Miłość! Czym naprawdę jest miłość? Skomplikowane czy proste?
Autor |
Wiadomość |
Suweren
zbanowany na stałe
|
 Re: Miłość! Czym naprawdę jest miłość? Skomplikowane czy pro
protoplex napisał(a): "Nie zamierzam nikogo zmieniać, nikogo uzdrawiać, a tym bardziej nikomu nie pomagam! Wszystko tak jak jest, jest w doskonałym porządku. Nie ma potrzeby tego zmieniać."
Łk 10:25-37 25. A oto powstał jakiś uczony w Prawie i wystawiając Go na próbę, zapytał: Nauczycielu, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne? 26. Jezus mu odpowiedział: Co jest napisane w Prawie? Jak czytasz? 27. On rzekł: Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak siebie samego. 28. Jezus rzekł do niego: Dobrześ odpowiedział. To czyń, a będziesz żył. 29. Lecz on, chcąc się usprawiedliwić, zapytał Jezusa: A kto jest moim bliźnim? 30. Jezus nawiązując do tego, rzekł: Pewien człowiek schodził z Jerozolimy do Jerycha i wpadł w ręce zbójców. Ci nie tylko że go obdarli, lecz jeszcze rany mu zadali i zostawiwszy na pół umarłego, odeszli. 31. Przypadkiem przechodził tą drogą pewien kapłan; zobaczył go i minął. 32. Tak samo lewita, gdy przyszedł na to miejsce i zobaczył go, minął. 33. Pewien zaś Samarytanin, będąc w podróży, przechodził również obok niego. Gdy go zobaczył, wzruszył się głęboko: 34. podszedł do niego i opatrzył mu rany, zalewając je oliwą i winem; potem wsadził go na swoje bydlę, zawiózł do gospody i pielęgnował go. 35. Następnego zaś dnia wyjął dwa denary, dał gospodarzowi i rzekł: Miej o nim staranie, a jeśli co więcej wydasz, ja oddam tobie, gdy będę wracał. 36. Któryż z tych trzech okazał się, według twego zdania, bliźnim tego, który wpadł w ręce zbójców? 37. On odpowiedział: Ten, który mu okazał miłosierdzie. Jezus mu rzekł: Idź, i ty czyń podobnie!
I koniec tematu, panie "kapłanie/lewito". Twoja bezwarunkowa miłość posypała się w gruzy w konfrontacji z Nauką Mistrza. Ela G. napisał(a): "Nie zamierzam nikogo zmieniać, nikogo uzdrawiać, a tym bardziej nikomu nie pomagam!" Uczynki miłosierne względem duszy: 1. Grzeszących upominać. 2. Nieumiejących pouczać. 3. Wątpiącym dobrze radzić. 4. Strapionych pocieszać. 5. Krzywdy cierpliwie znosić. 6. Urazy chętnie darować. 7. Modlić się za żywych i umarłych Względem ciała 1. Łaknących nakarmić. 2. Pragnących napoić. 3. Nagich przyodziać. 4. Podróżnych w dom przyjąć. 5. Więźniów pocieszać. 6. Chorych nawiedzać. 7. Umarłych pogrzebać. aha czyli [patrz wyzej] sie juz nie liczy, liczy sie MOJE JA to jak ja zyje jest dobre i nikt mi nie wchodzi w parade a ja nikomu tez sie nie wcinam. jednym slowem Suweren to co piszesz jest BEZSENSU. nie oparte na niczym innym tylko na wlasnym ego. ja jestem och ach i wogole, tak wszystko jest doskonale jestem bogiem i wszyscy sa bez wad i skaz. wszytko jest idealnie jak powierzchnia szkla. taki idealizm to tylko utopia. myslisz utopijnie a takie myslenie zdrowe nie jest. tworzysz wlasna religie [kraine utopii] gdzie sa tylko czyjesz zaspane zachcianki ego. gdzie to nie opiera sie na niczym innym jak tylko na sobie samym. twoja utopia nigdy nie znajdzie ujscia gdy nie bedzie sie na czyms opierac. PORAZKA  Porażka? A To Dobre  A wiecie, że Stary i Nowy Testament też nie do końca są zgodne ze sobą? Choć obie te części opowiadają tę samą historię! I co? Zatkało kakao?
N lut 13, 2011 23:10 |
|
|
|
 |
Ela G.
|
nie zatkalo bo kazdy wierzacy [katolik] wie ze jedno wynika z drugiego i laczy sie ze soba w scisla calosc bez wzgledu na to czy we wszystkim sie pokrywa czy nie. ST testament jest oparty na czym innym niz NT co nie znaczy ze do siebie w 100% nie pasuja. bo wlasnie pasuja w 100% ale nie bede na ten temat sie rozpisywac skoro znasz ST i NT i jesli Duch Swiety da Ci mozliwosc to to zrozumiesz dlaczego jest te 100% spojnosci.
|
Pn lut 14, 2011 0:03 |
|
 |
amadeus35
|
Suweren napisał(a): Miłość, najpiękniejsza ze stanów, uczuć, energii. Wczoraj byłem na pewnym wykładzie, na czacie, organizowanym przez pewnego księdza. Opowiadał on o miłości, która może być chora, a ja się pytam, jak coś tak pieknego jak miłość może być chora? Dla mnie jeśli coś jest białe to jest białe i już! Jeśli jest miłość to jest wszystko, jeśli jej nie ma, to zaczynają się problemy. Ksiądz i większość ludzi opowiadała o miłości, która poprawia , upomina, a ja nie uważam tego za miłość, dla mnie to wcale nie jest miłość! Dla mnie miłość to czysta akceptacja rzeczy takimi jakimi są!
Miłość którą Ja wyrażam:
- nie upomina - nie poprawia - nie zmienia - nie zazdrości - nie ocenia - nie osądza - nie oczekuje - nie stawia żądań - nie zabija - nie ogranicza
Zamiast tego:
- akceptuje rzeczy takimi jakimi one są! - szanuje ludzi i wszelakie życie w jakiejkolwiek formie się ono wyraża!
Miłość dla mnie to akceptacja, szacunek i zamiast komplikować rzeczy, Ja je upraszczam, bo widzę, że Bóg zyje w prostocie! Widzę, że miłość najlepiej wyraża się w prostocie! Widzę, że prostota pomaga i otwiera na życie, pozwala zrozumieć, podczas gdy wszelkie próby komplikacji, tylko to utrudniają!
Więc: Miłość dla mnie to prostota! Poznaję ją po owocach! Dobre drzewo daje dobre owoce. Złe drzewo nie może dawać dobrych owoców, ani na odwrót! Tak więc jeśli ktoś Cię upomina, co wtedy czujesz? Lubisz być zmieniany? Lubisz być poprawiany? Nikt tego nie lubi! Tak więc co wtedy czujesz? Czujesz się źle, prawda? I tak właśnie smakuje owoc upominania. Smakuje źle, co znaczy, że drzewo nie jest wcale takie fajne i na pewno upominanie nie bierze się z miłości!
Dla mnie to jest bardzo proste! Jeśli czujesz się dobrze w gronie jakichś ludzi, oznacza to, że jest tu miłość. Jeśli czujesz się źle, znaczy, że nie ma tam żadnej miłości. To wszystko.
Więc czym jest miłość? Dla mnie odpowiedź jest prosta i nie potrzebuję wchodzić w jakiekolwiek dogmaty, czy zasady itp. Albo miłość jest, albo jej nie ma! Albo jest miłość, albo osąd, ocena i poprawianie. Albo kochasz i akceptujesz rzeczy takimi jakimi są z własnego wyboru ufając, że wszystko i cały świat jest jak najbardziej w porządku, albo oceniasz rzeczy i nie widzisz prawdy, widząc tylko swoją własną ocenę i sąd.
Jeśli Ty tego nie rozumiesz, jeśli uważasz, że miłość jest czynieniem innym dobra, innymi słowy upominaniem i poprawianiem, to nie zrozumiałeś nic, dosłownie nic z tej lekcji i tylko nazywasz miłością to, co miłością nie jest i nigdy nie było. ....................... Suweren bardzo ladnie napisane  ...dodam tylko jesli milosc jest w sercu to i zlo dobrem zwyciezymy...
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn lut 14, 2011 10:57 |
|
|
|
 |
Login2
|
A ja bym chciał zobaczyć jakiś fragment gdzie Start Testament przeczy Nowemu albo odwrotnie.
No czekam Suweren.
|
Pn lut 14, 2011 12:28 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Amadeus: Gdy jest w sercu miłość, nie ma potrzeby nic zwyciężać. Ale dla Ciebie to bardzo trudno przyjąć, prawda?
Login2: I na co Ty się dziecko porywasz? Ośmieszasz się! Co Ty możesz wiedzieć? Wszystko co masz, dostałeś na tacy. Inni ślepcy przygotowali dla Ciebie całą tę wiedzę, interpretacje, wszystko! Nie musiałeś nic robić... Zmartwie Cię: Tu nie ma nic Twojego, nie przeszedłeś tej ścieżki, nie masz żadnych swoich doświadczeń. Możesz powiedzieć coś o pustyni? Wiesz czym było ukrzyżowanie? A może coś powiesz o potrójnej próbie, jaką Jezus przeszedł gdy kusił Go demon? Ale co Ty możesz o tym wiedzieć, przecież nie zrobiłeś nic, aby to zrobić! Powiedziano Tobie, że nie trzeba, skoro Jezus zrobił to za wszystkich? A gdybyś czytał Biblię uważnie, doczytałbyś się w końcu, że Jezus nawoływał ludzi, by brali swoje krzyże i szli tą samą drogą co On sam! Gdyby zechciało się Tobie samodzielnie pomyśleć, sam doszedł byś do wniosku, że Jezus nie mógł zrobić tego za wszystkich! Inaczej nie nawoływał by ludzi do brania swoich krzyży! Inaczej Jego słowa byłyby inne! Prawda? A prawda jest taka, że zbawił tylko siebie! A skoro Ciebie nie zbawił, to jaki los Cię czeka? Zastanawiałeś się nad tym? Ale cóż! W końcu dla Ciebie ważniejsza od własnej Duszy jest wiara, religia, autorytety, prawda? Uwierzyłeś ślepcom, którzy uwierzyli wcześniej podobnie jak Ty! Więc? Co Ty możesz powiedzieć? Z czym się na słońce porywasz dzieciaku!? Z czym! Nie wiesz Nic! Nie masz nic! Wykładnikiem prawdy są dla mnie Doświadczenia, a tych Tobie niestety brakuje! Z niczym tu nie zaświecisz! Niewiedza to delikatnie rzecz ujmując o wiele za mało! Przemyśl to sobie...
Pn lut 14, 2011 16:40 |
|
|
|
 |
Fan
|
Niestety ja się nie zgodzę, bo z tego co mi wiadomo to Jezus umarł na krzyżu dla naszego zbawienia. Za każdego umarł aby otworzyc nam bramy nieba. Tak. Nawoływał aby brac na swoje barki krzyż i go naśladowac. Przecież o to chodzi, że każdy ma w życiu wiele krzyży które musi nieśc, nie zawsze jest lekko ale na końcu czeka nagroda. No bo kto podąża scieżką Pana ten napewno nie będzie sam 
Ostatnio edytowano Pn lut 14, 2011 17:09 przez Fan, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 14, 2011 17:06 |
|
 |
Ela G.
|
Fan zauwaz ze on tego nie rozumie. na dobra sprawe piszac przeczy sam sobie. Suweren to Ty rzucasz sie z motyka na slonce ze swoimi teoriami ktore nie maja podstawa zadnego gruntu zadnego podloza. UTOPIA.
|
Pn lut 14, 2011 17:08 |
|
 |
Fan
|
Nie ważne Bóg kocha wszystkich 
|
Pn lut 14, 2011 17:09 |
|
 |
Login2
|
Dla mnie wykładnikiem prawdy i autorytetem jest Biblia, której ty przeczysz Suweren. I to by było na tyle w tym temacie.
|
Pn lut 14, 2011 17:14 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
Ok. Temat zakończony.
Ostatnio edytowano Pn lut 14, 2011 17:45 przez Suweren, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 14, 2011 17:18 |
|
 |
Ela G.
|
tak Bog kocha wszystkich ale Jego juz nie wszyscy. mimo to oddal za nas zycie na Krzyzu. nie kazdy to rozumie badz chce zrozumiec. Jezus mowiac o tym aby Go nasladowac m.in. chodzilo i nadal chodzi o to aby umiec nie poddawac sie przy klopotach gdy cierpimy aby to oddawac Jemu bo On najlepiej wie jaki to bol nawet wie bardziej niz nasze smutki ktore czasami ludzie w nadmiarze wyolbrzymiaja.
|
Pn lut 14, 2011 17:40 |
|
 |
Ela G.
|
aha a Ty jestes bogiem i wiesz wszystko. znasz kazde serce i kazda dusze wiesz czego trzeba czlowiekowi. twoje ego Ci o tym mowi?? my idziemy za Bogiem z naszym zyciowym Krzyzem. nasladujemy Go na tyle na ile mozemy i jestesmy gotowi. tylko On wie tak naprawde czego nam trzeba. kieruje tak naszym zyciem i sytuacjami zeby wiele razy nam pokazac ze mamy nie liczyc tylko na siebie tak jak Ty to robisz ale wlasnie na Nim. Jego obecnosci doswiadczam na codzien i nikt mi tego nie zabierze i nie pozwole zeby ktos pisal o Bogu tak jak Ty.
|
Pn lut 14, 2011 17:46 |
|
 |
protoplex
|
"A prawda jest taka, że zbawił tylko siebie!" Hehe... ja lubię ludzi, którzy jako jedyni znają prawdę, zwłaszcza tą eschatologiczną.  Poza tym nie mam wrażenia, że Login się ośmiesza, tylko odwrotnie. Jeśli ktoś stawia autorytarnie tezę, a poproszony o argumenty za nią przemawiające, wymiguje się, to jest to śmieszne i żenujące. Już takiego jednego gościa tu spotkałem. A co do zbawienia, to Chrystus ma dla ciebie niespodziankę. "Mt 26:27-28 27. Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy, 28. bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. Mt 19:25-26 25. Gdy uczniowie to usłyszeli, przerazili się bardzo i pytali: Któż więc może się zbawić? 26. Jezus spojrzał na nich i rzekł: U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe." Więc jeśli sądzisz, że sam dasz radę się zbawić... to próbuj 
|
Pn lut 14, 2011 18:19 |
|
 |
Suweren
zbanowany na stałe
|
protoplex napisał(a): ""Mt 26:27-28 27. Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy, 28. bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.
Mt 19:25-26 25. Gdy uczniowie to usłyszeli, przerazili się bardzo i pytali: Któż więc może się zbawić? 26. Jezus spojrzał na nich i rzekł: U ludzi to niemożliwe, lecz u Boga wszystko jest możliwe." Tak! Zgadza się. Jak najbardziej! A wiesz o czym mówią te wersy? protoplex napisał(a): Jeśli ktoś stawia autorytarnie tezę, a poproszony o argumenty za nią przemawiające, wymiguje się, to jest to śmieszne i żenujące. Już takiego jednego gościa tu spotkałem. A co do zbawienia, to Chrystus ma dla ciebie niespodziankę. Bo jak dotąd, to Ja dzielę się wiedzą, a Wy tylko cytujecie słowa, których znaczenia nie rozumiecie. Nikt z was nie podjął się nawet próby zinterpretowania tego co wkleja. Brakuje wam doświadczenia, by to zrobić. Ja doskonale wiem jak kościół je interpretuje. Nic nowego nie jesteście w stanie mi powiedzieć. Tak więc nie mamy o czym dyskutować. Wasza wiedza to żadna wiedza. protoplex napisał(a): Więc jeśli sądzisz, że sam dasz radę się zbawić... to próbuj  Już to zrobiłem.
Pn lut 14, 2011 18:31 |
|
 |
Ela G.
|
a Ty panie przemadrzaly wiesz co one znacza ze sie wymadrzasz jakbys zjadl rozumy calego swiata?? Jezus na OStatniej Wieczerzy ustanowil Sakrament Kaplanstwa i Eucharystie. wypowiadajac slowa "czyncie to na Moja Pamiatke" zostawia nam kawalek siebie na ziemi abysmy karmili sie Jego Cialem i Krwia dostapili Zbawienia. pikarm ktorym sie stal jest pokarmem dla duszy aby ona kroczac Droga Pana ku Zbawielniu nie upadla ale mimo przeszkod zyciowych trzymala i trwala przy Nim w ustanowionych Sakramentach Swietych.
przyszla mi na mysl fragment piesni: "w Krzyzu cierpienie w Krzyzu zbawienie w Krzyzu milosci nauka kto Ciebie Boze raz pojac moze ten nic nie pragnie nie szuka"
a pozatym piszac do kogos dzieciaku oceniasz go a nawet nie wiesz ile ma lat nie mowiac o tym ze nawet go nie znasz.
Ostatnio edytowano Pn lut 14, 2011 19:01 przez Ela G., łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 14, 2011 18:48 |
|
|
|