzieł większych niż te, ponieważ ja idę do Ojca.
Nie ma w Biblii wzmianki, że któryś uczeń Chrystusa dokonał większego cudu, niż wskrzeszenia Łazarza.
Chodzi wiec zapewne o działalność głoszenia, która było w życiu Jezusa priorytetem.

biedronka25 napisał(a):
tyle razy poprawiacie swoje teorie... ze mi naprawde pomieszalo sie
Lepiej poprawić, czy trwać w błędzie?

Pn lip 12, 2010 12:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona