Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 7:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
 Czy Jezus był Mesjaszem? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Jezus był Mesjaszem?
Kamala napisał(a):
Elbrus, a ty uparcie chcesz, zeby swiat byl taki, jak ty go sobie wymysliles, zeby tobie pasowal.
Np zeby wszyscy wierzacy mieli wiedze z 3 tysiecy lat,
znajomosc jezykow starozytnych, archeologii, historii, ze szczegolnym uwzglednieniem historii religii itp.
Jeśli ktoś nie chce to nie musi - ja też.
Kamala napisał(a):
A jezeli nie, to wedlug ciebie nie moga wierzyc w Boga,
Bogu tym bardziej a juz zyc wg wskazan Jezusa z Nazaretu
i probowac budowac Krolestow Boze, Krolestwo milosci i przebaczenia, jest wykluczone.
Domyslam sie, ze wg ciebie nie maja na to wystarczajacych kwalifikacji.
Każdy może żyć według wskazań Jezusa z Nazaretu.
Kamala napisał(a):
To jest zupelnie nieistotne dla nasladowania Chrystusa,
czy zgadniemy iloma jezykami i w jakim stopniu opanowanych, poslugiwal sie sw Piotr.
A ze wierzacy maja w tym wzgledzie rozne przypuszczenia,
albo nie maja zadnych, to nie ma nic wspolnego z jakoscia ich wiary i wplywem na ich zycie.
Dlaczego więc ludzie wierzący (w tym katolicy) zajmują się rzeczami niepotrzebnymi,
bo nie mającymi wpływ na ich życie w wierze?
Kamala napisał(a):
Naprawde. Jak i twoje pojecie niezbednej nieomylnosci w kazdym, ale to kazdym temacie zwiazanym z wiara,
ktora to nieomylnosc powinna cechowac wszystkich prawdziwych katolikow,
z papiezem i biskupami na czele, to twoje pobozne zyczenie,
ktore z wiara katolicka nie ma nic wspolnego.
To jest jedynie twoj poglad jak ta wiara powinna wygladac.
To fajnie, bo ja tego od nikogo nie oczekuję.

To jest to twoje oderwanie od moich wypowiedzi, które powoduje uśmiech na mej twarzy. :-)
Kamala napisał(a):
Musze ciebie rozczarowac - to nie ty wydajesz certyfikaty wiary prawdziwej, badz nie.
A Pan Bog nie bedzie tez pytal na Sadzie Ostatecznym o prawidlowe tlumaczenia Biblii,
badz fakty z zycia sw. Piotra i jego znajomosc jezykow.
Jak to dobrze, że żadnych certyfikatów rozdawać nie zamierzam.
Kamień z serca.
Kamala napisał(a):
Juz ci pisalam:
to jest twoj poglad na wiare w Boga, ale niekoniecznie Bog ma to samo na mysli.
I wzajemnie.
Cytuj:
W tej właśnie chwili Jezus rozradował się w Duchu Świętym i rzekł:
«Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi,
a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie.
Kapłani Boga - głupi, wioskowi myśliciele - mądrzy.
Sprytny tekst.
Kamala napisał(a):
Cytuj:
Ojciec mój przekazał Mi wszystko. Nikt też nie wie, kim jest Syn, tylko Ojciec;
ani kim jest Ojciec, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić».
Lk 10, 21-22

Czyli jezeli Syn nie bedzie ci chcial objawic, kim jest Ojciec,
nie masz zadnych szans, zeby Ojca poznac.
Ale za to mam większe szanse na spędzenie całej wieczności w dymie i siarce niewyobrażalnych katuszy.
Dobre i to. :-D
Kamala napisał(a):
Sw. Pawel tez przestrzegal przed wiedza, ktora sie nie przeklada na konkrety.
Podpinam się pod tą przestrogę.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz lis 18, 2010 16:24
Cytuj:
Zaciekawiałaś mnie. Która książka stosująca uczciwie metodę krytyczno-historyczną dowodzi zmartwychwstania? Autor? Tytuł?

Dwie stronki, w nich więcej informacji
http://rnz.org.pl/index/?id=7bccfde7714 ... f4cea752c1
http://www.wiara.us/prawda_o_jezusie_i_ewangeliach

Cz lis 18, 2010 16:48

Alus napisał(a):
Cytuj:
Mniej ważne? Mesjasz miał być zwiastunem Królestwa Bożego. Czyli bezpośrednich rządów Jahwe na Ziemi. Aha. Ew. wg. Jana nie uznaję za historyczną. Za w miarę najwierniejszą uważam ew. wg Marka. Ew. wg Jana to już teologia. To synteza tego, co myślało o Jezusie młode chrześcijaństwo jakieś 2-3 pokolenia po jego śmierci. Dodajmy jeszcze, że było to już wtedy chrześcijaństwo zhellenizowane. Żydzi w ew. Jana nic tylko knują jak tu zabić Jezusa. Antysemityzm widać jak na dłoni.

Knują, bo jakiś pogardzany przez nich galililejczyk dokonuje rewolucji społecznej przyznając poganom równe im prawa - słowa Jezusa w Nazarecie.
Naród wybrany musi się dzielić Bogiem z poganami????.....u prawowiernych nie mogło to przejść.

pomoz mi w zrozumieniu tego. to oni przypadkiem nie wiedzieli, ze mesjasz, prorok czy inny nazir, ktory przychodzi w imie pana, a kazdy kto bedzie z nim walczyl bedzie potepiony? ja rozumiem, ze mieli chlopaki parcie na zloto, ale chyba nie odrzucili by takiej persony [zwiastujacej lepszy swiat], za cene wlasnego potepienia? tam bylo napisane, skad ten mesjasz bedzie, czy z jakiego rodu?
czyli nie wazne, ze ma super zabawki, wazne, ze jest z innej dzielni. niech sie wynosi z naszej piaskownicy.

Alus napisał(a):
Cytuj:
Oczywiście żaden. Łącznie z Jezusem. Za to niektórzy z nich czynili cuda jak Jezus (np. z pism żydowskich wynika, że Hanina miał chyba kogoś wskrzesić o ile dobrze pamiętam). Stosowny cytat jest w "Twarzach Jezusa" Gezy Vermesa. Jak jesteś zainteresowana to wieczorem mogę go wrzucić.

Dziekuję, ale nie :)
Ja wierzę w zmartwychwstanie, a nikt nie potrafi dowieść, że Chrystus nie zmartwychwstał.

to nie ja mam ci udowadniac ze nie jestem wielbladem.
najpierw przyjmujemy najprostsza i najoczywistsza kolej rzeczy
narodziny->zycie->zgon->piach
ten lancuch wydarzen stosujemy do WSZYSTKICH. jesli ktos ma do oznajmienia jakies rewelacje np.
narodziny->zycie->zgon->zmartwychwstanie->zycie wieczne
to ta osoba ma cos do udowodnienia.
Calun Turynski [uznawany przez katolikow za autentyczny] potwierdza ZGON mezczyzny uznanego za Jezusa. co dalej? jakies zapisy historyczne? odcisk dloni w alei slaw w Hollywood? COKOLWIEK? jak mi wspomnisz jako dowod

Cz lis 18, 2010 16:55

Cytuj:
Argumenty matematyczne
Te są moimi ulubionymi. :mrgreen:

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 18, 2010 16:56

Jeśli chodzi o pochodzenie Mesjasza, to Jezus w pewnym sensie spełnia przepowiednie. Mesjasz ma być z rodu Dawida od strony ojca. Podobno św. Józef był z rodu Dawida i nawet nie przeszkadza to, że Jezus nie jest biologicznym synem św. Józefa, bo u ówczesnych Żydów nie było podziału na dzieci biologiczne i przybrane. Więc Jezus w tym sensie jest z rodu Dawida. Tak to jest wyjaśnione w telewizji na Discovery. Nie wiem, na ile można temu ufać.

Co do innych przepowiedni to nie wiem.

Pytam się tak z ciekawości. Czy w tym wątku wypowiadają się wyznawcy judaizmu?

Cz lis 18, 2010 17:11

Daniel86 napisał(a):
Jeśli chodzi o pochodzenie Mesjasza, to Jezus w pewnym sensie spełnia przepowiednie.
W pewnym sensie...
W pewnym sensie to jest on bogiem.
Daniel86 napisał(a):
Mesjasz ma być z rodu Dawida od strony ojca.
Takich mesjaszów było sporo - miliony.
Daniel86 napisał(a):
Pytam się tak z ciekawości. Czy w tym wątku wypowiadają się wyznawcy judaizmu?
Prawdopodobnie nie.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 18, 2010 17:26

@Tutte

skąd jeszcze mam czerpać wiedzę na ten temat?

Z każdego możliwego źródła. Przykładowo o faryzeuszach pisze co nieco Aleksander Krawczuk w książce "Herod - król Judei", Henri Daniel-Rops w książce "Życie w Palestynie w czasach Chrystusa", sporo pisze Hyam Maccoby zarówno w książce "Jezus i żydowska walka wyzwoleńcza" jak i w "Kowal Mitu". Nieco rozproszonych informacji jest u Gezy Vermesa w książkach "Autentyczna ewangelia Jezusa", "Twarze Jezusa", "Kto był kim w czasach Jezusa".

---

@Alus

Dwie stronki, w nich więcej informacji

Podobno książkę Josha McDowella posiadasz w swojej biblioteczce. Wskaż mi zatem jakikolwiek fragment gdzie autor stosuje metodę krytyczno-historyczną analizy tekstu.

Drugi z linków potraktuję jako dowcip. ;-)

Pt lis 19, 2010 0:31
Cytuj:
Podobno książkę Josha McDowella posiadasz w swojej biblioteczce. Wskaż mi zatem jakikolwiek fragment gdzie autor stosuje metodę krytyczno-historyczną analizy

Rozdział 5, działy: teoria nieznanego grobu, teoria niewłaściwego grobu, teoria legendy, teoria duchowego zmartwychwstania, teoria halucynacji.
Rozdział 6, działy:pusty grób, ciało skaradzione przez uczniów, ciało przeniesione przez władze, teoria omdlenia, spisek paschalny, On zmartwychwstał.
W rodziale 1, dział; kryteria historyczne, rzetelny dokument historyczny, świadectwo historii.

Pt lis 19, 2010 9:45

I co chcesz przez to wszystko powiedzieć?Przekonać,że Jezus nie był Mesjaszem?Że Biblia to zbiór mitów?( to do Fretensis)

Pt lis 19, 2010 9:52

Na początek proszę tylko wszystkich uczestników tego wątku o wzajemny szacunek i wyłącznie merytoryczną rozmowę.
Wracając do meritum, nadal nie jesteśmy w stanie stwierdzić tego, dlaczego niektóre proroctwa "pasują" do Jezusa, a inne nie. Nie chcę wierzyć w "bałagan" w ST. Już raczej nie rozumiemy wszystkiego. Więc sytuacja wygląda tak, że żydzi powołują się na proroctwa zaprzeczające możliwości uznania Jezusa za Mesjasza, a chrześcijanie odwrotnie. Więc blednę koło. Ale skoro tak jest to nie można przypisać jedynej słusznej racji jednej stronie. Co zaś do tego, że żydzi doprowadzili do ukrzyżowania Jezusa, to spoglądam na to tak, że jeżeli dla nich na podstawie proroctw istniała zupełnie inna wizja Mesjasza w którym nigdy nie widzieli Boga, to nie ma co się dziwić, że tak gwałtownie zareagowali na wg nich bluźniercze wypowiedzi Jezusa, że jest synem bożym.

Pt lis 19, 2010 9:58

@Alus

Rozdział 5, (...) świadectwo historii.

Bardzo proszę o zacytowanie konkretnego fragmentu, tak abym mógł się do niego odnieść. Kilka zdań, w których autor wg. Ciebie stosuje analizę krytyczno-historyczną.

---

@Tutte

Przekonać,że Jezus nie był Mesjaszem?

Przykro mi ale nie był.

---

@lisicki

żydzi doprowadzili do ukrzyżowania Jezusa

W jaki sposób Żydzi do tego Twoim zdaniem doprowadzili?

bluźniercze wypowiedzi Jezusa, że jest synem bożym.

Ocknij się. W I w. każdy pobożny Żyd mógł o sobie powiedzieć, że jest Synem Bożym. I nie było to żadne bluźnierstwo.

Pt lis 19, 2010 10:08
zbanowany na stałe

Cytuj:
Na początek proszę tylko wszystkich uczestników tego wątku o wzajemny szacunek i wyłącznie merytoryczną rozmowę.

Jesli juz mamy byc tacy "au courant- savoir vivre" to moze zechcesz mi wytlumaczyc czemu utarlo sie mowic "Zydzi ukrzyzowali"? Czemu nie zli ludzie. I komu na tym zalezy? Powinienes wiedziec, jak czytam.

Pt lis 19, 2010 10:20

Masz racje lisicki,przepraszam.
Jeśli chodzi o temat,to w dalszym ciągu uważam,że w proroctwach nie ma bałaganu i jak dotąd wszystkie się na Jezusie spełniły.
Z drugiej strony nie dziwi mnie,że w tym wątku pojawiło się tyle kontrargumentów.Jeśli większość współczesnych Jezusowi ludzi nie uwierzyła w niego,to dzisiaj tym bardziej.zastanawia mnie tylko,że mało kto poddaje w wątpliwość istnienie np.Sokratesa,Seneki czy innych filozofów,chociaż było na to mniej świadków niż w przypadku Jezusa.

Pt lis 19, 2010 10:34

Tutte napisał(a):
I co chcesz przez to wszystko powiedzieć?Przekonać,że Jezus nie był Mesjaszem?Że Biblia to zbiór mitów?( to do Fretensis)

w temacie o zmartwychwstaniu, jedna obronczyni jedynego slusznego Boga i jego wiary, nazwala te ksiazke "przypowiesci o Jezusie". mit tez moze byc. jakos nikt nie uzywal okreslen typu kronika, dokument itp.
jesli cale mesjanstwo opiera sie na mitach, przypowiesciach i zamierzchlych plotkach, to pozwole sobie miec watpliwosci.

co do tych filozofow raczej trafilas kula w plot, bo akurat z Sokratesem, tez to roznie bywalo. miedzyinnymi dlatego, ze praktycznie nic po sobie nie pozostawil [materialnego].

Pt lis 19, 2010 10:52
vahoo, nie odrozniasz mitu od przypowiesci? Trudno.
A watpliwosci mozesz miec.

Pt lis 19, 2010 10:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona