Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca?
vahoo napisał(a):
Ty uwazasz inaczej?

Tak, uważam inaczej. Uważam też że Bóg mówiąc do nas poprzez Pismo Św. zawarł w nim to co chciał nam przekazać, tak więc nie wierzę aby to co Bóg chciał nam powiedzieć zostało przekłamane. Bóg by nie pozwolił aby ktoś w jego imeniu przekazywał nam w Piśmie słowa kłamliwe o nim samym które są podstawą naszej wiary w niego.

Pn sty 24, 2011 14:46

Pyratic napisał(a):
Wez kolego poczytaj Biblie i powiedz gdzie ty widzisz takiego boga-bogow o ktorych piszesz?
A no chociażby tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=22335&p=550552#p550552

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 24, 2011 14:58

Psalm. Asafowy. Bóg powstaje w zgromadzeniu bogów, pośrodku bogów sąd odbywa:
(Ps 82:1)

O tym mowisz?

Czy zastanawiales sie kiedys, jak by to bylo gdybys ujrzal aniola? czy nie wydal by ci sie potezna istota?
w naszych oczach, a nawet zachowaniu. Niejeden maz Bozy chcial przed nimi padac na kolana ale np w objawieniu Jana ostatnim rozdziale, Aniol mowi zeby tego nie czynil, bo on nie jest Bogiem.

Problem twojego pogladu jest taki ze nijak ma sie do Biblii. Owszem, wiele grzechu, zla, gniewu, nieczystosci nie jest jakoby dane nam zeby innch tym karmic(duchowe istoty) Ta nieczystosc to duch, i albo jestesmy dziecmi Bozymi albo dziecmi nieczystosci zbuntowane przeciw Bogu. Jedyne co twoja nieczystosc czyni to cieszy "oko" twojego ojca, ale degraduje cie w oczach Bozych... Nadal jestes starym Adamem.

Pn sty 24, 2011 17:48

buscador napisał(a):
tuti napisał(a):
Pewnie, że dużo szersze rozumienie w sensie kooperacja całej Biblii. Bo jako chrześcijanin moje szersza perspektywa kończy się na Słowie Bożym:)
Tak sobie jeszcze wczoraj pomyślałam, że nie masz kompletnie racji z tą poezją bo nawet patrząc na Biblie jako dzieło literackie - poezją jest tylko w kilku miejscach. A tak to jeszcze proza, hymn etc, etc:)

A może komuś zależy na tym abyśmy właśnie tak myśleli i nie zrywali tego "zakazanego" owocu z drzewa wiedzy? Człowiekiem nieświadomym łatwiej manipulować i wykorzystywać dla własnych partykularnych celów? Na szczęście coraz więcej ludzi wchodzi na ten "zakazany" teren i przekonuje się, że nie wszystko złoto co się świeci, że nie wszystko jest takie jak nam wmawiano. I bynajmniej nie chodzi tu o jakąś tam magię, czy wywoływanie duchów, ale o praktyczną wiedzę na nasz temat, naszego prawdziwego pochodzenia i ostatecznego przeznaczenia, oraz na czym polega to prawdziwe życie duchowe, wewnętrzne.
Strach, poczucie winy oraz wiara we własną nicość są złymi doradcami i niejednego sprowadziły na manowce, czyli do tego duchowego "piekła".
Czy sądzisz, że "Ten" Bóg żąda od człowieka uwielbiania, składania hołdów oraz chodzenia na kolanach, czy nie masz takiego wrażenia, że komuś zależy na tym abyśmy żyli w permanętnym strachu, poczuciu winy? Czy nie od dziecka mówiono ci, że masz chodzić zgarbiony nie podnosić wzroku i że nie wolno ci wchodzić na zakazane tereny, bo coś tam jest tabu?

A właściwie komu zależy na tym abyśmy żyli w ciągłym strachu? Mówi się, że jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o... energię, (pieniądze nie są najważniejsze). :) Istnieją inteligentne byty które odżywiają się energią strachu, no przecież wszystko co chce żyć musi coś jeść, czyli dostarczać energię z zewnątrz. Byty te w zależności od kontekstu można traktować
jako "bogów" czy " istoty diabelskie". :) Traktują nas jak my traktujemy bydło rzeźne. Czy sądzisz, że diabeł dręczy ludzkość z czystej bezinteresownej nienawiści? To właśnie im zależy na tym aby na Ziemi panowała nienawiść, strach, nieszczęścia wojmy, im więcej strachu tym więcej papu dla nich, a wojny to dla nich prawdziwe żniwa.
Powiesz fantastyczne? A czy nie bardziej fantastyczny i dziwny jest "bóg" ze ST, czy nie przypomina ci takiego diabła któremu zależy na tym abyśmy ciąble drżeli ze styrachu przed potępieniem. Czemu tak bardzo zależy mu abyśmie nie zwracali się ku innemu Bogu, (temu prawdziwemu). A może obawia się, że wtedy moglibyśmyprzejżeć na oczy. Jakiż to Bóg jest gniewny i zazdrosny o siebie, czy to nie dziecinne i naiwne.

Pyratic napisał(a):
Problem twojego pogladu jest taki ze nijak ma sie do Biblii. Owszem, wiele grzechu, zla, gniewu, nieczystosci nie jest jakoby dane nam zeby innch tym karmic(duchowe istoty) Ta nieczystosc to duch, i albo jestesmy dziecmi Bozymi albo dziecmi nieczystosci zbuntowane przeciw Bogu. Jedyne co twoja nieczystosc czyni to cieszy "oko" twojego ojca, ale degraduje cie w oczach Bozych... Nadal jestes starym Adamem.

To bylo wlasnie do tego posta, sorki za pomylke.

Wt sty 25, 2011 17:19

Cytuj:
A dlaczego Boga nikt nie widzaiał ?
Bo jego najtrudniej znaleźdź tam gdzieś.
Wszędzie Go szukamy, w Bibli w ST itd.......
A On jest w Nas samych on jest światłością.
Jeśli zobaczysz tą światłość w sobie to wiedz, że to jest Bóg
.

Śr sty 26, 2011 8:44

Kiedy znalazlem sie w stanie smierci klinicznej odbylem podroz w tzw. tunelu ``podroz`´odbywala sie bardzo szybko do momentu az wpadlem w objecia Cudownego Swiatla z ktorego emancypowalo dobro , cieplo i milosc, blask swiatla byl oszalamiajacy ale nie oslepiajacy byl Cudowny i w tych objeciach Cudownego Swiatla dowiedzialem sie ze to jeszcze nie moj czas...... i udalem sie w `´podroz``powrotna....
Czy to bylo objecie Boga Ojca ?? ....

Śr sty 26, 2011 10:06
zbanowany na stałe

Swiatlo jest promieniowaniem elektromagnetycznym, nie ma nic wspolnego z miloscia.
Cytuj:
dowiedzialem sie ze to jeszcze nie moj czas

Moglbys przytoczyc slowa? Byly po polsku, z obcym akcentem czy bez? Moze jest jeszcze ktos o podobnych przezyciach, warto porownac.
Dlaczego ludzie nagminnie odrzucaja tezy naukowe, wola ponosic sie wybujalej fantazji, bedzie dla mnie zawsze zagadka.

Śr sty 26, 2011 11:59

quas napisał(a):
vahoo napisał(a):
Ty uwazasz inaczej?

Tak, uważam inaczej. Uważam też że Bóg mówiąc do nas poprzez Pismo Św. zawarł w nim to co chciał nam przekazać, tak więc nie wierzę aby to co Bóg chciał nam powiedzieć zostało przekłamane. Bóg by nie pozwolił aby ktoś w jego imeniu przekazywał nam w Piśmie słowa kłamliwe o nim samym które są podstawą naszej wiary w niego.

to musisz mi konicznie po zyczyc swoja biblie, bo moja napisal czlowiek. malo tego, teksty tam zawarte teksty zostaly selektywnie wybrane z wielu zrodlowych. dodatkowo zawarty tekst byl przez wieki modyfikowany..
jak widzisz, moja ksiazka, to jakis kipski zart. chetnie zapoznam sie z tym "Boskim" egzemplarzem.

