Czy Bóg kocha naprawdę wszystkich?
Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy Bóg kocha naprawdę wszystkich?
"Bog chce pomagac, ale mu czesto utrudniamy". "Problrm jest po naszej stronie" itd. . Wiec jest Bog bogiem wszechmocnym, czy nie? A moze niektorzy nie rozumieja co wlasciwie znaczy "wrzechmoc"? Jesli pomagam nakarmic dziecko lyzeczka, a papka caly czas laduje w jego nosie czy uchu, to kto jest winien? Ja, bo albo nie potrafie, albo wlasciwie NIE CHCE nakarmic! Nawymyslaliscie tyle cech charakteryzujacych Boga, ze sami gubicie sie w ich okreslaniu. Skoro chrzescijanie potwierdzaja niedolestwo, niedoskonalosc czlowieka, moze i czas powiedziec; "Chrzescijanin jest pyszalkowaty i przemadrzaly, bo uwaza, ze rozumie postepowanie Boga!"?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz sty 06, 2011 9:36 |
|
|
|
 |
eskimeaux
|
Cytuj: popieraj swoje słowa Słowem Bożym w wydaniu katolickim, bo inaczej jesteś heretykiem dla mnie jako katolika No przecież cytowałem Tysiąclatkę. Nie rozumiem, o co Ci chodzi. Cytuj: Jezeli oczekujesz pomocy od Boga to zadam tobie pytanie czy oddalaes mu swoje zycie w jego rece?? otorzyles dla Jezusa swoje serce  czy czytasz Biblie  Czy sluchasz co mowi Bog do ciebie  jesli tego nie robisz to jak Bog ma ci pomoc  Żyłem w ten sposób przez wiele lat, prosząc o uzdrowienie, ale nic się nie zmieniło. A moja wiara osłabła właśnie przez takie nieodpowiedzialne rady. Uwierzyłem właśnie w takie słowa podobne do Twoich, że coś ze mną jest nie tak. Proszę o odpowiedź na pytanie: Jeżeli ktoś się modli a Bóg tej modlitwy nie wysłuchuje, to czy to oznacza, że jego wiara jest słaba?Jaka była moja wiara, kiedy się modliłem? Niewystarczająca? Przykro mi, oddałem wtedy Bogu wszystko, co miałem i po prostu nie mogłem dać więcej. Teraz już wiem, że to nie działa w ten sposób, jak Kościół katolicki głosi dzieciom. Świat nie jest tak fajny, jak to wygląda w katechezie. Mimo wszystko w dalszym ciągu da się w nim żyć.
_________________ Come and see the truth through lies you've been fed. Weigh the worlds at hand, now which direction will you take?
|
Cz sty 06, 2011 12:35 |
|
 |
merkaba
|
matka Święta Monika za Augustyna modliła sie 15 lat by sie nawrócił czy to oznacza ze jej wiara była słaba
|
Cz sty 06, 2011 15:55 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: czy to oznacza ze jej wiara była słaba Oczywiscie, ze tak! http://www.youtube.com/watch?v=7MvYeSq1H9oProsze zwrocic uwage na ten tekst; " Ledwo sie ich post zaczynal, matka juz poczela syna." A wiec mozna jesli sie bardzo chce!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz sty 06, 2011 16:06 |
|
 |
amadeus35
|
merkaba napisał(a): matka Święta Monika za Augustyna modliła sie 15 lat by sie nawrócił czy to oznacza ze jej wiara była słaba ................................ jej wiara nie byla slaba tylko w niektorych przypadkach cierpliwe trzeba czekac na wysluchanie modlitwy przez Boga, widocznie Augustyn na przyjecie Boga nie byl jeszcze wystarczajaco przygotowany .....
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So sty 08, 2011 13:07 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Dural napisał(a): "Bog chce pomagac, ale mu czesto utrudniamy". "Problrm jest po naszej stronie" itd. . Wiec jest Bog bogiem wszechmocnym, czy nie? A moze niektorzy nie rozumieja co wlasciwie znaczy "wrzechmoc"? Jesli pomagam nakarmic dziecko lyzeczka, a papka caly czas laduje w jego nosie czy uchu, to kto jest winien? Ja, bo albo nie potrafie, albo wlasciwie NIE CHCE nakarmic! Nawymyslaliscie tyle cech charakteryzujacych Boga, ze sami gubicie sie w ich okreslaniu. Skoro chrzescijanie potwierdzaja niedolestwo, niedoskonalosc czlowieka, moze i czas powiedziec; "Chrzescijanin jest pyszalkowaty i przemadrzaly, bo uwaza, ze rozumie postepowanie Boga!"? ............................................... Mysle ze Chrzescijanin stara sie zrozumiec Boga, w porownaniu do innych co nie ``zawracaja`` sobie tym glowy bo i tak wiedza wszystko najlepiej... 
|
So sty 08, 2011 13:10 |
|
 |
merkaba
|
tak Bóg kocha wszystkich miałem poznanie podczas modlitwy kocha każdego człowieka grzesznika
|
So sty 08, 2011 17:23 |
|
 |
jurek1163
|
Moi kochani, macie tyle pytań odnośnie Boga. Bóg jest w Was i wszystkich Was kocha. Nikogo nie skazuje na potępienie. Dał nam wolną wolę, więc dlaczego niby miałby nas karać za grzechy skoro DAŁ NAM WOLNĄ WOLĘ?
Chcesz dowiedzieć się jaki jest Bóg, co od Ciebie chce i czy Cię kocha?
Przeczytaj książkę po przeczytaniu której uroniłem łzy. Mowa o książce; "Rozmowy z Bogiem" Neale Walsch (z pochodzenia nasz rodak) gdzie możemy w postaci słów zrozumieć Najwyższego.
|
Pt sty 28, 2011 14:38 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Jurek, wszystko dobrze, tylko, że te same prawdy, co w polecanej książce, można wysnuć na podstawie Pisma Świętego i osobistej medytacji nad nim i modlitewnych własnych rozmowach z Bogiem.
Merkaba, post wcześniej, manifestuje właśnie to. Takie mam odczucie.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt sty 28, 2011 15:51 |
|
 |
amadeus35
|
jurek1163 napisał(a): Moi kochani, macie tyle pytań odnośnie Boga. Bóg jest w Was i wszystkich Was kocha. Nikogo nie skazuje na potępienie. Dał nam wolną wolę, więc dlaczego niby miałby nas karać za grzechy skoro DAŁ NAM WOLNĄ WOLĘ?
Chcesz dowiedzieć się jaki jest Bóg, co od Ciebie chce i czy Cię kocha?
Przeczytaj książkę po przeczytaniu której uroniłem łzy. Mowa o książce; "Rozmowy z Bogiem" Neale Walsch (z pochodzenia nasz rodak) gdzie możemy w postaci słów zrozumieć Najwyższego. ............................................. Drogi Jurku masz racje ze Bog nas wszystkich kocha ....ale nie jest w nas wszystkich poniewaz nie dzieje sie to wszystko automatycznie.... jak myslisz czy mordercy i gwalciciele maja Boga w sobie?? otoz nie, zeby Boga miec w sobie trzeba Go poprzez modlitwe do siebie i swojego serca zaprosic, oddac mu swoje zycie w jego rece i dac Mu sie prowadzic dopiero w takim momencie mozesz powiedziec ze masz Boga w sobie.....
zalozylem temat ...MODLITWA KTORA ZMIENI TWOJE ZYCIE.... to jest wlasnie modlitwa ktora zaprasza Jezusa do serca..... do serca ktore ta modlitwe w skupieniu przeczyta lub wypowie.... jesli poczujesz cieplo, dobro i spokoj to znaczy ze Jezus przyjal twoje zaproszenie..... Zapraszam do moditwy... ...
|
So sty 29, 2011 9:39 |
|
 |
nikt-
|
Ktoś, komu jest dobrze i Bóg mu pomaga, uważa że Bóg go kocha. Ten zaś komu źle się wiedzie uważa, że Bóg go nie kocha.
|
So sty 29, 2011 11:18 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Co nie zmienia faktu, że jak nie idzie wszystko jak z płatka, fajnie i po mojej myśli - to Bóg mnie nie kocha.
Kochanie nie oznacza, że jest łatwo, lekko i przyjemnie - ani między ludźmi, ani na linii Bóg-człowiek.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sty 31, 2011 11:56 |
|
 |
amadeus35
|
 Re:
ToMu napisał(a): Co nie zmienia faktu, że jak nie idzie wszystko jak z płatka, fajnie i po mojej myśli - to Bóg mnie nie kocha.
Kochanie nie oznacza, że jest łatwo, lekko i przyjemnie - ani między ludźmi, ani na linii Bóg-człowiek. .............................. dobrze napisales musza byc wzloty i upadki inaczej czlowiek nigdy nie zwrocil by sie do Boga ...
|
Pn sty 31, 2011 13:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nikt- napisał(a): Ktoś, komu jest dobrze i Bóg mu pomaga, uważa że Bóg go kocha. Ten zaś komu źle się wiedzie uważa, że Bóg go nie kocha. Ci,którzy są blisko Boga,żyją w stanie łaski, niezależnie od tego czy się im wiedzie czy też nie, są kochani przez Boga.Czują tę miłość gdyż Bóg napełnia ich radością i pokojem serca. 
|
Śr lut 02, 2011 12:49 |
|
 |
nikt-
|
Jeśli komuś jest naprawdę źle, nic mu się nie układa, życie mu się wali to nawet jeśli jest w stanie łaski nie czuje się kochany przez Boga. Nie napełnia go "radością i pokojem serca".... Rozumiem, że są wzloty i upadki, że nie zawsze musi być "lekko, łatwo i przyjemnie", ale jak STALE jest ciężko to gdzie tu jest miłość Boża? NIE MA JEJ
|
Pt lut 04, 2011 21:33 |
|
|
|