Autor |
Wiadomość |
greg(R)
|
 Re: Bunt lucyfera
@AlusFakt Jego zmartychwstania naukowo dowodzi protestant Josh McDowell w ksiązce "Sprawa Zmartychwstania"......polecam, zapoznaj się z jej treścią  Eee... Słabizna ta książka. Przyznam zupełnie szczerze, że byłem niezmiernie ciekaw argumentów autora. I jak zwykle się rozczarowałem teistyczną argumentacją. Dla człowieka niewprawionego w wychwytywaniu nieścisłości (i nie mam na myśli tylko religii, myślę również o życiu codziennym) argumentacja wydaje się być dobra. W istocie jednak jest słaba. Przykładów nie podam bo książki nie mam. Nie kupiłem jej właśnie z uwagi nędzę argumentacji. Już lepszą pozycją (też pisaną z teistycznej perspektywy) jest "Proces Jezusa w świetle prawa rzymskiego" Pauliny Święcickiej-Wystrychowskiej. Tę książkę mam.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Pn paź 25, 2010 13:57 |
|
|
|
 |
R6
|
Jezus przymuszał do wiary czyniąc cuda na oczach ludzi. Dobrze, że już przestał bo jeszcze bym został chrześcijaninem pod wpływem bezpośredniej obserwacji. Na szczęście Bóg zmienił zdanie i uznał że nie jest dobrze kiedy jego Syn tak ostentacyjnie i w ZNIEWALAJĄCY sposób ratuje dusze.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Wt paź 26, 2010 8:37 |
|
 |
Dabar
|
R6 napisał(a): Jezus przymuszał do wiary czyniąc cuda na oczach ludzi. Dobrze, że już przestał bo jeszcze bym został chrześcijaninem pod wpływem bezpośredniej obserwacji. Na szczęście Bóg zmienił zdanie i uznał że nie jest dobrze kiedy jego Syn tak ostentacyjnie i w ZNIEWALAJĄCY sposób ratuje dusze. A szkoda, szkoda że nie widziałeś jak w dzisiejszych czasach Jezus "przymusza do wiary".
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
Wt paź 26, 2010 10:33 |
|
|
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
R6, wiele religii miało takiego "zbawiciela". Na przykład porównajmy Chrzescijanstwo i Hinduizm : Człowiek > Chrystus > Bóg, człowiek > Krishna > Brahma. By "wstąpić na niebiosa" trzeba żyć jak Chrzystus/Krisza etc i zastosować się do ich nauk.
|
Wt paź 26, 2010 10:47 |
|
 |
R6
|
Pojawia się pytanie czemu św Tomasz miał fory a od innych wymaga się aby wierzyli na słowo przechodzące z ucha do ucha od 2000 lat. Znacie zabawę w głuchy telefon i wniosek jaki można wyciągnąć odnośnie wiarygodności przekazu sprzed dwóch tysiącleci. Czemu Bóg nie chodzi z nami po Ziemi tak jak to robił Jezus? Przez to wielu pozostanie "niewiernymi"
|
Wt paź 26, 2010 20:49 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
R6 napisał(a): Pojawia się pytanie czemu św Tomasz miał fory a od innych wymaga się aby wierzyli na słowo przechodzące z ucha do ucha od 2000 lat. Znacie zabawę w głuchy telefon i wniosek jaki można wyciągnąć odnośnie wiarygodności przekazu sprzed dwóch tysiącleci. Czemu Bóg nie chodzi z nami po Ziemi tak jak to robił Jezus? Przez to wielu pozostanie "niewiernymi" Kiedy Jezus chodził po Ziemi ludzie nie wierzyli, że jest Synem Bożym i zabili go pozostając niewiernymi. Przekaz sprzed 2000 lat, dla populacji ludzkiej jest na tyle wiarygodny , że wierzy w ten przekaz większość populacji. W głuchym telefonie nie spisujemy wiadomość lecz przekazujemy je słownie. Natomiast przekaz ewangelii jest spisany . Więc jest taki sam jak w momencie spisywania.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt paź 26, 2010 21:54 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
A wiec ktos chodzil za Jezusem i dziennik prowadzil, tak? Mozna wiedziec kto?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt paź 26, 2010 22:12 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Ja chodziłem i go sfałszowałem -.-
|
Wt paź 26, 2010 23:01 |
|
 |
R6
|
A co powiecie o biblijnym stylu wypowiedzi. Czy to są cytaty? Ewangeliści pisali z pamięci i upiększali ? Do Seweryna: Zabili Jezusa bo nie uczynił cudu gdy mogło go to uratować. Do tego gdyby nie ukazał się "namacalnie" Tomaszowi to ten byłby nadal niewiernym.
Ty Jezusa na oczy nie widziałeś a wierzysz że Cie uzdrowił. Co powiedzieć o ludziach którzy go ponoć widzieli i zostali uzdrowieni. Że niby obecność Jezusa nie miałaby mieć wpływu na liczbę tych którzy uwierzyli? To czemu piszecie że Bóg nie chce zniewalać swoją obecnością i widzialnie, konkretnie przechadzać się pośród owieczek( bez tego solenia i przenośni)
|
Śr paź 27, 2010 8:35 |
|
 |
R6
|
Chcę żeby Jezus też mi się objawił. Czemu Tomek miał łatwiej?  Konkret to konkret a nie jakieś podejrzane pośrednictwa niejednoznacznego Pisma i kapłanów
|
Śr paź 27, 2010 8:44 |
|
 |
AHAWA
|
R6, a po co ma się Tobie objawić żebyś go wyśmiał? Jezus jest Bogiem a nie lampą alladyna...
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Śr paź 27, 2010 11:24 |
|
 |
Tutte
|
R6,czy wg Ciebie Sienkiewicz,Mickiewicz,Kościuszko Zygmunt III Waza istnieli?Jeśli tak,to skąd masz pewność?
|
Śr paź 27, 2010 14:21 |
|
 |
ziele_force
|
Cytuj: R6,czy wg Ciebie Sienkiewicz,Mickiewicz,Kościuszko Zygmunt III Waza istnieli?Jeśli tak,to skąd masz pewność? Generalnie różnica między nimi a Jezusem jest taka, że ich obecność w historii jest potwierdzona w wielu niepodważalnych źródłach. Jezus natomiast występuje w Biblii, w której ciężko o obiektywizm jako że jest dziełem alegorycznym. A inne pozabibilijne źródła budzą kontrowersje. Zakładając jednak ich prawdziwość, czyli to, że Jezus Chrystus żył, ciężko o dowody, że miały miejsce zdarzenia opisane w Biblii.
|
Śr paź 27, 2010 16:29 |
|
 |
AHAWA
|
ziele_force napisał(a): Jezus natomiast występuje w Biblii, w której ciężko o obiektywizm jako że jest dziełem alegorycznym. A inne pozabibilijne źródła budzą kontrowersje. Zakładając jednak ich prawdziwość, czyli to, że Jezus Chrystus żył, ciężko o dowody, że miały miejsce zdarzenia opisane w Biblii. gdzieś ty się takich bzdur naczytał?
_________________ .--- . --.. ..- ... // --..-. -.-- .--- . // .- -- . -. __1 Kor 13__
www.teologia.pl www.pro-life.pl
Pro dolorosa Eius passione, miserere nobis et totius mundi. Sanctus Deus,miserere nobis et totius mundi.
|
Śr paź 27, 2010 16:36 |
|
 |
ziele_force
|
Nie rozumiem za bardzo co nazywasz bzdurą, to, że Biblia jest dziełem alegorycznym, to że są inne pozabibilijne źródłą mówiące o Chrystusie, to że ich prawdziwość jest kontrowersyjna, to że Chrystus żył, czy to że nie ma dowodów na historyczność wielu zdarzeń występujących w Biblii
|
Śr paź 27, 2010 17:03 |
|
|
|