Śr sty 26, 2011 12:38

vahoo napisał(a):
to musisz mi konicznie po zyczyc swoja biblie, bo moja napisal czlowiek. malo tego, teksty tam zawarte teksty zostaly selektywnie wybrane z wielu zrodlowych. dodatkowo zawarty tekst byl przez wieki modyfikowany..
jak widzisz, moja ksiazka, to jakis kipski zart. chetnie zapoznam sie z tym "Boskim" egzemplarzem.

A jakies konkrety, dowody na poparcie twojej wiedzy? tez bym sie posmial z kiepskich żartow :lol:

Śr sty 26, 2011 15:15
zbanowana na stałe

Cytuj:

że jest spisana Biblia pod Natchnieniem DUCHA ŚWIĘTEGO masz namacalny przykład;
Skąd św. Jan wiedział niecałe 2 000 lat temu, że ludzie w najbliższych latach będa mieli wstawiane chipy w rękę lub czoło?

Chip - znamię bestii z Apokalipsy Św. Jana 13, 16-18

16 * I sprawia, że wszyscy:
mali i wielcy,
bogaci i biedni,
wolni i niewolnicy
otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło
17 i że nikt nie może kupić ni sprzedać,
kto nie ma znamienia -
imienia Bestii
lub liczby jej imienia.
18 Tu jest [potrzebna] mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć*.

http://www.youtube.com/watch?v=iwXyqaNF ... r_embedded

Śr sty 26, 2011 21:52

Pyratic napisał(a):
Buscador- kolego zapedziles sie strasznie w religie i na jej podstawie budujesz swoje fantastyczne swiaty. Religia nie ma nic wspolnego z Bogiem tak samo jak twoje opowiastki "nie z tej ziemi"

Rzekłeś - „religia nie ma nic wspólnego z Bogiem”, z tym prawdziwym oczywiście (no, przynajmniej niewiele) :)
Cytuj:
Musiales strasznie ziewac na lekcjach religii, a teraz nadrabiasz czytajac "nie do wiary". Wez kolego poczytaj Biblie i powiedz gdzie ty widzisz takiego boga-bogow o ktorych piszesz?

Ależ skąd?! Bardzo lubiłem chodzić na lekcje religii, nawet dostawałem piątki za śliczne kolorowanki. :-D A jeśli chodzi o moją lekturę to jest dość wszechstronna, Ty zapewne ograniczyłeś się do czytania Biblii i stąd te wnioski :) No cóż, jaka wiedza takie wnioski.
A ja także kolego proponuję Ci lekturę Biblii, tylko czytaj uważnie, nie czytaj przypisów (co ktoś napisał), tylko wysuń własne wnioski.
Cytuj:
Ja tez uwazam ze jest Slowem Boga, opisuje kim jest Bog i poucza nas jak mamy Go rozumiec.

Trafiłeś w dziesiątkę. :) Rzeczywiście w Biblii a szczególnie w ST Bóg poucza nas jak mamy go rozumieć, :) tylko czy aby to „Ten” Bóg, przez duże „B”, czy może ktoś kto tylko uzurpuje sobie to miano. Jak czytasz Biblię to jaki obraz „boga” wyłania się na pierwszy plan? Czy to ten sam Bóg jaki na ogół mamy zakodowany w pamięci lub chociażby ten który widzimy poprzez pryzmat NT i osoby Jezusa?
Bóg przedstawiony w ST przede wszystkim ma budzić grozę i strach, ten bóg jest zazdrosny, próżny i mściwy, okrutny i bezkompromisowy (nie będziesz miał cudzych bogów przede mną), ten bóg żąda hołdów i składania ofiar, czy mam dalej wymieniać wszystkie jego zalety? :) Pewnie uważasz, że jeśli to Bóg to może wszystko.

Śr sty 26, 2011 22:04

frater napisał(a):
że jest spisana Biblia pod Natchnieniem DUCHA ŚWIĘTEGO

jesli chodzi o te "pierwsza wersje", mozliwe. z tym sie nie sprzeczam. Ty nie masz mozliwosci by tego dowiesc a ja zpowodu braku tych samych dowodow zaprzeczyc nie moge. to jest Twoja wiara i nic mi do tego. nie moj cyrk, nie moje malpy, jak to powiedzial moj znajomy.
czepiam sie natomiast aktualnej wersji/postaci tej ksiazki. do czego konkretnie, to juz napisalem wczesniej. z tychze powodow, nie jest to dla mnie wiarygodne kompedium wiedzy.

swoja droga to ciekawa obrona. ja podwazam wiarygodnosc biblii a w odpowiedzi, jako potwierdzenie wiarygodnosci, dostaje cytat z tejze wlasnie biblii :doubt:

Cz sty 27, 2011 8:04

buscador napisał(a):
Ależ skąd?! Bardzo lubiłem chodzić na lekcje religii, nawet dostawałem piątki za śliczne kolorowanki. :-D A jeśli chodzi o moją lekturę to jest dość wszechstronna, Ty zapewne ograniczyłeś się do czytania Biblii i stąd te wnioski :) No cóż, jaka wiedza takie wnioski.
A ja także kolego proponuję Ci lekturę Biblii, tylko czytaj uważnie, nie czytaj przypisów (co ktoś napisał), tylko wysuń własne wnioski.

No tak tez pamietam te czasy religii kiedy trza bylo isc, a czasami poprostu sie szlo :) Pamietam nawet kaplice gdzie chodzilem na religie, potem tam byla odnowa w Duchu Św. na ktorej bywalem bo żarełko bylo i dziewczyny, a na sam koniec to na jej dachu robilismy z kumplami grila, wszyscy wtedy rocka zesmy sluchali.
Jesli chodzi o moje lektury, to przeczytalem "kajka i kokosza", "obywatela piszczyka", i ksiazke ze znanymi garfitii w polsce :lol: A wiec, zapewne nie wiedzialem jak to wszystko zebrac do kupy i siegnolem po "ciezkiego kalibru" ksiazke zeby teraz sie wymadrzac :cisza: :D

buscador napisał(a):
Trafiłeś w dziesiątkę. :) Rzeczywiście w Biblii a szczególnie w ST Bóg poucza nas jak mamy go rozumieć, :) tylko czy aby to „Ten” Bóg, przez duże „B”, czy może ktoś kto tylko uzurpuje sobie to miano. Jak czytasz Biblię to jaki obraz „boga” wyłania się na pierwszy plan? Czy to ten sam Bóg jaki na ogół mamy zakodowany w pamięci lub chociażby ten który widzimy poprzez pryzmat NT i osoby Jezusa?
Bóg przedstawiony w ST przede wszystkim ma budzić grozę i strach, ten bóg jest zazdrosny, próżny i mściwy, okrutny i bezkompromisowy (nie będziesz miał cudzych bogów przede mną), ten bóg żąda hołdów i składania ofiar, czy mam dalej wymieniać wszystkie jego zalety? :) Pewnie uważasz, że jeśli to Bóg to może wszystko

Nie mam zielonego pojecia skad twoje "istoty" nagle znalazly sie po "tej stronie", Nie spytalem wprost bo licze na dyskusje, ale moze wlasnie powinienem zapytac Ciebie o zrodlo tych pomyslow o ludziach jako "ziemi uprawnej"- to tak na marginesie.

A teraz o naszym dartsie.
Obraz Boga jaki na pierwszy plan wylania sie jest taki: JHWH - wszyscy znamy to imie Boga i wiemy co oznacza. Nie wielu jednak w dzisiejszych czasach stara sie zrozumiec stary testament, jednym wystarcza taki opis Boga jak twoj, innym inny. Natomiast starozytni uzywajacy tego imienia Boga mieli na mysli ze wzywaja Boga Milosiernego i Łaskawego, przy tym Zazdrosnego Boga wojny ktory do tej pory pysznym sie sprzeciwia a pokornym Łaske daje. Jak to ma sie Do Jezusa? ano poprostu, gdybysmy stworzyli sobie bozka- opiekuna, ktory by stal sobie gdzies tam i od czasu do czasu- (a moze i czesciej zalezy od religijnosci) byl by nam potrzebny, to nijak wpadl by nam do glowy pomysl ze musial by on za nas umrzec no bo jak? do tej pory chrzescijanie wlasnie tym roznia sie od innych religii ze nasz Bog oddal siebie samego aby nas wyzwolic. A wiec sama ideaa bozkow starozytnych juz nie trzyma sie kupy, bo zaden bozek nie oddal by samego siebie aby umrzec smiercia w dodatku na krzyzu-( w starozytnych glowach oczywisice:)Mam nadzieje ze pamietasz proroctwa dotyczace mesjasza?
Czy Bog ktory jako pierwszy ustalil reguly wojny, nie wziol pod uwage wolnej woli stworzenia?

Czasem poprostu nie rozumiem jak mozna rozdzielac Boga starego testamentu i tzw. Boga nowego testamentu. Przeciez to ten sam Bog, Uczniowie Pana Jezusa wrecz nagminnie zapisywali ze zrobil On to czy tamto aby wypelnily sie stare pisma.

Cz sty 27, 2011 9:22

Pyratic napisał(a):
Nie mam zielonego pojecia skad twoje "istoty" nagle znalazly sie po "tej stronie", Nie spytalem wprost bo licze na dyskusje, ale moze wlasnie powinienem zapytac Ciebie o zrodlo tych pomyslow o ludziach jako "ziemi uprawnej"- to tak na marginesie.

w egzorcyzmy tez nie wierzysz?
Pyratic napisał(a):
do tej pory chrzescijanie wlasnie tym roznia sie od innych religii ze nasz Bog oddal siebie samego aby nas wyzwolic. A wiec sama ideaa bozkow starozytnych juz nie trzyma sie kupy, bo zaden bozek nie oddal by samego siebie aby umrzec smiercia w dodatku na krzyzu

Horus, syn Amona. codziennie oddaje zycie, walczac z demonami nocy [kojarzona ze smiercia]. przynosi nam w ten sposob swiatlo i zycie.
argument oryginalnosci nie jet dla mnie taki oczywisty.

Pt sty 28, 2011 8:02

vahoo napisał(a):
Horus, syn Amona. codziennie oddaje zycie, walczac z demonami nocy [kojarzona ze smiercia]. przynosi nam w ten sposob swiatlo i zycie.
argument oryginalnosci nie jet dla mnie taki oczywisty.

Dla mnie oczywistym jest fakt ze przed horusem nikt nie mowil ze taki jegomosc bedzie walczyl co noc o swiatlo dnia dla nas. Natomiast w starym testamencie o Jezusie jest wiele napisane:)

Chyba ze stary testament to tez podróbka, na rzecz polityki ekspansji swiatowej w celu pokonania poganstwa, i przyniesienia swiatla zycia do tak zwanych martwych wod. Ja tam wole troche skromnie, jakby po swojemu trzymac sie tego w co uwierzylem:)

vahoo napisał(a):
w egzorcyzmy tez nie wierzysz?

Spytaj kolegi Buscadora o egzorcyzmy, skoro w jego mitologi znajduja sie zle istoty to cos trza miec przeciw nim- zeby chociaz sie bronic, no chyba ze lipa totalna... A nuż stworzymy nowego tolkiena czy coś:)
Mr.Buscador- mam nadzieje ze sie nie obrazi i chociaz troszke rzuci swiatlem w ten moj mrok niewiedzy.

Nie wierze juz w egzorcyzmy bo bylem ich swiadkiem :-)

Pt sty 28, 2011 9:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona