Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy nie łatwiej byłoby ...? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy nie łatwiej byłoby ...?
Niedoskonały napisał(a):
Rozmyślacz jasno zastanawiał się nad sensem wiary. Ty mu na to odpisałeś że dywagacje na ten temat to strata czasu. Czego tutaj nie rozumieć ?

Wspomniał o sporze między wierzącymi i niewierzącymi i do tego się odniosłem. Wyjaśniłem Ci to ale widzę że dalej nie rozumiesz.
Niedoskonały napisał(a):
I jeszcze jedno. Spór między ateistami i wierzącymi jest specyficzny z tego względu że to nie ateiści mają wykazywać dowody na nieistnienie czegokolwiek. Jeszcze raz Ci powtarzam, to Ty jako chrześcijanin postulujesz istnienie boga więc to do Ciebie należy udowadnianie. Zapamiętaj to sobie bo tłumaczyć Ci to tyle razy to już przesada.

Nie czegokolwiek tylko Boga. Zabawny jesteś. Jak dziewczyna chce być podrywana tak Ty się uparłeś że to wierzący mają Cię przekonywać do Boga bo do nich należy ten pierwszy krok. Tylko nie zauważyłeś że to nie ja postuluję tylko Ty, nie istnienie Boga na forum Wiara.pl, więc coś Ci się pomyliło. Mówisz tu coś o dowodach ale nie widzisz że w tej sprawie nikt nie ma dowodów ani Ty ani ja, i dalej nie wiesz co to znaczy wiara. Wierzący nie mówią o dowodach tylko Ty, więc przy postulowaniu nie istnienia Boga na tym forum i wogóle powinienies jako ateista posłużyć się nimi. Zabawne jest to że nie masz żadnych. W tej sytuacji wydaje mi się że pomyliłeś fora.
Niedoskonały napisał(a):
I znowu coś czego nie jesteś w stanie udowodnić. Bóg Ci powiedział że taki był jego zamiar czy jacyś ludzie ? Dokładnie, jacyś ludzie, a oni też z kolei na to dowodu nie mają.

Twoje poczucie humoru zwala mnie z nóg. Trochę logicznego myślenia. Skoro stworzył świat (wiem że są ateiści myślący że postał sam z niczego od tak) to logiczne jest że taki miał zamiar.
Ale znowu w kwestii wiary domagasz się dowodów co tylko potwierdza nie znajomość tego znaczenia. Soro tak to podważasz więc to ja mam prawo domagać się dowodów, a skoro ich nie masz to Twoja dyskusja w tej sprawie jest bezowocna.
Niedoskonały napisał(a):
Hehe jestem pod wrażeniem jak Wy potraficie sobie tłumaczyć pewne rzeczy, już Wam niczego wmawiać nie trzeba bo się sami wkręcacie. Słuchaj, skończyło by się na Adamie i Ewie, powiedzmy, i koniec. Dlatego najważniejszym celem jest rozmnażanie z nie zbawienie. Bez zbawienia ludzkość może istnieć, bez rozmnażania nie może. I ja jestem w stanie udowodnić dlaczego bez rozmnażania nie może, Ty za to nie jesteś w stanie udowodnić dlaczego bez zbawienia nie może.

To Bóg dał nam życie i On decyduje kiedy będzie czas na śmierć. To On jest najważniejszy, a celem naszego życia jest osiągnięcie zbawienia. Jego wolą było abyśmy się rozmnażali więc nie martw się że nagle ludzkość zostanie bezpołodna albo staniemy się kastratami. :D :D
Niedoskonały napisał(a):
Stworzył, nie stworzył, nie wiadomo.

Cieszę się że wreszcie zrozumiałeś że tu nie ma dowodów
Niedoskonały napisał(a):
No więc Ty uważasz wiarę za naiwnę wierzenie że to co mówisz ma sens. Ja mówiłem o innej wierze, o wierze w coś co można sprawdzić. I takiej wiary, a raczej pewności wymagają ateiści.

A więc siebie też uważasz za naiwnego. Wierzysz że Boga nie ma i wydaję Ci się że to ma sens, ale ja w odróznieniu nie uważam siebie za naiwnego.
Niedoskonały napisał(a):
Co wiesz na ten temat ? Czy wiesz jak owe ewangelie powstały i kto je stworzył ? Czy w ogóle sprawdziłeś ich wiarygodność ? Jeśli nie to to jest zwykła naiwność a nie zaufanie.

Arogancja ateisty. Uważacie zdecydowną większość ludzi na świecie za naiwnych ale sam przed chwilą pokazałeś swoją naiwność. Wątki o wiarygodności już były.
Niedoskonały napisał(a):
Mogło by być ale nie jest. Dobrze że tak napisałeś, nie jesteś pewny. Ja jestem pewnym bo moje zaufanie opiera się na nauce, logice i brzytwie Ockhama. To są rzeczy które są mocne i rzetelne, a przynajmniej o wiele rzetelniejsze niż całe PŚ i wiara w boga.

Twoja nauka w tej sprawie nic nie wie, ale chwila, ktoś tu mówił że nie jest naiwny.
Elbrus napisał(a):
A jak przekonasz osoby, które wierzą w Boga, ale nie tego judeochrześcijańskiego?Jak one mają uznać prawdziwość Pisma, które ty przyjmujesz za prawdę na samym starcie?Dlaczego Ten a nie inny?

A kto Ci powiedział że przyjąłem to na samym starcie??
Nie będe przekownywał, a Ty jak przekonasz do swojego??
Niedoskonały napisał(a):
Dla człowieka który nie łapie pewnych rzeczy nawet najmądrzejsze słowa mogą być zabawne. Elbrus już Ci wyjaśnił. A jak byś miał ochotę nad tym pomyśleć to zadaj sobie pytanie czy jest możliwa kontrola nad człowiekiem bez jego wiedzy ?

Elbrus napisał(a):
Tu nie chodzi o żadną inwigilację ani zmuszanie do czegokolwiek.Tłumaczenie tego tobie chyba niewiele by dało - tak jak północnym Koreańczykom uświadamianie, że ich przywódca jest zły, co przecież nie zgadza się z ich obserwacjami (państwo daje im pracę i chleb) i wiarą (w telewizji mówią, że Amerykanie to nieudacznicy, a My jesteśmy potęgą gospodarczą i wojskową).

Oświeccie mnie wiec o kontroli kościoła nade mną. Z chęcią poczytam. Bo narazie to piszecie o krasnoludkach których nie jestem wstanie dostrzec. Do rzeczy proszę.

Cz wrz 16, 2010 18:33

greg(R) napisał(a):
To o czym piszesz to nie jest wiara tylko wiedza.
Wiara pozostaje wiarą dopóty, dopóki obiektu będącego przedmiotem wiary nie można zweryfikować.
Czy dostrzegasz różnicę?
Niedoskonałemu pewnie chodzi o wiarę w stylu:
wierzę, że sufit w mieszkaniu nie zawali mi się na głowę, dlatego się nie wyprowadziłem i nie zamierzam
(chyba że coś niepokojącego zauważę).

quas napisał(a):
Cytuj:
Jak one mają uznać prawdziwość Pisma, które ty przyjmujesz za prawdę na samym starcie?

A kto Ci powiedział że przyjąłem to na samym starcie??
Statystyka - czy poznałeś jakieś inne pisma święte oprócz Biblii?
Jeśli nie, to może po przeczytaniu jakiegoś uznasz, że:
rzeczywiście - to jest dopiero Słowo Boga, a tamto było pięknym bo pięknym, ale słowem ludzkim?
Zresztą nie rozumiem stwierdzenia:
quas napisał(a):
Moje zaufanie ma podstawy w ewangelii i słowie bożym
Czy w ewangelii nie ma słowa bożego?
quas napisał(a):
Cytuj:
Dlaczego Ten a nie inny?

Nie będe przekownywał, a Ty jak przekonasz do swojego??
Bóg w jakiego byłbym w stanie uwierzyć nie wymaga uwierzenia w siebie przy tak słabych przesłankach,
a tym bardziej nie uzależniałby od tego zbawienia człowieka.
Nie zamierzam także namawiać do uwierzenia w innego boga - nie lubię walczyć z wiatrakami,
choć warto zastanowić się, czy może istnieć bardziej sprawiedliwy bóg niż Jahwe.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz wrz 16, 2010 20:47
Elbrus napisał(a):
Statystyka - czy poznałeś jakieś inne pisma święte oprócz Biblii?Jeśli nie, to może po przeczytaniu jakiegoś uznasz, że: rzeczywiście - to jest dopiero Słowo Boga, a tamto było pięknym bo pięknym, ale słowem ludzkim?

A więc założyłeś o mnie coś czego nie wiedziałeś. To nie była statystyka tylko strzelanie w ciemno.
Elbrus napisał(a):
Czy w ewangelii nie ma słowa bożego?

Słowo boże jest nie tylko w ewangelii.

Cz wrz 16, 2010 21:17

Wiara zaś jest poręką tych dóbr, KTÓRYCH SIĘ SPODZIEWAMY,DOWODEM TYCH RZECZYWISTOSCI, KTÓRYCH NIE WIDZIMY. Dzięki niej to przodkowie otrzymali świadectwo(hebr11;1,2)

HEBRAJCZYKÓW11 :3-40 Przez wiarę poznajemy, że słowem Boga światy zostały tak stworzone, iż to, co widzimy, powstało nie z rzeczy widzialnych. 4 Przez wiarę Abel złożył Bogu ofiarę cenniejszą od Kaina, za co otrzymał świadectwo, iż jest sprawiedliwy. Bóg bowiem zaświadczył o jego darach, toteż choć umarł, przez nią jeszcze mówi*. 5 Przez wiarę Henoch został przeniesiony, aby nie oglądał śmierci. I nie znaleziono go, ponieważ Bóg go zabrał. Przed zabraniem bowiem otrzymał świadectwo, iż podobał się Bogu*. 6 Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu. Przystępujący bowiem do Boga musi uwierzyć, że [Bóg] jest i że wynagradza tych, którzy Go szukają. 7 Przez wiarę Noe został pouczony cudownie o tym, czego jeszcze nie można było ujrzeć, i pełen bojaźni zbudował arkę, aby zbawić swą rodzinę. Przez wiarę też potępił świat i stał się dziedzicem sprawiedliwości, którą otrzymuje się przez wiarę*. 8 * Przez wiarę ten, którego nazwano Abrahamem, usłuchał wezwania Bożego, by wyruszyć do ziemi, którą miał objąć w posiadanie. Wyszedł nie wiedząc, dokąd idzie. 9 Przez wiarę przywędrował do Ziemi Obiecanej, jako ziemi obcej, pod namiotami mieszkając z Izaakiem i Jakubem, współdziedzicami tej samej obietnicy. 10 Oczekiwał bowiem miasta zbudowanego na silnych fundamentach, którego architektem i budowniczym jest sam Bóg*. 11 Przez wiarę także i sama Sara, mimo podeszłego wieku, otrzymała moc poczęcia. Uznała bowiem za godnego wiary Tego, który udzielił obietnicy*. 12 Przeto z człowieka jednego, i to już niemal obumarłego, powstało potomstwo tak liczne, jak gwiazdy niebieskie, jak niezliczony piasek, który jest nad brzegiem morskim*. 13 W wierze pomarli oni wszyscy, nie osiągnąwszy tego, co im przyrzeczono, lecz patrzyli na to z daleka i pozdrawiali, uznawszy siebie za gości i pielgrzymów na tej ziemi*. 14 Ci bowiem, co tak mówią, okazują, że szukają ojczyzny. 15 Gdyby zaś tę wspominali, z której wyszli, znaleźliby sposobność powrotu do niej. 16 Teraz zaś do lepszej dążą, to jest do niebieskiej*. Dlatego Bóg nie wstydzi się nosić imienia ich Boga*, gdyż przysposobił im miasto*. 17 Przez wiarę Abraham, wystawiony na próbę, ofiarował Izaaka, i to jedynego syna* składał na ofiarę, on, który otrzymał obietnicę, 18 któremu powiedziane było: Z Izaaka będzie dla ciebie potomstwo*. 19 Pomyślał bowiem, iż Bóg mocen wskrzesić także umarłych, i dlatego odzyskał go, jako podobieństwo [śmierci i zmartwychwstania Chrystusa]. 20 Przez wiarę w przyszłość Izaak pobłogosławił Jakuba i Ezawa*. 21 Przez wiarę umierający Jakub pobłogosławił każdego z synów Józefa i pochylił się głęboko przed wierzchołkiem jego laski*. 22 Przez wiarę konający Józef wspomniał o wyjściu synów Izraela i dał zlecenie w sprawie swoich kości. 23 Przez wiarę Mojżesz był ukrywany przez swoich rodziców w ciągu trzech miesięcy po swoim narodzeniu, ponieważ widzieli, że powabne jest dzieciątko*, a nie przerazili się nakazem króla. 24 Przez wiarę Mojżesz, gdy dorósł, odmówił nazywania się synem córki faraona*, 25 wolał raczej cierpieć z ludem Bożym, niż używać przemijających rozkoszy grzechu. 26 Uważał bowiem za większe bogactwo znoszenie zniewag dla Chrystusa* niż wszystkie skarby Egiptu, gdyż patrzył na zapłatę. 27 Przez wiarę opuścił Egipt*, nie uląkłszy się gniewu królewskiego; wytrwał, jakby [na oczy] widział Niewidzialnego. 28 Przez wiarę uczynił Paschę i pokropienie krwią, aby nie dotknął się ich ten, który zabijał to, co pierworodne*. 29 Przez wiarę przeszli Morze Czerwone jak po suchej ziemi, a gdy Egipcjanie spróbowali to uczynić, potonęli*. 30 Przez wiarę upadły mury Jerycha, gdy je obchodzili dokoła w ciągu siedmiu dni*. 31 Przez wiarę nierządnica Rachab nie zginęła razem z niewierzącymi, bo przyjęła gościnnie wysłanych na zwiady*. 32 I co jeszcze mam powiedzieć? Nie wystarczyłoby mi bowiem czasu na opowiadanie o Gedeonie, Baraku, Samsonie, Jeftem*, Dawidzie, Samuelu i o prorokach, 33 którzy przez wiarę pokonali królestwa, dokonali czynów sprawiedliwych, otrzymali obietnicę, zamknęli paszcze lwom*, 34 przygasili żar ognia*, uniknęli ostrza miecza i wyleczyli się z niemocy, stali się bohaterami w wojnie i do ucieczki zmusili nieprzyjacielskie szyki. 35 Dzięki dokonanym przez nich wskrzeszeniom niewiasty otrzymały swoich zmarłych*. Jedni ponieśli katusze, nie przyjąwszy uwolnienia, aby otrzymać lepsze zmartwychwstanie*. 36 Inni zaś doznali zelżywości i biczowania, a nadto kajdan i więzienia. 37 Kamienowano ich, przerzynano piłą, <kuszono>, przebijano mieczem; tułali się w skórach owczych, kozich, w nędzy, w utrapieniu, w ucisku - 38 świat nie był ich wart - i błąkali się po pustyniach i górach, po jaskiniach i rozpadlinach ziemi*. 39 A ci wszyscy, choć ze względu na swą wiarę stali się godni pochwały, nie otrzymali przyrzeczonej obietnicy, 40 gdyż Bóg, który nam lepszy los zgotował, nie chciał, aby oni doszli do doskonałości bez nas*.

Prądu nie widac,a jest,zapachu,smaku nie widac,a czuc,powietrza nie widac,a jest.

Cz wrz 16, 2010 23:14

bla bla bla bla ktoś napisał coś kiedyś 2 tys lat temu, a wy teraz powtarzacie ...

a prąd można zobaczyć, powietrze także ponieważ składa się z atomów różnych gazów,
smak i zapach również, potrzebujemy tylko urządzeń np. mikroskopu elektronowego

wiemy jak smak i zapach działa i na co działa więc słabe przykłady....
chyba na lekcjach w szkole się nie uważało hahaha

pozdrawiam

Pt wrz 17, 2010 7:41
A swoje mysli widziales? A rozum? Nie? No to udowodnij, ze istnieja, bo ja nie wierze, ze je posiadasz.

Pt wrz 17, 2010 7:59

Kamala, 10/10 ;)

Pt wrz 17, 2010 8:07

Kamala napisał(a):
A swoje mysli widziales? A rozum? Nie? No to udowodnij, ze istnieja, bo ja nie wierze, ze je posiadasz.

Tu akurat dowód jest trywialny :) Przejawem myśli jest np. to, że użytkownik napisze posta na Forum. Podobnie z rozumem.

Pt wrz 17, 2010 8:43
Jestes pewien? Mogl po prostu stukac w klawisze i przypadkiem mu wyszlo.

Bo ja podobnie moge udowodnic, ze Bog istnieje: jezeli prosze o cos, z punktu widzenia ludzkiego, prawie niemozliwe do spelnienia, a juz na pewno nie wtedy, kiedy ja tego chce/potrzebuje i to dostaje "na czas", to co to jest? Dowod na istnienie Boga, czy powtarzajacy sie przypadek jak z tym stukaniem w klawisze Rozmyslacza?

Pt wrz 17, 2010 8:50

abinabad napisał(a):
Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu.
Ateiści się Bogu nie podobają - nawet jeśli dobrze czynią.
Mądre słowa (bo Święte).
Właśnie w takiego Boga nie ma sensu wierzyć.

Kamala napisał(a):

http://pl.wikipedia.org/wiki/Neuropsychologia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pozytronowa_emisyjna_tomografia_komputerowa (PET)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt wrz 17, 2010 8:58

Kamala napisał(a):

..........................................................
naprawde super odpowiedz :) pozdrawiam :)

Pt wrz 17, 2010 9:26

Elbrus napisał(a):
abinabad napisał(a):
Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu.
Ateiści się Bogu nie podobają - nawet jeśli dobrze czynią.
Mądre słowa (bo Święte).
Właśnie w takiego Boga nie ma sensu wierzyć.

Kamala napisał(a):

...............................................................
Elbrus nie przytaczaj bajek ..prosze :) to tak jak woda jest na Marsie i wklej linki tych co ja widzieli :)

Pt wrz 17, 2010 9:28

Kamala napisał(a):
Jestes pewien? Mogl po prostu stukac w klawisze i przypadkiem mu wyszlo.

Jest to skrajnie nieprawdopodobne.

Kamala napisał(a):
Bo ja podobnie moge udowodnic, ze Bog istnieje: jezeli prosze o cos, z punktu widzenia ludzkiego, prawie niemozliwe do spelnienia, a juz na pewno nie wtedy, kiedy ja tego chce/potrzebuje i to dostaje "na czas", to co to jest?

To jest dowód, ale na Forum nie możemy go zweryfikować. Ale jeśli każdy z Forumowiczów mógłby przeprowadzić analogiczny eksperyment, to również byłby to dowód. Problem w tym, że powtarzalność jest niewielka i rzadko komu to wychodzi.

Kamala napisał(a):
Dowod na istnienie Boga, czy powtarzajacy sie przypadek jak z tym stukaniem w klawisze Rozmyslacza?

Diabeł tkwi w szczegółach :evil: ;)

Pt wrz 17, 2010 9:45

amadeus35 napisał(a):
Cytuj:
Kamala napisał(a):

Elbrus nie przytaczaj bajek ..prosze :) to tak jak woda jest na Marsie i wklej linki tych co ja widzieli :)
W takim razie prosimy o uwiarygodnienie bajek (najlepiej naukowe) o istnieniu duszy:
viewtopic.php?f=46&t=11750 ('Dusza istnieje? Argumenty za i przeciw').

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt wrz 17, 2010 10:03

Elbrus nie przytaczaj bajek ..prosze :) to tak jak woda jest na Marsie i wklej linki tych co ja widzieli :)[/quote]W takim razie prosimy o uwiarygodnienie bajek (najlepiej naukowe) o istnieniu duszy:
viewtopic.php?f=46&t=11750 ('Dusza istnieje? Argumenty za i przeciw').[/quote]
........................................
Elbrus prosze cie nie wciagniesz mnie w swoja dyskusje jesli masz jakies watpliwosci to wskaz mi miejsce gdzie napsana jest prawda ?? wg.naukowcow ...... lodowce tez mialy sie rozpuscic do 2030 roku a okazalo sie ze nastapila mala pomylka o 300 lat :)

dla mnie Bog i wiara jest na pierszym miejscu i te chwile kiedy czuje jego obecnosc w moim otoczeniu to mi wystarczy :)

Pt wrz 17, 2010 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona