Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wiara w Człowieka a .. Media w Polsce. 
Autor Wiadomość

Post Re: Wiara w Człowieka a .. Media w Polsce.
Elbrus

Dziękuję za szczegółową analizę mojej wypowiedzi - nie będę podejmował dyskusji, bo faktycznie jesteś "rekinem" jedynie słusznej opcji jaką reprezentuje tzw. "większość" poprawnych politycznie członków naszego społeczeństwa. A jak się zdążyłem zorientować również tu także jesteś "rekinem" na tym portalu "WIARA". Taką dyskusję można toczyć w nieskończoność ale ona nie wnosi nic pozytywnego w naszą polską rzeczywistość...Nie wiem, czemu ona miałaby służyć: czy budowaniu?

Obserwując zachowanie się młodych ludzi, zachowania patologiczne ukazywanych bardzo często w mediach w Polsce wyrabiam sobie pogląd, że przyczyną są właśnie te media. Myślę, że Ty do tej grupu młodych nie należysz i zdajesz sobie sprawę na czym (myślę tu o mediach) oni oparli formację swojego wnętrza.

Dlaczego akurat tak się dzieje, że rośnie przestępczość, że ilość rozwodów znacząco wzrasta, że zwiększa się ilość dzieci oddawanych do domów dziecka, dopalacze, narkotyki, szerzący się alkoholizm i można by wymienić wiele jeszcze innych patologii, co jest nienormalne w takiej skali państwa jakim jest Polska.

Jeszcze raz chcę podkreślić, że media niszowe jakimi są małonakładowe, mało słuchane i mało oglądalne media katolickie do tego zapewne się nie przyczyniają. Wiem także, że nie mogę zniechęcać innych do ich oglądania, słuchani i czytania. Propagują bowiem one system wartości stanowiących zaledwie próbę przeciwwagi mediów liberalnych mających bardzo mocne przebicie na rynku medialnym. Media liberalne (myślę, zę temu nie zaprzeczysz) lansują to, co jest lekkie, łatwe i przyjemne, a więc wiarę w człowieka, jego egoistyczne podejście do zaspokajania siebie, jego konsumpcjonizm itp. a jest to chwytliwe - stąd większość opowiada się za nimi (wśród nich i Ciebie, na podstawie twoich wypowiedzi, umieszczam).

Żyj w Pokoju!
zsoborniki

zsoborniki

Śr sty 19, 2011 17:55

Alus napisał(a):
zsborniki - unikasz merytorycznej odpowiedzi.
Na ocenę generalną zawsze składają się także "haki", bo to są owoce mediów....a "po owocach ich poznacie".
RM, Ndz to także Kościół i........Każdy - we właściwym miejscu, we właściwy sposób i wobec właściwych osób - ma prawo powiedzieć, co go boli w Kościele......abp Gądecki.
A boli mnie takie zachowanie, bo osoby wrogie Kościołowi właśnie takie "haki" jak dziękowanie Bogu za śmierć nielubianego człowieka, wysuwają jako argument przeciw wierzącym.

PS. gdzie Kamala to i ja vice wersa....to ja odpowiem gdzie zsborniki to Gita, olekasa, mały kwiatek........co w tym dziwnego? :)

Które media przynoszłą zło, deprawację, anty-wychowanie?.....ok 90% wszystkich.
Pozostałe, choć nie uniknęły błędów, usiłują pełnić odmienną rolę, w tym media toruńskie.....ale nie jako jedyne, jak Ty akcentujesz.

Tak, zawsze masz rację! Nie będę wchodził w szczególiki jak to już sygnalizowałem. Stan społeczeństwa jest taki, jaki jest jego ukształtowany duch. Ideałem nigdy społeczeństwo nie będzie, ale może mieć wytyczony kierunek, cel... Rozmycie celu,kierunku, rozmywanie ducha zależy od tego czego słuchamy, co oglądamy i co czytamy... Media mają mieć w założonej strategii do wypełnienia pozytywna misję związaną z całym wachlarzem zagadnień w tym i z kulturą. Elementem kultury jest religia. Rozmywanie przez media, relatywizowanie wartości od lat uznawanych za priorytetowe w naszym narodzie, Ojczyźnie przyczynia się do demontażu państwa.

Z różnych publikacji wiem, że w okresie dwudziestolecia międzywojennego całe państwo generalnie trzymało jeden kierunek oparte na haśle: Wiara, Honor i Ojczyzna. Tak było w szkolnictwie, wojsku, policji i w domach (w rodzinach). Efekty były niesamowite! Bo skąd takie oddanie się młodych w wojnie obronnej we wrześniu 1939 roku, skąd Westerplatte, skąd młodzi w Powstaniu Warszawskim. A ilu młodych zginęło po wojnie z rąk utrwalaczy władzy ludowej. Inaczej by było, gdyby nie uformowany właściwie ich "kręgosłup".

Dzisiaj każda próba nakierowania świadomości społecznej na właściwe tory starają niektórzy, mający przebicie i tupet, próby te rozbijać, torpedować doszukując się szczególików i dzieląc przysłowiowy "włos na cztery". Do której grupy Ty Alus należysz?

zsoborniki

Śr sty 19, 2011 18:17
Gdyby rzeczywiście życie przed wojną było tak idylliczne, jak piszesz......czytam akurat wspomnienia Antoniego Heby "Szarego" dowódcy dywizji partyzantów AK w lasach starachowicko-iłżeckich.
"Szary" żył w lesie, ukrywał przed Niemcami rodzinę, a sam musiał ukrywać się jeszcze przed NSZ, która to organizacja uznała go za sympatyka komunistów i wydała na niego wyrok śmierci.
Tak AK jak NSZ ponoć kierowały się hasłem "Bóg-Honor-Ojczyzna".
I po wojnie obie uznane zostały za "wrogów ludu".
A sam "Szary", któremu Ub zamordowało 2 braci i szwagra dostał 2 wyroki śmierci, zamienione na dożywocie.
Recepta, że jedynie media liberalne odpowiadają za zło tego świata, jest zbytnim uproszczeniem.
Szwankuje wiele dziedzin naszego życia, choćby:
http://info.wiara.pl/doc/712793.Czego-chcesz

Śr sty 19, 2011 18:28

Alus - Ja ukazuje główny nurt w latach międzywojennych i co stanowiło o wartości człowieka. Chyba dzisiaj jest trochę inny nurt główny pod wodzą dzisiejszych "przywódców' narodu. Jakie "autorytety" wykształtowały się na pożywce komunistyczno-liberalnej.
Zobacz jak i na czym wychowywał się Karol Wojtyła, Stefan Wyszyński, ks. Jerzy Popiełuszko i kim dzisiaj są. To tylko przykłady autorytetów.
A co możesz powiedzieć o kształtowaniu ducha im współczesnych Wojciecha Jaruzelskiego, a wcześniej Bolesława Bieruta, Władysława Gomułki.
Dzisiaj są nowsze pokolenia Bierutów, Gomułek i Jaruzelskich i trzeba to dostrzegać co mają do zaoferowania! Kto ich promuje, czy nie mas-media w Polsce?

zsoborniki

Śr sty 19, 2011 22:00
Przytoczony ks J. Popiełuszko wychowywał się w czasach komuny .....więc jednak można.
Oczywiście, że czasy międzywojenne a współczesne, wzorce wychowania, postępowania, różnią się diametrialnie.
Niestety kierunek zmian zmierza w złym, destrukcyjnym, kierunku....i jest to nurt, trend globalny.
Więc w postrzeganiu rzeczywistości niewiele się różnimy.
Dlatego wolałabym aby media mieniące się katolickimi wychodziły do wszystkich ludzi, nie dzieląc na lepszych/gorszych katolików, patriotów, Polaków.

PS..Gomułka wedle oceny p, prof. W. to jeden z 3 mężów stanu, obok J. Olszewskiego, J. Kaczyńskiego po 1945r :wink:

Śr sty 19, 2011 22:45

zsoborniki napisał(a):
Alus napisał(a):
zsborniki - piszesz o zamiarze odwiedzenia od słuchania RM, ale ani słowem nie odnosisz się do konkretnych postaw "na drodze do Boga", jakie zaprezentowali ludzie kroczący tą drogą.
Unikasz konkretów, a głosisz katechezy.
Abp S. Gądecki w wywiadze zamieszczonym aktualnie na głównej stronie potalu "wiara" ostrzega "Lekceważenie Boga źle się skończy".
Uważam, że dziękowanie Bog za śmierć osoby nielubianej, jest takim lekceważeniem Boga......jeśli się mylę, wyjaśnij, uzasadnij, że nie mam racji.
I nie zawsze mam odmienny punkt widzenia - nie odnoszę się nigdy do katechez, modliwy, audycji prawidłowo formujących chrześcijanina.
Nie odnoszę się także do kwestii finasowych - każdy ma prawo dysponowania swoimi funduszami i wspierać instytucję, findację, dzieło, wedle własnego upodobania.
Ukazuję zachowania, które oceniam, że nie są zgodne z Ewangelią........Można tam znaleźć cenne tematy niespotykane gdzie indziej, ale można i spotkac zbytnie zawężenie perspektywy, a ponadto w pewnych partiach język żadną miarą nie przystaje do Ewangelii......wypowiedź abp S. Gądeckiego o NDz.
Odsyłam Cię do wywiadu - abp odnosi się także do Neo, a także do prawa, a wręcz obowiązku, laikatu do wskazywania dobra i zła, nieprawidłowości, w Kościele.

Nie chcę polemizować z Tobą na szczegóły, bo nie jestem aż tak biegły jak Ty w wyszukiwaniu "haków" w różnych miejscach internetu. Odnoszę się do sytuacji generalnej mediów w naszym kraju i pytam się : Które media przynoszą generalnie zło, deprawację, anty-wychowanie, a które przyczyniają się do umacniania w nas wiary naszych ojców, honoru i budowania patriotyzmu...

...................................

Moim zdaniem barkuje w Polsce mediow ktore zajmowaly by sie tylko przekazywaniem wiary chrzescijanskiej....kto bywa czasami w Niemczech moze zobaczyc Bibel TV prywatna stacja telewizyjna ktora zajmuje sie tylko i wylacznie przekazem Slowa Bozego..... sa tam udycje Katolickie, Ewangielickie , i tzw. Wolnych Chrzescijan do nich naleza miedzy innymi Zielonoswiatkowi, audycje bez polityki bez agresji jak sie okazuje tak tez mozna.....
RM w Polsce to nie moja bajka .... :)

Cz sty 20, 2011 7:26

amadeus35

Powiedz, od kogo to zależy?

Danie zielonego światła ludziom dobrej woli organizującym media, zmienia wewnętrzną sytuację w świadomości społecznej na pozytywną (tzn. odpowiedzialną). Dzisiaj, mimo iż istnieje prawo dające możliwość funkcjonowania niezależnym od władzy mediom, robi się im utrudnienia, "szykanuje", robi się im antyreklamę itp.

Rozmiękczanie ducha narodowego, relatywizowanie pojęć, nieostre przedstawianie rzeczywistości, ukazywanie - eksponowanie na pierwszym miejscu negatywnych wydarzeń itd. w mas-mediach polskojęzycznych prowadzi do podziałów, do stwarzania precedensów, nakręca patologię a usprawiedliwianie złego prawa powiększa negatywne zjawiska społeczne.

Ja uważam, że zależy to od samego społeczeństwa, które nie idąc do wyborów, godzi się na taką władzę jaka zostanie wybrana przez mniejszość idącą do urn a reprezentującą tych, którzy nie idą do władzy jako ci, którzy chcą służyć człowiekowi ale idą z innych pobudek...

zsoborniki

Cz sty 20, 2011 12:05

zsoborniki napisał(a):
Dzisiaj, mimo iż istnieje prawo dające możliwość funkcjonowania niezależnym od władzy mediom, robi się im utrudnienia, "szykanuje", robi się im antyreklamę itp.
Jakiego typu utrudnienia i szykany?! Nie wiem czy się Pan orientuje, w każdym razie śpieszę poinformować, że idelanym dla Pana rozwiązaniem bedzie ubieganie się w KRRiTV o koncesję jako nadawca społeczny. Warunki do spełnienia:
Kod:
program upowszechnia działalność wychowawczą i edukacyjną, działalność charytatywną, respektuje chrześcijański system wartości za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki oraz zmierza do ugruntowania tożsamości narodowej,
- tu cytat z ustawy o radiofonii i telewizji.

Proszę zwrócić uwagę: w formalnie świeckim państwie specjalnie wyróżniony w ustawie jest chrześcijański system wartości. A Pan tu ma czelność narzekać na szykany! Na pańskim miejscu od razu zakasałbym rękawy i zakładał chrześcijańską telewizję/radio. Jako nadawca społeczny, będzie pan zwolniony z opłaty za wniosek o udzielenie koncesji.

Cz sty 20, 2011 13:06
Cytuj:
Danie zielonego światła ludziom dobrej woli organizującym media, zmienia wewnętrzną sytuację w świadomości społecznej na pozytywną (tzn. odpowiedzialną). Dzisiaj, mimo iż istnieje prawo dające możliwość funkcjonowania niezależnym od władzy mediom, robi się im utrudnienia, "szykanuje", robi się im antyreklamę itp.

Jesli jest tak źle, to czemu jest tak dobrze?.....od 19 lat RM funkcjonuje, poszerza zasięg nadawania.

Cytuj:
Rozmiękczanie ducha narodowego, relatywizowanie pojęć, nieostre przedstawianie rzeczywistości, ukazywanie - eksponowanie na pierwszym miejscu negatywnych wydarzeń itd. w mas-mediach polskojęzycznych prowadzi do podziałów, do stwarzania precedensów, nakręca patologię a usprawiedliwianie złego prawa powiększa negatywne zjawiska społeczne.

A RM ukazuje same pozytywy....to dlaczego słuchacze non stop ubolewają, utyskują, narzekają?
I jak przystało na siewców optymizmu - "media polskojęzyczne" - TVP publiczna, GP, też do nich należą

Cytuj:
Ja uważam, że zależy to od samego społeczeństwa, które nie idąc do wyborów, godzi się na taką władzę jaka zostanie wybrana przez mniejszość idącą do urn a reprezentującą tych, którzy nie idą do władzy jako ci, którzy chcą służyć człowiekowi ale idą z innych pobudek...

A gdzie znajdujesz tych, którzy idą do władzy aby służyć?......przez ostanie 20 lat można ich było napotkac jedynie w trakcie kampani wyborczych.

Cz sty 20, 2011 13:31

zsoborniki napisał(a):
amadeus35

Powiedz, od kogo to zależy?

....................................
zsoborniki :) w tym co piszesz jest niestety bardzo duzo prawdy w Polsce nie ma szans na wolne media ktore mogly by wplywac na opinie publiczna poprzez przedstawianie faktow....

Cz sty 20, 2011 13:44

Geonides napisał(a):
zsoborniki napisał(a):
Dzisiaj, mimo iż istnieje prawo dające możliwość funkcjonowania niezależnym od władzy mediom, robi się im utrudnienia, "szykanuje", robi się im antyreklamę itp.
Jakiego typu utrudnienia i szykany?! Nie wiem czy się Pan orientuje, w każdym razie śpieszę poinformować, że idelanym dla Pana rozwiązaniem bedzie ubieganie się w KRRiTV o koncesję jako nadawca społeczny. Warunki do spełnienia:
Kod:
program upowszechnia działalność wychowawczą i edukacyjną, działalność charytatywną, respektuje chrześcijański system wartości za podstawę przyjmując uniwersalne zasady etyki oraz zmierza do ugruntowania tożsamości narodowej,
- tu cytat z ustawy o radiofonii i telewizji.

Proszę zwrócić uwagę: w formalnie świeckim państwie specjalnie wyróżniony w ustawie jest chrześcijański system wartości. A Pan tu ma czelność narzekać na szykany! Na pańskim miejscu od razu zakasałbym rękawy i zakładał chrześcijańską telewizję/radio. Jako nadawca społeczny, będzie pan zwolniony z opłaty za wniosek o udzielenie koncesji.

.....................................
Smiem twierdzic ze kolega nie ma zielonego pojecia o czym pisze.....

Cz sty 20, 2011 13:45

Alus napisał(a):
Cytuj:

Jesli jest tak źle, to czemu jest tak dobrze?.....od 19 lat RM funkcjonuje, poszerza zasięg nadawania.

Cytuj:

A RM ukazuje same pozytywy....to dlaczego słuchacze non stop ubolewają, utyskują, narzekają?
I jak przystało na siewców optymizmu - "media polskojęzyczne" - TVP publiczna, GP, też do nich należą

Cytuj:

A gdzie znajdujesz tych, którzy idą do władzy aby służyć?......przez ostanie 20 lat można ich było napotkac jedynie w trakcie kampani wyborczych.

.............................................................

Alus i w tej wypowiedzi z toba sie nie zgodze wspomniane przez ciebie Radio zyje tylko dlatego ze : sprawdz kto jest jego wlascicielem ?? i po drugie w jego programie polityka odgrywa drugorzedna role , gdyby radio zajmowalo sie polityka i publicystyka podzielilo by los TVP i innych tak zwanych mediow publicznych ale o tym to juz napewno wiesz :)

Cz sty 20, 2011 13:51

Alus, Geonides

Ale ja prowadziłem dialog z amadeus35!

Takie wtrącenie się traktuję, jako interwencję na tym portalu osób dyżurnych strzegących poprawności politycznej mas-mediów. Do mas-mediów zaliczam także internet.

Na temat pracowników mediów (m.in. dziennikarzy) warto posłuchać tematu poruszanego we wczorajszych "Rozmowach niedokończonych" Radia Maryja.

http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2011/ ... 9.rn18.mp3

Pokój z Wami! Pozdrowienia od zsoborniki!

zsoborniki

Cz sty 20, 2011 14:09
zsoborniki napisał(a):
Alus, Geonides

Ale ja prowadziłem dialog z amadeus35!

Takie wtrącenie się traktuję, jako interwencję na tym portalu osób dyżurnych strzegących poprawności politycznej mas-mediów. Do mas-mediów zaliczam także internet.

Na temat pracowników mediów (m.in. dziennikarzy) warto posłuchać tematu poruszanego we wczorajszych "Rozmowach niedokończonych" Radia Maryja.

http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2011/ ... 9.rn18.mp3

Pokój z Wami! Pozdrowienia od zsoborniki!

To wypisz najlepiej z kim nie chcesz rozmawiać i po problemie.

Cz sty 20, 2011 14:21
Alus, szkoda zdrowia...

Az sprawdzilam, kto zalozyl temat:
GuruTvMatrixPL

W regulaminie
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=10498
tez nie pisze,ze jakikolwiek uzytkownik moze wyrzucac innych niewygodnych mu uzytkownikow.
Cytuj:
Rozwój tematu to wypadkowa pierwotnej jego koncepcji w założeniu autora i kolejnych, kształtujących temat, wypowiedzi dyskutantów. Linii tematycznej powinni się trzymać wszyscy rozmówcy (również autor tematu). Nie jest możliwe zakładanie "własnych" tematów, w których jeden autor porusza kolejne niezwiązane ze sobą wątki.

Autor tematu ma prawo do określenia jego charakteru (np. tematy rozważaniowe, dzielenie się doświadczeniem, rozważanie konkretnych wypowiedzi autorytetów lub dokumentów, czy konkretne pytanie w którym autor oczekuje odpowiedzi zgodnej ze swoim światopoglądem); może również w pewnym stopniu określić założenia konkretnej dyskusji (np. może wyrazić życzenie, aby w tym temacie dyskusja była prowadzona z punktu widzenia katolika czy chrześcijanina) albo zechcieć, aby w dyskusji np. na tematy etyczne nie odwoływać się do argumentów biblijnych, a jedynie naukowych (z oczywistych powodów to ostatnie ograniczenie nie może dotyczyć zagadnień, które są przedmiotem wiary). Takie ograniczenie powinno być szanowane. Nie może ono jednak nigdy dotyczyć wypowiadania się w danym temacie jednej osoby lub grupy osób, a jedynie założeń światopoglądowych.

Niestety, ta choroba roztacza coraz wieksze kregi. Zamiast po prostu pomijac posty osob, ktorych sie nie lubi, zamyka sie im usta, przypisujac im rozne negatywne cechy. To nie jest forum konkretnych osob, ale portalu wiara. No ale w tym celu nalezaloby przeczytac regulamin, na ktory sie wyrazilo zgode...
O obrazaniu innych uzytkownikow tez tam jest.

amadeus35 napisał(a):
Moim zdaniem barkuje w Polsce mediow ktore zajmowaly by sie tylko przekazywaniem wiary chrzescijanskiej....kto bywa czasami w Niemczech moze zobaczyc Bibel TV prywatna stacja telewizyjna ktora zajmuje sie tylko i wylacznie przekazem Slowa Bozego..... sa tam udycje Katolickie, Ewangielickie , i tzw. Wolnych Chrzescijan do nich naleza miedzy innymi Zielonoswiatkowi, audycje bez polityki bez agresji jak sie okazuje tak tez mozna.....
RM w Polsce to nie moja bajka .... :)]

Owszem amadeus35, w Niemczech dziala bardzo chrzescijanski kanal Bibel TV, ktory czasem ogladam a czasem takze wspomagam finansowo. Ten kanal bowiem utrzymuje sie tylko z datkow chrzescijan i zostal stworzony tylko w oparciu o przeswiadczenie, ze Pan Bog chce, zeby taki program powstal, wiec sam sie o niego zatroszczy.
http://www.bibeltv.de/
Mozna tam obejrzec audycje o polskich karmelitankach w Norwegii, o katolickich misjonarzach w Afryce, ale takze programy ewangelizacyjne np Joyce Meyer, moim zdaniem genialne, kiedy opowiada ona o swoim zyciu i jak Slowo Boze w Biblii aktualnie do nas przemawia. Filmy o Jezusie, o swietych, o wielkich ludziach chrzescijanstwa. Oraz inne audycje roznych wyznan. Nikt nikogo nie zwalcza. Sensem jest prowadzenie ludzi do Boga, pokazanie, dlaczego chrzescijanstwo jest religia radosci i jakie dobre owoce przynosi w zyciu roznych ludzi.
A nie zwalczanie szatana w swiecie, jak to mam wrazenie, staje sie powoli idee fix Kosciola w Polsce.

Cz sty 20, 2011 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona