Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Modlitwa "Uwielbiam Cię Krzyżu najdroższy" 
Autor Wiadomość

Post Re: Modlitwa "Uwielbiam Cię Krzyżu najdroższy"
calowanie krzyza, na ktorym sie wisi, kojarzy mi sie z calowaniem wlasnego lokcia.
kiedy on ten krzyz calowal?

Pt lut 18, 2011 6:02
http://dziedzictwo.ekai.pl/text.show?id=3581

Chrzescijanskiej cywilizacji śmierci, zwlaszcza w jej zgubnym wydaniu katolickim, należy dać jak najsilniejszy odpór. Nie mam już zadnych watpliwosci: albo chrzescijanstwo, albo zycie.

Pt lut 18, 2011 9:01

Koren napisał(a):
Niestety rzeczywistość jest często bardziej skomplikowana niż Twoje OBA scenariusze.

Moje scenariusze nie opisują całej rzeczywistości, tylko tą związaną z niektórymi dziwnymi kościelnymi rytuałami.

Koren napisał(a):
Czyli rozumiem, że jak nikogo to nie przeraża tylko Ciebie tzn. że Ty prawidłowo postrzegasz rzeczywistość reszta świata jest nienormalna?

Nie sądzę, żeby tylko mnie. Większość pewno nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu. Ide o zakład, że większość katolików nawet nie wie, że je faktycznie, a nie symbolicznie ciało Chrystusa (choć nawet symboliczne jest obrzydliwe - ot, siła przyzwyczajania od małego).

A to przez 'normalne' definiujemy to, co robi większość? Większość ludzi żyje w Azji, więc my jesteśmy nienormalni?
Koren napisał(a):
Pytanie brzmiało czy można za kłamstwo oddać życie będąc świadomy tego kłamstwa? Nie ten jest kłamcą, który uwierzył w kłamstwo tylko ten, który świadomie kłamie i oszukuje innych.

Pewno nie. Ale może oddać życie wierząc, że to nie jest kłamstwem. Przykłady podałem wyżej.

Pt lut 18, 2011 18:29

Acro napisał(a):
Koren napisał(a):
Czyli rozumiem, że jak nikogo to nie przeraża tylko Ciebie tzn. że Ty prawidłowo postrzegasz rzeczywistość reszta świata jest nienormalna?

Nie sądzę, żeby tylko mnie. Większość pewno nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu. Ide o zakład, że większość katolików nawet nie wie, że je faktycznie, a nie symbolicznie ciało Chrystusa (choć nawet symboliczne jest obrzydliwe - ot, siła przyzwyczajania od małego).

Na każdym kroku sam sobie przeczysz. Wcześniej pisałeś, że nie znasz nikogo kogo przerażałoby to co się dzieje w kościele, potem piszesz, że nie sądzisz, że tylko ciebie. Jak już chcesz pisać z sensem, to czytaj swoje wcześniejsze wypowiedzi.
Acro napisał(a):
Koren napisał(a):
Pytanie brzmiało czy można za kłamstwo oddać życie będąc świadomy tego kłamstwa? Nie ten jest kłamcą, który uwierzył w kłamstwo tylko ten, który świadomie kłamie i oszukuje innych.

Pewno nie. Ale może oddać życie wierząc, że to nie jest kłamstwem. Przykłady podałem wyżej.

To dlaczego wcześniej nazwałeś ich kłamcami? Kłamcą jest ten, który się gubi w wielości swoich wypowiedzi, bo już sam nie kontroluje ile wersji "prawdy" stworzył.

So lut 19, 2011 21:17

vahoo napisał(a):
calowanie krzyza, na ktorym sie wisi, kojarzy mi sie z calowaniem wlasnego lokcia.
kiedy on ten krzyz calowal?

Całował go wtedy, kiedy dopiero co go dostał...

Pokusa nie nawiedziła was większa od tej, która zwykła nawiedzać ludzi. Wierny jest Bóg i nie dozwoli was kusić ponad to, co potraficie znieść, lecz zsyłając pokusę, równocześnie wskaże sposób jej pokonania abyście mogli przetrwać.(1Kor10,13)

N lut 20, 2011 10:11

Cytuj:
Na każdym kroku sam sobie przeczysz. Wcześniej pisałeś, że nie znasz nikogo kogo przerażałoby to co się dzieje w kościele, potem piszesz, że nie sądzisz, że tylko ciebie. Jak już chcesz pisać z sensem, to czytaj swoje wcześniejsze wypowiedzi.

Uważasz, że zdanie: 'nie znam nikogo, kogo przerażałoby to co się dzieje w kościele," jest przeciwstawne zdaniu " nie sądzę, że tylko mnie to przeraża"? Przybliżysz mi meandry logiki, które doprowadziły cię do takiego wniosku?

Dla porównania: nie znam nikogo, kto wszedłby w tym roku na Łysicę. Jednak równocześnie jestem pewny, że trochę ludzi to uczyniło. Te zdania się nawzajem wykluczają?

Cytuj:
To dlaczego wcześniej nazwałeś ich kłamcami? Kłamcą jest ten, który się gubi w wielości swoich wypowiedzi, bo już sam nie kontroluje ile wersji "prawdy" stworzył.

Dlaczego kłamiesz twierdząc, że gdzieś napisałem, że kłamcy oddają życie za swoje kłamstwa?

N lut 20, 2011 14:09

Acro napisał(a):
Dlaczego kłamiesz twierdząc, że gdzieś napisałem, że kłamcy oddają życie za swoje kłamstwa?

A poniższe to kto napisał? Gubisz się już w swoich kłamstwach. A ponadto nie chce Ci się poczytać swoich własnych wpisów.
Acro napisał(a):
Czy można za kłamstwo oddać życie? Niestety tak. Ilu ludzi oddało życie za takie kłamstwa, jak wyższość rasy germańskiej albo konieczność nawracania niewiernych nawet siłą.

N lut 20, 2011 14:21

Acro napisał(a):
Uważasz, że zdanie: 'nie znam nikogo, kogo przerażałoby to co się dzieje w kościele," jest przeciwstawne zdaniu " nie sądzę, że tylko mnie to przeraża"? Przybliżysz mi meandry logiki, które doprowadziły cię do takiego wniosku?

Dla porównania: nie znam nikogo, kto wszedłby w tym roku na Łysicę. Jednak równocześnie jestem pewny, że trochę ludzi to uczyniło. Te zdania się nawzajem wykluczają?

Nie chodzi o to czy znasz osobiście tego kogoś tylko czy w ogóle słyszałeś o takiej osobie. Rozmydlanie problemu też jest metodą jak brakuje argumentów.

Acro napisał(a):

A poniższe to kto napisał? Gubisz się już w swoich kłamstwach. A ponadto nie chce Ci się poczytać swoich własnych wpisów.
Acro napisał(a):
Czy można za kłamstwo oddać życie? Niestety tak. Ilu ludzi oddało życie za takie kłamstwa, jak wyższość rasy germańskiej albo konieczność nawracania niewiernych nawet siłą.

N lut 20, 2011 14:32

Cytuj:
Nie chodzi o to czy znasz osobiście tego kogoś tylko czy w ogóle słyszałeś o takiej osobie. Rozmydlanie problemu też jest metodą jak brakuje argumentów.

Niespecjalnie nasłuchiwałem, to i nie słyszałem. Słowo daję - także nie słyszałem o kimś, kto wszedł w tym roku na Łysicę. I co? Nie moge powiedzieć, że ktoś jednak tam wszedł?

Nie odpowiedziałeś sprytnie: Uważasz, że zdanie: 'nie znam nikogo, kogo przerażałoby to co się dzieje w kościele," jest przeciwstawne zdaniu " nie sądzę, że tylko mnie to przeraża"? Przybliżysz mi meandry logiki, które doprowadziły cię do takiego wniosku?

Koren napisał(a):
Acro napisał(a):

I podtrzymuję. Zaprzeczasz, że teza o wyższości rasy aryjskiej jest kłamliwa oraz że wiele osób oddało za tą teze życie?

Czy piszę tam o tym, że kłamcy oddają życie za swoje kłamstwa? Wskaż gdzie?

Potem doprecyzowałeś:
Cytuj:
Pytanie brzmiało czy można za kłamstwo oddać życie będąc świadomy tego kłamstwa?

I to moja odpowiedź:
Cytuj:

Wcześniej zresztą napisałem o tym wyraźnie, ale udało ci się już o tym zapomnieć. Jakie to wygodne!
Cytuj:
Pisałem o zbieraninie kłamców i chorych psychicznie. Życie oddają ci chorzy, a nie kłamcy. Albo oszukani przez kłamców lub chorych. Albo bezmyślni. Trochę kombinacji tu mamy.

Proszę więc o niewybiórcze czytanie moich postów i niewmawianie mi dziecka do brzucha

N lut 20, 2011 15:32

"Uwielbiam Cię Krzyżu najdroższy" Ciekawi mnie pewna rzecz. A gdyby tak Jezus zginął na krześle elektrycznym, lub został powieszony, to jak brzmiałby tytuł modlitwy? Cześć Tobie składamy, o wielkie Krzesło elektryczne? Czy może "Ciebie kawałku liny, wysławiamy"?

Wt lut 22, 2011 17:46

Jakby został utopiony, to nad drzwiami trzeba by wieszać akwaria... :)

Wt lut 22, 2011 20:23
Aizen napisał(a):
"Uwielbiam Cię Krzyżu najdroższy" Ciekawi mnie pewna rzecz. A gdyby tak Jezus zginął na krześle elektrycznym, lub został powieszony, to jak brzmiałby tytuł modlitwy? Cześć Tobie składamy, o wielkie Krzesło elektryczne? Czy może "Ciebie kawałku liny, wysławiamy"?

Cóż za cudowny przykład, jakże błyskotliwej yntelygencji...
Się tak zastanawiam, czy ta błyskotliwość jest dziedziczna ( genetyka itd) czy nabyta?
Jeśli nabyta, to ciekawe za jaką cenę...

Wt lut 22, 2011 21:03

@Fretensis
i vice versa
jakbys nie zauwazyl, to Aizen wskazuje na paranoje zwiazana z tworzeniem hymnow na czesc narzedzi tortur!
co gorsza, ta chora sytuacja przedostala sie do kultu i zostala tam przedstawiona jako "cos pieknego".

Śr lut 23, 2011 0:50

Joseph Ratzinger w książce "Bóg i świat" wyjaśnia to tak:

na pytanie Petera Seewalda:

"Krzyż, najświętszy znak wszechświata, jak go nazwał Romano Guardini, stał się znakiem chrześcijan. Krzyż z zamęczonym człowiekiem - symbol, który wywołuje zgorszenie. Już Paweł musiał napominać: nie opróżniajcie Krzyża, nie linearyzujcie go, nie horyzontalizujcie, nie czyńcie z Bożego znaku „plus” ziemskiego znaku „minus”.
To rzeczywiście coś niebywałego. Krzyż, który miał przynieść koniec nie tylko nowinie Jezusa, lecz i Jemu samemu, Jego ciału i krwi, stal się symbolem Odkupienia, symbolem właśnie życia, a nie śmierci. Paradoks: przez Krzyż do zbawienia."

Joseph Ratzinger odpowiada:

"Wczesne wizerunki ukrzyżowania ukazują Ukrzyżowanego jednocześnie jako Zmartwychwstałego, jako Króla. Przedstawiają Go z otwartymi oczyma, by uwidocznić, że Bóg nie umarł, że pozostał żyjącym i daje życie. Tym samym krzyż z rzymskiego piętna hańby przeobraża się w symbol tryumfu Syna Człowieczego, znak, który nie tylko ukaże się nam u kresu dni, lecz już teraz się nam ukazuje, gdyż On zbliża się ku nam jako zwycięzca i prowadzi nas. Przez Krzyż otwieramy się ku żywemu Bogu, a w Cierpiącym uwidacznia się pociecha, którą jest silniejsza od śmierci miłość Boża.
Tym sposobem Krzyż rzeczywiście stał się znakiem Odkupienia, znakiem Jezusa Chrystusa, Jego monogramem, przez który symbolicznie się z Nim łączymy."

Śr lut 23, 2011 9:57
vahoo napisał(a):
@Fretensis
i vice versa

ojejku jej, i co teraz...

vahoo napisał(a):
jakbys nie zauwazyl, to Aizen wskazuje na paranoje zwiazana z tworzeniem hymnow na czesc narzedzi tortur!

Serdecznie witamy w osobie vahoo, lekarza psychiatrii, jak domniemuję...
Tylko problem w tym, że nasz internetowy lekarz vahoo, chyba nie do końca rozumie znaczenie słowa ''paranoja''.
No cóż, bywa i tak.
vahoo napisał(a):
co gorsza, ta chora sytuacja przedostala sie do kultu i zostala tam przedstawiona jako "cos pieknego".

Doktorze vahoo, towarzysz Wiesław byłby z was dumny. Podążacie za towarzyszem Wiesławem, jego retoryką; niczym magowie za Gwiazdą Betlejemską. I jesteście (czy raczej pragniecie być ) dla tutejszej chrześcijańskiej społeczności, tym; czym towarzysz Wiesław był dla Szpotańskiego.
Jak rozumiem; jesteście również nie tylko lekarzem medycyny ze specjalnością w dziedzinie psychiatrii, ale również wybitnym ekspertem od estetyki. Tatarkiewicz, Hegel czy lord Shaftesbury to przy waszych osiągnięciach, pętaki bez mała...

Śr lut 23, 2011 11:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona