Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość

Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
atryda napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
.............................................
Moze jeszcze raz przypomne ze dla mnie fundamentem wiary jest Pismo Swiete dodatkowe nauki kosciola czyli tak zwana religia mnie nie interesuje ......
Pan Bog dokonal tyle cudownych rzeczy w moim zyciu dlatego co, jak i kto co pojmuje calkowicie mnie nie interesuje ..... dla mnie Jezus Chrystus jest najwazniejszy, milosc i wiara w niego daje mi sile a Duch Swiety prowadzi ......i to mi calkowicie wystarczy.... :)
zycze Blogoslawienstwa Bozego :)

Czy to mówisz jako katolik?
Życie w oderwaniu od nauczania Kościoła i od Jego tradycji jest jak wywarzanie już dawno otwartych drzwi.
Kościół na przestrzeni 2000 lat przechodził wiele ataków szatana by Go zniszczyć, często były to ataki na wiernych, którym wmówiono, że coś zrozumieli, a tak na prawdę były to próby zniszczenie wiary i bóstwa Chrystusa jako Boga i człowieka.
Przed takim działaniem nieprzyjaciela Boga możemy ustrzec się zawierzając swą wiarę o nauczanie Kościoła oraz w oparciu o PŚ w interpretacji Kościoła, a Te dopiero możemy przeżywać w odbiorze osobistym.
Co do działania Jezusa w naszym życiu przez własne doświadczenie jest sprawą pewną, że przeżywamy to obiektywnie (co najwyżej możemy być zwiedzeni) i nikt z zewnątrz nie jest w stanie naszych doświadczeń podważyć a tym bardziej negować ale warto może wziąć pod rozwagę jak pełniej i jak wiele więcej łask byśmy doświadczali gdybyśmy z mocą i wiarą przeżywali tajemnice Ofiary Mszy Świętej oraz wierzyli w obecności Boga w Tej.
Fakt, Kościół popełniał błędy ale poprzez obecność i działanie w nim Ducha Świętego potrafił je rozpoznać i naprawiać więc i teraz można mieć nadzieję, że przetrwa kolejne lata głosząc prawdę i prowadząc wiernych ku ich zbawieniu, aż do widzialnego przyjścia Chrystusa na Sąd Ostateczny.

...........................................
Jeszcze raz moze napisze ze ja absolutnie nie neguje Ostatniej Wieczerzy a wrecz odwrotnie jestem jak najbardziej za bo ona jest tajemnica wiary ....dyskusja dotyczyla w jaki sposob komunie w postaci chleba i wina nalezy przyjac ??
i dla przypomnienia najpierw bylo Pismo Swiete na jego fundamencie powstal kosciol a pozniej
powstala religia.... wiec co jest fundamentem wiary Chrzescijanskiej??

Pn sty 10, 2011 12:56
atryda napisał(a):
Jeśli klękamy do pacierza w domu, to dlaczego mamy problem z uklęknięciem w chwili kiedy sam Bóg, Stworzyciel jednoczy się poprzez komunie świętą z mami?
Chyba, że już nie wierzymy w Jego obecność w tym sakramencie?
Ktoś kiedyś powiedział "Jeśli nie padamy na kolana przed Bogiem w czasie komunii świętej to wszelkie inne klękanie nie ma sensu."
Wierzysz w obecność Boga, to klękasz.
Masz wątpliwości to jest ci to obojętne jak odbywa się ten sakrament.
Nie wierzysz, nie uczestniczysz.
Jesteś wrogiem Boga, to zwodzisz, krytykujesz, wyśmiewasz, osądzasz innych za ich kult do Boga.
Czy właśnie to i takie podejście do komunii świętej jest nazwane u Daniela - ohydą spustoszenia.
Gdzie Bóg w postaci Eucharystii nie otrzymuje należytego szacunku i poprzez letniość swego stworzenia, cierpi.
I co się rzuca w większości wypowiedziach odnoście przeżywania większość dawała odpowiedź jak to JA przeżywam ten sakrament pomijając co może w tej chwili czuje Bóg.

Czyli w procesji Bożego Ciała, za Chrystusem z Najświętszym Sakramenice winnismy iść na kolanach?
Pierwsi chrześcijanie czynili ogromne "spustoszenie" - zabierali do domów Chleb - ciało Chrystusa.

Cytuj:
Otóż nie jest to prawdą.
Dla katolika w Eucharystii jest obecna pełnia bóstwa. Fizycznie i mistycznie jest to Ciało Jezusa Chrystusa.
Protestanci mogą sobie dziergać nie wiem jak i nie wiem na czym ale WIEM, że się mylą.
A jeśli takie słowa padają z ust katolika znaczy to, że wiara jego jest daleka od tego co naucza Kościół Święty i pozostawanie przy tak pojmowaniu tej tajemnicy stanowi herezje, co może prowadzić do ekskomuniki, na czas powrotu to prawdy jaka jest w depozycie KK.
Dla poznanie tematu proszę się zapoznać z cudami eucharystycznymi, wystarczy tylko z tymi, które zostały uznane przez Kościół.

Jan Paweł II też dokonywał "spustoszenia" udzielając Komuni ludziom podchodzącym procesyjnie do ołtarza i przyjmującym Komunię na stojąco......
To może miast beatyfikacji, należałoby wczesniej ustalić czy wierzył/wątpił w obecnośc Chrystusa....i czy w ogóle był katolikiem.

Pn sty 10, 2011 13:14
amadeus35 napisał(a):
Jeszcze raz moze napisze ze ja absolutnie nie neguje Ostatniej Wieczerzy a wrecz odwrotnie jestem jak najbardziej za bo ona jest tajemnica wiary ....dyskusja dotyczyla w jaki sposob komunie w postaci chleba i wina nalezy przyjac ??
i dla przypomnienia najpierw bylo Pismo Swiete na jego fundamencie powstal kosciol a pozniej

Przepraszam amadeus35, ale cos ci sie chyba pomylilo? Pismo sw nie spadlo z nieba w dniu stworzenia czlowieka, ale bylo przekazywane przez pokolenia ustnie, zanim zostalo spisane.
Podobnie Nowy Testament, to pisma, ktore zostaly spisane jakis czas po Zmartwychwstaniu, a Dobra Nowina byla najpierw przekazywana ustnie w Kosciele (czyli wsrod pierwszych chrzescijan). I to Kosciol zatwierdzil ze wlasnie te pisma z NT sa natchnione.
Wiec ow rozdzial: Pismo sw - tak, nauka i Tradycja Kosciola - nie, moze cie zaprowadzic na manowce.

Ostatnio edytowano Pn sty 10, 2011 14:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 10, 2011 13:55

Alus napisał(a):
atryda napisał(a):
Jeśli klękamy do pacierza w domu, to dlaczego mamy problem z uklęknięciem w chwili kiedy sam Bóg, Stworzyciel jednoczy się poprzez komunie świętą z mami?
Chyba, że już nie wierzymy w Jego obecność w tym sakramencie?
Ktoś kiedyś powiedział "Jeśli nie padamy na kolana przed Bogiem w czasie komunii świętej to wszelkie inne klękanie nie ma sensu."
Wierzysz w obecność Boga, to klękasz.
Masz wątpliwości to jest ci to obojętne jak odbywa się ten sakrament.
Nie wierzysz, nie uczestniczysz.
Jesteś wrogiem Boga, to zwodzisz, krytykujesz, wyśmiewasz, osądzasz innych za ich kult do Boga.
Czy właśnie to i takie podejście do komunii świętej jest nazwane u Daniela - ohydą spustoszenia.
Gdzie Bóg w postaci Eucharystii nie otrzymuje należytego szacunku i poprzez letniość swego stworzenia, cierpi.
I co się rzuca w większości wypowiedziach odnoście przeżywania większość dawała odpowiedź jak to JA przeżywam ten sakrament pomijając co może w tej chwili czuje Bóg.

Czyli w procesji Bożego Ciała, za Chrystusem z Najświętszym Sakramenice winnismy iść na kolanach?
Pierwsi chrześcijanie czynili ogromne "spustoszenie" - zabierali do domów Chleb - ciało Chrystusa.

Cytuj:
Otóż nie jest to prawdą.
Dla katolika w Eucharystii jest obecna pełnia bóstwa. Fizycznie i mistycznie jest to Ciało Jezusa Chrystusa.
Protestanci mogą sobie dziergać nie wiem jak i nie wiem na czym ale WIEM, że się mylą.
A jeśli takie słowa padają z ust katolika znaczy to, że wiara jego jest daleka od tego co naucza Kościół Święty i pozostawanie przy tak pojmowaniu tej tajemnicy stanowi herezje, co może prowadzić do ekskomuniki, na czas powrotu to prawdy jaka jest w depozycie KK.
Dla poznanie tematu proszę się zapoznać z cudami eucharystycznymi, wystarczy tylko z tymi, które zostały uznane przez Kościół.

Jan Paweł II też dokonywał "spustoszenia" udzielając Komuni ludziom podchodzącym procesyjnie do ołtarza i przyjmującym Komunię na stojąco......
To może miast beatyfikacji, należałoby wczesniej ustalić czy wierzył/wątpił w obecnośc Chrystusa....i czy w ogóle był katolikiem.

................................................................
Dla mnie pytanie czy jestem katolikiem jest czyms abstrakcyjnym ..... czy tylko katolik jest upowazniony do wiary i do milosci Boga ?? jakos nie moge zrozumiec zadanego mi wczesniej pytania czy wrecz zarzutu ze byc moze nim nie jestem :)

Pn sty 10, 2011 13:59
amadeus35 napisał(a):
Prosze mi powiedziec co to ma wspolnego z poprzednimi moimi wypowiedziami??
prosze o przeczytanie calosci dyskusji a pozniej mnie pouczac ......

Ja ciebie nie pouczalam, ale pytalam.
Dla sw.Pawla Cialo Chrystusa nie bylo w Eucharystii tylko "symboliczne", bo pojecie "niegodne przyjmowanie" nie mialoby po pierwsze zupelnie sensu, a po drugie negatywnych skutkow.

A jezeli Jezus Chrystus, Syn Bozy jest rzeczywiscie obecny pod postaciami Chleba i Wina, to nalezy Mu sie szacunek, jako Bogu, obecnemu wsrod nas. Przy czym ja akurat nie upieram sie, ze musimy do Komunii sw podchodzic na kolanach.

Pn sty 10, 2011 14:02
Cud eucharystyczny w obecności Jana Pawła II w dniu 22.09.1995r - najwidocznej Bóg nie robi róznicy między tymi, którzy udzielają Komuni w pozycji stojącej/klęczącej.
http://home.ica.net/~domurad/naju.htm

Pn sty 10, 2011 14:04

Kamala napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Przepraszam amadeus35, ale cos ci sie chyba pomylilo? Pismo sw nie spadlo z nieba w dniu stworzenia czlwoieka, ale bylo przekazywane przez pokolenia ustnie, zanim zostalo spisane.
Podobnie Nowy Testament, to pisma, ktore zostaly spisane jakis czas po Zmartwychwstaniu, a Dobra Nowina byla najpierw przekazywana ustnie w Kosciele (czyli wsrod pierwszych chrzescijan). I to Kosciol zatwierdzil ze wlasnie te pisma z NT sa natchnione.
Wiec ow rozdzial: Pismo sw - tak, nauka i Tradycja Kosciola - nie, moze cie zaprowadzic na manowce.

...................................
Droga Kamelko dopiero Jezus w Nowym Testamencie wezwal do budowy Jego Kosciola ( nie mial na mysli palacow) dlatego prosze cie nie przeinaczaj faktow poczytaj Biblie a napewno tam doczytasz sie tego samego co ja , tradycje koscielne nie maja z Pismem Swietym niestety nic wspolnego jedynie te ktore Jezus przykazal zeby trzcic na jego pamiatke co dotyczy ..Ostatniej Wieczerzy.... :)

Pn sty 10, 2011 14:05
amadeus35, przepraszam, to Jezus napisal Nowy Testament osobiscie? :o
Czy Kosciol zaczal sie dopiero po ustaleniu kanonu NT? Czyli nie Jezus zalozyl Kosciol, ale Pismo sw?

Do takich absurdow mozna dojsc przy zalozeniu "tylko Pismo sw".

A jezeli dobrze Ewangelie poczytasz, to moze tam cos o chrzcie znajdziesz? I o Saktramencie Pokuty? A i Bierzmowanie moze tez gdzies sie "schowalo"?
Sw. Piotr przestrzegal:
Cytuj:
To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia. Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili <od> Boga święci ludzie 2P 1,20-21

Cytuj:
Dlatego, umiłowani, oczekując tego, starajcie się, aby [On] was zastał bez plamy i skazy - w pokoju, a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was, jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę. 2p 3,14-16

. Nie przeszkadza ci to?

Ostatnio edytowano Pn sty 10, 2011 14:14 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 10, 2011 14:08

Kamala napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Prosze mi powiedziec co to ma wspolnego z poprzednimi moimi wypowiedziami??
prosze o przeczytanie calosci dyskusji a pozniej mnie pouczac ......

Ja ciebie nie pouczalam, ale pytalam.
Dla sw.Pawla Cialo Chrystusa nie bylo w Eucharystii tylko "symboliczne", bo pojecie "niegodne przyjmowanie" nie mialoby po pierwsze zupelnie sensu, a po drugie negatywnych skutkow.

A jezeli Jezus Chrystus, Syn Bozy jest rzeczywiscie obecny pod postaciami Chleba i Wina, to nalezy Mu sie szacunek, jako Bogu, obecnemu wsrod nas. Przy czym ja akurat nie upieram sie, ze musimy do Komunii sw podchodzic na kolanach.

......................................
na czym twoim zdaniem mialo by polegac niegodne przyjmowanie??
Chrzescijanin ktory kocha Boga zawsze bedzie godnie i w skupieniu przyjmowal jego dar o tym chyba nie trzeba mowic :)

Pn sty 10, 2011 14:10

Kamala napisał(a):
amadeus35, przepraszam, to Jezus napisal Nowy Testament osobiscie? :o
Czy Kosciol zaczal sie dopiero po ustaleniu kanonu NT? Czyli nie Jezus zalozyl Kosciol, ale Pismo sw?

Do takich absurdow mozna dojsc przy zalozeniu "tylko Pismo sw".

......................
widze ze nie chcesz lub tez nie potrafisz zrozumiec co do ciebie pisze droga Kamelko ..
i jak widze nie czatasz Pisma Swietego dlatego nie posiadasz informacji na ten temat prosze zapoznaj sie z Biblia i pozniej chetnie porozmawiamy :)

Pn sty 10, 2011 14:13
amadeuszku drogi, to sa absurdy z twoich wypowiedzi
To nie ty pisales?
Cytuj:
Droga Kamelko dopiero Jezus w Nowym Testamencie wezwal do budowy Jego Kosciola ( nie mial na mysli palacow) dlatego prosze cie nie przeinaczaj faktow poczytaj Biblie a napewno tam doczytasz sie tego samego co ja , tradycje koscielne nie maja z Pismem Swietym niestety nic wspolnego jedynie te ktore Jezus przykazal zeby trzcic na jego pamiatke co dotyczy ..Ostatniej Wieczerzy.... :)

A jak to sie ma do tego w jaki sposob Pismo sw powstalo? Wg ciebie z nieba spadlo?
No jak?

Cytuj:
na czym twoim zdaniem mialo by polegac niegodne przyjmowanie??
Chrzescijanin ktory kocha Boga zawsze bedzie godnie i w skupieniu przyjmowal jego dar o tym chyba nie trzeba mowic :)

Czyli sw. Pawel tak tylko teoretycznie pisal o "niegodnym przyjmowaniu" wsrod Koryntian? Na zapas? Moze jednak to ty poczytasz Pismo sw.?

Pn sty 10, 2011 14:23

Procesja Bożego Ciała a Ofiara Mszy Świętej są dwiema różnymi rzeczami, które jednak mają wspólne elementy.
Zaś Eucharystia jest ważnym elementem Mszy Świętej w której to sam Bóg w miłości niewoli oddaje się swemu stworzeniu i w większości jest to godne przyjmowanie komunii świętej ale też zdarza się nie godne, a nawet świętokradzkie spożywanie Ciała Pana.
Zdumiewa mnie jak wielki opór jest u nie których by wierni, którzy tego pragną przyjmować Boga na kolanach.
To z taką wiarą obecnie jesteśmy w stanie naśladować Św. Bobolę czy Św M. M. Kolbe i czy jesteśmy gotowi na czas ucisku, bo jeśli nie to nasza wiara jest mirażem i w godzinie próby rozleci się jak domek z kart.

Pn sty 10, 2011 16:03
Atryda chcesz kleczec przy Komunii sw, to klecz.

Dla mnie wazne jest, zeby nie zrobic z tego dogmatu. Znam przypadek, ze starszemu ksiedzu wysypaly sie hostie z puszki, kiedy pochylal sie do dzieci kleczacych na schodkach. Inni nie moga sami sie podniesc i bardziej skupiaja sie na tym, jak sobie poradza, niz na samej Komunii sw. O przepychankach w pelnym kosciele tez juz pisalam.
U mnie w kosciele kleczymy podczas calej Modlitwy Eucharystycznej od slow Przemienienia do "Przez Chrystusa..." i przy "Baranku Bozy". A potem ludzie w skupieniu, z muzyka organowa w tle (zadnych spiewow) ida do Komunii sw szeregiem. I w czym to ma Panu Jezusowi ublizac?

A juz sam fakt tak dlugiego kleczenia chyba kazdemu uswiadamia, co sie dzieje.

Ostatnio edytowano Pn sty 10, 2011 17:47 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 10, 2011 17:34
Moderator

atryda napisał(a):
Zdumiewa mnie jak wielki opór jest u nie których by wierni, którzy tego pragną przyjmować Boga na kolanach.

Mnie zdumiewa, z jakim oporem niektórzy podchodzą do dozwolnej przez Kościół praktyki
Ja w zależności od tego w jakim jestem parafii przyjmuję Komunię bądź na kolanach przy balaskach, bądź w postawie stojącej. I jakoś nie widzę różnicy w przyjętym sakramencie w zależności od postawy. Powiem szczerze, dziwne jest, że tak bardzo akcentowana jest postawa zewnętrzna, a zupełnie marginalizowana jest postawa serca!
Czy bardziej godnie jest przyjęcie Komunii na kolanach, bez należytego skupienia, w zamieszaniu wstawania-klękania, czy w postawie stojącej w spokoju i skupieniu?
Bo zdaje się, że niektórzy zapominają o tym, co jest najważniejsze w tym momencie Eucharystii.

I dostrzegając piękno zwyczaju klęczenia przed przyjęciem Komunii, nie będę kruszył kopii o tak błahą sprawę. Albowiem rozstrzyganie, która z dwóch alternatywnych, dopuszczalnych przez Kościół form przyjmowania Komunii św. jest jest dopuszczalna moralnie, dla mnie jest błahostką i bzdurą.

Co innego ukazywać pewnie wypaczenia i nieścisłości w praktyce jakichś osób, a co innego ganić je za coś, na co święta Matka Kościół pozwala...

(J 8, 32b)

Pn sty 10, 2011 17:43
W procesyjnym podejściu do przyjęcia Komunii, przed przyjęciem uklęka się i po powstaniu, w pozycji stojacej przyjmuje Ciało Pana.
Więc zarzut o braku postawy szacunku, jest nietrafiony.

Pn sty 10, 2011 18:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 45  Następna strona