| Autor |
Wiadomość |
|
Elbrus
|
 Re:
liam napisał(a): Tam nie chodziło o słowo murzyn przecież tylko o nazwanie Obamy "czarnym Mesjaszem" w kontekście końca świata dla białych. Jeśli za rasistowskie uznamy koniec cywilizacji białego człowieka, bo sformułowanie czarny Mesjasz nie jest według mnie rasistowskie (raczej afirmatywne). liam napisał(a): To rasizm a nie brak poprawności politycznej, nie zmieniaj tematu. A czym jest poprawność polityczna rozumiana w tym temacie?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pn lis 22, 2010 22:46 |
|
|
|
 |
|
Prawie_apostata
|
 Re: Poprawność polityczna
Cała ta poprawność polityczna wywołuje u mnie mieszane uczucia. Zazwyczaj negatywne. Często trudno mi to wogóle zrozumieć. Jeśli mogę spytać... Wedle jednej z regułek które tu padły poprawność polityczna odznacza się tym, że nie mówimy głośno władzy (takiej czy innej) tego co nam się nie podoba, etc. W przypadku jeśli nasza "niepoprawna politycznie" partia dojdzie do władzy będziemy się z nią zgadzać, czyli będziemy poprawni politycznie tak? Czy jak to wygląda w tej sytuacji? Tak pytam, bo jak pisałem na początku ciężko mi tą całą śmieszną "poprawność" zrozumieć. Pytanie drugie: Jeśli krytykujemy obecną władzę w sposób kulturalny i merytoryczny to czy jesteśmy poprawni czy nie? Nie podoba mi się natomiast wypisywanie: Elbrus napisał(a): Grupą trzymającą władzę są media (czwarta władza), czyli Gazeta Wybiórcza (vel Wymiotna), TuskVisionNetwork i Polsat-an oraz rząd sterowany na linii Berlin-Moskwa czyli Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska. Jeśli mówisz coś nie po linii Partii Obłudników, to jesteś niePOprawny. Możesz w to nie wierzyć, ale faktów nie zmienisz - w takim kraju żyjemy. Nie wnikam w tym momencie czy autor tak naprawdę od siebie czy w sposób ironiczny chciał pokazać jak ludzie myślą. Ja nie zgadzając się z kimś próbuje wytłumaczyć mu to w sposób kulturalny. Niezależnie czy mówię o obecnej władzy, środowiskach homoseksualnych, czy jakichkolwiek innych. Wychodzę z założenia - kultura przede wszystkim. Przez to mam się nazwać osobą poprawną czy nie poprawną politycznie? 
|
| Pn lis 29, 2010 14:33 |
|
 |
|
bojanowska
|
Ja [osobiście] oddalam się jak mogę od "poprawności politycznej", gdyż "poprawność polityczną" stworzyli ludzie... od których powinno się w pewnym sensie stronić, nie wspierać ich poglądów, jeśli jest się wierzącym katolikiem.
_________________ Powtarzanie rzeczy oczywistych jest obowiązkiem inteligentnych ludzi - G. Orwell
|
| Pn lis 29, 2010 15:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Co za bzdury... Już pisałem, że poprawność polityczna nie ma nic wspólnego z polityką i wspieraniem jakiejkolwiek partii. Wystarczy zajrzeć do byle słownika, nawet wikipedia podaje mniej więcej poprawną definicję.
Jeśli natomiast ktoś naprawdę uważa że katolicyzm powinien wspierać rasizm i dyskryminację to chyba mu się nieźle poprzestawiało w głowie.
|
| Pn lis 29, 2010 16:11 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zatem Wikipedia: Cytuj: Poprawność polityczna – sposób używania języka w dyskursie publicznym, którego głównym celem jest zachowanie szacunku oraz tolerancji wobec przeciwnika w dyskusji Czy ja wiem? Ja poprawność polityczną odbieram jako zawoalowaną grzeczność, maskującą najczęściej prawdziwe poglądy wypowiadającego się. Na zasadzie - myśli A, ale powie B bo tak wypada, żeby nie urazić jakieś grupy, która jest mu potrzebna z punktu widzenia partykularnych (swoich, swojej grupy) interesów. Dwulicowość, innymi słowy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt lis 30, 2010 12:59 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
ToMu napisał(a): Dwulicowość, innymi słowy.
Chyba że ktoś faktycznie odczuwa szacunek dla przeciwnika w dyskusji. Wtedy to po prostu szczerość i zwykła uprzejmość. Ale widzę, że dla większości tutaj to są obce ideały. 
|
| Wt lis 30, 2010 13:16 |
|
 |
|
ToMu
|
Ok, szacunek. Na zasadzie - szanuję Twoje poglądy, ale moje są inne i brzmią: ...
A nie - szanuję, więc, żeby nie być niepoprawnym, nie przedstawię moich.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Wt lis 30, 2010 14:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przedstawię, czemu nie? Sam przytoczyłeś definicję: to SPOSÓB używania języka, nie jego brak. Chyba, że ktoś ma takie poglądy, których nie da się wyrazić cywilizowanym językiem. Mam nadzieję, że nie katolicy.
|
| Wt lis 30, 2010 14:30 |
|
 |
|
ToMu
|
Dlatego doprecyzowałem.
Szacunek dla innych, ich poglądów - ale przy jednoczesnym twardym, choć w grzecznej formie, przedstawieniu swoich poglądów.
Wtedy jest to szacunek nawzajem dla siebie.
|
| Śr gru 01, 2010 13:16 |
|
 |
|
Daniel86
|
liam, wyluzuj! Ja popieram Twoje poglądy na temat poprawności politycznej 
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
| Śr gru 01, 2010 19:40 |
|
|
|